Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Megújul a kulturális infrastruktúraA fővárosban és a vidéken is az infrastruktúra-fejlesztésé lesz a főszerep a kulturális területen, az egész ágazatra a következő évben 127 milliárdot fordítanak a központi költségvetésből - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Bővebben...

Fotó: kultura.huMintegy 40 milliárd forint többletforrás juthat a kulturális területnek a májusban benyújtott, 2018-as költségvetés tervezete szerint - mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

Bővebben...

Fotó: Bartos Gyula – EMMICsoóri Sándorról elnevezett, a népi kultúrát támogató programot indít a kormány, az idei és a jövő évi költségvetésben összesen 7,5 milliárd forintot szánnak erre a célra - jelentette be Balog Zoltán Karcagon, a Múzeumok éjszakája programsorozat hivatalos megnyitóján.

Bővebben...

Hagyományok HázaA Hagyományok Házára bízta a kormány a népmesekincs gondozását is a népi iparművészettel kapcsolatos feladatok mellett - derült ki a Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányhatározatból.

Bővebben...

Nyolc új díszpolgárt avattak Budapesten Átadta Budapest díszpolgári címeit Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ünnepi ülésén, az elismerő címben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek.

Bővebben...

Növekedett az előadó-művészeti szervezetek támogatásaÖsszesen 1.1 milliárd forint állami támogatást nyertek a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek, táncegyüttesek, valamint szabadtéri és nemzetiségi színházak működésük és szakmai programjaik támogatására.

Bővebben...

Kaszás Attila-díj - Kihirdették a jelölteketGazsó György, Szikszai Rémusz és Krisztik Csaba a Kaszás Attila-díj idei jelöltje. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést szeptember 8-án a Győri Nemzeti Színházban az országos színházi évadnyitón.

Bővebben...

Nagy Csilla átveszi a Derkovits Gyula-ösztöndíjat Krucsainé Herter Anikótól Huszonhat fiatal képzőművész kapta meg a Derkovits Gyula-ösztöndíjat szombaton a budapesti Műcsarnokban, ahol Derkó 2017 címmel kiállítás is nyílt a díjazottak munkáiból.

Bővebben...

EMMI Kultúráért Felelős ÁllamtitkárságA kultúra területén minden intézménynek feladata lesz az alapellátás kiterjesztése. Ezt segítendő, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény módosítása definiálta az alapellátás fogalmát. A parlamentben a változtatásokat 113 igen szavazattal, 36 nem ellenében, 19 tartózkodással fogadták el a képviselők.

Bővebben...

Öt ország közösen terjeszti fel a kékfestés hagyományát az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájáraÖt ország, hazánk mellett Ausztria, Csehország, Németország és Szlovákia kulturális vezetője közösen írta alá a kékfestés felterjesztését az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listára. Az ünnepélyes eseményen hazánkat Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára képviselte.

Bővebben...

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter2017. május 29-én írták alá a stratégiai megállapodást az NMI Művelődési Intézet és az Agora Országos Szakmai Műhely képviselői Gyulán. A Művelődési Intézetet Kárpáti Árpád ügyvezető igazgató, míg az agora típusú közművelődési szervezeteket a megjelent vezetők képviselték.

Bővebben...

KözösségszervezésAz alapképzési szak célja kulturális, humán, közösségi alapú társadalom- és gazdaságszervező munkát végző szakemberek képzése, akik el tudják látni művelődési, egyházi, civil, vállalkozói és nonprofit szervezetek, állami vagy önkormányzati intézmények, integrált, többfunkciós szervezetek, intézmények működtetését, képesek helyi, közösségi szinten a művelődés, az ifjúság, a felnőttképzés társadalmi és gazdasági helyzetének fejlesztésével összefüggő állami feladatellátást megszervezni, meghatározott intézmény szintek esetében azt irányítani.

A képzésre a www.felvi.hu oldalon keresztül lehet jelentkezni.

Bővebben...

Ősi romániai arany- és ezüstkincsek a Déri MúzeumbanŐsi arany- és ezüstkincsek Romániából címmel nyílt meg kedden a debreceni Déri Múzeum legújabb kiállítása, amely harmincegy romániai közgyűjtemény 1065 műtárgyát vonultatja fel a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeum szervezésében. A tárlatot Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Az 1065 tárgyat számláló tárlat a Déri Múzeum Zoltai-termében, galériájában és kupolatermében tekinthető meg október 15-ig.

Bővebben...

FilmkultúraAz Anjou Lafayette, a Cirko Film és a Mozinet filmforgalmazó cégek a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködésben kedvezményes vetítési rendszert dolgoztak ki a közművelődési intézmények, közösségi színterek, iskolák és filmklubok részére.

Bővebben...

Kultúráért Felelős ÁllamtitkárságA Kulturális Államtitkárság több éves konzultáció után javaslatot tett a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és egyes kapcsolódó törvények pontosító jellegű módosítására - mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki kiemelte: a törvény preambulumában általánosságban szeretnék meghatározni a kulturális alapellátások körét.

Bővebben...

Vörösmarty Művelődési házA művelődési házakról általában a kopott pincék, omladozó edzőtermek, a kellemetlen ásványbörzék, illetve agyagszakkör szintű programok jutnak eszünkbe, az csak ritkán fordul meg a fejünkben, hogy néhány intézmény igen komoly kulturális jelentőséggel bírt egykor, ami a szabad gondolkodást, az alternatív zenei életet és a kreativitást illeti. Közülük ma már egyik sem működik eredeti formájában, de az a generáció, amelyet felneveltek, még nagyon is emlékszik a legjobb, lázadó hangulatú koncertélményekre, az első csókokra és a forradalmi gondolatokra, amelyek e négy hely falai között történtek.

Bővebben...

▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760