A Csekovszky Árpád Művelődési Ház (1902)

A Csekovszky Árpád Művelődési Ház (1172 Budapest, Hősök tere 9.) a főváros – de lehet, hogy az egész ország – legrégibb közművelődési intézménye, művelődési háza. Világháborúk, rendszerváltások, különböző rendszerek söpörtek végig a XX. századon, mégis, a művelődési ház minden időben a kultúra, a művelődés kicsiny hajléka maradt. Különböző néven és formában működött az elmúlt közel száz évben.

A fényképek és visszaemlékezések szerint már 1902-ben létezett, de építésének pontos dátumát nem tudjuk – talán valamikor a századfordulón létesült.

Rákosliget kulturális intézménye, a Csekovszky Árpád Művelődési Ház már korábban bemutatásra került „A Közművelődés Házai Budapesten I.” kötetében 2002-ben(2)A közművelődés házai Budapesten. I. kötet, Módszertári füzetek/különszám, szerk.: Slézia Gabriella, kiadó: Budapesti Művelődési Központ, 2002..

2005-ben Prém János igazgató nyugdíjba vonulását követően, addigi helyettese, Dévényi Gáborné vette át a ház vezetését. Az évek folyamán a rákosligeti mindennapok részévé vált programok tovább folytatódtak, ugyanakkor a helyi érdeklődés folyamatosan formálta a művelődési ház arculatát, a közművelődési programkínálatot. A munkaerőpiac kihívásaira reagálva olyan tanfolyamok indultak, melyek segítették az embereket a munkahelyek megszerzésében, megtartásában: számítógép-kezelői tanfolyam, gépírás tanfolyam, vagyonőr tanfolyam.

Az intézmény nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minden rétegnek és korcsoportnak szolgáltasson. Változatos és igényes lehetőségeket biztosít az óvodás és kisiskolás korosztály szabadidejének hasznos eltöltéséhez. Az elmúlt években továbbfejlődtek az addig kiépített, jó kapcsolatok az óvodákkal, iskolákkal. Drámapedagógiai foglalkozásaik, gyermekelőadásaik, kézműves foglalkozásaik, táncházaik rendszeres látogatói, kezdeményezői az óvodák, iskolák és a kisgyermekes családok. Igen jó kapcsolatot alakítottak ki a nyugdíjasok életvitelét segítő Liget Gondozási Központtal. A szabadidős szokások átalakulása, megnövelte a belvárosi szórakozóhelyek számát, ennek mintájára a ház is igyekezett az ilyen jellegű rendezvényeivel is a helyi szükségletekhez alkalmazkodni. A közönség még mindig igényli a színvonalas, élőzenés, táncos rendezvényeket, melyeknek rendszeres látogatói. A rock klubban mind nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a helyi és környékbeli fiatal, induló zenekarok fellépési, bemutatkozási lehetőséget kapjanak. A művelődési ház egy-egy neves, országos hírű zenész, zenekar meghívása mellett felvállalta ezt a feladatot. 2010-ben immár negyedik alkalommal szervezték meg a rock tehetségkutató fesztivált.

Az elmúlt négy évben új formákat is meghonosítottak a művelődési házban: művészeti rendezvényeik hagyományos sora kibővült azzal, hogy csatlakoztak a Magyar Fotográfia Napja országos rendezvénysorozathoz, és 2010-ben harmadik alkalommal rendezték meg a Születés Hete programsorozatát. Nyári gyermekprogramjaik pedig segítséget nyújtanak a szülőknek abban, hogy a gyermekek a nyári szünetben tartalmasan, vidám hangulatban töltsék vakációjukat. Az évek folyamán mind nagyobb igény jelentkezik arra, hogy a szűkös forrásokkal rendelkező civil szervezetek számára az intézmény segítséget nyújtson programjaik szervezéséhez, lebonyolításához. Nagy örömmel tesznek eleget ezeknek a kéréseknek, és ők maguk is keresik azokat a pontokat, ahol a civilekkel összefogva színvonalasabb, még tartalmasabb programot tudnak nyújtani a helyi polgároknak. (Ebben kiemelkedő partner a Rákosligeti Polgári Kör, melynek létrehozásában a rendszerváltáskor Csekovszky Árpád is aktívan közreműködött.) 2009-ben ilyen összefogással szervezték újjá Liget fesztivál néven a Rákosligeti Majálist.