Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

jatek2.jpgAlsó-szászországi szakértők azt javasolták, hogy az online játékfüggőséget hivatalosan is nyilvánítsák pszichikai betegségnek. Majd minden hatodik 15 éves német fiatal naponta több mint 4,5 órát játszik a számítógépes játékokkal, a kilencedik osztályos diákok 3 százaléka pedig függőnek nevezhető. Ezt állítják legújabb felmérésük adataira hivatkozva az Alsó-szászországi Kriminológiai Kutatóintézet (KFN) munkatársai.

A mostani anyag az eddigi legnagyobb számítógépes játékokra vonatkozó tanulmány. A szakemberek a felmérés során 2007 áprilisa és 2008 októbere között összesen 44 610 iskolást kérdeztek meg szokásaikról. 15 168 diák esetében kíváncsiak voltak az internethasználati és játékokkal kapcsolatos hozzáállásukra is. A vizsgálat célja olyan új módszerek kidolgozása volt, amelyek segítségével a jövőben jobban diagnosztizálható a játékfüggőség. Eddig a függőket depressziósnak minősítették, mert a betegbiztosító csak így fizette ki a kezelések költségeit.

„Az államnak új korhatárokat kell meghatároznia. Ennek során a MMO RPG-k esetében a 12 éves eddigi korhatárt 18 évre kell emelni. A fiatalok jóval több időt töltenek el a PC előtt, mint amennyit eredetileg akartak. Fokozatosan elszigetelődnek, lógnak az iskolából, rosszul alszanak és 12,3 százalékuknak már voltak öngyilkossági gondolatai. Remélem, hogy hamarosan betegségnek ismerik el a játékfüggőséget” – hangsúlyozta Christian Pfeiffer, a KFN igazgatója.

Az elképzelést a winnendeni ámokfutás után támogatja többek között Mechthild Ross-Luttmann alsó-szászországi szociális miniszter is, ugyanakkor a korhatárokat megállapító intézmény, az USK nem lelkesedik az ötletért. Olaf Wolters, a szervezet vezetője úgy vélte, hogy már most is vannak megfelelő ellenőrzési lehetőségek. Ráadásul az is nagy segítség lenne, hogy ha a szülők odafigyelnének a gyermekeikre és tudnák, milyen programokat használ a csemetéjük.

jatek1.jpgA számítógépes játékok elsősorban a fiúk figyelmét keltik fel, a lányoknál csak az érdeklődési lista hatodik helyén szerepelnek. A fiatalok naponta 213 percig néznek televíziót, videót vagy DVD-t és 103 percet chatelnek. A német tinédzser fiúk 75 százalékának van internethozzáférése, 70 százalékuknak van saját számítógépe, 45,9 százalékuknak fix és 50 százalékuknak hordozható játékkonzolja. A legnépszerűbb játék a Counterstrike (27 százalék), a második a FIFA-sorozat (16,1 százalék) és a Need for Speed sorozat egyik kiadása (11,4 százalék). A World of Warcraftnál ugyanez az érték 9,8 százalék. A lányoknál 22,6 százalékkal a The Sims legnépszerűbb, a második a Singstar (6,8 százalék) és a Need for Speed (4,8 százalék).

A tiltások és a korhatár-szigorítások ellen emelte fel ugyanakkor a szavát a Német Kulturális Tanács, amelynek vezetője, Olaf Zimmermann szerint a kérdést nem lehet fehéren-feketén nézni. A lövöldözős játékok betiltása helyett pedig inkább társadalmi párbeszédre és az oktatás megváltoztatására van szükség. Emellett fontos, hogy a fiatalok megtanulják a tiszteletet és nagyobb figyelmet kapjanak.

Forrás: SG.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760