Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

BMKA Budapesti Művelődési Központ 2002-ben dolgozta ki a kifejezetten az idősek internetes ismereteit megalapozó képzési programját „Kattints rá, Nagyi!"® – az internet használatának elsajátítása idős korban címmel, melyet azóta is folyamatosan fejleszt. A kezdetben csak helyi szinten folyó képzés az évek során hálózattá bővült, európai szinten kiemelt jó gyakorlatok közé került, majd 2010-ben elnyerte a Tempus Közalapítvány "Hálózati tanulásért díj"-át. Az elmúlt évben 35 helyszínen 1500 fő vett részt a tanfolyamon, a program 12. évében elértük a 10 000. tanulószámot.

A tanfolyam kezdetektől pályázati/szponzori támogatással valósul meg, így a nyugdíjas résztvevőknek csak jelképes 1000 Ft-ot kell fizetniük a 25 órás képzésen való részvételért. A hálózat anyagi támogatását a UPC Magyarország biztosítja.

A képzés célja, hogy a nyugdíjas résztvevők képessé váljanak az internet alapfokú használatára. Mindezt tapasztalt oktatókkal és gyakorlatorientált képzési programmal valósítjuk meg.

Az évek során a magasabb szintű tudás megszerzéséhez újabb képzési programot fejlesztettünk ki, Folytassa, Nagyi! – további kalandozások az internet világában címmel. A BMK a képzések mellett egyéb szolgáltatásokkal is igyekszik a szépkorúak tanulását támogatni: rendszeres, önkéntes segítővel támogatott gyakorlási lehetőséget biztosítunk évek óta számukra.

Az elmúlt évadban segítőink köre a középiskolás korosztállyal bővült. Az érettségi bizonyítvány megkapásához szükséges iskolai közösségi szolgálat keretében az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium tanulói közreműködésével elindítottuk a Nagyi-diák tanulókör foglalkozásait.

A tanulókörben a diákok interaktív bemutatókat és gyakorlást biztosítanak az időseknek az internethasználat különböző témaköreiben.

A foglalkozásokat mindkét résztvevői kör felkészítése előzte meg az elmúlt évben és az idei évadban is. Először a fiatalokkal egyeztettük kölcsönösen az elvárásokat: pontos megjelenés, felkészültség, megfelelő kommunikáció, türelem. A diákok megismerték a Kattints rá, Nagyi! és a Folytassa, Nagyi! tematikáját, hogy előzetes képet szerezzenek a Nagyik ismereteiről. Ezt követte az időskorúakkal való ismerkedés, igényeik felmérése.

A Nagyi–diák tanulókör heti rendszerességgel tart foglalkozásokat két-két órában. Az igényfelmérésekre támaszkodva, a fiatalokkal közösen alakítjuk ki a foglalkozások témáját, s mivel az érdeklődés jóval nagyobb, mint számítógépes oktatótermünk befogadóképessége, egyes területeket többször is beveszünk a programba.

Az idei évben a Nagyik előzetes tudásmérésével egészítettük ki a programot, mivel azt tapasztaltuk, hogy a jelentkezők nagyon eltérő ismeretekkel rendelkeznek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindkét fél – nagyi és diák segítő is – sikerélményhez jusson, ezért ebben az évben igyekszünk a különböző tudásszinten állóknak különböző programokat felkínálni.
Az előző évad végén mértük mind a résztvevők, mind a segítők elégedettségét. A kérdőíves felmérés és a személyes beszélgetések tapasztalata is az, hogy a tanulókör elérte célját: a Nagyik szívesen és sokat tanultak a fiataloktól, nem csak internetes ismereteket, hanem együttműködést is. A diákok pedig teljesen új szerepben próbálhatták ki magukat: ők „oktattak" másokat. Mindeközben elsajátították a munkáltatóval való kapcsolattartást, a munkával járó kötelességvállalást és felelősséget, javult az időskorúakkal szembeni toleranciájuk, kommunikációjuk, megtanultak felépíteni és levezetni egy kétórás interaktív foglalkozást. Mindezt a BMK munkatársának folyamatos koordinációjával, támogatásával.
A Budapesti Művelődési Központ is sikeresnek értékeli az Iskolai közösségi szolgálatban való foglalkoztatást, ezért ebben az évben több oktatási intézménnyel kezdtünk tárgyalásokat a lehetséges együttműködésekről.

Új elemként szeretnénk beemelni a programban a közösségi szolgálat során végbemenő kompetenciaváltozás mérését, melyet egy nemzetközi projektben kidolgozott módszer adaptálásával szeretnénk végrehajtani. Ha az adaptáció sikeres lesz, akkor a következő évadtól-tanévtől a nálunk foglalkoztatott diákok írásos értékelést kapnak arról, mely kompetenciáik, milyen mértékben növekedtek a közösségi szolgálat keretében végzett tevékenység közben.

Információ: Kiss Gábor Boldizsár, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ,

Fülöp Melinda, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760