Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

 Zöld játszóházEldobált szemét, feleslegessé vált bútorok az utcán, cigarettacsikkek szanaszét és akkor is autóba ülünk, ha nagyon nem lenne muszáj. Ahogy az egész országban, úgy a fővárosban sem fektetünk még mindig elég hangsúlyt a környezettudatosabb életmódra. A kevés kivétel egyike a Budapesti Művelődési Központ, ahol rendszeresen kínálnak programokat iskolásoknak, óvodásoknak, de még saját dolgozóiknak is a zöld gondolkodásmód jegyében. A programok szervezőjével, Fogarasi Orsolya információs munkatárssal, a kaleidoskop.hu szerkesztőjével beszélgettünk.

Bővebben...

A margitszigeti nyári zöld programokonA huszonegyedik század új, népszerű témája a környezetvédelem. Az életünk minden területét érintő minőségi változás jelensége szembeötlő, így elkerülhetetlen, hogy beszéljünk róla, s megpróbáljunk hatékony megoldásokat találni a problémákra. Ma már a közművelődési intézmények is kiveszik részüket a tájékoztatásból, erről beszélgettünk Nagy Gyula környezetvédelmi referenssel, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ munkatársával.

Bővebben...

Természetjárás a Homoktövis Oktatóközpont programjainSzázadfordulónk egyik legmodernebb írója, Karinthy Frigyes, bizonyára büszke lenne a róla elnevezett újpesti művelődési intézményben működő környezetvédelmi oktatóközpontra; amelyben jó hangulatú, fiatalos légkörben, előremutató kezdeményezések mentén dolgozik együtt több intézmény, korosztály és szakma képviselője, egyazon cél érdekében: egy környezettudatosabban gondolkozó következő generációért és egy élhetőbb, az értékeket megtartó környezetért. Dr. Kriskáné Gánóczy Anita 2008-tól munkatársa a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központnak, végzettsége szerint biológia–kémia szakos középiskolai tanár. Jelenleg az intézményben működő Homoktövis Környezetvédelmi Oktatóközpont oszlopos tagja, őt kérdeztük a központ működéséről.

Bővebben...

Aszfalt bagoly készül a Zöld szombatonWekereletelep művelődési házának épületét hetekkel ezelőtt újították fel, harminc év után. A megújulást követően a már bejáratott programok mellett újakat is kíván indítani a Wekerlei Gyermekház, amelyek a kikapcsolódás és ismerkedés mellett a kerületért, a környezetünkért való tevékenységekre kívánnak lehetőséget adni. Olyan szakköröket is támogatnak, melyek hangsúlyt fektetnek a szűkebb környezet fejlesztésre és megóvására. Szabó Mária igazgatóval és Tracey Wheatley programvezetővel beszélgettünk.

Bővebben...

ÖKO-7 rendezvények BékásmegyerenBudán egy lakótelep kellős közepén található a Békásmegyeri Közösségi Ház, itt működik már 18. éve az Öko-7 elnevezésű környezetvédelmi rendezvény, amelyben a kerület szinte összes iskolája, óvodája részt vesz, évente mintegy 800 gyerek bevonásával. Az eddig elért eredményekről és a jövőbeli elképzelésekről Rábóczkiné Benkő Zsuzsával, a művelődési ház munkatársával beszélgettünk.

Bővebben...

A Kultúrkúria BiopiacaA Klebelsberg Kultúrkúria 2005 nyarán nyitotta meg kapuit. Az épületegyüttest lakossági kezdeményezésére újították fel, mivel a környékbeliek szívesen láttak volna egy, a közösség számára nyitva álló központot a szemet gyönyörködtető helyszínen. Talán ennek az összefogásnak az eredménye, hogy a Kúria ma is képes megmozgatni a lakosság szélesebb rétegeit.Különösen lényeges ez egy olyan jelentős feladat esetében, mint amilyen a környezetvédelem. A Kúria az országban szinte elsőként vállalta fel tevékenységei között azt, hogy a környezeti nevelést, a környezettudatos gondolkodást a kultúra részeként, a különböző művészeti ágak mellett illetve azokkal összefonódva közvetíti. A központ múltjáról, színes programkínálatáról, s a Kúria terültén hetente megrendezésre kerülő biopiacról Laskovics Katalint, a terület intézményi felelősét kérdeztem.

Bővebben...

Kismarty-Lechner Zita és egy lelkes résztvevőA 2006-ban alakult Cellux Csoport művészeti foglalkozások segítségével igyekszik a környezettudatos gondolkodás kérdéseit megismertetni az érdeklődőkkel. Eszközük a művészet – az alkotás folyamata ugyanis értékkel ruházza fel a hulladékot. A csoport munkájáról, a művelődési házakkal való kapcsolatukról és a környezeti nevelés legújabb kérdéseiről Kismarty-Lechner Zitát, a csoport egyik grafikusát kérdeztük.

Bővebben...

Tárlatvezetés a Tükörben a világ kiállításonNincs aktuálisabb és örökzöldebb téma a környezet­védelemnél. Zöld napok, kiállítások, plakátok és rendezvények buzdítanak környezetünk megóvására világszerte. Iskolák, óvodák, művelődési házak vállalják fel a környezettudatosság gondolatának terjesztését a gyermekek és családok segítségével a társadalom felé. Kevesen tudják, hogy országos hatáskörű szervezetek is foglalkoznak a környezetvédelem hétköznapi lehetőségeivel, feladataival. Minderről Hankó Gergellyel, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. PR és marketingvezetőjével beszélgettünk.

Bővebben...

Vörös Zsuzsa és Pilinger Zsuzsa szervezőkBuda egyik csendes zöldövezeti részén, ahova nem hallatszik el a város zaja, található a nagy múltú, impozáns méretű Marczibányi Téri Művelődési Központ. Vörös Zsuzsannával, a művelődési ház munkatársával és Pilinger Zsuzsannával a TÁR-S Közművelődési és Környezeti Nevelési Egyesület képviselőjével beszélgettünk a környezettudatos nevelés lehetőségeiről, az egyesület tevékenységéről és a Humusz Szövetséggel való közös munkáról.

Bővebben...

Kirchkeszner ÁgnesKi ne ismerné a Millenárist, az egykori budai Ganz-gyár helyén álló virágzó és sokszínű kulturális intézményt, és a hozzá tartozó gyönyörű parkot? Ki ne emlékezne a nagyhatású Álmok álmodói című nyitókiállításra, amely az egész intézmény arculatát meghatározta. Kirchkeszner Ágnest, a Millenáris kulturálisprogram-igazgatóját arról kérdeztük, hogy miként jelenik meg a környezettudatos gondolkodás és a fenntartható fejlődés az intézmény programstruktúrájában és működésében.

Bővebben...

▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760