ÓBUDAI KULTURÁLIS KÖZPONT

Lőrincz Edina

Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere már hivatalba lépésekor fontosnak tartotta, hogy a kerület megőrizze és ápolja kulturális hagyományait, s hogy a kerület kulturális intézményei egyfajta agóraként szolgáljanak az itt élőknek. A legkritikusabb gazdasági helyzetben is támogatást nyújtott a rendezvények számára, s gondosan ügyelt arra, hogy mindig szerepeljenek a kínálatban ingyenes programok, hogy egyetlen lakossági réteg se maradjon ki a tartalmas együttlét élményéből.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2008. június 25-én kelt alapító okirata alapján létrehozta az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot.

Az alapító Önkormányzat első ügyvezető igazgatóként, az Óbudai Művelődési Központban tizenhárom éve dolgozó, korábbi közművelődési igazgatóhelyettest, Lőrincz Edinát bízta meg.

„Pedagógus végzettséggel, néprajzos diplomamunkával véletlenül csöppentem a szakmába. Magával ragadott annak sokszínűsége, sokrétűsége, az emberekkel való kapcsolattartás számtalan lehetősége, amelyet fontosnak tartok nemcsak a magam, de az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. életében is. Az Óbudai Kulturális Központ vezetőjeként a legfontosabb számomra, hogy a kiemelten közhasznú szervezet – a harmadik kerület legmeghatározóbb kultúraközvetítő bázisaként – emlékezetes, értékteremtő és változatos programokat nyújtson (ne csak) az óbudai polgárok számára.” (Lőrincz Edina)

A változás nem egyszerűen a művelődési központ gazdasági társasággá alakítását, a közintézmények sorából való kivonását jelentette. Az új társaság szárnyai alá további két kerületi intézmény került: a Békásmegyeri Közösségi Ház – amely ez idáig önkormányzati fenntartású, önálló intézmény volt –, és a Csillaghegyi Közösségi Ház, amely már ekkor is kht. formában működött.

Az összevonástól a kerület kulturális életének korszerűsítését és működési feltételeinek javulását várta az alapító önkormányzat. Szándékuk az volt, hogy a három ház, profilját megőrizve, sokszínűségüket szem előtt tartva szervezze Óbuda, Csillaghegy és Békásmegyer kulturális életét. Az új Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. profilja tovább bővült, feladatukká vált a kerületi nagyrendezvények – Újévi Koncert, Óbuda Napja, Óbudai Nyár rendezvénysorozat, Advent Óbudán – szervezése, lebonyolítása is. Egyúttal ezek lettek a kiemelten közhasznú szervezet tevékenységének alappilléreivé, amelyek szélesebb ismertséget és elismertséget hoztak számára.

Az önkormányzati intézmények integrációja, illetve a nonprofit gazdasági háttér kialakítása a kerület kulturális életében már 2009. évben pozitív hatást eredményezett: a közművelődés terén megerősödött és meghatározott szerepet kapott az új szervezet. A három, korábban önállóan működő közösségi házban kialakult egy egységes rendszer, összehangolódott a szakmai munka, sőt az egységen belül kifejlődött az Óbudai Kulturális Központ, a Békásmegyeri és a Csillaghegyi Közösségi Ház egyedi arculata. Az intézményi struktúraváltás már a kezdetekkor jó hatással volt a szakmai munkára. A két nagyobb ház közötti fölösleges rivalizálást végre fölválthatta egy megalapozott tervezés és munkamegosztás, amely főként a kerületi lakosok érdekeit szolgálta és szolgálja.

Az Óbudai Kulturális Központ fontosnak tartja, hogy intézményei megőrizzék sajátosságaikat. Törzsközönségük megtartásához elengedhetetlenek a – csak rájuk jellemző – állandó programok, tanfolyamok, s a nem szorosan vett kulturális célú, inkább szabadidős, olykor szociális szolgáltatások (börzék, baba–mama szoba, internet kávézó stb.). Tevékenységük során hangsúly kerül az együttműködésekre: kerületi intézményekkel, civil szervezetekkel. A közös szakmai munkát előtérbehelyezve dolgoznak a Civil Nap, KEF, Pedagógus Nap, Tiszta Virágos Óvoda, Idősek Művészeti Fesztiválja, a Kincső együttes programjainak, valamint a művészeti iskolák kiállításai, az iskolai napok, szalagavató bálok, nemzetiségi műsorok, kisebbségi önkormányzatok programjainak sikerén.

