Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

2013-ban Marseille és Kassa lesz Európa két Kulturális Fővárosa2013-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet Marseille (Franciaország) és Kassa (Szlovákia) viseli. A kulturális programok Marseille-ben január 12-én, Kassán pedig január 19-én kezdődnek el hivatalosan.

2013-ban Marseille és Kassa lesz Európa két Kulturális FővárosaAndroulla Vassiliou, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos a következőket nyilatkozta:„Elérkezett a pillanat, amelyre Marseille és Kassa azóta vár – és amelyre azóta készül –, hogy 2013-ra elnyerték az Európa Kulturális Fővárosa címet. Biztos vagyok benne, hogy mindkét város emlékezetes nyitóprogramokkal indítja útjának az évet. A programok egy olyan, kulturális szempontból különleges jelentőségű év kezdetét jelzik, amely nem csak a helyi lakosokat és a két várost környező régióban élőket, hanem a sokkal távolabbról érkező érdeklődőket is várja. Az Európa Kulturális Fővárosa cím több mint 25 éve az EU egyik sikertörténete: a cím egyedülálló lehetőséget kínál a városok számára kulturális lehetőségeik kibontakoztatására és a hosszú távú fejlődésre, továbbá rendkívül fontos a turizmus, a munkahelyteremtés és a városfejlesztés szempontjából is. Sok sikert kívánok az Európa Kulturális Fővárosa címet 2013-ban viselő két városnak."

A „Marseille-Provence 2013" programsorozat nyitóeseményeire 2013. január 12. és 13. között kerül sor. A programok közül kiemelkedik a Marseille-ben megrendezésre kerülő hivatalos megnyitó, amelyen José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is részt vesz, az Aix-en-Provence-i kortárs művészeti kiállítás és a Marseille környéki kincsvadászat. A hétvége tűzijátékkal ér véget Arles-ban.

Kassán Andrula Vasziliu biztos asszony jelenlétében, január 19-20 között kezdődnek az események a város több helyszínén, így a nemzeti színházban, a Steel Arénában, a Podiumban, valamint számos klubban, étteremben és kulturális helyszínen. A „Kassa 2013 – Európa Kulturális Fővárosa" programsorozat keretében Kassa a keletet és nyugatot összekötő történelmi útvonalak találkozási pontján fekvő városként mutatkozik be.

2012 őszén az Európai Bizottság a 2013-as két kulturális fővárosnak ítélte az 1,5 millió euróval járó Melina Mercouri díjat, hogy ezzel ismerje el az általuk folytatott előkészítő munka magas színvonalát, és a cím elnyerésekor vállalt kötelezettségeik teljesítését.

Háttér-információk

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat az egyik legrangosabb európai kulturális esemény. A címet olyan városok nyerhetik el, amelyek európai dimenzióval rendelkező, a közönség aktív részvételével zajló, európai szinten is vonzó kulturális programot dolgoznak ki, amely illeszkedik a város hosszú távú fejlődésébe.

Arra is kiváló lehetőséget nyújt a városoknak, hogy megváltoztassák a róluk kialakult képet, helyet kérjenek maguknak a világ kulturális térképén, több látogatót tudjanak vonzani, és a kultúrán keresztül újragondolják jövőjüket.

A cím hatásai hosszú távon is megmutatkoznak, nemcsak kulturális, hanem társadalmi és gazdasági téren is, mind az adott város, mind annak régiója tekintetében. Egy tanulmányból1 például világosan kitűnik, hogy a címet elnyerő városokban a korábbi évekhez képest átlagosan 12%-kal nőtt a legalább egy éjszakát a városban töltő látogatók száma. Ez az érték a címet 2008-ban viselő Liverpool, és 2007-ben viselő Nagyszeben esetében elérte a 25%-ot.

A cím elnyerésével kapcsolatos szabályokat és feltételeket az Európai Parlament és a Tanács 2006-os határozata rögzíti, amely az alábbi címen érhető el: 1622/2006/EK .

Marseille és Kassa után az Európa Kulturális Fővárosa címet 2014-ben Riga (Lettország) és Umeå (Svédország), 2015-ben Mons (Belgium) és Plzeň (Cseh Köztársaság), 2016-ban pedig Donostia-San Sebastián (Spanyolország) és Wrocław (Lengyelország) fogja viselni.

Forrás: Európai Bizottság

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760