Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Újra mozikban A tanúNovember 8-tól országszerte visszatér a mozikba a legnépszerűbb magyar kultuszfilmek egyike: Bacsó Péter 1969-ben készült filmszatírája, A tanú, amit a Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum digitális felújítási programjában teljes körűen restauráltak.

Bővebben...

 kulturális közösségfejlesztés gyakorlataIngyenes közösségfejlesztő gyakorlati képzés indul kulturális szakemberek részére a Cselekvő közösségek (EFOP 1.3.1-15-2016-00001) projekt keretein belül az NMI Művelődési Intézet szervezésében. A képzés elindítását 2018 szeptemberében és októberében 3 helyszínen tervezik. A képzés 30+30 órás, 4 oktatási napot (30 kontaktóra) foglal magába. A további 30 óra anyagát e-learning formájában sajátíthatják el a résztvevők, akik az elektronikus oktatási anyagok mellett szállást és étkezést is térítésmentesen kapnak. A várható csoportlétszám 15-25 fő képzésenként.

Bővebben...

Halmos Béla ProgramA Halmos Béla Program indulását 2015. december végén Balog Zoltán miniszter, az NKA elnöke, illetve Doncsev András, az NKA alelnöke jelentette be. Ezt követően 2016. január 28-án ténylegesen megalakult az NKA Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégium és megkezdte tevékenységét.
A 2018-as pályázati eredmények a bővebben fülre kattintva olvashatók.

Bővebben...

Ők kapták az idei állami kitüntetéseket augusztus 20 alkalmábólRétvári Bence, az EMMI miniszterhelyettese és Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár augusztus 20-a alkalmából Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket, valamint Móra Ferenc-, Pauler Gyula-, Szinnyei József-díjakat adott át a Pesti Vigadóban.
Gratulálunk a díjazottaknak.

 

Bővebben...

Kínai szerző kapta idén a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti NagydíjatYang Lian, Berlinben élő kínai költő kapta az idén a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat, az elismerést Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár adta át a szerzőnek szombaton Pécsett.
A Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza által 2012-ben alapított díjjal, 50 ezer euróval, oklevéllel és egy Janus Pannonius-szoborral kitüntetett alkotót Kemény Tamás költő, a nemzetközi zsűri tagja úgy méltatta: "Yang Liannak sikerült a klasszikus kínai versformákat a nyugati avantgárd kifejezésekkel összefűzni".

Bővebben...

Oláh János költő-író-szerkesztőOláh János költő-író-szerkesztőről nevezték el azt a most induló állami ösztöndíjat, amely két éven keresztül tíz-tíz fiatal szerkesztő számára nyújt havi bruttó 200 ezer forint támogatást. Egy jó szerkesztő nemcsak válogatja a szövegeket, nemcsak megjegyzésekkel látja el őket, hanem segíti is az alkotót élete és pályája különböző szakaszaiban - emlékeztetett az Oláh János szerkesztői ösztöndíj keddi budapesti bemutatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Bővebben...

szellemi kulturális örökségA maglódi pünkösdi templomdíszítés, a szegedi papucs készítésének és viselésének élő hagyománya és a magyarországi lipicailó-tenyésztés mellett a magyar vadászati hagyományok is bekerültek a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe - jelentette be Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a kulturális örökség napjai nyitórendezvényén pénteken az Országházban.

Bővebben...

kép forrása: epiteszforum.huPályázók és ítészek, avagy az NKA a pályázók szemével – nyitott konferencia egykori, jelenlegi és leendő pályázók és kurátorok részvételével.
Helyszín: Akvárium Klub
Időpont: 2018. október 1. 10:00 – 16:00

Bővebben...

Elhunyt Tarján Béláné Magdi, a BMK első, alapító igazgatójaElhunyt Tarján Béláné (Tarján Magdi) a BMK első, alapító igazgatója. 1979–1993-ig irányította, vezette a Fővárosi Tanács, később Fővárosi Önkormányzat fenntartásában Tarján Béláné megnyitó beszédet mond működő közművelődési szakmai módszertani intézményt.
Legyen könnyű neki a föld.

Bővebben...

