Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Magyar Kultúra Napja 2021. – Pilinszky 1002021-ben lenne százéves Pilinszky János, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, a Nyugat negyedik nemzedékének tagja. A magyar kultúra napján, a százéves születésnap apropójából a Budapesti Versklubbal együttműködve készült egy irodalmi összeállítás. Wiegmann Alfréd színházi rendező, a versklub vezetője szerkesztette a műsort, melyben a klub két tagjának – Gyulai Zsuzsa és Varga Ilona – előadásában Pilinszky versei hangzottak el. A két tehetséges előadó egy rövid beszélgetés keretében megosztotta velünk azt is, hogy miért éppen a műsorban szereplő verseket választották erre az alkalomra és miképpen áll közel hozzájuk Pilinszky költészete, személye. ♦ Visszanézhető: Pilinszky 100 – irodalmi összeállítás»

A Magyar Kultúra Napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban Csekén ezen a napon fejezte be - "a magyar nép zivataros századaiból" vett példákra épített költeményét - a Himnuszt. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá – 1993 óta – az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat: az Apáczai Csere János-díjat, a Brunszvik Teréz-díjat, az Éltes Mátyás-díjat, a Karácsony Sándor-díjat, a- Kiss Árpád-díjat, a Németh László-díjat, a Szent-Györgyi Albert-díjat.
Forrás: rfmlib.hu

A Budapesti Művelődési Központ irodalmi összeállítása

Stáblista

  • Szerkesztő/műsorvezető: Wiegmann Alfréd, Radnóti-díjas színházi rendező
  • Közreműködők: Gyulai Zsuzsa, Radnóti-díjas versmondó és Varga Ilona, versmondó, az I. Pilinszky Országos Versmondó Verseny felnőtt kategóriájának győztese
  • Készítették: Balázs Olivér, Oláh Sándor, Panyi Alexandra
  • Producer: Marsi László igazgató
  • Együttműködő partner: Budapesti Versklub

Pilinszky 100 kihívás

2021-ben lesz Pilinszky János születésének 100. évfordulója, ennek alkalmára a moly.hu egyik tagja egy szuper kihívással készült az olvasóknak.Magyar Kultúra Napja 2021. – Pilinszky 100.

  1. jelentkezz a kihívásra,
  2. olvass el legalább egy könyvet a költőtől,
  3. értékeld csillagozással és szöveggel. (Elég pár mondat, de hosszabbat is szívesen olvasok.)

Ha ez mind megvan, küldöm a plecsnit. Újraolvasás is ér, műfaji megkötés nincs. Olvashatod a Pilinszky-összest, de egy verseskötettel is beérem. Ha nem szeretnél verseket olvasni, prózát is elfogadok. Még egy fontos dolog, hogy a kihívás ideje alatt legalább 100 oldalt olvass el Pilinszkytől. Ha egy könyv oldalszáma kevesebb, akkor viszont 2 kötet elolvasását kérem, ugyanúgy csillagos és szöveges értékeléssel. A lényeg, hogy a jelentkezés után, a kihívás ideje alatt teljesítsd az olvasást.
Hajrá, és olvassatok Pilinszkyt. Olvasnivalót ezen a linken találtok, jó olvasást: Pilinszky János könyvek»

♦ Fővárosi művházak online programajánlója»

****************

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. A Budapesti Művelődési Központ által szervezett programon a részvétel ingyenes. A rendezvény résztvevői a megjelenésükkel tudomásul veszik, hogy a rendezvényen fotó-/videófelvétel készül, amelyet az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán közzé tehet. A felvételen látható érintett írásban kifogásolhatja az arcmása közzétételét.

A Budapesti Művelődési Központ a Kormány 194/2021. (IV.26.) rendeletének megfelelően, 2021. május 5-től újranyit az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alá tartozó kiskorúak számára. Belépéskor kötelező bemutatni a védettségi igazolványt és a személyazonosságot is igazolni kell. Az intézmény az adatokat NEM rögzíti.

Bár a kaput újra kinyitottuk, sajnos a világjárvány még nem ért véget, így nem mindenben térhetünk vissza a járvány előtti állapotokhoz. Látogatóink, munkatársaink egészségének védelme most is elsődleges feladat, mint  ahogyan az is, hogy a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos jogszabályokat betartsuk. Ehhez látogatóink türelmét, megértését és együttműködését kérjük annak érdekében, hogy a fentiek mellett a lehető legtöbb élményt, igazi kikapcsolódást nyújthassunk Önöknek.

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG
1119 Budapest, Etele út 55/a.
GPS koordináták: N47.464206, E19.03141

Intézményünk tömegközlekedéssel megközelíthető:  az M4-es metróval (akadálymentes), az 1-es villamossal, a 7103107114213214-es autóbusszal, Bikás park (előzőleg Kelenföld városközpont) megállónál kell leszállni. Minden buszjáratnak közlekedik alacsonypadlós változata is, melyet a menetrendekben aláhúzással jelölnek.

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760