A változás évei – a Vasutasok Széchenyi István Művelődési Háza

A nyolcvanas évek végén végbemenő társadalmi és politikai átalakulás a művelődési ház életére is hatott. Az üzem dolgozói szabadidejükben GMK(9)GMK: gazdasági munkaközösség. A nyolcvanas évek „nagy találmánya”. Vállalaton belül, munkaidőn túl, külön javadalmazás fejében a dolgozók elvégezték mindazt a munkát, amellyel a vállalat vezetői külsős, idegen céget bíztak volna meg.-ban tevékenykedtek, a művelődésre egyre kevesebb időt szántak. A helyzet javítása érdekében összefogtak a művelődési ház és az üzem vezetői. Újabb klubokat indítottak, melyek megfeleltek a kor igényeinek. Így a régiek (fotó-, film-, fafaragó, biliárd klub, ifjúsági-, nyugdíjasklub) mellett elindul a számítástechnikai, a műszaki értelmiségiek, az újítók, valamint a bizalmiak klubja. A járműjavító dolgozói számára továbbképző tanfolyamok indultak a művelődési ház tantermeiben (technikus minősítő, számítástechnika).

1991-ben a járműjavító visszakapta a régi nevét, így Landler Jenő Járműjavító Üzemből ismét Istvántelki Főműhely lett.

1991-ben a Landler Jenő Művelődési Ház is nevet változtatott, a Magyar Vasút 145. és gróf Széchenyi István születésének 200 éves évfordulójának tiszteletére fel- vette a „legnagyobb magyar” nevét és Vasutasok Széchenyi István Művelődési Háza (továbbiakban Széchenyi) lett.

1992-től a főműhely átszervezés, átcsoportosítás következtében megszűnt. Ezt követően a művelődési ház működési területe a kerületre tevődött át, valamint kénytelen vállalkozni és szolgáltatásait bővíteni. Ez utóbbiak közé elsősorban a vásárok, termékbemutatók rendezése, termek bérbeadása, tandíjas képzések szervezése, családi ünnepségek (születésnap, évfordulók) lebonyolítása tartozik.

1992–93-as tanévtől átszervezésre került a gimnáziumi oktatás. A négy évfolyamot a jelentkezők két év alatt végezheték el. A magánvizsgára felkészítő tanfolyamra jelentkezés lehetőségét intézményünk kiterjeszti Pest megyére, évekkel később a többi megyére is. A diákok gimnáziumi oktatáshoz kapcsolódó fakultatív tárgyakra is jelentkezhetnek. Ezek közé tartoznak az idegen nyelvek, valamint 1994 őszétől a vámkezelői szak.

A Biliárd klub kinövi kereteit és megalakul a Biliárd Szalon. A Billiárd Art Stúdió és a művelődési ház között megállapodás születik az együttműködésről, ami a későbbiek tanúsága szerint sikeresnek bizonyul. 1994-ben intézményünk színháztermében kerül megrendezésre a Snooker Európa Bajnokság. Ez olyan jól sikerült, hogy 2000-ben a Junior Snooker Európa Bajnokságot is itt rendezték meg.

A klubok, szakkörök tagjai is kicserélődtek, vállalati dolgozókból lakossági rétegekre. Ez alól két csoport jelent kivételt a mai napig is, a nyugdíjas-, és a műszaki értelmiségiek (ma veteránok) klubja, ahol a tagság egykori MÁV dolgozókból áll.

A fafaragó és barkács csoport napjainkban is aktívan működik az intézmény pincéjében kialakított műhelyben. (1996-ban a csoport életében bevezetett változásokat követően a kétkezi munkán kívül, a tagok ipar-, képző-, és népművészeti ismereteinek gyarapítása is folyamatosan zajlik. Vezetőjük Sárai Nándor 1999-től a Népművészet Palotai Mestere.)

A kilencvenes évek közepén a régi csoportok mellett újak is alakultak. Ilyen a gyűjtők, a rejtvényfejtők, a könyvbarátok klubja, később a Molnár-trió zenekar. A klubok kiállításokon mutatják be az általuk készített használati–dísztárgyakat és megismertetik az érdeklődőkkel a hobbijaikat.