Történelmi hősöket vinne filmre a FilmalapHavas Ágnes, a Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a rádióban mondta el, hogy hamarosan több magyar történelmi filmre számíthatunk.A Magyar Nemzeti Filmalap vezetője, Havas Ágnes az InfoRádió műsorában elmondta, hogy büszkék a Saul fia, az 1945, az Anyám és más futóbolondok a családból és a Hajnali láz sikereire, illetve azt is, hogy a tapasztalatok alapján a hazai nézőket a vígjátékok után a történelmi témájú filmek vonzzák a legjobban. A Filmalap új, történelmi filmek létrehozására buzdító programjának kiindulási pontját a műfaj népszerűsége mellett az is adja, hogy „A nézők szeretnének hőstörténeteket is látni” - fogalmazott.

Bővebben...

Cimbaliband Unger Balázs cimbalmos csapatai idén szeptemberben taroltak a világzene élvonalában!
A Cimbaliband legújabb, Balkan Projekt című lemezét beválogatták a 2018-as Songlines Top of the World lemezei közé! Mind a 12 kiválasztott előadó lemezéről egy szám kerül rá a 20 ezer példányban megjelenő Songlines magazin Top Of The World CD mellékletére. A lemez és a magazin eljut a világ vezető világzenei szakembereihez és szervezőihez, valamint a World Music nemzetközi közönséghez.

Bővebben...

Bejelentették a Lux filmdíj döntőseitWolfgang Fischer Styx című filmje, Mila Turajlic A másik oldal (Druga strana svega) című rendezése, valamint Benedikt Erlingsson Izlandi amazon (Kona fer í stríð) című filmje versenyeznek az idei Lux filmdíjért. Az EP minden évben a Lux filmdíjjal tünteti ki a legjobb európai filmet, amely fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet és az európai értékekkel foglalkozik.

Bővebben...

Nagybányai művészportrék címmel nyílt kiállítás KiskunhalasonNagybányai művészportrék címmel a nagybányai művésztelep alkotóit arcképeken keresztül bemutató időszaki kiállítás nyílt kedden a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban.
Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a tárlat megnyitóján kiemelte: Nagybánya és a modern magyar festészetet elindító nagybányai festőiskola egy csodálatos és sokszor megidézett legendás példa.

Bővebben...

Népfőiskolai értékfüzetekA lakiteleki Népfőiskola Alapítvány vezetésével és az NMI Művelődési Intézet szakmai támogatásával megkezdődött a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat kiépítése. A hálózat a nemzeti megújulás XXI. századi programjának sokoldalú szolgálatát vállalja fel a maga történelmileg kialakult hagyományai és a jelenben folyó eredményes gyakorlata alapján. A közösségi művelődés keretei között keresi a cselekvés lehetőségeit, mind nemzeti, mind helyi szinten. Szem előtt tartja a közösségek érvényesülésének elősegítését, az életminőség sokoldalú javítását.

Bővebben...

Népfőiskolai jó gyakorlatok a Vándorakadémián2018. augusztus 13–17. között zajlott a Veszprém megyei Taliándörögdön az NMI Művelődési Intézet Népfőiskolai Vándorakadémiája, melyet az „Otthonról haza” (EFOP-1.12.1-17-2017-00022) projekt keretein belül szervezett. Az ötnapos, a hazai és külhoni népfőiskolák jó gyakorlataira koncentráló programban a délelőttök során szakmai, elméleti előadások és műhelyfoglalkozások szerepeltek, míg a délutáni alkalmakkor a jó példák, gyakorlatok kerültek bemutatásra több környező helyszínen és népfőiskolán.

Bővebben...

30 százalékra nő a filmszakmai közvetett támogatás mértékeA Filmalap kezdeményezésére 25-ről 30 százalékra nő a filmszakmai közvetett támogatás mértéke, amennyiben az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot. A változtatás célja, hogy a magyar filmipar megőrizze vezető pozícióját, tovább növelje versenyképességét az európai filmgyártásban. A megemelt állami támogatás a kisebb költségvetésű, magyar kultúrát, történelmet bemutató filmalkotások megvalósulását is elősegíti. A támogatás mértékének emelését az Európai Bizottság 2024. december 31-ig jóváhagyta, az erre vonatkozó törvényjavaslatot a Kormány nevében dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek.

Bővebben...

▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760