Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

RigaA lettországi Riga és a svédországi Umeå lesznek 2014-ben Európa kulturális fővárosai. A cím 1985-ös athéni megalapítása óta több mint negyven európai város – 2010-ben például Pécs – kapta meg a lehetőséget arra hogy bemutassák az európai kulturális sokszínűséget és ezen keresztül erősítsék az európai identitást. A címet minden évben két különböző uniós ország egy-egy városa kapja meg.

Riga – ahol a modernitás és a történelem találkozik

Riga Lettország fővárosa és egyben a balti államok legnagyobb városa. Központi helye a balti-tengeri régióban jelentős kulturális, ipari, kereskedelmi és pénzügyi központtá tette. Története több, mint 800 évre nyúlik vissza és minden évszázad jelentős nyomot hagyott a város építészetében.

Inese Vaidere, Riga korábbi alpolgármestere, jelenleg néppárti EP-képviselő, így jellemezte a várost: „Riga az a hely, ahol a modernitás és a történelem, a kortárs művészek és a múlt nagyszerű alkotóinak a munkái találkoznak a szecesszióban és a modern építészetben. Riga történelmi belvárosa, amely a szecessziós építészetet képviseli, az UNESCO világörökség része."

Riga ad otthont 2014-ben a világ legnagyobb kórusversenyének, a World Choir Gamesnek is. A különböző fesztiválok, mint például a múzeumok éjszakája vagy a fehér éjszakák is sokakat vonzanak majd a képviselő szerint, aki külön felhívta figyelmet arra, hogy Riga rengeteg kulturális lehetőséget kínál a fiataloknak, amelyek többségének a „kreatív negyedek", a Kalnciema és a Miera utcák környéke adnak otthont.

Umeå – erősebb kulturális csereprogramok

Umeå az első svéd város, amely Stockholm 1998-as kitüntetése óta megkapta az európai kulturális főváros címet. A svéd fővárostól 600 kilométerre északra található Umeå egyetemének és 34 ezer diákjának köszönhetően a svéd kutatási élet központja. A város célja 2014-ben, hogy megismertesse Európával Észak-Svédországot, és megerősítse az Umeå és Európa többi része közötti kulturális kapcsolatokat.

A hetvenes évek elején, friss diplomás újságíróként Umeå helyi lapjánál találta meg első állását Göran Färm svéd, szocialista EP‑képviselő. Ha eleinte úgy is érezte, a világ végére került, hamar felismerte, hogy nagyon is sok látnivaló és esemény van, amiről egy újságíró írhat ebben a fiatal és vibráló városban.

„Azóta többször is visszatértem oda, különösen az egyetemre, az Uminova tudományos parkjába és legutóbb a művészeti campusra, amely egy egyedi központja a kulturális programoknak. Örvendetes, hogy ez az európai együttműködésnek és támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg" – jellemezte a városhoz való viszonyát a képviselő.

Forrás: Európa Parlament

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760