Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Ózdi Művelődési IntézményekHáztűznézőben az Ózdi Művelődési Intézményeknél
 
Háztűznézőben rovatunk olvasóit ezen a héten Észak-Magyarországra, Borsod-Abaúj-Zemplén megye második legnépesebb városába, Ózdra hívjuk. Az Ózdi Művelődési Intézmények személyes hangvételű bemutatkozó anyaga nemcsak egy patináns intézménnyel, hanem a város történetével, a térség természeti értékeivel is megismerteti Önöket.

Az Ózdi Művelődési Intézmények „Olvasó” a térség egyik legszebb, ha nem a legszebb, legpatinásabb kulturális központja. Elsőre talán Ön is kissé elcsodálkozik ezen. Pedig higgye el, Ózd ma már nem az a vasporos város, amilyen volt, s főleg nem csak a rossz példák városa, mint ahogy olykor a méda ragasztja ránk. Persze sok-sok nehézséggel küzdünk mi is. Az ózdi kistérség valóban a 33 leghátrányosabb kistérség egyike, valóban jelentős mértékű a munkanélküliség, s meglehetősen sok szociális eredetű kérdés is nehezíti a hétköznapokat. De legalább úgy szeretjük a várost, mint bárki más saját települését az országban, s legalább olyan kedves, barátságos és vendégszerető az ózdi és Ózd környéki emberek legtöbbje is, mint bárhol máshol az országban.

ÓzdÓzd Budapesttől 160 kilométerre, a három észak-magyarországi megyeszékhelytől (Miskolc, Eger, Salgótarján) pedig közel azonos távolságra, mindössze 60 kilométerre fekszik. Közúton és vasúton egyaránt megközelíthető, a fővárossal összekötő útból 100 kilométer autópálya, 60 kilométer főút. Ózd közelében, a várostól 12 kilométerre húzódik Szlovákia határa, de könnyen elérhető a lengyel és ukrán határ is.

Ózd festőien szép természeti környezetben terül el a Bükk hegység lábánál, a Hangony és a Hódos patakok övezte dombok és hegyek között, a „hét völgy városának” is nevezik.

A város nevének eredete a hunokkal rokon néphez, az úzokhoz köthető, akik a XI. század második felében szétszóródtak, s egy részük az itteni völgyekben telepedett le. A település nevét tartalmazó első írásos emlék 1272-ből való. Az Egri Egyházmegye egyik szürke, csekély jelentőségű települése volt egykor.

Gazdasági felvirágzását a környék gazdag szénlelőhelyeinek, erdeinek köszönheti, melyek alapvető fontossággal bírnak a vasgyártás területén. Ózdon a vasgyártás 1845-ben indult be. A gazdaság növekedő vasszükségletével mindinkább fejlődött, növekedett a gyár. Az aranykorszak az 1970-es évekre tehető, amikor 14 és félezer ember dolgozott az Ózdi Kohászati Üzemekben, amely az alapanyagként szolgáló nyersvasból akkor évente 1 millió tonnát termelt.

A gyár növekedésével párhuzamosan fejlődött a település is. Eleinte a gyár környéki lakótelepeket (Kolóniákat) népesítették be német és szlovák anyanyelvű vasipari szakmunkások, majd a második világháború után Szabolcs-Szatmár megyéből költöztek át ezres nagyságrendben. A város lakói mellett 52 környékbeli településről ingáztak be nap mint nap a dolgozók a gyárba. Ózd sokáig Magyarország legnagyobb községe volt.
1949-ben kapta meg a városi rangot, akkor 25 ezer lakosa volt a városnak. A legnagyobb lélekszámot – 48 466 fő – 1981-ben érte el.
Az Ózdi Kohászati Üzemek fejlődése a nyolcvanas évek derekán tört meg, majd egymás után számolták fel a veszteségesen működű üzemeket, gyáregységeket, bocsátották el a munkásokat. Az ÓKÜ felszámolása 1996-ra fejeződött be. A gyár „maradványain” több kisebb-nagyobb vállalkozás folytatja tevékenységét. Napjainkban Ózdon sok középvállalkozás működik, világcégek települtek be, meghonosodott a finommechanikai, elektronikai összeszerelő ipar.
Régi és újÓzdon, az egykoron nagymultú iparvárosban az ipartörténeti emlékek sokasága mellett újra régi fényükben tündökölnek a kulturális örökségvédelem alá helyezett, műemlékké nyilvánított impozáns középületek, fejlődik a lakókörnyezet, folyamatos a városközpont szépítése, az egyes városrészek megújítása, az úthálózat korszerűsítése. Mindemellett folyamatosan korszerűsödő infrastruktúra, sokrétű és színvonalas szolgáltatás biztosítja a komfortos városi létet. Ózd közel negyven ezer fős állandó lakossága mellett - Borsod-Abaúj-Zemplén megye második legnépesebb városa - a hozzá tartozó további 28 településsel összesen közel nyolcvanezer ember kötődik a városhoz, mint kistérségi központhoz.
Ózd kiterjedt intézményhálózattal rendelkezik az oktatás (az alsó fokú oktatási intézmények mellett 3 középiskola, felsőoktatás – ZMNE kihelyezett tagozata), az egészségügy, szociális igazgatás, közigazgatás terén, s egyéb hivatalos eljárások ügyintézése is helyben biztosított.
A szabadidős tevékenységek feltételei is adottak, s folyamatosan javultak az utóbbi években: Városi Sportcsarnok, Stadion, Strand és kemping, Uszoda szolgálja vendégeit.
A város folyamatosan változó, sőt gyakorta kedvezőtlen fordulatokat hozó világunkban is alkalmazkodik az új körülményekhez, mindenkor büszke örökségére, megújulásra törekszik.


