Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

SzaRVaSNyoMoN szabadegyetem: Aki nem hiszi, járjon utána!A szabadegyetem 2023. évi új sorozatának előadásait szintén Szántai Lajos tartja, ezúttal a magyar népi műveltség egyik leggazdagabb területe, a népmese áll a sorozat középpontjában "Aki nem hiszi, járjon utána!"– népmese, népdal, ősvallás egysége népi műveltségünkben címmel.
Az első előadás 2023. január 25-én, szerdán, 13.00 órakor kezdődik, címe:  A magyar népmesekutatás története – tudománytörténeti áttekintés
A nyitóelőadás csak online adásban tekinthető meg

A Nemzeti Művelődési Intézet SzaRVaSNyoMoN szabadegyeteme az az országos, illetve Kárpát-medencei fórum, ahol a szerves műveltség kutatói megkezdhették ősi műveltségünk különböző területein a rendszeres tudásátadást. A szabadegyetem első sorozata tavaly Szántai Lajos 17 előadásával a magyar mitikus-mondai történelem évezredeibe nyújtott bevezetést.

"Szabadegyetemünk új évada a magyar népmesék kimeríthetetlen világába kalauzolja az érdeklődőket. A tavalyi sorozat a magyar mitikus-mondai történelem keresztmetszetét nyújtotta Nimródtól napjainkig, ahol az események nem az oknyomozó történettudomány szempontjai alapján, hanem a magyar nemzet életében, üdvtörténetében betöltött szerepe, jelentősége szerint kerültek mérlegre és ismertetésre. Mitikus történelmünkhöz számtalan szállal kapcsolódik a magyar népmesekincs, mely népi műveltségünknek egészen ősi rétegét képezi.

A sorozatot elsősorban a népköltészeti hagyaték továbbadásáért legtöbbet tehető óvodapedagógusok és általános iskolai tanítók, tanárok figyelmébe ajánljuk, ezen túl természetesen minden olyan érdeklődő számára, akinek szívügye szerves népköltészeti örökségünk megértése és tovább éltetése."        

A részletes ismertető és program itt tekinthető meg: https://naputon.hu/szarvasnyomon-szabadegyetem

Az első előadás 2023. január 25-én, szerdán, 13.00 órakor! kezdődik, címe:  A magyar népmesekutatás története – tudománytörténeti áttekintés. A 13.00 órás kezdés az új sorozat elsődleges célcsoportja, az óvodapedagógusok munkabeosztásához igazodik, emiatt mindenki szíves megértését kérjük!

A nyitóelőadás csak online adásban tekinthető meg támogató jegy, illetve sorozatbérlet váltása után. Február 8-tól az előadások jelenléti látogatására is mód nyílik a Nemzeti Művelődési Intézet lakiteleki székházának Dísztermében. Ekkor, a tavalyi gyakorlatnak megfelelően az előadás kezdete előtt, 10:30-tól az Intézet Látogató Központjának munkatársai körbevezetik a látogatókat a székház épületében.

Az új előadások - a tavalyiakhoz hasonlóan - az Intézet honlapjának archívumában is elérhetők lesznek.

Továbbra is az alábbi felületeken lehet regisztrálni a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján: itt lehet támogató jegyet vásárolni az egyes előadásokra és - kedvezményesen - a teljes sorozatra is.

Lehetőség van a korábbi előadások megtekintésére is az archívumban a tavalyi előadásokra megvásárolt jegyekkel, bérletekkel, illetve bármikor lehet jegyet (vagy bérletet) váltani a régebbi előadások megtekintésére is a jegyvásárlási felületen.

https://naputon.hu/felhasznalok

https://www.facebook.com/naputon2022

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760