Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

RigaA lettországi Riga és a svédországi Umeå lesznek 2014-ben Európa kulturális fővárosai. A cím 1985-ös athéni megalapítása óta több mint negyven európai város – 2010-ben például Pécs – kapta meg a lehetőséget arra hogy bemutassák az európai kulturális sokszínűséget és ezen keresztül erősítsék az európai identitást. A címet minden évben két különböző uniós ország egy-egy városa kapja meg.

Riga – ahol a modernitás és a történelem találkozik

Riga Lettország fővárosa és egyben a balti államok legnagyobb városa. Központi helye a balti-tengeri régióban jelentős kulturális, ipari, kereskedelmi és pénzügyi központtá tette. Története több, mint 800 évre nyúlik vissza és minden évszázad jelentős nyomot hagyott a város építészetében.

Inese Vaidere, Riga korábbi alpolgármestere, jelenleg néppárti EP-képviselő, így jellemezte a várost: „Riga az a hely, ahol a modernitás és a történelem, a kortárs művészek és a múlt nagyszerű alkotóinak a munkái találkoznak a szecesszióban és a modern építészetben. Riga történelmi belvárosa, amely a szecessziós építészetet képviseli, az UNESCO világörökség része."

Riga ad otthont 2014-ben a világ legnagyobb kórusversenyének, a World Choir Gamesnek is. A különböző fesztiválok, mint például a múzeumok éjszakája vagy a fehér éjszakák is sokakat vonzanak majd a képviselő szerint, aki külön felhívta figyelmet arra, hogy Riga rengeteg kulturális lehetőséget kínál a fiataloknak, amelyek többségének a „kreatív negyedek", a Kalnciema és a Miera utcák környéke adnak otthont.

Umeå – erősebb kulturális csereprogramok

Umeå az első svéd város, amely Stockholm 1998-as kitüntetése óta megkapta az európai kulturális főváros címet. A svéd fővárostól 600 kilométerre északra található Umeå egyetemének és 34 ezer diákjának köszönhetően a svéd kutatási élet központja. A város célja 2014-ben, hogy megismertesse Európával Észak-Svédországot, és megerősítse az Umeå és Európa többi része közötti kulturális kapcsolatokat.

A hetvenes évek elején, friss diplomás újságíróként Umeå helyi lapjánál találta meg első állását Göran Färm svéd, szocialista EP‑képviselő. Ha eleinte úgy is érezte, a világ végére került, hamar felismerte, hogy nagyon is sok látnivaló és esemény van, amiről egy újságíró írhat ebben a fiatal és vibráló városban.

„Azóta többször is visszatértem oda, különösen az egyetemre, az Uminova tudományos parkjába és legutóbb a művészeti campusra, amely egy egyedi központja a kulturális programoknak. Örvendetes, hogy ez az európai együttműködésnek és támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg" – jellemezte a városhoz való viszonyát a képviselő.

Forrás: Európa Parlament

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760