Ózdi Művelődési Intézmények (ÓMI) – „Olvasó”

Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2007. július 1-vel Ózdi Művelődési Intézmények néven alapította meg önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervként új intézményét. Székhelye a műemlékké nyilvánított, patinásan felújított Ózdi Gyári Olvasó Egylet egykori székháza, mely 1924-ben épült.

Az ÓMI intézmény-egységei a korábban önállóan működő Városi Művelődési Központ „Olvasó”, a Városi Könyvtár, a Városi Múzeum, melyek ma is önálló szakmai kompetenciával rendelkeznek.

KidványAz intézmény közművelődési és közgyűjteményi feladatellátása Ózd város közigazgatási területére, és az ózdi kistérségre terjed ki.
A ma is Olvasó néven ismert szecessziós stílusú székház gyönyörű tereivel, próbatermeivel, technikai felszereltségével kulturális tevékenységünkhöz méltó környezetet és megfelelő szakmai hátteret biztosít.

Az Olvasó rekonstrukciója közel félmilliárd forintos beruházással valósulhatott meg. A címzett támogatást – 320 millió Ft – a város saját erejéből egészítette ki, így vehettük birtokba 2007. nyarán a gyönyörű, ám csupasz menyasszonyt. S azóta a szép menyasszonyt folyamatosan díszes ruhába öltöztetjük, megújítjuk, fejlesztjük technikai-technológiai eszközparkját részint pályázati forrásokból, részint önkormányzati támogatásból.
Élveztük és élvezzük a város és vezetése erkölcsi támogatását, de anyagilag is sokat áldozott a város. Ózd város 2008-ban Kecskeméten, a Magyar Népművelők Egyesületének Vándorgyűlésén méltán vehette át az Önkormányzatok a közművelődésért-díjat.

A 2500 négyzetméternyi lenyűgöző épület rekonstrukciós tervében így fogalmaztunk: a város ma kiemelt feladatként kezeli a kulturális élet erősítését, mely csak egy többfunkciós művelődési központ kialakításával, egyfajta regionális szellemi bázis kialakítása révén képzelhető el, mely a hagyományos értelemben vett közművelődési feladatok ellátása mellett egyszerre művelődési központ, befogadó színház, ifjúsági ház, konferencia központ. Közösségi színtér, melyben helyet kapnak az alkotó művészeti közösségek, a civil szervezetek, ahol méltó helye van a városi, társadalmi és politikai ünnepségeknek, a lehető legteljesebb körben szolgál minden réteget és korosztályt.

S ma boldogok vagyunk, mert így lett. Az Olvasó, mint kulturális központ a város közéleti centruma, az információszerzés fő bázisa, az oktatás hatékony segítője, a művelődés, a továbbképzés, a rekreáció egyik alapintézménye, kistérségi kulturális, szellemi központ.
Minden döntésünknél fentiekben megfogalmazottak irányítanak minket. Ma már hisszük, hogy az 1924-től folyamatosan kultúrát szolgáló Olvasónak nem csak múltja, de jelene és jövője is emlékezetes maradhat.

KépeslapMi mintha mindig itt dolgoztunk volna. Miénk a legszebb munkahely, miénk a legnagyobb öröm, amikor délutánonként más-más hangok szűrődnek ki a próbatermekből, amikor tapsra emeli kezét a közönség, amikor a betérő gyerekek és felnőttek sugárzó arcát látjuk. Szeretjük az Olvasót mi, akik invitáljuk közönségünket, látogatóinkat napról-napra. S tapasztalataink szerint szeretik vendégeink is, mert mondják, mert látjuk, mert érezzük szeretetüket, örömüket, boldogságukat, hogy újra otthonuknak érezhetik.
Mert ez mindannyiunk otthona. A szép külső a megfelelő tartalom nélkül, azaz közönség, látogató, gyermek és felnőtt nélkül hiábavaló lenne.

Az ózdi kulturális élet mindennapjaiba pillanthat bele, ha most velünk tart. Kérem, barangoljon velünk weboldalunkon is. Szeretném hinni, hogy nem bánja majd meg. S szeretném hinni, hogy virtuális látogatását követően kedve lesz hozzánk valóságban is ellátogatni, hogy személyes élményeket szerezve majdan úgy gondolhat vissza Ózdra, az Ózdi Művelődési Intézményekre, hogy bármikor szívesen tölt el nálunk néhány önfeledt órát, netán napokat is, újra és újra visszavágyva.
Mi szeretettel várjuk egyénileg, családjával, szervezetével/intézményével …

Ózdi Művelődési Intézmények

Cím: 3600 Ózd, Gyár út 4.
Telefon: 48/570-470;
Telefon/fax: 48/570-477; 30/488-71-22
Honlap: www.ozdolvaso.hu 
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
Szerző: Pappné Szalka Magdolna igazgató

Forrás: Erikanet.hu 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760