A művelődés egyéb helyszínei

Könyvtárak a Rákosmentén (1951)

A Rákoskeresztúri Könyvtár, a Szabó Ervin Főkönyvtár IV. sz. Fiókkönyvtára

A könyvtár a fővároshoz csatolt kerület legrégebben alapított könyvtára, 1951-ben nyitotta meg kapuit látogatói előtt a Pesti út 78. szám alatt. Az épületet Rákoskeresztúr rekonstrukciója során 1977-ben lebontották, ekkor az állomány nagy részét évekig pincében tárolták. A Lemberg utcában, az akkori Csabagyöngye strand területén, illetve a Dózsa Művelődési Házban működött egy-egy kis alapterületű egység.

1984 decemberében nyitotta meg ismét kapuit az Újlak utcában 320 négyzetméteren, az általános iskolában „ideiglenes” jelleggel. Itt 22 évig működött, majd 2006 júniusában a XVII. kerület központjában lévő, felújított Fuchs-kastélyba költözött, ahol jelenleg közel 300 négyzetméteren működik (1173 Budapest, Pesti út 167.). Itt több nagy érdeklődésre számot tartó kulturális programot is szerveztek az utóbbi években, legutóbb például irodalmi estet, Schäffer Erzsébet Príma Primissima díjas író, újságíró részvételével.

Rákoscsabai Könyvtár (1986), a Szabó Ervin Főkönyvtár II. sz. Fiókkönyvtára

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XVII/2. számú Rákoscsabai könyvtára (1171 Budapest, Péceli út 232.) 1986 óta működik jelenlegi helyén. A fővárosi és a kerületi önkormányzat támogatásával 2004-ben került sor a könyvtár teljes újjáépítésére, melynek során az új, modern térkialakításnak köszönhetően megnőtt az olvasói tér, és a helyben használati övezet. A könyvtár nemcsak küllemében szépült meg, de szolgáltatásai is bővültek. Számítógépes kölcsönzési rendszere lehetőséget biztosít a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár teljes dokumentum-állományának elérésére.

Az internet és a különböző adatbázisok használatára is lehetőség nyílik, biztosítva a hálózaton elérhető információkat. A 269 m2-es könyvtár állománya mintegy húszezer kötetre rúg. A könyvek, folyóiratok mellett cédét, cd-rom-ot, videót és dévédét s kölcsönözhetnek az olvasók. A felújítás után korszerű, esztétikusan berendezett, kellemes környezetben fogadják a régi és új látogatóikat, ahol igénybe vehetik a legmodernebb szolgáltatásokat is anélkül, hogy nélkülözniük kellene a könyvtár családias, meghitt légkörét.

A lakosság számára rendszeresen több kulturális programot is szerveznek. Képzőművészeti kiállításokat, zenei bemutatókat, irodalmi klubdélutánokat is rendeznek.

A Rákoshegyi Bartók Zeneház (2006)

2006. szeptember 22-én nyitotta meg kapuit a Rákoshegyi Bartók Zeneház (1171 Budapest, Hunyadi u. 50.), azóta is jelentős komolyzenei színfoltja a XVII. kerület kulturális választékának.

1912 és 1920 között maga Bartók Béla lakott ebben az épületben, melyet Rákosmente Önkormányzata 2006-ban felújított. A közalapítvány – melynek elnöke Bokor Jutta operaénekes, Rákosmente díszpolgára – áldozatos munkájának köszönhetően a ház megtelt élettel és egy immár felújított, csodálatos környezettel rendelkező épületbe látogathatnak a komolyzene szerelmesei.

Az épületben két kis emlékszobát rendeztek be Bartók korát idéző korabeli fotókkal és tárgyakkal, valamint a „faluban” (Rákoskeresztúr) akkor hordott tót népviseletekkel. A hátsó udvarrészen tökéletes akusztikai körülmények között nyári hangversenyeket és operaelőadásokat tartanak.