Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Magyar Kultúra Napja 2021. – művelődési intézmények online programjaiA Magyar Kultúra Napja alkalmából 2021. január 11–24. között szerveznek programokat a budapesti kulturális intézmények, művelődési házak és közösségi terek. A fennálló koronavírus helyzet miatt a programsorozatot a budapesti művelődési intézmények online felületeinken mutatják be. A Magyar Kultúra Napját 1989. január 22. óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. ♦ Pilinszky 100 irodalmi összeállítás a Budapesti Versklub jóvoltából» ♦ Fővárosi művházas programajánlónk»

 

Nők a magyar kultúrábanAlbertfalvi Közösségi Ház (1116 Budapest, Gyékényes utca 45–47.)
Nők a magyar kultúrában

Rövid áttekintés a teljesség igénye nélkül azokról a magyar nőkről, akik sokat adtak példamutatásukkal, alkotásaikkal, reformjaikkal vagy előadóként a magyar kultúra alakulásához. Az online előadássorozat első részében szó lesz a Kárpát-medencei Mária kultuszról, Árpád-házi Szent Erzsébetről és Brunszvik Teréz munkásságáról, amelyet az Albertfalvi Közösségi Ház Facebook oldalán láthatunk»
Forrás: pontmagazin.hu

 

Double Dresch Quartet Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest Sztregova utca 3.)
Double Dresch Quartet koncert
Időpont: január 22. (20.00 óra)

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Fonó online koncertjén a Magyar Kultúra Napján. A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle
Forrás: fono.hu

 

A magyar kultúra napja pályázatPestszentimrei Közösségi Ház (1188 Budapest, Vasút utca 48.)
A magyar kultúra napja pályázat

Emlékezzünk meg együtt a magyar kulturális értékekről. Készítsetek bármilyen technikával egy művészeti alkotást: küldd el e-mailben rajzodat, fotódat, versedet, novelládat, tik-tok videóban üzenetedet, tánckoreográfiád, flash-mobod, tárgy installációd, zenei előadásod, vagy bármilyen produkciód, amely a magyar kultúrával kapcsolatos gondolataidat a leginkább tükrözi!
Forrás: kult18.hu

 

Magyar Kultúra Napja - játékKőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ - KÖSZI (1105 Budapest – Kőbánya, Előd u. 1.)
Magyar Kultúra Napja - játék
Időpont: január 22. (14.00-18.00 óráig)

A park több pontján elrejtünk érdekes feladatokat. Ezeket kell megkeresni, megfejteni, a megfejtéseket pedig a rejtvényben leírt e-mail címre elküldeni. A feladatok megfejtéséhez alapműveltségre, játékosságra és kreativitásra van szükség.
Forrás: korosi.org

 

Magyar Kultúra Napja 2021. – Pilinszky 100Budapesti Művelődési Központ (1119 Budapest, Etele út 55.)
Magyar Kultúra Napja 2021. – Pilinszky 100
Időpont: január 22. (11.00 óra)

Idén lenne százéves Pilinszky János, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, a Nyugat negyedik nemzedékének tagja. Kossuth- és Baumgarten-díjas. Január 22-én, a magyar kultúra jeles ünnepén, a százéves születésnap apropójából a Budapesti Versklubbal együttműködve készítettünk egy irodalmi összeállítást. Wiegmann Alfréd színházi rendező, a Versklub vezetője szerkesztette a műsort, melyben a klub két tagjának - Gyulai Zsuzsa és Varga Ilona - előadásában Pilinszky versei hangzanak el. A két tehetséges előadó egy rövid beszélgetés keretében megosztja velünk azt is, hogy miért éppen a műsorban szereplő verseket választották erre az alkalomra és miképpen áll közel hozzájuk Pilinszky költészete, személye.

Forrás: bmknet.hu

 

Magyar Kultúra Napja – a Misztrál együttesselKlebelsberg Kultúrkúria (1028 Budapest, Templom u. 2-10.)
Magyar Kultúra Napja – a Misztrál együttessel
Időpont: január 22. (17.00 órától)

A Magyar Kultúra Napján a magyar költőket és a Misztrál együttest hívtuk megemlékezésre. A Misztrál Pesthidegkúton tartotta 2005-ig klubját. Egy kis válogatást kínálunk szeretettel január 22-én pénteken 17 órától az együttes 20 éves jubileumi koncertjéről.
Forrás: kulturkuria.hu

 

A Magyar Kultúra Online Hete a KMO-banKispesti Művelődési Központ (1191 Budapest, Teleki u. 50.)
A Magyar Kultúra Online Hete a KMO-ban
Időpont: január 18. január 23.

