Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Iskolai Közösségi Szolgálat a Budapesti Művelődési Központban A Budapesti Művelődési Központ a 2012-es őszi évad végétől kísérleti programba kezdett, tizennyolc éven aluli diákok önkéntes munkában ismeretterjesztő foglakozást tartottak időskorúak számára. A kísérlet nagyon jól sikerült, így amikor a megkezdett érettségi vizsga megkezdéséhez alapkövetelmény lett 50 óra önkéntes munka végzése, kézenfekvő volt, hogy immár az IKSZ formájában folytatjuk tevékenységünket. 

A 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 6. § (4) pontja kimondja, hogy a középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszakban az érettségi vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása.
Az érettségi előtt álló tanulók számára ennek a feltételnek a teljesítése önhibájukon kívül válhat nehézzé. A közösségi szolgálat teljesítését a tanulók jellemzően nem közvetlenül az érettségi vizsga előtt teljesítik, hanem a 9–11. évfolyamok alatt. Amennyiben előfordul, hogy a 2021/2022-es tanév végén érettségiző tanuló a még hátralévő időszakban kívánja teljesíteni a közösségi szolgálatot, a jelen helyzetben azt javasoljuk, hogy csakis olyan teljesítési módot válasszon, amely egyéni tevékenységre ad lehetőséget. Minden esetben be kell tartani a hatályos járványügyi előírásokat.

Az IKSZ teljesítésének jogi keretei a járvány miatt nem változtak, ezért az iskoláknak célszerű a felkészítéseket, reflexiókat szervezni. Az iskola felhívhatja tanulói figyelmét a helyi önkormányzat, segítő szervezetek által kínált lehetőségekre.

Fontos, hogy a koordináló pedagógus minden esetben előre tudjon a kezdeményezésről, telefonon vagy e-mailben kapjon értesítést a szolgálat megkezdéséről, megvalósításáról.

A fennmaradt közösségi szolgálatos órák teljesítéséhez ehetőséget biztosítunk, a teljesítést igazoljuk.

Kézikönyv a sikeres Iskolai közösségi szolgálat teljesítéséről  az Oktatás.hu oldalról.

A program 2022-ben is folytatódik.

Középiskolák jelentkezését is várjuk az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, telefon: 0613712760.

További információ: Pongrácz Éva, 0613712787, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760