Az Aranytíz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

2008 februárjában az V. kerületi Önkormányzat képviselőtestülete az általa fenntartott Aranytíz Művelődési Központot kft.-vé alakította, a Blíber Kft.-t megszüntette. A kerületi vezetés végső célja az átalakulással, az intézményi támogatás fokozatos csökkentésével, a gazdasági szemlélet erősítésével a kft. teljes önfenntartásra ösztönzése. A kft. nem jogutódja az előző intézménynek, mégis annak szerepét igyekszik betölteni új keretek közt. Az átalakításkor nemcsak a működési forma változott, hanem az intézmény belső struktúrája is. Szélesebb kompetenciakör, nagyobb felelősség járt az új helyzettel. Az önkormányzat Balogh Erikát nevezte ki az újonnan alapított Aranytíz Kft Kultúrházának élére.

Balogh Erika korábban nem közművelődési területen dolgozott. 1981-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott. A színművész szak elvégzése után a Thália Színházhoz szerződött, melynek 1993-ig volt tagja. Ez után öt év szabadúszás következett, majd tíz éven át Kecskeméten a Katona József Színházban láthattuk. 2005-ben elnyerte a Kritikusok Díját, a POSZT Legjobb Női Epizódszereplője Díjat, Kecskeméten az Évad színésznője lett, 2006-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki és a közönségszavazatoknak köszönhetően a Súgó Csiga Díjat is megkapta. 2011-ben V. kerület Belváros–Lipótváros Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Bizottsága Kölcsey Ferenc-díjat adományozott neki a kerület érdekében végzett kimagasló művészeti tevékenységéért. Bár Szegeden egy-egy szerepet még elvállalt 2009-ben és 2010-ben, de innentől kezdve figyelme és energiái az Aranytíz Kultúrházra összpontosultak. Szívvel-lélekkel azon dolgozik, hogy színvonalas, változatos, széles körben elérhető programok legyenek a házban.

Az új vezetés és a régi kollektíva kiváló együttműködésének köszönhetően az átállás sikeres volt. Az Aranytíz azóta is folyamatosan remek gazdasági mutatókkal büszkélkedhet annak ellenére, hogy a 2009-es gazdasági válság után az addigi büdzsét a felére csökkentette a fenntartó önkormányzat, s hogy a támogatáscsökkenés nem fokozatosan, hanem egyik hónapról a másikra következett be.

A Tolnay Klári Színpad

Balogh Erika irányítása alatt a színházi élet is megújult az Aranytízben. Arculatváltás történt, melyet azzal is hangsúlyoztunk, hogy a korábban használt „Aranytíz Teátrum” helyett a színházterem fölvette a kerület díszpolgára, Tolnay Klári nevét. A Tolnay Klári Színpadon a saját produkciókon kívül meghívott előadásokat, határon innen és túlról is láthatott a nagyérdemű. Ezek közül a legkiemelkedőbb talán a Macskajáték volt Pásztor Erzsi főszereplésével és a Bácskai Juli vezette Pszichoszínház, melynek 2008-ban és 2009-ben szintén az Aranytíz adott otthont. Az előadássorozatban neves színészek vettek részt, például Nagy Ervin, Pokorny Lia, Rudolf Péter, Kálloy Molnár Péter, Csányi Sándor, Létay Dóra.

Az Aranytíz saját előadásainak sorát a Hollós Gábor átiratában és rendezésében bemutatott Ludas Matyi nyitotta. A fiatal rendező előadását meghívták a Villányi Libafesztiválra, a Gyermekszínházi Szemlére és a Bicskei Napokra is. Ezt követően Szikora János rendezte nálunk Vaszilij Szigarjev: Guppi című tragikomédiáját. Az előadás meghívást kapott a POSZT off programjába, valamint a Pécsi Nyári Játékokra. Nem sokkal ezután Bodolay Géza rendezésében következett Visky András: Tirami su című darabja. Az előadást a Szegedi Nemzeti Színház is műsorra tűzte, valamint meghívást kapott Szatmárnémetibe, Kolozsvárra, Marosvásárhelyre, Nagyváradra, Udvarhelyre és Csíkszeredára is.

Rendkívül büszkék vagyunk a PANkreátorok csapatára: Andrássy Máté, Horváth Zoltán és Szabó Máté új stílust teremtettek: humorosan ötvözik a klasszikus értelemben vett pantomim-színjátszás elemeit a mai kor pergő, gyors ritmusával, a színházzal és a stand up comedy-vel.

2010-ben Hollós Gábor ismét rendezési lehetőséget kapott, ezúttal Wilhelm Hauff: Kőszív című művét alakította át a mai ember számára befogadhatóvá. Az eredetileg tizenéves korosztálynak szánt előadás az érettebb közönség körében is nagy tetszést aratott. Mindeközben beszélgetéssorozatok is helyet kaptak a repertoárban, például Pásztor Erzsivel, Tordy Gézával, Balogh Erikával, Lévai Anikóval, Rogán Antallal, Kovács Kokó Istvánnal. 2011 szeptemberében a 110 éves Bilicsi Tivadar lányai meséltek édesapjukról.

