Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Budapestért díj átadás a Főváros Napján Margittai Katalinnak, a Budapesti Művelődési Központ igazgatójánakBudapestért díjban részesült a Főváros Napján Margittai Katalin, a Budapesti Művelődési Központ igazgatója, a főváros közművelődése érdekében végzett, hazai és nemzetközi szinten elismert másfél évtizedes szakmai és vezetői munkájáért.

Gratulálunk az elismeréshez – a Budapesti Művelődési Központ munkatársai.

Budapest születésnapján a várost alkotókat ünnepeljük. Az ők utódai a ma kitüntettek is. Művészek, tanárok, orvosok, sportolók, városvédők, a közszolgálatban kiválóan teljesítők, akik nehezebb körülmények mellett is maradandót alkottak. Munkájuk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Budapest jó híre, szellemi rangja növekedjék. Nélkülük elképzelhetetlen lenne a főváros biztonságos és megfelelő színvonalú működése – mondta ünnepi beszédében Tarlós István főpolgármester a Főváros Napja, Budapest egyesítésének 140. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen.

Sok feladatot és súlyos terheket örököltünk, a források pedig folyamatosan szűkültek. Az elmúlt évek erőfeszítései azonban számos biztató jelet mutatnak. Nem arra gondolok, hogy sok a munkagödör s az útakadály… és előfordul, hogy ultimátumszerűen intézkedni kell. De kétségkívüli, hogy a most folyó építkezések nyomán sok minden meg fog újulni – fogalmazott a főpolgármester. Kiemelte: megújul a belváros, a Széll Kálmán tér, valószínűleg járni fog a négyes metró is. A kormányzat támogatásával és közös összefogással, jelenleg 27 darab, ötven millió eurónál nagyobb beruházást készítenek elő. Nem mindent és nem egyszerre lehet és kell megoldani, de átgondoltan tudunk és képesek vagyunk előbbre lépni, nem csak fenntartani az élhetőbb várost, hanem előrébb vinni is – tette hozzá.

Budapest Főváros Közgyűlése Pro Urbe Budapest díjat adományozott:

 1. Kocsisné Dióssy Krisztina, a Solti György Zenei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója részére, példaértékű vezetői és kiemelkedő zenei oktató-nevelő tevékenysége elismeréséül.
 2. Dr. Bodó Sándor etnográfus, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója részére, a magyar néprajz és múzeumügy területén folytatott csaknem öt évtizedes tudományos munkásságáért, magas színvonalú intézményvezetői tevékenysége elismeréséül.
 3. Csom István sakknagymester, olimpiai bajnok sakkozó részére kiemelkedő sportpályafutásáért, a magyar sakksport érdekében kifejtett több évtizedes munkásságáért, sportolói, edzői és szakírói tevékenysége elismeréséül, továbbá 1990 óta tanúsított társadalmi szerepvállalásáért
 4. Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band alapítója és vezetője részére, a tradicionális zsidó zene felkutatása, összegyűjtése és a Kárpát-medencei népzenei elemekkel való ötvözése, népszerűsítése terén végzett két évtizedes tevékenységéért.
 5. Kun Szabó István dandártábornok, a Magyar Honvédség Vitéz Szurmay Sándor Budapesti Helyőrség Dandár parancsnoka részére, Budapest Főváros katonai védelmi szolgálatának és logisztikai támogatásának magas szintű biztosításáért, az árvízvédelem során tanúsított kiemelkedő teljesítményéért.
 6. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója részére, Budapest tűzvédelme érdekében végzett több évtizedes áldozatos munkájáért, kiemelkedő szakmai és vezetői tevékenysége elismeréséül, valamint az árvízvédelem során tanúsított kiváló teljesítményéért

