Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Fotó: kultura.huMintegy 40 milliárd forint többletforrás juthat a kulturális területnek a májusban benyújtott, 2018-as költségvetés tervezete szerint - mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

Bővebben...

Vörösmarty Művelődési házA művelődési házakról általában a kopott pincék, omladozó edzőtermek, a kellemetlen ásványbörzék, illetve agyagszakkör szintű programok jutnak eszünkbe, az csak ritkán fordul meg a fejünkben, hogy néhány intézmény igen komoly kulturális jelentőséggel bírt egykor, ami a szabad gondolkodást, az alternatív zenei életet és a kreativitást illeti. Közülük ma már egyik sem működik eredeti formájában, de az a generáció, amelyet felneveltek, még nagyon is emlékszik a legjobb, lázadó hangulatú koncertélményekre, az első csókokra és a forradalmi gondolatokra, amelyek e négy hely falai között történtek.

Bővebben...

Hagyományok HázaA Hagyományok Házára bízta a kormány a népmesekincs gondozását is a népi iparművészettel kapcsolatos feladatok mellett - derült ki a Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányhatározatból.

Bővebben...

 EröművházÁtadták az Eröművház felújított épületét a főváros VII. kerületében. Az intézmény a művészetek, a kulturális élet és az oktatás szereplőit kívánja összekapcsolni, amelyhez nagyszerű helyszínt biztosít a felújított és most átadott épület.

Bővebben...

Növekedett az előadó-művészeti szervezetek támogatásaÖsszesen 1.1 milliárd forint állami támogatást nyertek a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek, táncegyüttesek, valamint szabadtéri és nemzetiségi színházak működésük és szakmai programjaik támogatására.

Bővebben...

Elindult a filmes ifjúsági mintaprogram„Közösségi mozi és médiaműhely” címmel az ország 19 megyéjének egy-egy településén indít ifjúsági közösségfejlesztő mintaprogramot a Nemzeti Művelődési Intézet. A hét hónapon át heti rendszerességgel megvalósuló, a helyi társadalmi problémák feltárását és filmes feldolgozását korszerű eszközökkel segítő program indulását sajtótájékoztatón jelentették be 2016. április 5-én.

Bővebben...

Nagy Csilla átveszi a Derkovits Gyula-ösztöndíjat Krucsainé Herter Anikótól Huszonhat fiatal képzőművész kapta meg a Derkovits Gyula-ösztöndíjat szombaton a budapesti Műcsarnokban, ahol Derkó 2017 címmel kiállítás is nyílt a díjazottak munkáiból.

Bővebben...

Hagyományok Háza A 31/011. (III. 17.) kormányrendelet alapján a népi iparművészettel kapcsolatos állami feladatokat a Hagyományok Háza látja el. Ebbe a feladatkörbe tartozik az alkotások minősítése.

Bővebben...

Öt ország közösen terjeszti fel a kékfestés hagyományát az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájáraÖt ország, hazánk mellett Ausztria, Csehország, Németország és Szlovákia kulturális vezetője közösen írta alá a kékfestés felterjesztését az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listára. Az ünnepélyes eseményen hazánkat Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára képviselte.

Bővebben...

statisztikaHasznos módszertani segédanyaggal támogatja a Nemzeti Művelődési Intézet a 2016-os közművelődési ágazati adatszolgáltatás elvégzését. A segédanyagok a honlapon az érdeklődő szakemberek számára elérhetőek és letölthetőek.

Bővebben...

KözösségszervezésAz alapképzési szak célja kulturális, humán, közösségi alapú társadalom- és gazdaságszervező munkát végző szakemberek képzése, akik el tudják látni művelődési, egyházi, civil, vállalkozói és nonprofit szervezetek, állami vagy önkormányzati intézmények, integrált, többfunkciós szervezetek, intézmények működtetését, képesek helyi, közösségi szinten a művelődés, az ifjúság, a felnőttképzés társadalmi és gazdasági helyzetének fejlesztésével összefüggő állami feladatellátást megszervezni, meghatározott intézmény szintek esetében azt irányítani.

A képzésre a www.felvi.hu oldalon keresztül lehet jelentkezni.

Bővebben...

Magyar Elektronikus Könyvtár A Magyar Elektronikus Könyvtár újdonságai közt minden év elején külön figyelmet kapnak a január 1-jétől jogvédelem hatálya alól felszabadult szerzők művei.

Bővebben...

FilmkultúraAz Anjou Lafayette, a Cirko Film és a Mozinet filmforgalmazó cégek a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködésben kedvezményes vetítési rendszert dolgoztak ki a közművelődési intézmények, közösségi színterek, iskolák és filmklubok részére.

Bővebben...

Elindult az energiahatékonyságról szóló tájékoztató honlapEnergiahatékonyságról és megújuló energiáról szóló tájékoztató honlapot indított a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) - tájékoztatott a hivatal.

Bővebben...

Az NMI a Csalogány IrodaházbanA Nemzeti Művelődési Intézet budapesti székhelyének munkatársait és szervezeti egységeit május 9. után a Budapest II. kerület Csalogány utca 47-49. cím alatt található Csalogány Irodaházban érhetik el. A kollégák mobiltelefon-számai és e-mailjei továbbra is élnek, ezeken akadálytalanul el lehet érni őket.

Bővebben...

Egy főre jutó GDP változásaA Kormány döntött: támogatja Pest megye és Budapest közigazgatási határai mentén történő kettéválasztását önálló NUTS2-es régiókká.

Bővebben...

▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760