Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Lélegezz fel Budapest! Tízezer budapestit hív a Főváros közösségi gyűlésreA levegő minőségének javítása a városvezetés egyik legfontosabb ügye, ezért a Fővárosi Önkormányzat közösségi gyűlést szervez, melynek témája a közlekedésből eredő légszennyező anyagok mennyiségének mérséklése.
Határidő: 2022. augusztus 23. kedd
Jelentkezés itt

Lélegezz fel Budapest! címmel szervez közösségi gyűlést a Főváros, a folyamat során 50 önkéntes tesz majd javaslatokat arra, miként csökkentenék ők a Főváros – elsősorban a közlekedésből eredő levegőszennyezettségét. Karácsony Gergely főpolgármester tízezer véletlenszerűen kiválasztott budapestinek írt levelet, a jelentkezők közül kerülnek ki az életkort, a nemet, az iskolai végzettséget és a lakóhelyet tekintve is reprezentatív csoport tagjai. A jelentkezők kiválasztásánál fontos szempont az is, hogy közösségi közlekedéssel, autóval, biciklivel és gyalog közlekedők is legyenek a csoportban.

Az önkéntesek szakértői előadásokat hallgatnak ​meg, részletesen megvitatják azokat és javaslatokat dolgoznak ki arra, ők miként javítanák Budapest levegőjét. A gyűlés ajánlásait megkapja a főpolgármester és az illetékes szakmai vezetők, a közgyűlésen a szervezők megtartják beszámolóikat, az ajánlásokat pedig nyilvánossá teszi a budapestiek számára a főváros. A Fővárosi Önkormányzat a közösségi gyűlésen megfogalmazott javaslatokat felhasználja, megvizsgálja a forgalmi beavatkozások lehetséges hatásait, és intézkedéseket vezet be a károsanyag-­kibocsátás csökkentésére.

​Közösségi gyűléseket többek között Nagy-Britanniában, Franciaországban, Írországban, Belgiumban és Lengyelországban is szerveznek, hogy az adott országban segítsék a kormányok, parlamentek és önkormányzatok munkáját. Budapest eddig két közösségi gyűlést szervezett: 2020-ban a klímavészhelyzetről, 2021 végén pedig Budapest és az Európai Unió kapcsolatáról tanácskozhattak a fővárosiak.

A harmadik közösségi gyűlést a budapesti Városházán két részletben, 2022. szeptember 10-11-én és 2022. szeptember 24-25-én rendezik meg. A gyűlést a SocialFokus – Közösségi Vállalkozásért Alapítvány részvételével és koordinációjával bonyolítja le a Fővárosi Önkormányzat. A résztvevők költségtérítést és szükség esetén segítséget kapnak a részvételhez (gyerekfelügyeletet, otthonápolást a gyűlés idejére).

Bővebb információ: https://kozossegigyules.budapest.hu/

Tervezzük meg együtt Budapest közterületeinek és közlekedésének fenntartható jövőjét!​

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760