Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

FIATALOK AZ UTCÁN

Módszertári füzetek/különszám
Tanulmányok a városi fiatalok utcai csoportjait elérni kívánó közművelődésről 1998-2000.

A '90-es évek óta jellemző az a tendencia, hogy a művelődési házakból eltűntek a fiatalok. A média és a szórakoztatóipar leghamarabb a fiatalokban látta meg a jövendő fogyasztót, és a feltételhiányos közművelődési intézmények kopott termeiből átcsábította őket egy új, csillogóbb világba; a plázákba, multiplex mozikba, diszkókba. Csakhogy ez a világ drága és felszínes, így a legtöbben csak a peremén, a közelében, a “forró pontok”-on találkozhatnak. ők az utcán keresik a kapcsolatokat és az élményeket.
A kötet írásai ugyanazt a témát más-más oldalról járják körül.

 

Szabó András “Kiszakadás vagy leszakadás” című tanulmánya a probléma filozófiai megközelítését adja. Ő a felnőtté válás során bekövetkező diszfunkciók ok–okozati összefüggéseinek oldaláról közelít a jelenséghez.Pordány Sarolta bevezető gondolatai az ifjúsági kluboktól az utcai “forró pontok”-ig húzzák meg a fiatalok saját világ kialakítására törekvésének ívét.Mátyus Aliz írta-szerkesztette egybe a “Forró pontok” program történéseit; a felnőtt- és kortárs utcai segítők képzésének, a helyi projektek megvalósulásának, a szakmai fórumoknak és a konferenciákon elhangzottaknak összefoglalóját.

A kötet következő írása – ugyancsak Szabó András tollából – az önkéntessé váláshoz szükséges lépésekről és az ifjúságközpontú működésről szól. Ebből a tanulmányból a Kapocs Ifjúsági Önsegítő Szolgálat tapasztalatait ismerhetjük meg, mely több éve a fentiek szellemében dolgozik.Diósi Pál a Nyitott Képzések Egyesület és a Budapesti Művelődési Központ megbízásából a XX. és a XXI. kerületben végzett ifjúsági kutatásokat. A Diódata munkatársai 400 fiatalt kérdeztek meg – Csepel és Pesterzsébet kilenc-kilenc gyülekezőhelyén – időtöltéseik formai és tartalmi jellemzőiről, továbbá arról, hogy milyen intézményeket látogatnának szívesen.

 

Mind a kutatásnak, mind a szakmai konferenciáknak fontos konklúziója, hogy a fiataloknak szükségük lenne – a régi klubhálózathoz hasonlóan – speciális ifjúsági intézményekre; ahol nem szabnak számukra feltételeket, nem kell idegen elvárási rendszerhez alkalmazkodniuk, de ahol szükség esetén elérik a segítő személyt vagy intézményt.Füzetünk tehát a problémafeltárástól a működő módszerek lehetséges alkalmazásáig vezet el szerzőink írásain keresztül.A bőséges irodalomjegyzék a téma iránt mélyebben érdeklődőket segíti; szociális munka, ifjúságszociológia, illetve gyermekvédelem témában.

 

TARTALOMJEGYZÉK

 

Szerkesztői előszó 

Szabó András
Kiszakadás vagy leszakadás. (Diszfunkciók a felnőtté válás során)

Pordány Sarolta
Bevezető gondolatok a Forró pontok program elé

Mátyus Aliz
A városi fiatalok utcai csoportjait elérni kívánó közművelődés

Szabó András
A Kapocs (Egyetlen lépés az önkéntessé váláshoz. Mikor működünk jól?)

Diósi Pál
Aszfaltkirályság (A fiatalok ’98 munkacímű kutatás zárótanulmányának szerkesztett, rövidített változata)

 

A kiadvány ingyenes
A kiadás éve: 2001.
Szerkesztő: Slézia Gabriella

A kiadvány már csak a Módszertárban kölcsönözhető!

 

 

 
Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760