Az Óbudai Kulturális Központ Békásmegyeri Közösségi Háza

Az intézményi integrációt követő „útkeresés” során letisztult, milyen jellegű programokkal kívánják megszólítani a különböző korosztályú, érdeklődési körű, iskolai végzettségű lakossági rétegeket, hogy a városnyi létszámú mikroközeg részére a továbbiakban is széles választékot kínáljanak.

A legkisebbek számára átörökítődött az évtizedes múltra visszatekintő Aprók tánca, a Kolompos Zenekar újbóli bevonásával. Legalább ilyen tradicionális programja a háznak a Bon-Bon Matiné, mely a magyar zenei élet neves képviselőinek közreműködésével egyedülálló módon vezeti be az a gyerekeket – óvodás korosztálytól – a komolyzene világába. A nagy népszerűségnek örvendő bérletes meseszínház alkalmanként közel napi 900 látogatót jelent a lakótelepi környezetben. A vasárnapi meseszínház a megszokottól eltérő, kísérleti előadásoknak is kedvez, és illeszkedve az OKK San Marco utcai székhelyének változatos gyermekprogramjaihoz, az élőszereplős, táncos, modern táncművészeti előadások lettek jellemzőek. Számos börze, játékkiállítás, diafilmvetítés vonzza a hét minden napján a gyerekeket a házba.

A Békásmegyeri Közösségi Ház, a Nemzetközi Föld Napjához kapcsolódva, 1993 óta fogja össze az ÖKO-7 környezet- és természetvédelmi programsorozatot. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a közösségi ház közös kezdeményezésére jött létre egy egész héten át tartó játékos környezet- és természetvédelmi vetélkedő a kerület oktatási intézményei, óvodásai, általános és középiskolai tanulóinak részvételével. Elsősorban a szemléletformálásra, a figyelem felhívására, és a tevőleges magatartás kialakítására törekednek több ezer iskolás részvételével. A gyerekek aktív részesei a program kidolgozásának, ami nagy előrelépést jelent az informális tanulás kialakulásában.

Fiatalok számára szervezik a nagy sikerű nemzetközi break-táncversenyt (The Jam), amelyen nem csak a résztvevők hada, a zsűri is nemzetközi. Ugyancsak tizenéveseknek szól a „Prevenció és felzárkóztatás a kultúra tükrében” projekt. Sikerét számos képzőművészeti kiállítás, könnyűzenei együttes fellépése, utcai kosárlabda bajnokság jelzi. A program tanácsadó sátrak sorával, pszichológusokkal, nevelési és jogi tanácsadással, orvosokkal várja az ifjakat.

A könnyűzene a Békás Blues-zal lopakodott be a ház falai közé, és nívós produkcióksorát vonultatta föl, nem csak a blues műfajából. A Firkin együttes Ír KocsmaShowja, Deák Bill Gyula lemezbemutatója, valamint a Benkó Dixieland Band karácsonyi koncertje jelentette a kezdeteket. Rövid ideig Török Ádám is vendégszerepelt az Ice Cream Blues Band kíséretében. De igazán 2010-ben talált magára és vált egyedivé a műfaj, amikor megszületett az Óbudai Zenekarok Fesztiválja, helyi kötődésű – olykor helyi alapítású együttesek – tagok felvonultatásával: Satöbbi, Korai Öröm, Vágtázó Életerő, Ocho, Macho, Hrutka Róbert stb.

Osztatlan sikere van az évente megrendezésre kerülő nemzeti esteknek, ahol vágyott utazások helyszíne jön házhoz úti filmek, fotók előadások és a helyi ínyencségek kóstolója segítségével. 2011 januárjában Mediterrán estre invitálták a látogatókat, így lopva napfényt és meleget a tél közepén a vendégek életébe.

A megszépült, felújított előtér rendszeresen otthont ad kiállításoknak, ahol képzőművészek, fotósok munkáit tárják a látogatók elé. Így nemcsak a megnyitók közönsége láthatja a képeket, hanem az is, aki csak pár percre tér be, de aztán az élmény fogva tartja. Persze kár kihagyni a megnyitókat, mert ott az alkotókkal is szót válthat a közönség, s mindig van valami plusz a tárlat megkoronázásaként. A Dívák farsangján például a kiállító művészek Dőry Virág és Halasi Matolcsy Zsuzsanna jelmeztervező mellett jelen voltak a Képzőművész kör tagjai is, akik farsanghoz méltó jelmezekben köszöntötték az alkotókat és a közönséget is.

Kicsik és felnőttek közös kedvence Vuk a közösségi házban ünnepelte 30. születésnapját, azzal a kiállítással, amellyel megálmodója, Dargay Attila előtt tisztelegtek. Majd a 80 éves Sajdik Ferenc munkásságából láthatott keresztmetszetet a közönség.

