Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Romano Kher Tanulmányi Ösztöndíj PályázaA Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Ház (a továbbiakban: Romano Kher) nyílt pályázatot hirdet a 2021/2022. tanév második félévére ösztöndíj pályázatban való részvételre az alábbi feltételek szerint. A pályázatot egy példányban, papíralapon, zárt borítékban – személyesen, vagy postai úton – kell benyújtani az alábbi címre és megjelöléssel »
A pályázatok beérkezésének határideje:
2022. január 24. 16.00 óra.

Bővebben...

Fotó: Both Balázs/pestbuda.huAz egykori Budai Polgári Casino frissen felújított épületében, a Krisztina tér 1. alatt működik ezentúl az I. kerület új kulturális–közösségi színtere, a március 22-én átadott Márai Sándor Kulturális Központ. A nyitónapot 2021. augusztus 27-én tartották meg.

Bővebben...

Magyar Közlöny2022. január elsejétől 20 százalékos béremelést kapnak a kultúrában dolgozóknak – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendeletből. Közöttük a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény alá esők.
Innen letölthető a rendelet »
Kulturális bérfejlesztés támogatása – KBFT-E-22 adatlap itt érhető el
Igénybejelentés benyújtásának határideje: 2021. december 15.

Bővebben...

A Nemzeti Kulturális Alap szeptemberi bizottsági ülésének döntéseiA Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága Bús Balázs alelnök vezetésével szeptember 7-én 6 napirendi pontot tárgyalt, melyek között befolyt jogdíjak felosztásáról, halasztott döntés bizottsági elbírálásáról, több éves sajtótermék-támogatásról és kollégiumi keretátcsoportosítási kérelemről is döntöttek.

Bővebben...

Egy lépéssel közelebb – kulturális kutatás a V4 országaibanA Budapesti Művelődési Központ 2021-ben kutatást indított annak érdekében, hogy felmérje a közművelődési területen dolgozók általános „jól létét”, munkakörülményeit, pályaképét. A kutatásban 4 partner vett részt: a Budapesti Művelődési Központ, mint kutatásvezető, a krakkói Malopolski Instytut Kultury, a csehországi Sumperk városa, valamint a komárnoi RÉV  – Magyar Kultúra Háza. A kutatás 4 kiemelt területet érintett: A kulturális szakemberek képzési feltételei, pályaképe; Kulturális színterek fajtái, jellemzői; Látogatói attitűd; Piaci státusz. Célunk az volt, hogy megismerjük a közép-európai országokban dolgozó szakemberek pályaképét, valamint a visegrádi országok közösségi kulturális színtereit és lehetőségeit.

Bővebben...

A BMK sikeresen koordinálta és zárta a főváros területén működő kulturális szervezetek adatgyűjtésétA Budapesti Művelődési Központ sikeresen koordinálta és zárta a főváros területén működő kulturális szervezetek adatgyűjtését, ezzel segítve az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Programot.

Bővebben...

 Elismerések a főváros napja alkalmábólA Főváros Napján, november 17-én elismerő díjakat adományozott Budapest Főváros Önkormányzata azoknak, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek.
Gratulálunk a díjazottaknak.

Bővebben...

Két új ideiglenes kollégium alakultAz előzetes bejelentéseknek megfelelően 2021. július 7-én megalakult az NKA Petőfi 200 és a Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma. A két újonnan alakult kollégium összesen 9 milliárd forint keretösszeggel gazdálkodik.

Bővebben...

Hogyan ítélik meg Újbuda kulturális-közösségi életét?Kedves Újbudaiak! Fontos kéréssel fordulunk Önökhöz. Osszák meg véleményüket velünk: hogyan ítélik meg Újbuda kulturális–közösségi életét, s ami még ennél is fontosabb: a jövőben milyennek szeretnék látni azt? A Budapesti Művelődési Központ is csatlakozott a közös felméréshez.
Kérjük, szánjanak 5 percet a kultúrafogyasztási szokásokat és igényeket felmérő kérdőívre!
https://docs.google.com/forms/d/1ovVylEYVTX6-fZVV-H_RMbuqrXvhvygn9xY_JUrOb-4/edit
A kitöltést előre is köszönjük!

