Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Durkó Mátyás Emlékkonferenca2016. június 16-17-én került sor a Durkó Mátyás Emlékkonferenciára a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében. A Durkó Mátyás emlékére rendezett tudományos konferencia és szakmai találkozó a művelődés és a felnőttkori tanulás szervezésével foglalkozó felsőfokú képzések 60. évét ünnepelte. Az Emlékkonferencia idei címe is erre utalt a 60 évvel ezelőtti és jelenlegi szaknévvel: „A népműveléstől a közösségi művelődésig”. A konferenciára előzetesen több mint kétszáz résztvevő regisztrált be, a plenáris programokon túl tizenöt szekció került megrendezésre, amelyben nyolcvanöt előadás hangzott el.

Az idei Emlékkonferenciát a már hagyományossá váló módon Durkó Mátyás és Rubovszky Kálmán sírjánál történő koszorúzás nyitotta meg. Durkó Mátyás sírjánál dr. Nemes Zoltránné, a Debreceni Egyetem BTK Dékáni hivatalvezetője, Rubovszky Kálmán sírjánál pedig dr. Kerülő Judit, a Nyíregyházi Egyetem rektorhelyettese tartott emlékbeszédet.

A konferencia nyitó plenáris programjának levezető elnöke dr. Györgyi Zoltán, a Debreceni Egyetem BTK intézetigazgatója, egyetemi docense volt.

A nyitó program keretében Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet mb. igazgatója mondta el köszöntőjét, amelyben hangsúlyozta a közművelődési gyakorlat és a tudomány, ill. a felsőoktatás folytonos együttműködésének fontosságát. „Egyik ember lelke a másik ember lelkére hathat ugyan, de csak egyféleképpen, ha viszonyul hozzá, ha tehát egyik a másikhoz képest él, ha ketten tesznek egyet” – idézte Karácsony Sándor szavait köszöntője zárásaként Polyák Albert.

A Debreceni Egyetem részéről Papp Klára, a Bölcsészettudományi Kar dékánja köszöntötte a vendégeket. Emlékeztette a résztvevőket, hogy éppen negyvenöt éve, 1971-ben jött létre az első önálló közművelődési tanszék a bölcsészkaron, így ennek az ünnepe is a konferencia.

Özvegy Durkó Mátyásné köszöntőjét videoüzenetben jutatták el a szervezők a konferencia résztvevőihez. A nyitó plenáris előadást dr. Sári Mihály ny. egyetemi tanár tartotta, aki tudományos pályáját Debrecenben kezdte, és előadásában felvázolta a XXI. századi közművelődés és andragógia előtt álló kihívásokat történeti perspektívában. Az idei évben a Durkó Mátyás Emlékérmet ő vehette át, amelyet a díj alapítóinak képviseletében dr. Németh Balázs az MTA Andragógia Albizottság elnöke, valamint dr. Juhász Erika, a Debreceni Egyetem BTK NI Andragógia Tanszék vezetője adott át.

A nyitó ülés keretében került sor a Debreceni Iskola Nevelés- és Művelődéstudományi Gyűjtemény új kutatószobájának virtuális bemutatására. A kutatószobában megtalálhatóak az egykori tanszékvezetők, Durkó Mátyás, Soós Pál, Rubovszky Kálmán kéziratai, kutatási anyagai, amelyeket a hallgatók, oktatók és kutatók felhasználhatnak kutatásaikhoz, és a Gyűjtemény folyamatosan bővül. A Gyűjteménynek elindult a digitális feldolgozása is, ami által hamarosan virtuálisan is elérhetővé válik. További programelem volt a szak 60. évfordulójára országos összefogással létrehozott muvelodes.eu című szaknépszerűsítő honlap bemutatása, amelyet dr. Kerülő Judit az Andragógia és Közösségi Kulturális Tanulmányok Szakbizottságának titkára és dr. Márkus Edina a Debreceni Egyetem BTK NI Andragógia Tanszék egyetemi adjunktusa prezentált. A weblap ismerteti a művelődéssel és felnőttkori tanulás szervezésével foglalkozó, jelenleg is elérhető képzéseket, az ezeket indító intézményeket, a főiskolai és egyetemi szakokat, az eddigi eredményeket és elhelyezkedési lehetőségeket.