Ahogy beköszönt a tavasz kitágul a tér, s már nemcsak a ház falai között zajlanak az események, hanem a Csobánka téren is. Mivel a lakótelepen élők ki sem tudják kerülni a helyet, ilyenkor mágnesként vonzzák a szabadtéri programok a környékbelieket. A sort a Szent György napi vigasság nyitja, ahol mesés kosztümök idézik meg a régi ünnepeket. Ezen a hétvégén jól megfér egy gyékényen a múlt és a jelen, jó példáját adva arra, miként őrizhetjük a hagyományokat úgy, hogy közben újakat teremthetünk. Ráadásul együtt ünnepelhet a család, mivel a színes forgatagban jó ritmusban váltakoznak a mesejátékok, koncertek, előadások. Szó esik elfeledett mesterségekről, bortermelésről, s mindenki kedve és érdeklődése szerint válogathat a programok közül. A 2009-ben indított Nosztalgia bérlet telitalálatnak bizonyult. Az idősebb generáció teltházzal honorálta, hogy helyükbe hozták kedvenceiket az Operett Színház művészei. A következő évad újdonsággal szolgált: Azok a csodálatos nők, azok a csodálatos férfiak címmel vallottak magukról a vendégművészek (Hegyi Barbara, Tahi Tóth László, Szacsvay László, Pápay Erika, Mikó István, Kovács Kati, Hirtling István, Trokán Anna és Nóra) sok zenével és dallal. Mint ahogy kellemes meglepetés volt és szintén telt házat vonzott a Száguldó Orfeum Öt nő című mai témájú vígjátéka is.

Rendhagyó programmal ünnepelte az intézmény 2010-ben a Magyar Kultúra Napját is, amihez Cseh Tamás halála szolgáltatott szomorú apropót. A Születtem Magyarországon című film vetítése után az alkotókkal beszélgethetett a közönség, Bereményi Géza telefonon kapcsolódott be a műsorba Kaposvárról.

Olykor aztán helyet cserél egy-egy műsor az OKK intézményei között. Az Irodalmi teadélután 2011-ben Csillaghegyre költözik, s helyébe lép a Színházi Kulisszák mögött, amelyben a honi színjátszás óriásairól – Bajor Gizi, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Tolnay Klári – tudhat meg sok újdonságot a közönség vetítéssel egybekötött színháztörténeti előadásokon.

A ház állandó programjai vonzzák a legnagyobb számban a látogatókat. A legkisebbeknek Bölcsődal, Csiri-biri foglalkozás. Óvodás kortól: Óbuda Mozgásművészeti Iskola, Óbuda Aerobic Sportegyesület, Ovis torna, Sport aerobic előkészítő, Óbuda Mozgásművészeti Iskola – Jazztánc a kínálat.

Az iskolásoknak az Óbuda Aerobic SE: Gyermek step- és dance aerobicja, Break, a Harmónia táncklub társastánc tanfolyama, valamint Garai Judit énekiskolája nyújt heti több alkalommal is változatos kikapcsolódást.

A felnőtt korosztály számára az Etka-jóga, az Aikidó, a Lady Salsa, a Modern jazz-alapú tréning, az Alakformáló női torna, Takács Krisztina asztrológia klubja, a Bástyai Frigyes vezette Természetgyógyász fórum, a Képzőművész kör I. (vezeti: Szentgyörgyi József festőművész és Kőfaragó József grafikus művész), a Képzőművész Kör II. (vezeti: Mór Tamás), a Braunhaxler hagyományőrző kórus, a Foltvarró klub, a Sakk klub, az Óbudai Horgász Klub, a Galambász klub és az MMG Nyugdíjas Klub segíti az egészséges életmód kialakítását és a közösségi művelődés lehetőségét.

Az Óbudai Kulturális Központ Csillaghegyi Közösségi Háza

A közösségi ház az itt élők igényeihez és a ház adottságaihoz igazodó programokkal igyekszik még több látogatót megnyerni. A legkisebbeket havonta bábszínházi előadás és táncház várja, amit családi kedvezményekkel tesznek még vonzóbbá, így nem ritka, hogy nem csak a szülők, a nagyszülők is elkísérik a gyerekeket. S hogy ezek az alkalmak és a hétköznapok még komfortosabbak legyenek, a felújított környezet új ötleteket sugallt.

