A CSEREPESHÁZ – ZUGLÓI MŰVELŐDÉSI HÁZ ÉS TAGINTÉZMÉNYEINEK TÖRTÉNETE

A Cserepesház – Zuglói Művelõdési Ház és tagintézményeinek története

A Cserepesház – Zuglói Művelődési Ház története már jóval azelőtt elkezdődött, mielőtt maga az intézmény létrejött volna. Az 1950-es évektől a kerület közművelődési feladatainak ellátása a XIV. kerületi Tanács VB Irodalmi és Művészeti Klub vezetésével folyt. A klub több telephelyen látta el a tanács által meghatározott népművelési, közművelődési feladatokat. Célja az volt, hogy a lakosság minél szélesebb körét elérje. Telephelyei voltak: Rózsavölgyi Parkszínpad (Rózsavölgyi tér), Kassák Klub (Uzsoki u. 57.), Munkácsy Mihály Képzőművészeti Kör (Ajtósi Dürer sor 5.) és a Zuglói Ifjúsági Klub (Kaffka Margit u.).

A klub ügyrendje kezdetektől fogva nem volt meghatározva, az intézményi munka gyakorlati kialakítása és megvalósítása mindig is az intézményvezető hozzáállásán és a korábbi évek tapasztalatán alapult.

A Rózsavölgyi Parkszínpad 1958-től működött kettős funkcióval: filmvetítéseket és táncos–dalos esteket, esztrádműsorokat egyaránt tartottak. Az 1960-as évek közepétől pedig a vidéki színházak számára adtak lehetőséget a bemutatkozásra. Az 1970-es években több nagy zenekar, énekes is fellépett a színpadán: az Omega, Illés, Kovács Kati stb. Rossz állapota miatt azonban 1977-től már nem üzemelt. 1980ban a Tanács visszavette, majd hamarosan le is bontották, a helyén óvoda épült.

A Vajdahunyadvár udvara szintén a szabadtéri szórakozás színtere volt, a nyári komolyzenei koncerteket az 1950-es évek végétől kezdték szervezni, s ezek a kezdetektől fogva nagy népszerűségnek örvendtek.

A tanács Művelődési Osztályán 1977-ben felmerült, hogy az eddigi „klub” megjelölés változzon meg, mivel az intézményi besorolási rendelet alapján ez az elnevezés akkor szabálytalannak számított. Így lett a művelődési intézmény új neve XIV. kerületi Tanács VB. Művelődési Ház.

A művelődési ház – telephelynélküli intézményként s mint a mai Cserepesház elődje 1978. március 7-én jött létre. Vezetője továbbra is Reszler Ernesztin volt, akit még 1976-ban bíztak meg az Irodalmi és Művészeti Klub vezetésével. Az intézmény néhány éven belül további telephelyekkel bővült: Információs irodával (Csertő park 2/a.), Képzőművészeti Körrel (Jurisich u. 18/b.) és a Cserepesházzal (Vezér u. 28/b.).