Természetesen a gyermekekről sem feledkeztünk meg, az iskolásoknak szánt bérletsorozat folytatódott, szem előtt tartva, hogy valódi értékeket, igényes és szép előadásokat lássanak. Így láttuk vendégül például Kemény Henrik bábművészt. A kiválasztott darabok között klasszikus mesék is szép számmal akadtak: Süsü a sárkány, Misi mókus, Vízipók csodapók, Mikkamakka és barátai, János vitéz, Holle anyó, Rigócsőr király vagy épp az Ágacska.(11)A Tolnay Klári Színpad fejezetet Varró Anna írta.

Az új szervezet régi-új tevékenységi formái

Klubok, civil programok

A kft.-vé alakulás után csak részben változtak a tanfolyamaink, egy-két tanfolyam megszűnt, ám helyettük újak jöttek és ugyanez mondható el egyesületeink, civil szervezeteink programjairól is.

A tánc- és mozgásoktatás a legnépszerűbb tevékenységek között maradt kisebb-nagyobb változásokkal (pl.: cantienica, gerincgimnasztika, „Frissítő torna 50-en túl”, mely a kerületi nyugdíjasok kedvelt mozgásformája).

Új civil szervezetek, egyesületek is otthonra leltek a házban, mint például a Musica Ludens kamarakórus és a Fóti Boglárka Alapítvány Herman Ottó biológiai körének előadásai. A Kvízjátékosok Klubjának hétvégi összejövetelei, megmérettetései is az Aranytízben zajlanak. A NOIR Filmklub 2008 óta havonta két alaklommal tart vetítéseket, 2009-ben egyesületté alakulva, CIN-KE Filmklub néven folytatja tevékenységét. Nálunk tartotta oktatásait, egyetemi képzésit az Irka Egyesület, továbbá az Ökoszolgálat, Magyarország első környezeti tanácsadó irodája, melynek új programján bárki könnyen elsajátíthatta a környezettudatos és takarékos háztartásvezetés alapvető praktikáit.

A Klubok, civil szervezetek „felelőse”, kapcsolattartója 1991 óta Galambos Péter. Több évtizedes kiváló munkáját 2010-ben a Magyar Népművelők Egyesülete emlékplakettjével ismerte el a szakma.

Népi kultúra

A Kalamajka együttes 31 éves házigazdasága után 2009 őszétől a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola Népzenei Tanszak gyakorló helyévé vált a Táncház. Kéthetente Blaskó Csaba és zenészbarátai muzsikálnak nálunk, ekkor a váci konzisok színesítik a programot. A többi szombaton különböző generációkhoz tartozó együttesek váltogatják egymást (Üsztürü, Mérnök, Rendes, Magos, Salamon Beáta és a Méta, Virágvölgyi Márta zenekara).

Kft.-vé alakulásunk után több programmal is bővült, kiegészült ez a tevékenységünk is. A Népzenei Filmklubunkban olyan népzenei témájú filmek vetítésére kerül sor, melyeket a mozikban, televíziókban csak elvétve látni. Érdekessége a klubnak, hogy minden egyes alkalommal dr. Nagymarosy András néprajzi előadása előzi meg a vetítést. A film megtekintése után dr. Halmos Bélával, a klub házigazdájával beszéljük meg a látottakat, hallottakat. Vendégeket is hívunk ezekre az estekre, a filmek rendezői, operatőrei, szereplői jönnek el hozzánk, s kapcsolódnak be a vetítés utáni beszélgetésbe (Szomjas György, Gulyás Gyula, Gulyás János, Székely Orsolya, Rónay Eszter, Kanalas Éva, Sebestyén Márta, Sue Foy, Karsai Zsigmond, Kallós Zoltán…). Berecz estek címmel sorozatot indítottunk. Berecz András Kossut-díjas mesemondó, énekes hol egymaga szórakoztatja a nagyérdeműt meséivel, dalaival, hol vendégeket hív maga mellé.

Az Így tedd rá! rendezvény hetente egyszer várta a 2 és 6 év közötti gyerekeket és szüleiket. Ez a családi népi játék, néptánc foglalkozás nemcsak ismeretet nyújt és szórakoztat, de fejleszti a gyerekek mozgáskészségét, mozgáskoordinációját, beszédkészségét, kommunikációját, szókincsét, szövegértését, fogalomtárát, társas kapcsolatait is.

A Csillagszemű Táncegyüttest Tímár Sándor koreográfus és Tímár Böske táncművész alapították. Az első pesti helyszín az Aranytíz Kultúrház lett. Egyelőre óvodás csoport működik nálunk, de a terveink szerint, koruk előre haladtával, kisiskolás csoportunk is lesz.

Az Aranytízben folyó népi kultúra területén végzett munka minőségét mi sem jelzi jobban, mint hogy Ötvös Györgyinek, 1995-ben Belváros–Lipótváros Közművelődéséért díjjal jutalmazott kollégánknak, a Budapesti Népművelők Egyesületének kuratóriuma 2011-ben a Lehel László-díjat is odaítélte; az ifjúság igényes művelődése és szórakozása érdekében végzett kimagasló munkájának elismeréseként.