Teaház nyílt Csillaghegyen címmel így számol be ezekről az új kezdeményezésekről az Óbuda újság: „A Csillaghegyi Közösségi Ház újabb szolgáltatással bővült. Míg mindenki otthon élvezte az ünnepi semmittevést, a téli vakációt a Mátyás király úton azon fáradoztak hetek óta, hogy a zimankóban is teret adjanak a különböző korú látogatóknak. Így mostantól nemcsak barátságos játéksarok vár a legkisebbekre, míg a mama elszürcsöl egy csésze teát, hanem programokkal is készülnek a ház dolgozói. Nyáron a játszótér valósággal vonzza a családokat, hát nem szerettek volna télen sem csalódást okozni a vendégeknek. Napközben forró italok és a palacsinta mellé tanácsadást kínálnak szakemberek bevonásával, s a paletta igény szerint tovább bővíthető. Délután a kamaszokra fókuszálnak, a teaház nekik kínál teret közös tanuláshoz, beszélgetéshez, barátkozáshoz vagy randevúzáshoz. S mivel ez a korosztály információ-, és internetfüggő nem maradhat ki a sorból a wi-fi sem. Így mostantól nemcsak a kézműves ház kínál barátságos kuckót a téli hidegben, s hozzá jó programokat és társaságot, hanem a régi büfé helyén üzemelő Teaház is várja a vendégeket.”

A családi együttléteket, a közösségi élményt segíti évente kétszer az advent és farsang idején rendezett Játéknap is, amikor a vendégek dúskálhatnak a rég elfeledett és a legújabb társasjátékok között.

A gyökerek fontossága – Hagyományteremtő szándékok

Az ünnepek alkalmat kínálnak arra is, hogy a múlt értékeit megismerhessék, megszerethessék a fiatalok. Ilyenkor lázas munka folyik a kis házban és a nagyban is. Hol fenyő és mézeskalács illat lengi be a teret, mert asztaldíszek, adventi koszorúk születnek, vagy farsangi álarcok készülnek ínycsiklandó kolbászillat kíséretében, mert ilyenkor nemcsak a bál és a lovas felvonulás elengedhetetlen program, hanem a kolbásztöltő verseny és a Dőre (szalmabáb, amelyre ráaggatják a gondokat) égetés is. Így aztán senki nem marad éhesen, mert kolbász és szalagos farsangi fánk kerül az asztalra a kicsik és nagyok legnagyobb örömére. Húsvét előtt pedig csodálatos hímes tojások készülnek, s a szorgosabbak még kosarat is fonnak a locsolók ajándékának. Pihenésképpen pedig a régi történetek mellett előkerülnek a régi játékok is, melyek az újdonság erejével hatnak a távirányítós autókhoz, Barbie babákhoz szokott kicsikre. Ezeket a programokat a Csillaghegyi Polgári Kör Egyesülettel közösen rendezi a ház, akik nemcsak a saját programjaikra jönnek csapatostól, hanem a közösségi házéra is, így segítve a tradíciók átörökítését.

A három intézmény fúziója óta már több hagyománnyá váló programmal is büszkélkedhetnek a csillaghegyiek. 2010 májusában Óbuda Napján új helyszínként kapcsolódtak a rendezvényhez és a Mátyás király út egy részét is igénybe véve bábszínházzal, koncertekkel gazdagították a kínálatot. Igazán emlékezetes belépőként – a Cserfalvi cukrászda bevonásával – Óbuda tortáját is itt sütötték meg és osztották szét a látogatók legnagyobb örömére.

A tanév végén – Villő napi Vakáció Várót rendeztek a gyerekeknek, amelyen már belekóstolhattak a nyáron rájuk váró csodákba. A szülőket segítették a táborválasztásban, miközben a kicsiknek színházi előadással, kézműves foglalkozással, játszóházzal, kisebb versenyekkel és nyalánkságokkal kedveskedtek. Majd szeptember első hétvégéjén, a Szezonnyitó Szombaton családi nappal és a következő évad programkínálatával várták az érdeklődőket.

2010-ben indult útjára a Kedvenc könyvem sorozat, ahol havonta egyszer a kerület egy-egy híres embere tart felolvasást iskolás csoportoknak, és a saját példáján igyekszik mind többükkel megszerettetni az olvasást. S hogy ne csak az élmény maradjon meg a kicsikben, távozóban választhatnak is egy könyvet azokból a kötetekből, amit hónapok óta hordanak lelkesen a könyvvárba a betű szerelmesei.

