A Corvin Művelődési Ház

Cinkota, Kossuth Lajos Művelődési Otthon

Cinkota központjában, nem messze a két műemlék templomtól, és még közelebb a gimnáziumhoz, a két fő utca találkozásánál állt a cinkotai községháza, amely a falu Budapesthez csatolásakor elvesztette funkcióját. Az ötvenes évek elejétől itt működött a Kossuth Lajos Művelődési Otthon, mint a kerület hivatalos közművelődési intézménye. A művelődési ház képe úgy kerül elénk, mint egy UFO kép, homályosan. Működéséről nagyon kevés az információnk, talán ez az írás ösztönzi azokat, akik többet tudnak róla, hogy tudásukat átadják a jövő kutatóinak, érdeklődőinek.

Néhány adat, amiről tudunk: 1963-tól 1969-ig(?) Tuba István igazgatta, az intézmény utolsó vezetője pedig Kelemen Péter volt. Tudjuk továbbá, hogy szüreti bálokat, majálisokat, három királyok ünnepet rendeztek itt, s az épület U alakjának öblében szabadtéri színpad működött, a ház gondnoka, haláláig, Zamec bácsi volt.

További adatok vannak arról, hogy az intézményben 1969-ben a Gesarol (a P. Mobil elődje) játszott és próbált itt rendszeresen Schuszter Lóránttal, Szakács Gáborral, pénteken és vasárnap, 50–200 fő előtt. Itt Játszott Pásztor László, a későbbi Neoton Família együttes gitárosa is, az Orkán nevű helyi zenekarral. Egy 1971-es meghívó szerint december 8-án Közöny!? címmel zenés irodalmi estet rendeztek, ahol többek közt Albee, Pardi Anna, Sándor György írásait tűzték műsorra, a közreműködők között pedig megtaláljuk Jordán Tamás színészt, Sándor György humoralistát, zenei oldalról Máté Pétert és az Arthur zenekart (dobnál Solti János – a későbbi LGT-tag, énekese Horváth Károly – Charlie).

Az ötvenes–hetvenes években, a Kossuth Lajos Művelődési Otthonhoz tartoztak telephelyként, a rákosszentmihályi intézmények is. Így például adatok vannak arról, hogy a Sándor utcában működött egy művelődési klub, melynek Annaházi Pál volt a gondnoka. Továbbá 1960-ban, a Csömöri út 222-ben épült kohósalak betonból, társadalmi munkával, egy A Közöny!? című zenés irodalmi művelődési terem. Majd 1966-tól est meghívója felújítás, bővítés után ugyanitt kapott helyet a Mosolygó Antal Ifjúsági Klub, a későbbi Corvin Művelődési Ház elődintézménye. A Fővárosi Tanács V. B. Művelődési főosztálya 1972-ben felmérte a budapesti művelődési házak állapotát. Főváros szerte fedezetet biztosított a lerobbant épületek átépítésére, felújítására. Budapesten a Kossuth volt a legrosszabb állapotban, ezért teljes átépítésre kapott lehetőséget, de az elkészült tervet a helyi tanácsülés leszavazta (az indok: miért pont Cinkotán, a kerület szélén legyen a kerület művelődési háza?), így az erre biztosított pénzt a kerület nem kapta meg.

Ezek után a főosztály 1973. január 1-jei hatállyal a Kossuth Művelődési Otthont megszüntette.

Az épületben még egy ideig könyvtár működött, majd az MHSZ Rádiósköre, hogy aztán hosszú ideig az enyészeté legyen.