Bővebben...

Előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása A modell célja, hogy a magyar előadó-művészeti szféra számára megteremtse a független, sokszínű, minőségi és pozitív alkotói körülményeket. A rendszer feladatának tekinti, hogy figyelembe vegye a gyermekek és fiatalok kulturális kincsekhez történő hozzájuttatásért, a kultúra iránt egyelőre kevésbé vagy egyáltalán nem érdeklődők figyelme felkeltéséért és a kisebbségi létben élőkre különösen érzékeny előadó-művészeti alkotómunka támogatását.

Bővebben...

„A kulturális élményeket együtt tudjuk megélni” – interjú a BMK igazgatójával, Marsi LászlóvalA Magyar Narancsnak adott interjút Marsi László, a BMK igazgatója. A beszélgetés során előtérbe került a BMK nemzetközi projektjei, az igazgató jövőbeli tervei és kulturális víziói.

Bővebben...

30 éves a Visegrádi Nyilatkozat30 évvel ezelőtt a mai napon írták alá a Visegrádi Nyilatkozatot, mely a közép-európai régió egyik legfontosabb nemzetközi együttműködését jelenti.
A Budapesti Művelődési Központ az elmúlt években kiemelten fontos céljaként határozta meg, hogy a V4 országaiban partnereket találjon és közös gondolkodást tudjon kezdeményezni a közösségi kultúráról, fejlesztésről, forrásteremtésről.
Elindult „Egy lépéssel közelebb – közösségi kultúra a V4 országaiban” című kutatási projektünk.

Bővebben...

Átadták a fővárosi díjakat a Városházán  A pandémia miatt tavaly még a díszpolgári címeket is csak szűk körben adhatta át a díjazottaknak a Fővárosi Önkormányzat, de augusztus 30-án megkapták elismerésüket a Pro Urbe díjjal, a Budapestért Díjjal, a Zalabai Gábor díjjal, a Fővárosi Emlékzászló díjjal, a Dr. Barna Sándor Emlékéremmel, a Főváros Szolgálatáért díjjal, illetve a Papp László Budapest-sportdíjjal kitüntetett budapesti polgárok.

Bővebben...

Módosul a felnőttképzési törvény2020. szeptember 1-jétől megváltozott a 2020. január 1-jén módosult 2013. évi LXXVII. felnőttképzési törvény. Minden, ami „szervezett célirányos kompetenciakialakításra és kompetencia-fejlesztésre irányuló, szervezetten megvalósuló oktatás és képzés”, már bejelentés köteles.

Bővebben...

Egy lépéssel közelebb – kulturális kutatás a V4 országaibanA Budapesti Művelődési Központ vezetésével 2021-ben Egy lépéssel közelebb… címmel kutatást indított három partner közreműködésével: Rév – Magyar Kultúra Háza, Komárno (SK), Šumperk Város Önkormányzata (CZ), Małopolski Instytut Kultury, Krakkó (PL).  Kutatásunkban szeretnénk általános képet kapni a kulturális szakemberek és színterek helyzetéről a Visegrádi Négyek országaiban. A Budapesti Művelődési Központ hosszú távú stratégiát szeretne készíteni, amelyben 21. századi, diverz kulturális intézménnyé válhat, mintaként szolgálhat a fővárosi kulturális színtér számára. Kiemelt célunk, hogy a szűkebb régiónk tapasztalatait és gondolkodásmódját is megismerjük, mely által felkészültebben indulhatunk el a kijelölt utunkon. 

Bővebben...

Online közösségi terek a fővárosbanCikkünkben olyan gyakorlatokat, innovációkat gyűjtöttünk össze, melyeket a kulturális, közművelődési intézmények alkalmaznak a virtuális térben: oldalaikon és a közösségi médiában. Célja, hogy a koronavírus helyzetben a hagyományos kultúraközvetítést a megszokott offline területről áthelyezze online felületre. Írásunk a  kulturális alapú digitalizáció lehetőségeinek feltérképezése, kidolgozása és  továbbadása.
Kellemes virtuális sétát kívánunk!

Bővebben...

� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760