Csillaghegy mindig híres volt lokálpatriotizmusáról, így az itteni emberek szívesen mondanak igent minden olyan programra, amivel a közösséget erősíthetik, építhetik. Alig kezdődött el a Jazz klub máris kinőtte a hangulatos kávézót és a nagyteremben követelt magának helyet a Rák Béla Combo. Műsorukban a kortárs jazz, blues és a swing is helyet kapott, s olyan ismert pályatársakat hívtak vendégül mint Madai Zsolt, aki az After Crying és több más formáció dobosa. De megfordult a színpadon Király Martina, Légrádi Péter vagy a Brandon Mezzelo Group is. A koncertek után a művészekkel folytatott családias hangulatú beszélgetés zárta az esteket.

Hasonlóan sikeres a közönség körében a Teaházi Traccsparty, ahol a kerület ismert művészei: Ötvös Csilla, Barlay Zsuzsa, Tenk László, sportolói Gyurta Dániel, Gyepes Lajos, vallanak életükről, pályájukról, csillaghegyi kötődésükről Vincze Mara újságírónak. S akárcsak a Jazz klubban itt is kötetlen csevejjel zárul a program.

S hogy a saját örökségünk mellett fogalmunk legyen a minket körülvevő világról is, havonta új tájakra kalauzolnak a Népek napja programok. Ennek köszönhetően költözött egy-egy napra Csillaghegyre Japán, Erdély, vagy éppen Egyiptom és Brazília, hogy a vendégek, úti filmek, tárgyak és a konyhaművészet segítségével idézzék meg az adott ország hangulatát, szokásait, kultúráját.

Ezek a rendezvények más kerületekben élőket is idecsábítanak; s ez által mind Óbuda-Békásmegyer, mind az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. intézményeinek hírét elviszik és budapesti vagy akár országos szinten is ismertté teszik.

A Csillaghegyi Közösségi Ház állandó programjai elsősorban a gyerekek, családok számára nyújtanak lehetőséget a szabadidő hasznos eltöltésére, a rekreációra: Babáknak és mamáknak: Tipegő-Topogó, Keddi-Játszóház, Ringató, Zeneovi. Gyerekeknek: karate, művészi torna, néptánc, társastánc tanfolyam, Alkotóműhely, Mozgásvarázs, modern tánc tanfolyam. Felnőtteknek: Csillaghegyi nyugdíjasklub, galambász és kisállattenyésztő klub, hastánc, Dalárda, kézműves műhely, kosárfonás, csuhéfonás, nemezelés, Vizuális stúdió, tűzzománc tanfolyam, könyvkötészeti tanfolyam, Magyar térrendezés alaptanfolyam.

Az Óbudai Kulturális Központ mint székhely

Az Óbudai Kulturális Központ székhelyén hétfőtől vasárnapig, reggeltől estig zajlanak a programok. A műsor alappillérei a kiállítások, befogadó színházi előadások és koncertek.

A San Marco Galéria kiállításaival több országos rendezvénysorozat programjához kapcsolódik. Így például együttműködik a Magyar Alkotók Országos Egyesületével, a Magyar Fotóművészek Szövetségével, a T-Art Alapítvánnyal, a Szépmíves Társasággal, több múzeummal (pl.: a Csíki Székely Múzeum). Az eltelt közel negyedszázad alatt számtalan művész munkáit láthatta itt a közönség. Köztük olyan exkluzív kiállításokat, mint a nagybányai festőművész, Zsögödi Nagy Imre tárlata.

Az Óbudai Teátrum valamennyi korosztály számára tartalmas szórakozást kínál. A legkisebbekkel a Zenés–Mesés Színház darabjain keresztül szerettetik meg a színházat, hogy a korosztályos lépcsőfokokat megjárva értő közönséggé válhassanak. A nyugdíjas bérlet az idősebbek számára biztosít elérhető áron feledhetetlen délelőttöket, s rájuk gondoltak a Körmendi bérlet megalkotásakor is, ahol szombatonként ugyanazok a darabok szerepelnek a színlapon, mint a Turay bérletben, csak nem esti, hanem délutáni időpontban, hogy kényelmesebb legyen a közlekedés.

A zenerajongókat koncertek sora kényezteti, ahol szinte minden műfaj képviselteti magát, s olyan neves előadók lépnek színpadra, mint a Pál utcai Fiúk, a Budapest Bár, Zorán, Lajkó Félix, Hobo, Zséda, vagy a legendás Liversing zenekar.

Az elmúlt 3 évben az Óbudai Kulturális Központ adott otthont a közkedvelt Sirtos együttes görög táncházának is vasárnap esténként, ezzel is színesítve a választékot. A táncos lábú látogatóknak mostantól Csíki Gergely táncpedagógus tart tanfolyamot szerdánként remélve, hogy a felnőttek körében is olyan sikeres lesz a Kincső hagyomány, mint a gyerekeknél, akiket hamar meghódított az élő zene és a mondókákkal tarkított tánc.

