Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

XVI. Ars Sacra Fesztivál a BMK-banA XVI. Ars Sacra Fesztivál célja a zsidó–keresztény kultúrában rejlő értékek felmutatása a művészetek segítségével. A BMK ismét bekapcsolódott művészeti rendezvényével a programsorozatba. Ez alkalommal szeptember 20-án egy templomi séta keretében az újbudai szakrális építészet világába invitáltuk az érdeklődőket Ludmann Mihály művészettörténész vezetésével.
Fotósbeszámoló a cikkben »

A séta képei:

Budai Ciszterci Szent Imre Templom Budai Ciszterci Szent Imre Templom Budai Ciszterci Szent Imre Templom   Magyar Szentek Temploma          
Budai Ciszterci
Szent Imre Templom
 Budai Ciszterci
Szent Imre Templom
 Budai Ciszterci
Szent Imre Templom
  A Budapesti Magyar
Advent temploma oltára
(Kelenföldi Református
Templom)
         

 A séta a Budai Ciszterci Szent Imre Templomtól a Kelenföldi Református Templomon keresztül a Magyar Szentek Templomáig vezet.
Találkozás:
a Budai Ciszterci Szent Imre Templomnál 15.45-kor. (1114 Budapest, Villányi út 25.)

A Magyar Szentek Temploma
A Magyar Szentek temploma a XI. kerületben, a Petőfi híd budai hídfő mellett, az ELTE Lágymányosi Campussal szemben található. Mivel a templom egyetemi épületekkel van körülvéve, így nemcsak a kerületi lakosoknak, hanem az itt tanuló fiatalok számára is fontos lelki központ.
A Magyar Szentek temploma eredetileg az 1996-ra tervezett Világkiállításon a vatikáni pavilon épülete lett volna. Az eredeti tervek szerint az épületet a kiállítást követően alakították volna át, és ezután szentelték volna templommá. A Világkiállítás azonban meghiúsult, így az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye úgy döntött, hogy az eredeti tervek átdolgozása után felépítteti a templomot.
A templom és a plébánia épületegyüttese Török Ferenc Ybl Miklós-díjas, Kossuth-díjas és a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett tervező, valamint Balázs Mihály Kossuth-díjas, Ybl Miklós-díjas és a Prima Primissima díjat is elnyert építész tervei alapján épült. A templom alapkövét Paskai László bíboros, prímás, érsek 1995-ben tette le, és a következő év augusztusában ő szentelte fel a templomot. Az építkezést Dr. Benedetti Tibor építész felügyelte.
A templom alapterülete körülbelül 640 m², emellett a lent található, kolumbáriumként használt altemplom alapterülete is ugyanekkora. A kupola átmérője 24 méter, és a belső teret az úgynevezett kápolnakoszorú egészíti ki. A templom külsejét termés- és faragott kő, beton, csiszolt kis kőlapok, nyerstégla-falak, rétegelt-ragasztott fatartók, és vörösréz kupolafedés díszíti. A templomnak van egy kis, belső udvara, kívül pedig egy parkosított tér övezi.

Kelenföldi Református Templom
A metróból a felszínre érkezve az Újbuda-központ hatalmas tömbjét veszi észre legelőször az ember. Az Allee Bevásárlóközpont színekkel megvilágított üvegpalotája és a Fehérvári úti vásárcsarnok jókora épülete kétségtelenül uralja a kereszteződés látványát. Amint azonban továbbsiklik az ember tekintete a rengeteg autó, villamos és busz fölött, a Bocskai út túloldalán egy békés és szerény, ám mégsem avítt épületegyüttest pillanthat meg.
A zajos csomópont ezen oldalán ugyanis 1929 óta áll két egyforma bérház és közötte egy templom. A Magyar Advent Temploma Medgyaszay István tervezésében a kelenföldi református közösség számára épült fel abban, az akkor már régóta ismert konstrukcióban, mely szerint az egyház a templomépítés mellett jövedelemhozó bérházak felhúzására is vállalkozott.
A késő szecessziós Medgyaszay-házak és a templom a tervező ismert és egyedi stílusában készültek, a nyers vasbeton szerkezeteket terméskő burkolatokkal és népi motívumokkal lágyította a tervező.
Külön érdekesség, hogy maga vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója volt az építkezés fővédnöke, sőt, az 1930 novemberében zajlott ünnepélyes templomszentelés díszvendége is.
A templom a nehéz kezdetek és a későbbi számos nehézség ellenére ma is a református egyházé, vasárnaponként itt hallgatják az istentiszteletet a környék református hívei.

