Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

 Elismerő díjakat adott át Karácsony Gergely főpolgármester a Főváros NapjánA Főváros Napján, november 17-én díszpolgári címeket és további elismerő díjakat adott át Karácsony Gergely főpolgármester azoknak, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek. Pro Urbe díjat kapott dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, Budapestért díjat vehetett át Horváth László, a Fonó Budai Zeneház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
Gratulálunk a díjazottaknak.

Bővebben...

Önkormányzatok az idősekértÖnkormányzatok az idősekért címmel szervezett konferenciát a főváros. A gazdasági- és energiaválság megélhetési válságot okozott. A nehézségekkel mindig könnyebb megküzdeni, ha egy óvó közösség tagjai vagyunk. A válságban ezért felértékelődik az önkormányzatok szerepe. A pénteki konferencián bemutattuk az önkormányzati idősellátás legjobb gyakorlatait, megvitattuk az idősügyi tanácsok szerepét.

Bővebben...

Szép-kártya változásA szerdai kormányülésen turisztikai akciótervet fogadott el a kormány – erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a délutáni kormányinfón. 
Változnak a Szép-kártyára vonatkozó szabályok: eltörlik „a különböző füleit”, a vendéglátásra, szállásra vagy szabadidős tevékenységre nyújtott források mindegyike más-más területen is felhasználható.

Bővebben...

A Jászkarajenői Petőfi Művelődési Ház és KönyvtárA rezsiválság a közművelődésnek is nagy pofont ad, de nincs mindenki kétségbeesve. Sorra zárnak be a fűtési szezonra a művelődési házak. Minél nagyobb a város, annál nagyobb rezsiszámlával kell megküzdeni az intézményeknek, és minél kisebb a település, annál valószínűbb, hogy az egyetlen művelődési lehetőség kerül veszélybe. A helyzet aggasztónak tűnik, intézményvezetők és szakértő segítségét kértük abban, hogy felderítsük, mennyire az.

Bővebben...

Romaversitas AlapítványSzeptemberben elindult az új tanév a Romaversitas Alapítványnál is. Egyetemista diákjaik idén a Vezetőképző Programban vesznek részt, amely ezúttal legtöbbjüknél összekötődik egy gyakornoki időszakkal is.
Az elkövetkezendő hónapokban minden pénteken bemutatják a programban részt vevő diákjaikat!
Elsőként bemutatjuk Godó Irénta Budapesti Művelődési Központ gyakornokát.

Bővebben...

Fodor PéterA kulturális intézmények országszerte sorra jelentik be az időszakos bezárást az elszálló rezsiköltségek miatt, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója viszont egyelőre úgy látja, az idei telet ki tudják húzni a megfelelő takarékossági intézkedésekkel. A hőfokot húsz fokban maximalizálják mind a 49 könyvtárukban, de készülnek a jövő évre drasztikusabb vészforgatókönyvekkel is. Fodor Péter szerint azért is fontos a végsőkig nyitva tartani, mert egy közkönyvtár nemcsak kölcsönzésre való, de szociális feladatai is vannak, ami a válságos időkben még fontosabbá válik. De vajon hogy tud egy könyvtár lépést tartani az idővel? És sikerült-e visszacsábítani az olvasókat a járvány után?
Fotó: Adrián Zoltán / 24.hu

Bővebben...

Zöld Budapest: Térképen a mikromobilitási pontokA mikromobilitási pontokat – más néven Mobi-pontokat – azért hozta létre a Főváros, hogy a felhasználók rendezetten tudják felvenni és leadni a megosztott kerékpárokat és rollereket. A Mobi-pontok elemei: a tábla, a támasz és a zöld felfestés, amelyek közül legalább az egyik mindig jelen van.

Bővebben...