Gyermekprogramok

Tovább folytattuk a Szüni-Dö-Dö programhoz kapcsolódást. 2008-ban sikeresen pályáztunk egy egyhetes délelőtti kézműves „tábor” tartására is, azóta Ügyeskedő néven minden évben (2011-ben már saját forrásból) megszervezzük. 2009-ben és 2010-ben gyerekeknek szóló könyvkötő tanfolyam megtartására is nyertünk támogatást. A könyvkötő program népszerűségét az is bizonyítja, hogy a tanfolyam 2011-ben (támogatás hiányában) mint fizetős tábor is sikeres volt.

Petőfi szavalóversenyt hirdettük gyerekeknek 2009-ben a Költészet napja és 2010-ben a Színházi Világnap alakalmából, melyre minden kerületi általános és középiskolából a legkiválóbbak jöttek megmérettetni magukat.

Jelentősebb programok

„Együtt kerek a világ! – össznépi sokadalom” néven egy olyan egyedülálló rendezvényt szerveztünk, melyre elsősorban átlagos, egészséges embereket vártunk, azzal a céllal, hogy az értelmileg és testileg akadályozott emberek szervezetei és érdekvédelmi egyesületei bemutatkozhassanak, és neves hazai művészek közreműködésével erősítsék a fogyatékossággal élők társadalmi elfogadását. 2009 tavaszán a másik nagyszabású rendezvényünk az „Önvédelem, önbizalom, önfegyelem, önismeret” című program volt, ahol, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából az erőszakmentes és egészséges életmód megismerése érdekében interaktív kaszkadőr- és önvédelmi sportbemutatók zajlottak, kicsiknek és nagyoknak. A rendezvény rendkívül látványos volt, lezárattuk a ház melletti utcát, ahol kommandós, lovas rendőr és kutyás bemutatót láthattak az érdeklődők, és kaszkadőr bemutatót is tartottak égő emberrel a színházteremben.

Zenei koncerteseményekben is bővelkedünk. Egyik legnevesebb fellépő párosunk Szakcsi-Lakatos Béla és Vukán György, a jazz zongora világhírű mesterei voltak. Jazzpéntek sorozatunk keretein belül pedig olyan kortárs jazz zenészek adtak koncertet, mint a Gerendás Péter Trió, Harcsa Veronika, Váczi Eszter és a Szörp, Nagy János Trió és a Jazz and More Kórus. A nagysikerű Hot Jazz Band koncert után minden hónapban Hot Jazz Band klubot szerveztünk az évadban. A Csík Zenekar csordultig megtöltötte a színháztermet, de nálunk adott koncertet Hrutka Róbert, a Vivat Bacchus énekegyüttes, Varga Miklós, a Khamoro Táncegyüttes, Gergely Éva, Szabó Ádám is. Az Ezüst-Patak zenekar pedig 2009 óta évente kétszer lép fel a kultúrházban. Két jótékonysági koncertnek is helyet adtunk, játszott a Tessék zenekar majd a csángó magyarok oktatásának segítéséért a H-599, a Napvágás és az Ezüst-Patak zenekarok zenéltek.

Az Aranytízben a kóruskultúra nem csak a házban tartott próbákon van jelen. A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar „Angyalok csendítének…” című jótékonysági koncertje elvarázsolta a közönséget adventkor. A 75 éve létrejött Budapesti Vándor Kórus az Aranytízben tartott három bérleti hangversenyével kívánt emléket állítani 110 éve született alapítójának, Vándor Sándornak.

A lokálpatrióta Belvárosi Vonóstrió, melynek tagjai a magyar komolyzenei élet elismert művészei 2008 óta évente legalább egy csodálatos komolyzenei koncertet adnak nálunk. Havonta megtartott zenei klubjainkat nagy létszámú törzsközönség látogatja. A Beat klub – Beatlestől az Illésig koncertsorozatra rendszeresen látogat el a hazai beatkorszak zenészeinek krémje: Szörényi Levente, Bródy János, Tolcsvay László és Béla, Koncz Zsuzsa. Járt nálunk Tony Curtis is. A Magna Cum Laude együttes és a zenekar rajongói klubja 2010 novembere óta félévente nálunk tartja a vetítésekkel, koncertekkel tarkított rendezvényét. Egy évad erejéig az Isterfolk Zenekar koncerttel egybekötött táncházat tartott havi rendszerességgel az ír–skót zene szerelmeseinek.

Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar kultúra jeles, máshol nem szereplő kiválóságai rendszeresen tartanak nálunk előadásokat. Ilyen események voltak Pap Gábor, Kubinyi Tamás és Galgóczy Árpád könyvbemutatói vagy dr. Papp Lajos nagyszerű előadása, illetve Hajnal Gyöngyi, magyarságkutató előadássorozata is.

Az International Filmworkshop téli budapesti rendezvényére cseh, finn és lengyel filmesek érkeztek.