2011-től a San Marco utcába költözött a Sportakadémia, hogy még többen részt vehessenek az izgalmas életmód és egészség centrikus előadásokon, amelyeket olyan neves és hiteles előadóktól hallhatnak, mint Monspart Sarolta, Kropkó Péter vagy Kovács Kokó István.

Hírcentrikus világunkban töretlen népszerűségnek örvend és folyamatos kihasználtsággal működik az Internet Kávézó, ahol rendkívül kedvező feltételekkel használhatják a gépparkot a látogatók, így nyitnak számukra ablakot a nagyvilágra.

Nagyon népszerűek az előadássorozatok: történelmi és művészettörténeti előadások és irodalmi estek, a San Marco Szabadegyetem, a Bibliai Életutak – Újszövetség és az Universum Universitas lélektani és időfizikai tanszék estjei.

Klubjaik: a Tájak Korok Múzeumok Óbudai Klubja, az „Ezüst-kor” nyugdíjas klub, a Baba–mama klub, az Önzetlen egészségfenntartó klub, a Sakk klub, az Angol társalgási klub a felnőttek számára hasznos elfoglaltsággal bírnak. Csakúgy mint a Fitt Body Trening, a Callanetics-jellegű és Pilates torna, a 3 in 1 torna, az Óbudai Jutsu Kai Kan Se, a Flamenco Iskola, a hastánc, a jóga, a Hatha jóga, valamint a Casablanca Táncklub társastánc és salsa tanfolyama.

A három közül a legnagyobb befogadóképességű ház öt foglalkoztató teremében számtalan szabadidős programot szerveznek a mamáknak és a babáknak: Helen Doron Early English, Tücsökzene, Csiri-Biri Torna, Iciri-piciri táncház, Beszélő babakezek – babajelbeszéd tanfolyam.

A gyerekeket az Óbuda Mozgásművészeti Iskola: Művészi torna, Modern jazztánc, Óbuda Aerobic SE: Sportaerobic tanfolyama, a Funky Hip-Hop Tánctanfolyam, az Óbudai Jutsu Kai Kan Se – Nihon Tai-Jitsu japán harcművészet oktatása, a Kincső Néptáncegyüttes utánpótlás csoportja, a Fashion Dance, a Tündértánc, a Casablanca Táncklub és drámatanfolyam várja.

A nonprofit kft. munkatársai mindhárom ház látogatói számára folyamatosan bővítik szolgáltatásaikat is. Nyugodt, füstmentes termekben zajlanak a programok a kismamáknak külön szobát, kuckót biztosítanak a szoptatáshoz, pelenkázáshoz. Méltán kapták meg a Bababarát terület címet. S arra is büszkék, hogy a kerületben először a San Marco utcai épület lett akadálymentes a látogatók számára.

Nagyrendezvények

Az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. kapta feladatul a III. kerület Óbuda-Békásmegyer nagyrendezvényeinek szervezését, lebonyolítását.

Újévi koncert

Az év első nagyszabású programja január első hetében a Kiscelli Kastélyban kerül megrendezésre, hagyományosan az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével. Az együttest Héja Domonkos alapította muzsikus barátaival 1993-ban – még mint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke – Danubia Szimfonikus Zenekar néven. Néhány év alatt a legkiválóbb hivatásos magyar zenekarok sorába emelkedtek, s a magyar zenei élet elismert tényezőjévé váltak. Az együttes 2007-ben együttműködési szerződést kötött Óbuda Békásmegyer Önkormányzatával és nevét Óbudai Danubia Zenekarra változtatta, azóta új nevéhez méltó módon minden év elején koncerttel köszönti az óbudaiakat.

Óbuda Napja

2007-től kerül megrendezésre a századfordulós hangulatot idéző fesztivál, amelyet 2009-től szervez a kulturális központ. A Fő téren és Szentlélek téren, a Zichy-kastély udvarán, valamint a Mátyás király úton és a Csobánka téren zajlik az egész napos programsorozat, amelyhez a kerület kulturális intézményei, valamint a helyi vállalkozók is csatlakoznak. Színpadi programok, kézműves kirakodóvásár, civil udvar, közbiztonsági bemutató és sportprogramok erősítik az óbudaiakban a közösségi szellemet.

A polgármester, megnyitóját követően, évről évre átadja az Óbuda Díszpolgára díjat, az Óbuda Kultúrájáért díjat, valamint az Óbuda Sportolója díjat és a Hidegkúti Nándor-emlékplakettet. Ezután a két színpad egész nap ontja a színes zenei és színházi programokat.