1992-ben a MÁV vezetősége és a Vasutasok Szakszervezete egy egyesület létrehozását tervezte, melyet 1993-ban hívtak életre Vasutasok Közművelődési Egyesülete (VOKE) néven, 21 vasutas művelődési intézmény és könyvtár részvételével. Ezen intézmények közé tartozik a Vasutasok Széchenyi István Művelődési Háza is. A VOKE alapvető feladata a vasutasság kulturális hagyományainak megőrzése és ápolása, valamint az intézményekben évtizedek során felhalmozódott értékek megmentése. Az alapítók szándéka, hogy a kulturális finanszírozás beszűkülésének időszakában is életben tartsák a vasutas közművelődés intézményeit.

1993-ban művelődési házunk nagyszabású keretek között ünnepelte megalakulásának 100. évfordulóját. Ez alkalomból kiállítással egybekötött műsoros est volt a program. A centenáriumi kiállítást Kukely Márton a MÁV Rt. értékesítési igazgatója nyitotta meg. A műsor előtt Pallos György a Vasutasok Szakszervezete alelnöke, a VOKE elnöke mondott bevezetőt, ebben címszavakban ismertette a művelődési ház történetét.

1994-től művelődési házunk életében ismét jelentős hangsúlyt kapott az oktatás. Az intézmény felvette a Fővárosi Munkaügyi Központokkal a kapcsolatot és figyelembe véve az ott jelentkező igényeket szervezett szakmai képzéseket, tovább-, és átképző tanfolyamokat. Így a gimnáziumi magánvizsgára felkészítő tanfolyam mellett jelentkezni lehetett vámügyintézői tanfolyamra, kosárfonó, virágkötő tanfolyamra, pedikűr–manikűr képzésre, szabó–varró tanfolyamra.

A művészeti élet területén is voltak új kezdeményezések. 1996-ban művelődési házunk szervezésében került sor a Vasutas Fúvószenekarok karmestereinek továbbképzésére, melynek vezetésére Sebők Károlyt az Operett Színház karmesterét kérték fel.

A tanműhely diákjai és művelődési házunk ifjúsági klubjának tagjai között kialakult szoros kapcsolatot figyelembe véve szervezte meg kollektívánk évről évre a rendhagyó irodalmi és történelmi órákat. A klub vendégei között volt többek között Harsányi Gábor, Détár Enikő színművészek és Wilhelm Károly festőművész.

Művelődési házunkban évente megrendezett kiállításokon nemcsak a klubok tagjai mutatkoznak be, hanem amatőr képző-, és festőművészek munkáival is megismerkedhettek a látogatók. A kiállítók között volt Dávid László palotai művész is, aki nyugdíjazása előtt a járműjavítóban dolgozott.

Először 1997-ben rendezték meg az Országos Vasutas Szakmunkás-, és Szakközépiskolai Tanulók Találkozóját. A találkozó célja a leendő szakmunkások számára bemutatni azokat a lehetőségeket, amelyeket a vasút nyújt az elhelyezkedni szándékozónak, illetve a munkáltatót megismertetni a leendő munkavállalókkal. A rendezvény meghívott előadói a MÁV Személyügyi Igazgatója, a MÁV Gépészeti Igazgatóság Főosztályának vezetője. A 200–250 fő diák és a kísérő tanárok szórakoztatásáról a Vasutas Zeneiskola(10)„A Vasutas Zene- és Képzőművészeti Iskola 1948-ban alakult meg azért, hogy a vasutas dolgozók és családtagjaik zenei és képzőművészeti ismereteinek bővítését elősegítse. Az 1960-as évektől kezdve fokozatosan alakult át a szórakoztató zenei és énekes képzés irányába. Mára különböző hangszeres: zongora, szintetizátor, gitár, basszusgitár, dob, szaxofon, klarinét, tanszakokon túl a legismertebb a musicaloktatás lett. Az iskola Musical Stúdióját 1990-ben hozták létre.” (Idézet a Vasutas Zeneiskola honlapjáról.)
A Vasutas Zeneiskola szintén a VOKE tagja. A VOKE intézmények között szoros kapcsolat alakult ki. Csoportjaik részt vesznek egymás rendezvényein, indulnak a meghirdetett versenyeken és segítik egymás munkáját.
növendékei gondoskodtak.