A délutáni plenáris ülés „A kultúra jelene és jövője” című kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött, melyen Kondásné Erdei Mária, Nyíradony polgármestere, Csatlósné Komáromi Katalin, a sárospataki A Művelődési Háza és Könyvtára igazgatója és dr. Szabó János Zoltán, az EMMI Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárság Elemzési Osztályának vezetője beszélgettek dr. Juhász Erika levezető elnökkel. A beszélgetőpartnerek valamennyien a debreceni szakemberképzésben szerezték a diplomájukat, és jelenleg a kultúra különböző színterein tevékenykednek, így gondolataikból, véleményükből kirajzolódhatott a kulturális élet néhány fő jellemzője és fejlesztendő területe.

A kerekasztalt követően a debreceni szakemberképzés 60 éves történetéről készült kiállítást dr. Szabó József, a Debreceni Egyetem BTK NI Andragógia Tanszék egyetemi docense nyitotta meg, aki röviden bemutatta a kiállítást tartalmazó elemeket. Ezek között található volt 6 db fényképtabló, amelyek évtizedenként mutatták be a 6 évtized néhány szakmai és szabadidős tevékenységét; másik 6 poszteren egykori hallgatók véleményét idézték; 5 tárlóban pedig a debreceni képzés néhány tárgyi emlékét mutatták be; valamint megtekinthető volt a kiállításon Karácsony Sándor néhány művének eredeti borítója alapján készül fotó is, amelyeket Földes Nagyközség Önkormányzata ajándékozott a Debreceni Egyetemnek.

A köszöntők és a plenáris előadások után kezdődtek a szekciók, amelyekből a csütörtöki napon négy szekció és egy poszterszekció, a pénteki napon tíz szekció zajlott le. Az Emlékkonferencia csütörtöki napja 14 posztert bemutató poszterszekcióval, majd társas vacsorával zárult, az ünnepi torta dísze is Durkó Mátyás édesanyjának sokszor idézett mondása volt: „Aki felteszi a kolompot, az rázza is!”.

A konferencia pénteki napja plenáris programmal kezdődött, amelynek levezető elnöke dr. Juhász Erika volt. Köszöntőt tartott Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős helyettes államtitkára, aki beszédében a legújabb szakmai változásokat vázolva jelezte, hogy hamarosan indulhat a szakma önálló közösségszervező alapszakja, átalakul az OKJ-s felnőttképzések rendszere, és ez a közművelődési szakterületet is érinti, valamint bejelentette a közművelődés országos szakmai módszertani feladataiban történő változást.

Ezt követően a konferencia második napját dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese nyitotta meg, és beszédében nagyra értékelte az Andragógia Tanszék és jogelődjei tudományos és szakmai munkáját, valamint az alapító, Durkó Mátyás emlékének őrzését. Plenáris előadást tartott Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója, aki a közművelődésben megvalósuló közösségi tervezés módszeréről és szerepéről beszélt.

A program végén két kötetet mutattak be, az egyik a 40 éves szegedi szakemberképzés emlékére készült kötet, amelyet dr. Újvári Edit, a Szegedi Tudományegyetem docense ismertetett, a másik kötet a szintén 40 éves egri szakemberképzés emlékére készült, amelyet dr. Simándi Szilvia az Eszterházy Károly Egyetem tanszékvezető főiskolai docense mutatott be. A kötetek a jubiláló intézmények tanszékein elérhetők, kérésre azokat megküldik.

A péntek délutáni szekciókban folytatódott a csütörtökön elkezdett munka és a szekciók között két bizottsági ülésre is sor került: az egyik az MTA Andragógiai Albizottság zártkörű ülése, a másik pedig az Andragógia és Közösségi Kulturális Tanulmányok Szakbizottság zártkörű ülése volt.

A Durkó Mátyás Emlékkonferencia programja tudományos és szakmai tartalmakban gazdag volt, amellyel méltó módon ünnepelték a szakma, a felsőoktatás és a tudomány képviselői a művelődés és a felnőttkori tanulás szervezésével foglalkozó felsőfokú képzések 60. évét.

Forrás: nmi.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760