Az elmúlt években fellépett itt a Quimby, a Botafogó az Ágostones, az Egyszólam és a Kincső együttes, valamint a Budapest Ragtime Band, a Fool Moon, Orosz Zoltán triója, a Muzsikás együttes, a Hot Jazz Band, és a gyerekek nagy kedvence az Alma együttes is. A 2010. év első számú favoritja pedig a Bőgős hajó volt. Ez a nap az együttlétről, a kultúráról, a sportról, az egészségről, a kikapcsolódásról, egyszóval az összetartozásról szól. Szinte észrevétlenül kovácsolja közösséggé a közönséget, hiszen ahogy a családok számára is fontos, hogy a munka és a tanulás mellett jusson idő és lehetőség tartalmas együttlétekre, úgy a kerületben élők számára is meghatározóak ezek a napok, amikor felidézhetik a hagyományokat, s megőrizhetik a múlt értékeit.

Ez a nap róluk, az óbudaiakról szól, értük van. Mindazokért, akiknek fontos, hogy tágabb környezetük miként alakul, akik büszkék arra, hogy itt élnek, s szívesen mozdulnak együtt szűkebb pátriájuk és közös jövőjük érdekében.

Óbudai Nyár

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2000-től rendezi meg legnagyobb kulturális rendezvénysorozatát, amely mára a főváros nívós programkínálatában is rangot szerzett. Kiemelt programjainak megszervezéséért, tárgyi- technikai feltételeinek, valamint teljes körű reklámjának lebonyolításáért az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. első ízben 2009-ben volt felelős. Az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint a rendezvénysorozat kínálatát az Óbudai Társaskör, az Óbudai Múzeum és Könyvtár, valamint az Aquincumi Múzeum Aquincum Baráti Körének programkínálata is színesítette. Az óbudaiakat, illetve az ide látogató érdeklődőket évrőlévre tizenegy programhelyszínen várják értékes kulturális élmények: szabadtéri koncertek, kiállítások, színházi előadások és filmvetítések.

A rendezvény elsődleges célja a szórakoztatás, a 2009-es nyár húzóprogramjának Várkonyi Mátyás–Miklós Tibor: Néró és a Sztárcsinálók című darabja számított. S bár az időjárás cseppet sem volt kegyes, mindvégig telt ház volt, s nemcsak a fővárosból, hanem vidékről is rengetegen érkeztek, hogy lássák a darabot, sőt számtalan visszatérő külföldi vendég is érdeklődik a Fő téri események és a komolyzenei koncertek iránt.

Ma már a fellépőknek is presztízst jelent a rendezvényen való szereplés. A nyári hétvégéken élettel teli lesz a tér, ahol a vendégek szívesen töltenek el hosszú órákat is, mivel mindig történik valami és két program között lehetőség van a jóízű beszélgetésre is. A koncertek ingyenesek, s minden korosztály talál kedvére valót. A sorthagyományosan az Óbudai Danubia Zenekar nyitja és sok a visszatérő fellépő is: Benkó Dixieland Band, Quimbi, a Zsadon Andrea–Szolnoki Tibor házaspár, Budapest Ragtime Band, Hot Jazz Band, Ghymes. Népszerű volt a kertmozi program is, amellyel a 105 éves óbudai mozit ünnepelték.

S nemcsak az ingyenes programokért hálás a közönség, hanem azért is, hogy a Zichy-kastély udvara nyaranta a színház szentélyévé változik, ahol 2009-ben a Sztárcsinálók mellett az Acélmagnóliák szerepelt a műsoron, 2010-ben pedig a Turay Ida társulat darabjai: a Bob herceg, a Mágnás Miska, és az Apostol együttes életét feldolgozó musical került a színpadra. A hölgyekre külön is gondoltak (ellensúlyozandó a foci vb-t) Chopin-esttel, illetve Hampel Katalin és Tóth Virág divatbemutatóval kedveskedtek nekik. Balázs Fecó is az Óbudai Nyár alkalmával lépett először színpadra szűkebb pátriájában, óriási sikerrel.

Az Óbudai Kulturális Központ minden nyárra tartogat egy képzőművészeti csemegét. 2009-ben a Zsögödi kiállítással lepte meg a közönséget, 2010-ben pedig Orosz István tárlatával.

Az Óbudai Nyár immár hagyományosan a Hékás-Békással búcsúzik a Csobánka téren. A program különösen a családok körében kedvelt, hiszen gyermekprogrammal kezdődik és koncerttel zár a számtalan műsort és fellépőt felvonultató esemény.