1997 őszétől a Vasutas Önkéntes Támogatási Alap (ÖTA) és a Széchenyi közösen rendezte meg az ingyenes Egészség Napot intézményünk földszinti helyiségeiben. A nagy érdeklődés következtében a program keretében megtartott előadások és a szűrővizsgálatok minden egyes alkalommal késő estig elhúzódtak. Az Egészség Napon kívül folyamatosan szerveztünk, szakemberek (orvosok, védőnők) bevonásával egészségügyi előadásokat a nyugdíjas-, illetve az ifjúsági klub egy-egy foglalkozása alkalmával, melynek témái a védőoltások jelentősége, az otthoni elsősegélynyújtás, a súlyproblémák, a táplálkozási zavarok, a szoláriumozás előnye– hátránya stb. voltak.

A sportélet szervezése sem merült ki a biliárd programokban. 1996-tól művelődési házunkban tartja összejöveteleit a Vasutas Természetjárók Istvántelki Csoportja, akik az intézmény dolgozói segítségével tervezik meg és állítják össze a következő év túraprogramjait, szervezik a szállásfoglalást. 1999-ben a művelődési házban kialakítottak egy konditermet is, ahol minden feltétel adott a testépítéshez.

A VOKE hangsúlyt fektet az égisze alá tartozó intézmények közös közművelődési életére is. Az általa szervezett, meghirdetett országos rendezvényeknek művelődési házunk amatőr csoportjai aktív szereplői. Részt vettek Győrben a fotópályázaton, Pécsett az országos szavalóversenyen, illetve a rejtvényfejtők versenyén. 1998-ban Nyíregyházán a II. Országos Vasutas Biliárdversenyen részt vevő csapatok közötti küzdelemben első helyezést értek el.

2010-ben a győri művelődési ház felhívására egy képzőművészeti album kiadását tervezték a VOKE tagintézményei. Az album a vasutas nyugdíjas művészek bemutatására vállalkozott. A Széchenyi három nyugdíjas alkotójának anyagát küldte el, mindhárman 50–60 éve kezdtek a járműjavítóban tanoncként és vettek részt művelődési házunk munkájában.

Nehézségek és törekvések az ezredforduló után

2000-ben a nagy múltú Vasutasok Szakszervezete Istvántelki Főműhely Nyugdíjas Csoportja, a művelődési házon belül, saját irodahelyiségbe költözött, ahol heti rendszerességgel intézik a tagok ügyes-bajos dolgait, rendezik a ház nagytermében a közgyűléseket 80–100 fő részvételével, továbbá havonta egyszer igénybe vehetik a művelődési ház által biztosított jogász segítségét. (2010-től a vasutas arcképes igazolványok cseréjéhez szükséges adminisztráció gördülékenyebb és gyorsabb lebonyolításához művelődési házunk biztosította a technikai felszerelést és a helyiségeket.) Miként intézményünk történetének elején olvasható a Testvériség Sportegyesülettel a kapcsolatunk több mint száz éve töretlen. A közösen szervezett családi hétvégék, illetve a Vasutas napokon megrendezett kulturális és sportprogramok népszerűségét mutatja, hogy kialakult egy „törzscsapat”, mely több éve együtt vesz részt a játékos vetélkedőkön, rajzversenyeken, a labdajátékok körmérkőzésein, illetve a Vasutas Zeneiskola esti koncertjein. Napjainkban a családi hétvégéket háromhavonta rendezik meg és a családok mellett már baráti társaságok is részt vesznek rajta.

A Széchenyi sportban betöltött szerepéhez tartozik az is, hogy művelődési házunk dolgozói, azokon a sportrendezvényeken, amelyeknek a Testvériség Sportegyesület ad otthont (országos és nemzetközi versenyek) részt vesznek és segítenek a versenyek zökkenőmentes lebonyolításában.

2001-ben a könyvtárban kialakítottak egy új olvasótermet, ahol külön újságolvasó „kuckó” várta a betérőket. Az új kezdeményezés eredményeként – egy több fordulós tudáspróba (értékes nyereményekkel), melynek kitöltéséhez elengedhetetlen volt a könyvek „forgatása” – nőtt a könyvtárba beiratkozók száma.

