Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Kirchkeszner ÁgnesKi ne ismerné a Millenárist, az egykori budai Ganz-gyár helyén álló virágzó és sokszínű kulturális intézményt, és a hozzá tartozó gyönyörű parkot? Ki ne emlékezne a nagyhatású Álmok álmodói című nyitókiállításra, amely az egész intézmény arculatát meghatározta. Kirchkeszner Ágnest, a Millenáris kulturálisprogram-igazgatóját arról kérdeztük, hogy miként jelenik meg a környezettudatos gondolkodás és a fenntartható fejlődés az intézmény programstruktúrájában és működésében.

A tág értelemben vett zöld téma – a sokszínűségtől és a másság tiszteletétől a fenntarthatóságig és a környezetvédelemig – mióta profilja a Millenárisnak? Számos efféle programot rendeztek az utóbbi években.

Kirchkeszner Ágnes: Programkínálatunkban a zöld téma a 2007/2008-as évtől kezdődően kapott különös hangsúlyt, de már az intézmény kialakítása során is törekedtünk a környezettudatosságra. Például a Kelenföldi Hőerőműből érkező távhővel fedezzük a fűtésünk kilencvenöt százalékát, ezzel a károsanyag-kibocsátás jelentősen csökken a területen, ráadásul a régi gyár korábbi negatív hatása is megszűnt. Intézményünk energiafelhasználása is igen takarékos, és nemcsak pénzügyi, hanem koncepcionális okokból.

2004 óta van egy szelektív hulladékgyűjtő programunk, a hulladékok egy részét pedig megpróbáljuk újrahasznosítani. A kiállításainkat molinókon hirdetjük, és ezeket ugyebár sajnos csak egyszer tudjuk felhasználni, vagy esetleg még egyszer, ha nyomtatunk a hátoldalra is. Mit tegyünk ezzel a rengeteg papírral? Amikor a kerti játszóteret alakítottuk ki, akkor jött az ötlet, hogy a játszóterünk közelében szaladgáló gyerekeket, valamint az ott lévő fák, facsemetét vékony törzsét védjük: különféle molinókígyókat készítettek a képzőművész barátaink. Szellemes, mert néhány évvel korábbi kiállítás szövegfoszlányait lehet rajtuk olvasgatni.

Az intézmény környezettudatos működésén, működtetésén túl minként jelenik meg a zöld szemlélet, és az erre való nevelés az Önök által kínált kulturális és ismeretterjesztő programokban?

K. Á.: Több nagyobb kiállítást is nyitottunk a témában. Egyrészt a Klikk sorozatunk részeként, mely a digitális médiával és az internettel összefüggésben indult még 2007-ben, egy nagyon érdekes és idevágó tematikus kiállításra került sor az egészséggel kapcsolatban. Ez nagyrészt egy ismeretterjesztő kiállítás volt, a különböző installációkon megismerhettük a testünk működését és a biológia csodálatos világát, de több ingyenes szűrőprogramot is szerveztünk, például hétvégenként a látogató megmérhette a különböző értékeit (testsúly, vérnyomás, testzsír stb.), és számos olyan eszközt próbálhatott ki, amely az egészségmegőrzés szempontjából fontos. Ehhez a kiállításhoz – mint általában az interaktív nagy kiállításainkhoz – szervesen társultak különböző oktatási programok a Jövő iskolája program keretében.

Mesélne erről a programról?

K. Á.: A Jövő iskolája egy országos szinten igen népszerű program: több ezer iskolás csoport jön egy évben ezekre az előadásokra, foglalkozásokra, nem hagyományos tanórákra, amelyek mindig az aktuális kiállításhoz kapcsolódnak egy komoly szakembergárda közreműködésével.
Amikor az említett egészség-kiállításra sor került 2008-2009-ben, akkor a gyerekek – kicsik és nagyok egyaránt – játékos, interaktív formában sok fontos dolgot tanulhattak meg az egészségről, az egészséges életmódról és az egészségmegőrzésről.