Szent Imre-templom
A templom és a Feneketlen-tó együttes képe gyönyörű látványossága Dél-Buda központjának. A jellegzetes, kéttornyú templom sziluettjét láthatjuk az egész kerület, Újbuda logóján is.
A Feneketlen-tó felől nézve a Szent Imre-templom bal oldalán helyezkedik el a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium épülete – az eredeti tervek szerint a templomtól jobbra került volna az iskolaépület, balra pedig a végül csak tervezés szintjén maradt rendházat szerették volna felépíteni. Az eredeti tervek szerint az épületeket egy szobrokkal díszített kolonnáddal – oszlopos folyosóval – kötötték volna össze.
A neobarokk stílusú, összterületét tekintve 921 négyzetméteres templom a vasbeton váz és a barokkos elemek mellett mégis egyszerű szerkezetű, és letisztult, világos kompozíciója van. A templom belsejében a mennyezetet festett kazettás elemek díszítik. A templom két tornya közötti homlokzaton a ciszterci rend jelentős alakjainak szobra áll. A toronyban eredetileg átvilágított, tejüveggel épített toronyórák voltak, és a templom felújításának terveiben az órák visszaállítása is szerepel.
A ciszterci rend 1912-ben kezdte meg tevékenységeit a XI. kerületben – ebben az évben alapították meg a ciszterciek budai gimnáziumát is, amely ideiglenesen a Váli utcai elemi iskola III. emeletén kapott helyet. A zirci apát, Békefi Remig a tulajdonában lévő Villányi út– amely akkoriban még a Szent Imre herceg útja nevet viselte – 3–7. szám alatti telken templomot, iskolát és rendházat tervezett felépíteni. 1924-re a Villányi út 3. szám alatti telken felépült az ideiglenes Nagyboldogasszony templom, és a hozzá tartozó plébániaház, amely az 1923-ban létrejött Kelenföldi Nagyboldogasszony Plébánia tevékenységének helyszíne volt.
A mai Szent Imre-templom alapkövét 1936-ban tették le, és 1938-ban, Szent Imre napján Serédi Jusztinián hercegprímás szentelte fel a Wӓlder Gyula műépítész 1920-as években elkészült tervei alapján épített templomot. Wӓlder Gyula a kor kiemelkedő építésze volt, az ő tervei alapján épült a Székesfővárosi Közlekedési Rt. (ma BKV) székháza az Akácfa utcában, valamint a Madách téren található monumentális téglaépület, hogy csak néhányat említsünk munkái közül. A Szent Imre-templom közelében, a Himfy utcában építtette fel a saját házát, amelyben ma a templom Lelkipásztori Irodája működik.
A Szent Imre-templom, valamint a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium nevet az 1930 óta Szentimrevárosként ismert kerületrész alapján választották. A templom felavatása után a korábbi Nagyboldogasszony templomot lebontották – ennek a helyére tervezték a rendház felépítését, ami a II. világháború miatt azonban sohasem valósult meg.
A kommunista rendszer az 1950-es években betiltotta a szerzetesrendek tevékenységeit, így a ciszterci rend működését is – ettől az évtől az esztergomi főegyházmegye papsága látta el a plébánia működtetésének feladatait. A templom belsejének felújítására 1972 és 1975 között került sor, a külső részének renoválása pedig egy évvel később, 1976-ban kezdődött meg, és 1979-ig tartott.
2001-ben a templom és a gimnázium közötti téren állították fel a Klebelsberg Kuno-emlékművet, mert az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter nagymértékben hozzájárult a ciszterciek iskolájának létrehozásához, valamint a rend működéséhez. Az 1939-ben, eredetileg a IV. kerületben felavatott szoborcsoport Grantner Jenő alkotása. A II. világháború alatt a szoborkompozíció megsérült, így azt elbontották, és a 2000-ben történt helyreállítása után került a XI. kerületbe. A főalak középen Klebelsberg Kuno, mellette a férfi mellékalak a tudományt, a női mellékalak pedig a művészetet szimbolizálja.
2016-ban a főbejárattól nézve a templom bal oldalán Orbán Tibor építész tervei alapján egy kápolnát alakítottak ki, amely a szegények orvosáról, Batthyány-Strattmann Lászlóról kapta a nevét. A kápolna hagyományőrző jellege mellett a mai kor stílusát is magában hordozza.
A Szent Imre-templom olykor kiállításoknak, műsoroknak, hangversenyeknek, koncerteknek is otthont ad. Adventkor a templom külsői falain fényfestéssel szórakoztatják az arra járókat. Nyitva tartási időben, a szentmisék időpontjainak függvényében látogatható. Csoportos látogatásra előzetes egyeztetés után van lehetőség.

Ludmann Mihály művészettörténész
„Debrecenben születtem. Ott érettségiztem, majd a felsőfokú tanulmányaim keretében filozófiát, művészettörténetet és képzőművészetet tanultam az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán és a Magyar Képzőművészeti Főiskolán.

A művészettörténet oktatásában igyekszem szerepet vállalni. Közel két évtizede a TIT Kossuth Klubban a József Attila Szabadegyetemen tartok művészettörténeti sorozatokat, továbbá a Klebelsberg Kultúrkúriában és a Budapesti Művelődési Központban is.
Jelenleg az ELTE művészettörténet vezető tanára vagyok.
Közel két évtizedes munkakapcsolat fűz a Budapesti Művelődési Központhoz: tematikus előadásokat tartottam az intézmény nyugdíjasklubjában, majd éveken át előadója voltam a BMK Szabadegyetemének, két évig pedig előadója voltam a Képzőművészet nagy mesterei előadássorozatnak. Legfrissebb sorozatom a Művészettörténet mindenkinek, melyben szeptember 21-én ♦ szerdán ♦ 18.00 órától – A bizánci művészet első virágkoráról lesz szó."

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Információ és regisztráció: György-Lőrincz Zsuzsa, 371-2767, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

XVI. Ars Sacra Fesztivál a BMK-ban

A fővárosból indult kezdeményezés idén szeptember 17–25. között került megrendezésre. A fesztivál idei mottója „Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” (Jn 13,34).

Az Ars Sacra hivatalos honlapja és programjai: ars-sacra.hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

A Budapesti Művelődési Központ által szervezett számos programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videófelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták: N47.464206, E19.03141
Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7103107114213214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760