Az Ifjúsági klub és a könyvtár közös program keretében, évente vendégül látott egy irodalmárt. A meghívottak között köszönthettük Szentgallai Géza novellistát és Munkácsi Miklóst a „Mindhalálig Beatles” szerzőjét.

A bővítéssel járó új lehetőségeket azonban nem sokáig élvezhette az intézmény és a látogatók. A MÁV Vezérigazgatóságon történt átszervezések következményeként 2004-ben, a Széchenyi által bérelt háromszintes épületrész első emeletét a vasút vezetősége visszavette és irodákat alakított ki bennük. Ezt követte 2006-ban a felső szint visszavétele, így a művelődési ház által használt terület a harmadára zsugorodott. Ennek következtében, a földszinten található helyiségeket átalakították. A művelődési ház irodáin kívül két klubtermet és két nagyobb termet (ezek oktatás, családi rendezvények, táncmulatságok megrendezésére alkalmasak) alakítottak ki. Az előtér kiállítás és vásárok helyéül szolgált. A helyhiány miatt az egyik nagy veszteség a könyvtár bezárása lett. 2007-ben a több mint tízezres állományt a Büntetés Végrehajtási Intézet Budapesti Parancsnokságának ajándékozta a művelődési ház.

Szerencsére a területcsökkenés nem járt minden téren tevékenység csorbulással. A FISAIC – Nemzetközi Vasutas Kulturális Szabadidő és Intellektuális Szövetség – 25 európai ország részvételével, több szekcióval alakult meg. A szekciók között képzőművészeti, fúvószenekari és vasútmodellező is akad. A VOKE csatlakozott a szervezethez, így számos nemzetközi találkozó házigazdája. Mint egyesületi tag művelődési házunk is részt vesz a magyarországi találkozók szervezésében, illetve szerepel e rendezvények helyszíneként is (pl.: 2005-ben fotókiállítás volt a Széchenyiben nyolc ország, valamint 2010-ben vasútmodell kiállítás helyszíne voltunk tizenkét ország részvételével).

2011-ben a FISAIC keretén belül működő FIRAC (Vasutas Rádióamatőr Szövetség) Magyar Tagozata legutóbb Romániában képviselte hazánkat a szövetség 50. kongresszusán. A Magyar Tagozatnak 2007-től intézményünk biztosítja a helyet, felszerelést és mindazt a segítséget, amire zavartalan működésükhöz szükségük van.

A XV. kerület Polgármesteri Hivatalának Kulturális Bizottságával a kapcsolat évek óta gyümölcsöző. A nyugdíjasok részére szervezett programokból a Széchenyi is aktívan kiveszi részét. Legutóbb a Nyugdíjas Ki mit tud? selejtezőjét tartották intézményünkben, több palotai nyugdíjas csapat részvételével.

A művelődési ház nyugdíjasklubjának tagjai minden évben részt vesznek a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetsége által szervezett nagyobb programokban. Az utóbbi évek ilyen rendezvénye volt 2010-ben a Vasutas Nyugdíjasklubok VI. Országos Találkozója Mezőtúron, és 2011 nyarán az I. Országos Civil Háromgenerációs Kulturális és Sportfesztivál a BVSC Stadionban.

A Vasutas Zeneiskolával közös szervezésben a művelődési ház klubjainak tagjai évi négy alkalommal sikeres színházi előadásokat tekinthetnek meg az Operett Színházban, illetve a Madách Színházban. Ezek az alkalmak legtöbbször egy-egy nevezetes naphoz kapcsolódnak (Idősek Világnapja, Kultúra napja stb.), amikor az érdeklődők, jelentkezők „ajándékba” kapják a színházjegyeket.

Reményre ad okot, hogy az új vasúti koncepció terveiben szerepel az Istvántelki Főműhely fejlesztése. Az elképzelés szerint az új villamos motorvonatok részleges karbantartási munkáinak elvégzése és szerelése történne az üzemben. Ez azt jelenti, hogy nő a dolgozók létszáma és így várhatóan jelentősen megnő a művelődési ház programjai iránti igény a vasutas dolgozók és azok családtagjai körében.

Erre a VOKE Vasutasok Széchenyi István Művelődési Házának, intézményünknek is fel kell készülni nívós, tartalmas programok szervezésével.