Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Országszerte csatlakoztak a fiatalok a jövő zenéjéhezEgyszerű, mint az egyszeregy, és a részvevőknek garantált jókedvet is hoz az a matematikai képlet, amellyel a tanév második felében az NMI Művelődési Intézet megmozgatta a kreatív ifjúsági közösségeket. A „135+1 = A jövő zenéje” program egy olyan kezdeményezés, melyben Kodály Zoltán munkásságából inspirálódva 135+1 fiatal közösség hallathatja a hangját!

A „135+1 = A jövő zenéje” programot – melyre 2018. március 12-ig nyújthatták be csatlakozási igényüket a pályázók – a 2017-es Kodály-év ráadásaként szervezi meg a közösségi művelődés országos intézménye az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. A program 135+1 ifjúsági mikroprojekt, közösségépítő ötlet kezdeményezőinek ad lehetőséget elképzelésük megvalósulására. A közös alkotás közösségépítő, lélekemelő hatására építő országos folyamatban kiemelt figyelmet kapnak a fogyatékkal élő és a hátrányos helyzetű fiatalok közösségei.

A kezdeményezéshez legalább 5 fős csapatok csatlakozhattak – köztük már meglévő közösségek, de olyan társulások is, akik direkt a „135+1 = A jövő zenéje” program kedvéért álltak össze.

A programra többek között közösségi performanszokkal, zenei alapú helyi közösségépítő folyamatokkal jelentkeztek a csapatok, melyeket egytől egyig Kodály Zoltán életműve inspirált, de műfaji megkötés nem volt. A készülődő produkciók híven tükrözik a fiatalok kreativitását, és eszközeik sokszínűségét: például népdalokat ismerhetünk meg jelnyelven, szájjal és lábbal festő művészek illusztrálják a zenét fényfestéssel, gyermekek adják elő saját koreográfiájukat Kodály műveire, moderntánc-csoport teszi láthatóvá a zenét és hallhatóvá a táncot, rap és beatbox ütemekkel szólalnak meg a népdalok, de rövid animációs film is készül a zeneszerző egy daljátékától ihletve.

A legtöbb jelentkező Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Pest megyéből csatlakozott a felhíváshoz, és a tisztán zenei projektek mellett azonos súllyal vannak jelen a komplex szemléletű művészeti produkciók. A jelentkező közösségek közel egytizede fogyatékkal élőket is bevon az alkotásba; s több mint húsz közösség említette a bemutatkozójában, hogy hátrányos helyzetű fiatalokkal is együttműködnek.

A támogatott ötleteket 2018. március 19-től május 14-ig kell megvalósítani.

Az alkotásokat a feltöltéseket követően a Művelődési Intézet honlapján keresztül a szélesebb közönség is megismerheti majd.

A projekt webfelülete: kozossegimuvelodes.hu/kodaly

Forrás: kozossegimuvelodes.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760