Gondolom a zöld témájú nagykiállítások között említhető a Zöld Pont is, amely – a kiállítás beharangozójából idézve – „a Magyarországon még hiányos felelősségteljes, környezettudatos szemléletmód és a globális összefüggések széles körű megismertetésére törekszik".

K. Á.: Igen. Ezt követően nyílt meg a Zöld Pont – élhető város a Millenárison című nagyszabású környezetvédelmi, az ökoszemlélettel összefüggő és a környezettudatos életmódra figyelmeztető kiállításunk. Ennek számos témaegysége volt, a víz a föld, a tűz és a levegő keresztmetszetében vizsgálta a környezettudatosság és a fenntarthatóság témakörét: miért fontos a tiszta víz, a jó levegő, mi történik a szeméttel, a PET palackkal, amely soha le nem bomlik, melyek azok az anyagok, amelyek használata előnyösebb, miért ne szemeteljünk... Tehát ez egy szerteágazó, és nagyon jelentős installáció volt, játékos eszközökön és számos oktatási társprogramon keresztül adott különböző ismereteket nem csak az iskolásoknak, hanem a pedagógusoknak is.

Ez a két nagyobb kiállítás, amely szorosan a témánkhoz kapcsolható, illetve még a szokásos évi nyári táborunk, szintén az oktatási igazgatóság szervezésében, ahol nagyon érdekes témákkal ismerkedhetnek a gyerekek. Az idén is lesznek zöld témák, de az említett kiállításokhoz kapcsolódóan nagyon széles körű és nagyon érdekes idevágó témák szerepeltek annak idején egész nyáron át.

A nagyobb tematikus kiállítások mellett a honlapjuk tanúsága szerint sok egynapos zöld rendezvényre is sor került az elmúlt években: Randevú a Földdel, Nagy Várostakarítás...

K. Á.: Igen. Részben ezek is kapcsolódtak a nagyobb kiállításainkhoz, részben pedig a mindig aktuális évfordulókhoz: Föld napja, Víz napja stb. Ezeket mindig megünnepeljük, ami nem pusztán hurrázást és lufieregetést jelent, hanem különböző előadásokat és foglalkozásokat tartunk ezekhez az alkalmakhoz kapcsolódóan.

De még visszatérve az ismeretterjesztő kiállításokra megemlíteném a Tükörben a világ című kiállítást, amely 2008 végén nyitott nálunk, és 2009. január 25-ig volt látogatható, vagy a Kezedben az éghajlat című klímakiállítást, amely egy nagyszabású EU-s utazó kiállítás, és a Teátrum hajójában kapott helyett. Sok ilyet fel lehetne sorolni, és korábban is voltak hasonló rendezvényeink, de a Tükörben a világot azért említeném, mert ezt a Zöld Fiatalokkal és a Cellux Csoporttal együtt szerveztük és az installációnak nagyon komoly utóélete is van. A Zöld Fiatalok szervezésében az Iparművészeti Múzeumban ennek a kiállításnak már a továbbélése szerepel, tehát ők ezt mint múzeumpedagógiai módszert viszik körbe az egész országon.

Hogyan találtak egymásra ezekkel a csoportokkal?

K. Á.: Ez a történet messze kezdődik. Már említettem, hogy a zöld téma nagyjából folyamatosan jelen van a programjainkban, de azt mondhatjuk, hogy a 2008-as év folyamán különösen „zöldek" voltunk, s ekkortól vált ez a kérdéskör igazán fontossá. Két okból is. Egyrészt terveztük a már említett Zöld Pont kiállítást, még ha ez később is nyílt meg. Másrészt ebben az évben egy nagyon különleges képzőművészeti projektre bukkantam szinte véletlenül: egy Baszkföldön élő magyar művész, Anna Toth koncepciójára, amely 2008 nyarán Egy elragadó világ – szemétdomborzati tér-kép címen a Padlástérben meg is valósult. A művész szervetlen hulladékból épít installációkat, s tevékenységének nagyon komoly a környezetvédelmi üzenete.

