Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

felvi.huKözel 800 hallgató kezdheti meg tanulmányait a művelődés és felnőttképzés szervezésével foglalkozó képzéseken országosan. Komoly munkával és összefogással telt az elmúlt év a művelődés és a felnőttkori tanulás szervezésével foglalkozó alap- és mesterképzéseket indító 11 felsőoktatási intézményben. Ennek eredményeként 2017 szeptemberében hét intézményben is elindul az új közösségszervezés alapszak három szakirányával. A jelentkezési eredmények már tavasszal mutatták az érdeklődők nagy számát, országosan több mint 2000 jelentkezőt vonzott az új közösségszervezés alapszak.

A hivatalos eredményekről július 26-án értesítették a jelentkezőket, végül 346 főt vettek fel az alapszakon belül kulturális közösségszervező (172 fő), humánfejlesztő (168 fő) és ifjúsági közösségszervező (6 fő) szakirányokra. A nappali tagozatos hallgatók mellett a levelező képzésben is több intézmény sikeresen indítja a szakot szeptembertől államilag támogatott és önköltséges képzési formában is.

Az alapszak mellett a közösségi művelődés tanára szakon is szép eredményeket értek el a felvételi során az intézmények. A Debreceni Egyetemen és az Eszterházy Károly Egyetemen összesen 49 hallgató tanulhat ilyen képzésben az ősztől kezdődően.

Az alapképzésre épülő andragógia, kulturális mediáció és emberi erőforrás tanácsadó mesterszakokon továbbra is töretlen a hallgatók érdeklődése. Közel 400 hallgató kezdheti meg tanulmányait 11 intézményben, főként államilag támogatott képzésben. A kulturális mediáció szakon a 105 jelentkezőből 25 fő nyert felvételt, és kezdi meg tanulmányait négy intézményben: Pécsett, Szegeden, Győrben és Miskolcon.

„A közművelődési intézményeken és közösségi színtereken nagy szükség van a kulturális közösségszervező szakemberekre, országosan hiány mutatkozik a diplomás szakemberek utánpótlásában. A humánfejlesztő szakembereket mind a felnőttképzési intézmények, mind a szervezetek, vállalatok humán osztályai szívesen alkalmazzák. Az ifjúsági közösségszervezők pedig a fiatalok segítését, fejlesztését és a számukra szóló programok szervezését láthatják el. A közösségszervezés alapszak elindulásával az erre épülő mesterszakok felvételi létszámai is növekedni fognak a jövőben.” – mondta dr. Juhász Erika a felsőoktatási intézmények ezen szakjait tömörítő Művelődéstudományi és Andragógiai Szakbizottság társelnöke.

A pótfelvételi eljárás keretében kizárólag elektronikus úton, egy szakot és intézményt megjelölve, legkésőbb 2017. augusztus 7-éig tudnak jelentkezni a képzésekre azok, akik nem jutottak be az általános felvételi eljárásban megjelölt szakokra. A képzésekre a pótfelvételi során kizárólag önköltséges formában nyújthatják be kérelmüket.

Bővebb információ, valamint az intézmények, szakok listája a felvi.hu oldalon érhető el.

Forrás: NMI

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760