A Csaba Ház – Rákoscsabai Közösségi Ház (1997)

A Rákoscsabai Közösségi Házat (1171 Budapest, Péceli út 222.) 1997. augusztus 1-jével alapította Budapest Főváros XVII. kerület Önkormányzatának képviselő-testülete. Maga Rákoscsaba 944 éves település, 1950-től pedig Budapest XVII. kerületének része. A közösségi ház – korábban községháza, majd iskola – tulajdonképpeni működése 1998 márciusától számítható. Első igazgatója, Pájer Ildikó szakmai vezetésével végezték el a ház infrastruktúrájának és belső elrendezésének kialakítását. Komoly segítséget jelentett Zombori József rákoscsabai vállalkozó, aki a közösségi ház felújításában, az építkezés munkálatainak kivitelezésében végzett tiszteletre méltó és nélkülözhetetlen munkát.

Egy évvel az alapítás után, 1998. szeptember 25-én már meg is rendezték az első nagyszabású képző- és iparművészeti kiállítást a Rákoscsabához kötődő művészek alkotásaiból.

Az itt kiállító kortárs képzőművészek:

B. Szetlik Ildikó ötvös–aranyműves,

Boldizsár Ildikó keramikus, Csorba Katalin szobrászművész, Ilosfai Krisztián festőművész, Kukucska János grafikus, Mecseki Hargita szobrászművész, Radnai Mária bőrtárgy tervező, Parrag Emil festőművész, Szetlik Péter fotográfus, Tarjáni Simkovics Jenő grafikusművész, Tóth József fafaragó, Tömpe Emőke keramikus és Veres Kata üvegműves alkotásait tekinthették meg Rákoscsaba lakói és a kerület többi érdeklődő látogatói.

Bár az első öt év főleg az építkezés, bővítés és csinosítás jegyében telt el, több klub is megalakult és működött, illetve ma is működik. Ilyen volt a Bohém Asztaltársaság, ahol amatőr írók, költők jártak össze, de itt alakult meg a Rotunda Énekegyüttes vagy a Harmónia Énekkar is.

Elődjének lejárt megbízatása után 2008-tól 2011-ig Kecskeméti József irányította a Csaba Ház tevékenységét. Új tanfolyamok, programok, előadássorozatok, képzőművészeti-, néprajzi- és fotókiállítás-sorozat színesítette a közösségi ház repertoárját. Végre helyet kapott az önkormányzati ügyfélszolgálat is, mely jelentősen segítette a helyi polgárok ügyeinek gyorsabb és szakszerűbb ügyintézését. Ez részben tehermentesíti a keresztúri központi ügyfélszolgálatot, másrészt a rákoscsabaiak kényelmét is szolgálja, hiszen nem kell minden esetben beutazniuk a kerületi központba ügyes-bajos dolgaik elintézéséért.

Az ügyfélszolgálat mellett ingyenes lakossági internethasználat segíti a rákoscsabaiakat, jelenleg négy számítógéppel. A tanfolyamok közül a legnépszerűbbek a mozgásos foglalkozások (a Pilátes-torna, a jóga, társastáncok, a balett vagy a hastánc), jelentős szerepet játszik a „Musical Stúdió”, ahol a gyerekek a színjátszás és a színházzal összefüggő tevékenységek rejtelmeivel ismerkedhetnek meg szakemberek segítségével. A Csaba Ház két alkalommal szervezte és rendezte meg a kerületi központi Gyermeknapot, ami nagy tömegeket vonzott.

2009-ben az önkormányzat és a csabai képviselők támogatásával sikerült újjávarázsolni a kertet, a játszóteret és felszerelni szabadtéri rendezvények megtartására.

Azóta itt komoly- és könnyűzenei koncerteket, táncos esteket, baráti főző partikat is rendeztek. 2010. június 26-án avatták fel a kerti, szabadtéri szoborparkot. Az egész kerületet megmozgatta az „Otthonom Rákosmente” fotópályázat, és ennek terméséből az évszakok szerint tematizált kiállítássorozat.

A helyi képzőművészek, csabai lakosok, önkormányzati dolgozók és képviselők számára honismereti, néprajzi, képzőművészeti és borkultúra-ismereti kirándulásokat szervezett a Csaba Ház Etyekre, Alcsútdobozra és a Balaton-felvidékre. Így a néprajzi és kulturális antropológiai programok is rendszeressé váltak a közösségi házban. Ilyen volt még az Indonézia népeit és kultúráit közönség elé táró interaktív kiállítás, a „Sokarcú kultúra” című előadássorozat vagy az Etyeket bemutató néprajzi és borszakmai bemutató Tátrai Tamás borász és Szabó Erika fotóművész közreműködésével. Az interaktív kiállítások közül kiemelkedő látogatottságnak örvendett a „Retro” és a mackókiállítás is.

Jó érzés, hogy Rákoscsaba és a kerület más részeinek lakossága egyre intenzívebben keresi fel és tekinti kulturális érdeklődése színterének, részben már egyfajta otthonának a Csaba Házat.