Hat napon keresztül az online térben mutatjuk be az Önök számára a magyar kultúra sokszínű műfajának egy-egy kis szeletét. A különböző művészeti területek bemutatásán keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet a magyar kultúra jelentőségére, szellemi értékeink megőrzésének fontosságára, a kultúra lelkünket is pozitívan befolyásoló jelentőségére.
Forrás: kmo.hu

 

Magos Együttes online koncertjeMOM Kulturális Központ Nonprofit Kft. (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)
Magos Együttes online koncertje
Időpont: január 22. (19.00 óra)

A hagyományos magyar népzenét játszó Magos Együttes a táncházmozgalom egyik legkiemelkedőbb fiatal formációja.Műsoruk alapját a 20. század népzenekutatóinak gazdag gyűjtött anyaga, és az adatközlő mesterektől megszerzett hangszeres tudásuk adja, zenéjükkel megelevenítik Erdély különféle tájainak világát a lassú, lírai, szerelmes daloktól a feszes lüktetésű táncdallamokig. A zenekar tagjai a táncházmozgalom legnépszerűbb tájegységei – Kalotaszeg, Mezőség – mellett, a Maros mente és Székelyföld legkülönlegesebb muzsikáit bemutatva vezetik be a közönséget Erdély népzenei hagyományába.
Forrás: momkult.hu

 

PénteK13 online - Cseppszínház - Kór-tünetKULT 13.
PénteK13 online - Cseppszínház - Kór-tünet

Időpont: január 22. (19.00 óra)

Kulturális szelet” a Magyar Kultúra Napján a Cseppszínház előadásában - A PénteK13 - Színpadon a Kerület sorozat részeként. A Kór-tünet a Cseppszínház növendékeinek valamint Szabó Zselyke és Mészáros Attila színművészek irodalmi összeállítása. A játék során a magyar irodalom kiemelkedő klasszikus és kortárs képviselőinek vers és próza részletei hangzanak el történetbe ágyazva, melyekben mindannyian magunkra ismerhetünk.
Forrás: facebook.com

 

Felhívás - Versíró pályázatCsokonai Kulturális Központ (1153 Budapest, Eötvös u. 64-66.)
Versíró pályázat

A Csokonai Művelődési Ház Versíró pályázatot hirdet a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2021-es évem címmel, XV. kerületi oktatási intézményben tanulók számára, három korosztályban: alsó tagozat, felső tagozat és középiskola. Az alkotásokat a zsűri korosztályonként értékeli. A győztesek versei megtekinthetőek lesznek híres színészek tolmácsolásában facebook oldalunkon, honlapunkon és közösségi oldalainkon. Korosztályonként az első három helyezett értékes nyereményekben részesül.
Forrás: csokonaiksk.hu

 

Vigyázó Sándor Művelődési Központ online programokVigyázó Sándor Művelődési Központ és tagintézményei

2021. január 18-i héten a magyar kultúra napja tiszteletére hagyományainkhoz híven olyan kulturális és művészeti összeállítással jelentkezik intézményhálózatunk, amelyek alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk a magyar kultúra értékeinek, hagyományainknak, gyökereinknek. Az ünnepi műsorokra ezúttal rendhagyó módon, online formában kerül sor, a kerület közönségének bevonásával.
Forrás: vigyazomh.hu

Csekocszky Árpád Művelődési Ház
Kérdések a magyar kultúráról és Nyitott szemmel kvíz január 18-22.
Rákosligeti Filmklub január 24. (16.00 óra)


Rákoskerti Művelődési Ház
"Kedvenc ételem" gyerekrajzpályázat – január 18-22.
Ascher Oszkár Színház irodalmi kávéházi esjtjének előzetese – január 21. (18.00 óra)

Rákoshegyi Közösségi Ház
"Írd tovább" fanfic novellaíró pályázat – január 21.

Csaba Ház
Felhívás amatőr grafikusoknak és Kukucska János kisfilm levetítése – január 22. (18.00 óra)

Vigyázó Sándor Művelődési Központ
Költészet a népdalokban népzenei összeállítás január 23. (10.00 óra)
Cseh Péter-trió koncertje – január 23. (18.00 óra)

Erdős Renée Ház
Rékosmenti képző, ipari- és fotóművészek tárlatának megnyítója és díjátadója – január 24. (18.00 óra)

Összeállította: Panyi Alexandra

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760