Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

 Zöld játszóházEldobált szemét, feleslegessé vált bútorok az utcán, cigarettacsikkek szanaszét és akkor is autóba ülünk, ha nagyon nem lenne muszáj. Ahogy az egész országban, úgy a fővárosban sem fektetünk még mindig elég hangsúlyt a környezettudatosabb életmódra. A kevés kivétel egyike a Budapesti Művelődési Központ, ahol rendszeresen kínálnak programokat iskolásoknak, óvodásoknak, de még saját dolgozóiknak is a zöld gondolkodásmód jegyében. A programok szervezőjével, Fogarasi Orsolya információs munkatárssal, a kaleidoskop.hu szerkesztőjével beszélgettünk.

Bővebben...

A margitszigeti nyári zöld programokonA huszonegyedik század új, népszerű témája a környezetvédelem. Az életünk minden területét érintő minőségi változás jelensége szembeötlő, így elkerülhetetlen, hogy beszéljünk róla, s megpróbáljunk hatékony megoldásokat találni a problémákra. Ma már a közművelődési intézmények is kiveszik részüket a tájékoztatásból, erről beszélgettünk Nagy Gyula környezetvédelmi referenssel, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ munkatársával.

Bővebben...

Természetjárás a Homoktövis Oktatóközpont programjainSzázadfordulónk egyik legmodernebb írója, Karinthy Frigyes, bizonyára büszke lenne a róla elnevezett újpesti művelődési intézményben működő környezetvédelmi oktatóközpontra; amelyben jó hangulatú, fiatalos légkörben, előremutató kezdeményezések mentén dolgozik együtt több intézmény, korosztály és szakma képviselője, egyazon cél érdekében: egy környezettudatosabban gondolkozó következő generációért és egy élhetőbb, az értékeket megtartó környezetért. Dr. Kriskáné Gánóczy Anita 2008-tól munkatársa a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központnak, végzettsége szerint biológia–kémia szakos középiskolai tanár. Jelenleg az intézményben működő Homoktövis Környezetvédelmi Oktatóközpont oszlopos tagja, őt kérdeztük a központ működéséről.

Bővebben...

Aszfalt bagoly készül a Zöld szombatonWekereletelep művelődési házának épületét hetekkel ezelőtt újították fel, harminc év után. A megújulást követően a már bejáratott programok mellett újakat is kíván indítani a Wekerlei Gyermekház, amelyek a kikapcsolódás és ismerkedés mellett a kerületért, a környezetünkért való tevékenységekre kívánnak lehetőséget adni. Olyan szakköröket is támogatnak, melyek hangsúlyt fektetnek a szűkebb környezet fejlesztésre és megóvására. Szabó Mária igazgatóval és Tracey Wheatley programvezetővel beszélgettünk.

Bővebben...

ÖKO-7 rendezvények BékásmegyerenBudán egy lakótelep kellős közepén található a Békásmegyeri Közösségi Ház, itt működik már 18. éve az Öko-7 elnevezésű környezetvédelmi rendezvény, amelyben a kerület szinte összes iskolája, óvodája részt vesz, évente mintegy 800 gyerek bevonásával. Az eddig elért eredményekről és a jövőbeli elképzelésekről Rábóczkiné Benkő Zsuzsával, a művelődési ház munkatársával beszélgettünk.

Bővebben...

A Kultúrkúria BiopiacaA Klebelsberg Kultúrkúria 2005 nyarán nyitotta meg kapuit. Az épületegyüttest lakossági kezdeményezésére újították fel, mivel a környékbeliek szívesen láttak volna egy, a közösség számára nyitva álló központot a szemet gyönyörködtető helyszínen. Talán ennek az összefogásnak az eredménye, hogy a Kúria ma is képes megmozgatni a lakosság szélesebb rétegeit.Különösen lényeges ez egy olyan jelentős feladat esetében, mint amilyen a környezetvédelem. A Kúria az országban szinte elsőként vállalta fel tevékenységei között azt, hogy a környezeti nevelést, a környezettudatos gondolkodást a kultúra részeként, a különböző művészeti ágak mellett illetve azokkal összefonódva közvetíti. A központ múltjáról, színes programkínálatáról, s a Kúria terültén hetente megrendezésre kerülő biopiacról Laskovics Katalint, a terület intézményi felelősét kérdeztem.

Bővebben...

Kismarty-Lechner Zita és egy lelkes résztvevőA 2006-ban alakult Cellux Csoport művészeti foglalkozások segítségével igyekszik a környezettudatos gondolkodás kérdéseit megismertetni az érdeklődőkkel. Eszközük a művészet – az alkotás folyamata ugyanis értékkel ruházza fel a hulladékot. A csoport munkájáról, a művelődési házakkal való kapcsolatukról és a környezeti nevelés legújabb kérdéseiről Kismarty-Lechner Zitát, a csoport egyik grafikusát kérdeztük.

Bővebben...

Tárlatvezetés a Tükörben a világ kiállításonNincs aktuálisabb és örökzöldebb téma a környezet­védelemnél. Zöld napok, kiállítások, plakátok és rendezvények buzdítanak környezetünk megóvására világszerte. Iskolák, óvodák, művelődési házak vállalják fel a környezettudatosság gondolatának terjesztését a gyermekek és családok segítségével a társadalom felé. Kevesen tudják, hogy országos hatáskörű szervezetek is foglalkoznak a környezetvédelem hétköznapi lehetőségeivel, feladataival. Minderről Hankó Gergellyel, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. PR és marketingvezetőjével beszélgettünk.

Bővebben...

Vörös Zsuzsa és Pilinger Zsuzsa szervezőkBuda egyik csendes zöldövezeti részén, ahova nem hallatszik el a város zaja, található a nagy múltú, impozáns méretű Marczibányi Téri Művelődési Központ. Vörös Zsuzsannával, a művelődési ház munkatársával és Pilinger Zsuzsannával a TÁR-S Közművelődési és Környezeti Nevelési Egyesület képviselőjével beszélgettünk a környezettudatos nevelés lehetőségeiről, az egyesület tevékenységéről és a Humusz Szövetséggel való közös munkáról.

Bővebben...

Kirchkeszner ÁgnesKi ne ismerné a Millenárist, az egykori budai Ganz-gyár helyén álló virágzó és sokszínű kulturális intézményt, és a hozzá tartozó gyönyörű parkot? Ki ne emlékezne a nagyhatású Álmok álmodói című nyitókiállításra, amely az egész intézmény arculatát meghatározta. Kirchkeszner Ágnest, a Millenáris kulturálisprogram-igazgatóját arról kérdeztük, hogy miként jelenik meg a környezettudatos gondolkodás és a fenntartható fejlődés az intézmény programstruktúrájában és működésében.

Bővebben...

� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760