Advent Óbudán

2008 telétől kerül sor az Óbudai Önkormányzat adventi programsorozatára, amelyet a kezdetektől a kiemelten közhasznú szervezet bonyolít. Advent idején az óbudai Fő tér és környéke ünnepi díszbe öltözik és családi programok, tartalmas műsorok sora várja a kerület lakosságát. S míg a színpadokon egymást váltják a kerületi iskolák, közösségek énekes és tánccsoportjai, addig a díszes bódékban kolbász sül és kürtőskalács, amit fűszeres forralt borral, vagy zamatos teával lehet leöblíteni. Míves portékáikat kelletik a mesterek, s hol Mikulás jön látogatóba, hol élő betlehemben gyönyörködhetnek a látogatók. A kicsik az Alma koncerten csápolnak, később neves művészek szórakoztatják a nagyérdeműt, míg felfénylik az adventi koszorú utolsó gyertyájának fénye is. Igazi ajándékdömping ez a négy hétvége, hiszen minden korosztály számára tartogat kellemes meglepetéseket.

A tematikus hétvégéken hazai könnyűzene, világzene, népzene és jazz szól a színpadon. A fellépők: Budapest Bár, Ferenczi György, Szalóki Ági, Tükrös együttes, Ghymes, Rackajam, Benkó Dixieland Band, Hot Jazz Band, Pozsár Eszter. A vállalkozó szellemű gyerekek – hozzáértő segítséggel – elkészíthetik a családnak szánt ajándékokat, vagy az ünnepi asztal díszeit. A sportosabbakat minden nap várja az ingyenes korcsolyapálya, ahol korcsolyát is kölcsönözhetnek a siklani vágyók.

Ilyenkor mutatja legidillibb arcát a tér. S nemcsak az ízléses díszítés, kivilágítás okán, hanem mert megtelik ráérősen beszélgető emberekkel, családokkal, akik e néhány órában nem a hétköznapok nyűgeivel foglalkoznak, hanem egymással, s azzal, hogy ünneplőbe öltöztessék a lelküket is. S hogy ne csak magunknak szépítsük meg az ünnepeket, annak is hagyománya van, hogy az Adományozó Pontokon azoknak gyűjt az Önkormányzat és a Máltai Szeretetszolgálat, akiknek gondok árnyékolják be a szeretet ünnepét. 2010-ben a vörösiszap-károsultak javára gyűjtöttek. Ők kaptak meg minden fillért, amit a kihelyezett urnákba dobtak a látogatók, s őket illette az Advent Óbudán 2010 feliratú bögrék teljes bevétele is.

Mivel az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. hivatott szervezni a kerület kulturális életének jelentős részét, ezért logikus, hogy a reklámozásban, PR munkában is segítse a többi intézményt, legyen az akár kerületi, akár Óbudán működő fővárosi fenntartású vagy civil szervezet. Az Óbuda újság mellékleteként és az óbudai honlap segítségével valamennyi háztartásba eljuthat a szükséges információ.

A gazdasági társasággá alakított három intézmény közösségi művelődési jellege az átalakítás ellenére tovább erősödött, a rendszeresen visszatérő látogatók és a díjmentes szolgáltatásokat igénybe vevők száma emelkedett. Az éves látogatottság meghaladja az egymillió főt. Az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. 2008-as megalakulása óta Óbuda kulturális életének meghatározó intézményévé vált. Mint kiemelten közhasznú szervezetnek a további célja, hogy fővárosi, sőt országos szinten is ismert és elismert programkínálatot nyújtson az Óbudára látogatók számára.

Befejező gondolatok

„A házak nyüzsgő élete is azt igazolja, hogy a kultúra otthonra lelt Óbudán, s a látogatók is szívesen töltik házainkban a szabadidejüket. Minket választanak, ha társaságra vágynak, szórakozni akarnak, s hozzánk jönnek akkor is, ha új ismeretekre szomjaznak vagy éppen a testmozgás hiányzik az életükből. S mi igyekszünk, hogy minden életkorban jól érezzék magukat nálunk. A folyton megújuló, bővülő kínálattal, az egyre komfortosabb, barátságosabb környezettel hangsúlyozzuk, hogy milyen fontosak nekünk. Nyaranta pedig büszkén mutatjuk meg kerület és az ország határain túlról érkező vendégeinknek, hogy programjainkhoz ódon épületek, különös hangulatú, rendezett terek, történelmi levegőjű helyszínek szolgáltatnak mesés díszletet.”

(Idézet az OKK honlapjáról.)