2007-ben vettük fel a kapcsolatot, és egy különleges projektet találtunk ki közösen, melynek több fontos vetülete is van. Egyrészt ez egy képzőművészeti projekt, amely egy különleges interaktív installációt hozott létre egy 300 négyzetméteres teret teljesen betöltve. Másrészt egy workshopot is szerveztünk az akció köré harminc fiatal iparművészeti, képzőművészeti egyetemista, fotós és más művészek részvételével, akik két csoportban másfél hónapon át dolgoztak a Anna Toth-tal együtt. Az előkészületek során több tonnányi szemetet gyűjtött számunkra többek között a kerület lakossága (ezúton is köszönet érte!), és persze a Millenárison is nagytakarítást végeztünk, a munkatársaink – a portástól a jegyszedőig – is mázsaszám hozták be a szükséges hulladékmennyiséget. Azok a fiatalok, akik éjt nappallá téve itt dolgoztak (szinte végig itt aludt az egész társaság) valóban egy csodálatos világot hoztak létre. Elképesztő személyiségű volt a művész is, mindenkinek felejthetetlen élményben volt része.

A kiállítás mellé igyekeztünk sokféle érdekes programot összeállítani, ezért számos civil szervezetet, csoportot hívtunk meg a Zöld Fiataloktól a Cellux Csoportig, innen az ismeretség. Nyáron például már évek óta megrendezésre kerül a Park Action c. program, kihasználva a Millenáris parkja adta lehetőségeket, hiszen ez egy nagyon érdekes és inspiratív tér. Ezen a nyáron Zöld kör címen zöld témával foglalkoztak a zenészek, a táncosok és a képzőművészek.

Kiállításaik és rendezvényeik mellett népszerűek a Millenáris gyerekbérletek. Témánk szempontjából a Zöld túrazokni-bérlet a legjelentősebb ezek közül. Bemutatná ezt a sorozatot?

K. Á.: A Túrazokni évek óta sikeresen működik, mintegy két-háromszáz gyermek, elsősorban kisiskolások részvételével. Minden napnak más a tematikája: többek között az állatvédelemmel, a növényvédelemmel vagy az egészséges életmóddal foglalkozunk. A programsorozat fontos motorja az Alma zenekar: a gyerekek nagy kedvence és a környezettudatos gondolkodás témájának is nagyon fontos zászlóvivője. Másik partnerünk a Gondolkodj egészségesen! programot megvalósító civil alapítvány.

Kilátás a zöldre Nekem több kedvencem van ezek között a programok között, és itt visszatérnék a Millenáris arculatára, és arra a gondolatra, ahogy mi dolgozni próbálunk. Rendkívül fontos nekünk a park, ahogy a látogatóknak is, ezért nagyon figyelünk arra, hogy mindig tiszta és szépen gondozott legyen a fű, ápoltak legyenek a fák és a tavak. (Persze káros anyagokat egyáltalán nem használunk a park területén.) A városi rengeteg közepén álló területen kicsit visszaköszön a pannon táj, lankákkal, tavacskákkal, szőlőtőkékkel, sőt egy kis veteményest is kialakítottunk. Két éve történt, hogy az elsős, másodikos gyerekek paprika és paradicsompalántákat vetettek, és később maguktól jöttek vissza, gondozták a veteményt a tanító nénivel. Amikor beérett ez a termés, akkor meghívtuk őket egy szinte spontán akcióra: elfogyaszthatták zsíros kenyérrel a maguk által termelt zöldséget.

Ezek nagyon fontos dolgok, mert bár ez egy nagyon nagy intézmény, egy-másfél millió ember jár ide évente, ehhez képest a kétszáz fős Túrazokni-bérlet egy kicsiny tömeget képez itt, de nagyon fontos nekünk.

Velkey György

Linkelő: Millenáris

2010. július 2.

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Nemzeti Kulturális Alap támogatásával

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760