Margittai KatalinBudapest Főváros Közgyűlése Budapestért díjat adományozott

 1. Prof. Dr. Ádány Róza (később veszi át) intézetvezető egyetemi tanár részére, az orvostudomány, különösen a fővárosi népegészségügy területén végzett kiemelkedő tevékenységéért.
 2. Börcsök Enikő színművész részére, több évtizedes művészi pályafutása során nyújtott számos emlékezetes alakításáért, lenyűgöző szerepmegformálásaiért.
 3. Hosszú Katinka (később veszi át) világ- és Európa bajnok úszó részére, kiemelkedő sportpályafutásáért, a sport és a tanulmányok területén nyújtott példamutató teljesítményéért, világraszóló eredményei elismeréséül.
 4. Dr. Kovács Ivánné az Újpesti Városvédő Egyesület elnöke részére, több évtizedes kiemelkedő honismereti, helytörténeti és városvédő tevékenysége elismeréséül.
 5. Margittai Katalin, a Budapesti Művelődési Központ igazgatója részére, a főváros közművelődése érdekében végzett, hazai és nemzetközi szinten elismert másfél évtizedes szakmai és vezetői munkájáért.
 6. Morva Emília a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője részére, a fővárosban élő vagy tartózkodó, segítségre szoruló emberek élethelyzetének javításában végzett kiemelkedő munkájának elismeréséül.
 7. Szöllősiné dr. Vári Zsuzsa pszichológus, a XII. kerületi Nevelési Tanácsadó igazgatója részére, a gyermekek, családok érdekében végzett kimagasló szakmai munkája, vezetői tevékenysége elismeréséül.
 8. Benedek György festő- és szobrászművész részére, életművéért, sokoldalú művészi tevékenységéért, amelyben kiemelt figyelmet szentel hazánk nagy formátumú személyiségei és a magyar történelem bemutatásának.
 9. Bogsch Erik (később veszi át) a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója részére, a hazai innovációs tevékenység elősegítése érdekében végzett eredményes munkájáért, mely hozzájárult ahhoz, hogy Budapest a gyógyszerkutatás egyik központja legyen.
 10. Cziffra Mihály kosárlabda játékvezető részére, a főváros sportja érdekében végzett áldozatos és eredményes munkájáért, életműve elismeréséül.
 11. Cseri Kálmán református lelkipásztor részére, a főváros lakosainak szellemi-lelki megújulásáért végzett több évtizedes hűséges lelkipásztori munkájáért, közösségteremtő szolgálatáért.
 12. Dr. Gabai János, az Óbudai Gimnázium igazgatója részére, az oktatás területén végzett több évtizedes, magas színvonalú vezetői és pedagógiai munkája elismeréséül.
 13. Gábriel Tibor a Budapesti Honismereti Társaság titkára részére, Budapest helytörténeti életében betöltött jelentős szerepéért, szűkebb hazája, a főváros történetének, értékeinek, kulturális hagyományainak feltárásáért, ápolásáért.
 14. Geiger György trombitaművész részére, világszerte elismert kiemelkedő művészi munkássága elismeréseként.
 15. Gőz László zenész, zeneakadémiai tanár, a Budapest Music Center igazgatója részére, a kortárs zenei életben betöltött integráló szerepéért, kiemelkedő zenészi és zenetanári tevékenységéért, a Budapest Music Center megteremtéséért.
 16. Gyimesi Róbert, az Árpád Gimnázium igazgatója részére, a magyar közoktatásban több mint három évtizeden át végzett áldozatos munkájáért, közéleti tevékenységéért, magas színvonalú intézményvezetői tevékenysége elismeréseként
 17. Molnár György gitáros, zeneszerző, az Omega együttes tagja részére, a magyar könnyűzenei életben közel öt évtizede betöltött meghatározó szerepéért, virtuóz és egyedi előadásmódjáért, az Omega együttes tagjaként Magyarországon és a határon túl elért sikerei elismeréséül.
 18. Prof. Dr. Nagy Zoltán, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója részére, a neurológia területén és a Nemzeti Stroke Program elindítójaként végzett kiemelkedő tevékenységéért.
 19. Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. vezérigazgatója részére, a főváros lakossága számára biztosított színvonalas közszolgáltatási tevékenységéért, magas szintű vezető munkája elismeréséül és az árvízvédelemben betöltött meghatározó szerepéért.
 20. Dr. Szabados Pál (később veszi át) az Óbudai Széchenyi Kör megalapítója, korelnöke részére, az Óbudai Széchenyi Kör létrehozásáért, működtetéséért, és a keresztény szellemiség példamutató terjesztéséért, továbbá sok éves önkormányzati munkájáért.
 21. Dr. Szepesi János a Péterfy Sándor utcai Kórház Szülészeti és nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa részére, a szülészet-nőgyógyászat és a gyermekmentés területén végzett kiemelkedő tevékenységéért.
 22. Dragan Velikić író részére, a világ számos nyelvén megjelent könyveiben megjelenő elfogulatlan, pozitív és meggyőző Budapest-ábrázolásaiért.
 23. Az Attraction Látványszínház társulata részére, a táncművészet széles skáláját felvonultató, egyedi, varázslatos látványvilágot bemutató előadásáért, kiemelkedő nemzetközi sikerei elismeréseként. (A díjat átveszi: Szűcs Zoltán, a társulat vezetője.)
 24. Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért kiemelkedően közhasznú szervezet részére, a speciális feltételeket igénylő koraszülöttek és újszülöttek szakszerű mentése, szállítása, Budapest és környéke újszülöttjeinek ellátása érdekében végzett 25 éves tevékenysége elismeréseként. (A díjat átveszi: Dr. Fekete Farkas Pál elnök helyette: dr. Somogyvári Zsolt főorvos, szakmai vezető)
 25. Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Kar, Tésztahídépítő Szakmai Kör tagjai részére, a RECCS 2013 Tésztahíd Építő Világbajnokság megrendezéséhez nyújtott segítségükért, a versenyen elért kimagasló eredményeikért, ezen keresztül az ország és Budapest hírnevének erősítéséért. (A díjat átveszi: dr. Horváth Sándor dékán és Filip András egyetemi hallgató)
 26. A Színházak Éjszakája stábja részére, a fővárosi színházak sokszínűségét megmutató rendezvény kreatív és színvonalas megrendezéséért. (A díjat átveszi: dr. Komáromi György projektvezető)

Budapest Főváros Közgyűlése Zalabai Gábor Díj – A Budapestiek Esélyegyenlőségéért díjat adományozott:

 1. Fehér Anna, a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda, Általános iskola igazgatója részére, a halmozottan sérült, mozgásszervi fogyatékossággal élő látássérült gyermekek gondozása, oktatása érdekében végzett kiemelkedő és áldozatos munkásságáért.
 2. Dr. Neuwirth Magdolna, a Bethesda Gyermekkórház főorvosa részére, a fővárosi epilepsziás gyermekek és családjuk érdekében végzett több évtizedes kiemelkedő szolgálatáért, a halmozottan sérült gyerekeket nevelő családok hűséges, önfeláldozó és közvetlen segítéséért.
 3. Zana Anita, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Újpesti Szervezetének elnöke részére, a parasport hiteles bemutatásáért, népszerűsítéséért végzett újságírói munkájáért, a sportban és a tanulásban egyaránt példamutató teljesítményéért, a közösség érdekében végzett odaadó önkéntes munkája elismeréseként.

Budapest Főváros Közgyűlése Fővárosért Emlékzászló díjat adományozott:

A Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága részére, Budapest közbiztonságának és közrendjének védelme, biztosítása területén betöltött meghatározó szerepéért. A díjat átveszi: dr. Pető György igazgató

Budapest Főváros Közgyűlése Dr. Barna Sándor Emlékérem - A Főváros Közbiztonságáért díjat adományozott:

 1. Bartus Szilárd, rendőr alezredes, a II. kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya Zseblopási csoportjának vezetője részére, példaértékű szakmai munkájáért, a főváros lakosságának biztonságérzete növelése érdekében végzett kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréséül.
 2. Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő, tűzoltó dandártábornok részére, Budapest főváros lakosságának biztonsága érdekében a főváros tűzvédelme és a műszaki mentés területén végzett kiemelkedő és eredményes tevékenysége elismeréseként.
 3. Dr. Minya Mihály, pénzügyőr ezredes, a Nemzeti Adó és Vámhivatal Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság főigazgatója részére, a főváros közrendjének javítása érdekében végzett hatékony és eredményes munkája elismeréséül, különös tekintettel a kábellopások és az illetéktelen közterület-használat visszaszorítása érdekében folytatott tevékenységére.
 4. Molnár Mihály, (később veszi át) a Fővárosi Önkormányzat Üzemeltetési Főosztály főosztályvezetője részére, Budapest közbiztonsága és közrendje védelmében hosszú időn át betöltött szervező és koordináló szerepéért, kiemelkedő munkája elismeréseként.
 5. Petrovszki János, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság közlekedési szolgálatvezetője részére, magas szakmai színvonalon végzett példamutató munkájáért, amellyel hozzájárult a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság hatékony és eredményes működéséhez.

Budapest Főváros Közgyűlése Papp László Budapest-Sportdíjat adományozott:

 1. Dr. Gyarmati Andrea úszó, gyermekorvos részére, az úszósportban elért világszínvonalú eredményeiért, az orvosi pályán eltöltött több évtizedes szakmai munkájáért.
 2. Dr. Kotsis Attiláné röplabda mesteredző részére, röplabdajátékosként, edzőként, klubcsapat vezetőként elért kiemelkedő hazai és nemzetközi sikereiért, egész életműve elismeréséül.
 3. Kásás Zoltán vízilabda mesteredző részére, vízilabda-játékosként és edzőként elért jelentős magyar és nemzetközi sikereiért, pályafutása elismeréseként.
 4. Dr. Steinmetz Ádám vízilabdázó részére, rendkívüli akaratereje, vízilabda játékosként elért kimagasló eredményei és példaértékű teljesítménye elismeréséül.
 5. Szőcs Bertalan vívó, mesteredző részére, a vívás sportágban elért kimagaslóan sikeres és eredményes edzői tevékenységének elismeréseként.

Budapest Főváros Főpolgármestere Főváros Szolgálatáért díjat adományozott:

 1. Megyesné dr. Hermann Judit aljegyző részére, a közigazgatás és különösen a főváros érdekében végzett több mint három évtizedes, felelősségteljes és kimagasló munkájának elismeréseként.
 2. Nágel Ilona szakmai főtanácsadó részére, hivatástudata, kiemelkedő színvonalú koordinációs képessége, a Közgazdasági Koordinációs Referatúra vezetőjeként végzett magas szintű szakmai munkája elismeréseként.
 3. Szabóné dr. Lupkovics Borbála főtanácsos részére, nagy szorgalommal és precizitással végzett jogászi tevékenysége, magas színvonalú munkavégzése elismeréseként.
 4. Kovacsics Ildikó, pénzügyi csoportvezető részére, kiemelkedő munkabírással, nagy hozzáértéssel és példamutató pontossággal végzett szakmai tevékenységéért.
 5. Radnóczi Péter, zöldfelületi és víziközműves közszolgálatatási csoportvezető részére, Budapest zöldfelületeinek védelme érdekében nagy szakmai elkötelezettséggel és elhivatottsággal végzett tevékenysége elismeréseként.

(Tarlós István főpolgármester ünnepi beszédét teljes terjedelmében itt olvashatja.)

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760