A Józsefvárosi Kulturális és Sport Kft. napjainkban

A kft. cél- és feltételrendszere

A 2008-ban alakult Józsefvárosi Kulturális és Sport Kft. a kerület közművelődési célú alapintézménye, amely az önkormányzattal kötött közhasznú szerződésben rögzítetteknek megfelelő formában és mértékben közművelődési alapfeladatokat és vállalkozói alapú programokat szervez.

Az intézményhez tartozó szervezeti egységek a Józsefvárosi Galéria, a Zászlómúzeum és a 11 hektáros Orczy-park. A kft. adja ki a Józsefvárosi Újságot (55 000 példányban) és fenntartója az 51 fős Józsefvárosi Cigányzenekarnak is. Az Orczy-park a 40 000 m2-es egybefüggő zöld területű Nagyréttel (mely színpad, nézőtér és sátrak felállítására is alkalmas), a közel háromhektáros Orczy Kalandparkkal, a 8000 m2 nagyságú csónakázásra is alkalmas mesterséges tóval és egy 1000 m2-es korszerű, igényes kivitelű játszótérrel rendelkezik.

A kalandpark 2010 szeptemberében nyílt meg, de folyamatosan újabb és újabb ügyességi, technikai pályaelemekkel gazdagodik; a három gyermek, két felnőtt, és két „csúszó” pályáján a látogatók szívesen teszik próbára képességeiket. Az intézmény sikeresen használja ki az Orczy-park azon egyedülálló adottságát, hogy Budapest talán legszebb, centrális helyen található közparkjával, és egyéb épített tereivel (színházi és konferencia termek, sportpályák, szabadtéri létesítmények) kiváló lehetőségeket tud kínálni kulturális, sportcélú és üzleti jellegű rendezvények lebonyolítására.

A kft. kulturális rendezvényeinek sokaságában fellelhető az előd intézmények sokrétű programkínálata, a hagyományok ápolása, együttműködés a kerületi civil és professzionális szervezetekkel, intézményekkel, kreatív reagálás a különböző szabadidős és életmód igényekre.

Az Orczy-park

A park programjai őrzik az előd szervezet, az Orczy Kert Szabadidő Központ által kialakított kínálatot. Népszerű, hagyományos programjaik között említhetjük a Napfény Tánc Sport Egyesület gyermek és felnőtt társastánc és versenytánc tanfolyamait, a felnőtteknek szervezett hobbytánc, salsa, aerobik és Pilates-kurzusokat, a Tánc-Lánc Egyesület heti gyakoriságú kreatív mozgás-, zene-, táncfoglalkozásait, Nagy Márton pszichoterapeuta által vezetett önismereti és személyiségépítő csoportját a Fény a Fényben Egyesület „Együtt az egészségért” programjait és a Tehetséggondozó Tanodát. A Topogó Klubot és a Klezmer Zsidó Táncházat Váczi András magával vitte az Almássy térre, de a rock, alternatív és népzenei programok, a gyermekek számára szervezett játszók és szünidei táborok, sport sulik, az egészségőrző tanfolyamok és a különböző sportesemények továbbra is működnek. Pár éve visszatértek egy korábban népszerű programjukhoz, 2008-tól ismét szerveznek magyar táncházat Kis István, Kis Demeter Erika és az Üsztürü zenekar közreműködésével.

A régiek folytatása mellett új szabadidő eltöltési szokásokhoz kapcsolódó programkínálatot is teremtettek (kalandpark, rögbi, darts, időseknek szóló szabadtéri zöld torna, hastánc, táncterápia, digitális fotó tanfolyam, póker és ulti versenyek stb.). Nagyszabású rendezvényeik közül kiemelhető a „Fogyatékkal élők napja”, a „Magyar Vöröskereszt Országos Elsősegély Versenye”, a Józsefvárosi „Regnum Marianum majális”, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel közösen szervezett kétnapos „Ludovika Fesztivál”, a magyar hadikultúra évszázadainak színpompás bemutatója.

A kerületi hagyományok megőrzését, ápolását szolgálják a május 1-jei majálisok (új neve Polgári majális), a „Nyárköszöntő Cigányvarázs” nevű rendezvény, a kerületben működő tíz nemzetiségi önkormányzat részvételével szervezett Józsefvárosi Nemzetiségi Fesztivál, az 1992-től folyamatosan megrendezett Józsefvárosi Napok.

A családok és a gyerekek kiemelt helyet kapnak az intézmény életében, szakmai stratégiájában. Az „Orczy napok a Corvin Bevásárló Központban” elnevezésű családi hétvége, a „Continental” családi nap, a „Kor kontroll” családi egészségnap, a gyermeknapok, a bábszínház, a kézműves és múzeumpedagógiai foglalkozások, a játszóházak, a hangszersimogatók – mind ezt mutatják.

A számos közművelődési tevékenységi forma szervezése mellett érezhető, hogy az Orczy-park – adottságainak megfelelően – talán legmarkánsabban a sportrendezvényekre teszi a hangsúlyt. A hagyományos „Diákolimpiák”, a józsefvárosi intézmények közötti tavaszi labdarúgó tornák mellett, olyan új színfoltokkal gazdagították kínálatukat, mint az óvodások „Ovilimpiája”, ahol a gyermekek nagy örömére, minden olyan kellék is szerepel, ami az igazi olimpiáknak is része. Az esemény jelentőségét azzal is növelték, hogy azon a kerületi polgármester mellett olimpiai bajnokok is megtisztelték jelenlétükkel.

Hasonlóan nagyszabású esemény volt, az MLSZ Kisebbségi Bizottságával és a Mahatma Gandi Emberjogi Egyesülettel közösen rendezett „Tolarancia Labdarúgó Kupa”, a „sporttal a raszszizmus ellen” EU-s mozgalom jegyében. A sport kitüntetett helyen szerepel a Józsefvárosi Napok eseményeinek sorában is, ahol különböző küzdősport bemutatók (ökölvívás, karate, aikido, judo), ritmikus sportgimnasztika, airsoft fegyverbemutató, asztali focibajnokság is szerepeltek.