Mondd meg te! – indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetésMondd meg te, hogy mire fordítson egymilliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat! – indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetés.  Egyre népszerűbb a budapestiek körében a főváros új társadalmi együttműködési programja, a minden évben egymilliárd forintos kerettel induló közösségi költségvetés. 2022-ben már közel 22 ezren szavaztak a lakosság által beadott fejlesztési ötletekre, miközben egyre nagyobb civil aktivitást és közösségi kampányokat láthattunk a szavazatokért folytatott versenyben. A tét valóban nagy, ugyanis a nyertes ötleteket a Fővárosi Önkormányzat megvalósítja.
A közösségi költségvetés minden évben az ötletgyűjtéssel kezdődik, ez zajlik most, 2022. december 31-ig

Bővebben...

Minifesztivállal készül több fővárosi mozi Budapest születésnapjáraLitkai Gergelyék poénjaitól a Fesztiválzenekarig lesz miből válogatni. Minifesztivállal készül Budapest születésnapjára öt fővárosi mozi, ahol stand-up est, impró színház, filmpremier és koncertek is várják az érdeklődőket november 18-án, pénteken – írja az MTI. Íme a programok:

Bővebben...

Budapest Főváros A Fővárosi Önkormányzat társadalmi egyeztetésre bocsátja a Fővárosi Önkormányzat és a fővárosi civil szervezetek együttműködésről szóló 12/2021. (III. 4.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: civil rendelet) módosításának tervezett normaszövegét. 

Bővebben...

A Budapesti Városdiplomáciai Akadémia hallgatóit fogadta a főpolgármester.A Budapesti Városdiplomáciai Akadémia hallgatóit fogadta a főpolgármester. Idén ősszel harmadik éve, hogy Budapest lehetőséget biztosít a városok iránt elkötelezett fiataloknak, hogy tudásukat fejlesszék és megismerkedjenek a városdiplomácia rejtelmeivel. Tavaly óta a Budapesti Művelődési Központ gondozásában felnőttképzésként működik az Akadémia.

Bővebben...

„Az „Eklektikától a brutalizmusig" című kiállítás a FUGA Budapesti Építészeti Központban 2022. október 16-ig volt látható. A nagy érdeklődésre tekintettel a Budapest Portálon is elérhetővé tették a kiállítás anyagát.

Bővebben...

Nyílik az első melegedő a rászorulóknakNovember 10-én nyílik meg Újbuda első melegedőpontja az Újbudai Szociális Szolgálat (USZOSZ) Keveháza utcai Idősek Klubjában. A rászorulók a +36/1/372-4566-os telefonszámon érdeklődhetnek a lehetőségről, az USZOSZ munkatársai pedig felmérik az igényeket, majd megmondják, melyik helyszín tart éppen nyitva, és hol van még hely.

Bővebben...

Kultúrházak éjjel-nappal pályázati döntésekKultúrházak éjjel-nappal pályázati döntései: a legutóbbi a 2022. szeptember 23. és 25. között megvalósított, és a Petőfi bicentenáriumhoz is kapcsolódott rendezvények  bemutatásával is lehetett pályázni. Az egyesület elnöksége az alábbi intézményeket díjazta.
Gratulálunk  a kollégáknak!

Bővebben...

Elhunyt Prém JánosMély fájdalommal tudatjuk, hogy a BNE tagja, a fővárosi közművelődés egyik meghatározó egyénisége, a Budapesti Népművelők Egyesülete elnökségének örökös tagja, kedves barátunk, Prém János, hosszan tartó súlyos betegség után megpihenni tért.
Nyugodjék békében.

Bővebben...

​​A Pro Cultura Urbis Közalapítvány 2022/4/3 (09.26) sz. kuratóriumi határozatával meghozta döntését a 2022-ben budapesti székhellyel rendelkező, játszóhelyet, próbatermet, infrastruktúrát fenntartó, független előadó-művészeti szervezetek működésének támogatásáról.
 A Kuratórium döntésének értelmében a pályázaton támogatást nyertek listája:

Bővebben...

� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760