Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Az Őszidő Nyugdíjas és a Kertészkedők Klubja közös sétája a Gül Baba türbéjébeA BMK Kertészkedők Klubjával és az Őszidő Nyugdíjas Klubbal együtt keressük fel a Gül Baba Kiállítóhely és Kulturális Központot, hogy egy szakvezetéses séta során Ön is megismerhesse velünk együtt a Gül Baba Türbéjének, és az azt körülvevő kertnek a történetét és megújulását! A program nyitott .
Időpont: 2022. augusztus 9-én kedden 14.30 órától Vezetett séta a Gül Baba türbéjében Regisztráció »
Találkozó: 14.15 órakor a bejáratnál: Türbe tér 1.

Helyszín: 1023 Budapest, Mecset utca 14.

Gül Baba oszmán-török katona-szerzetes, vagyis dervis volt, aki a XVI. század derekán érkezett Budára, és az akkori város határán kívül temették el és állítottak neki síremléket. Ez utóbbi a mai Rózsadombon található Gül Baba Türbéje, amely Budapest egyik legrégibb építészeti emléke is egyben. Gül Baba – magyarul a Rózsák Atyja – bektasi dervis volt, aki már II. Mohamed uralkodásakor az ottomán hadsereget kísérte annak európai katonai hadjáratai során. Nevében a „rózsa” megnevezés egyfajta lelki rang, amely azt jelzi, hogy Istent mélyrehatóan, transzendes módon ismerte.
Gül Baba 1541-ben érkezett Budára I. (Nagy) Szulejmán szultán és a török seregek kíséretében. A legenda szerint a város elfoglalása tiszteletére rendezett hálaadás napján halt meg, 1541. szeptember 2-án.

Információ és jelentkezés: Pongrácz Éva, 371-2760, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Belépődíj: klubtagoknak 300 Ft, nyugdíjasoknak 500 Ft.

A sétákon való részvételhez feltétele a regisztráció:

 
Lezajlott nyári sétáink
 
Háztörténeti séta a Millennium HázábaA BMK Kertészkedők Klubjával és az Őszidő Nyugdíjas Klubbal együtt keressük fel a Millennium Házát, hogy egy szakvezetéses séta során Ön is megismerhesse velünk együtt a ház történetét és megújulását!  
Időpont: 2022. július 07. ♦ csütörtök ♦ 15.00 órától ♦ Háztörténeti séta a Millennium Házban 

 A kívül-belül teljesen felújított Millennium Háza bemutatja a Városliget aranykorát, reflektál a századfordulós pezsgő kulturális életére, amikor Budapesten a korábban sosem látott mértékben indult el a polgárosodás útján. A Ház meginvitál a főváros legpezsgőbb és legsikeresebb történelmi korszakába, amikor a polgárok semmiből teremtettek világvárost, és amikor Budapest Európa egyik legprosperálóbb és egyben legszebb fővárosa lett. A képző- és iparművészet, a történelem, az irodalom, a zene és a gasztronómia szerves egységben alkotja a Ház szellemiségét, mindamellett, hogy a bemutatás során szem előtt tartja a jelen kor látogatóinak elvárásait. Akadálymentesített épület: Az épület kialakítása során nagy figyelmet fordítottak a szakemberek az akadálymentesítésre. Az épület egyenlő eséllyel hozzáférhető a mozgási, látási, hallási, mentális és kommunikációs funkciókban korlátokkal élő emberek számára is.

A Budapesti Művelődési Központ által szervezett számos programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videofelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

Budapesti Művelődési Központ MEGKÖZELÍTHETŐSÉGE:
1119 Budapest, Etele út 55/a a Bikás parknál.
GPS koordináták: 
N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7103107114213214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760