Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

OSAP 1438 – Elkezdődött a 2019. évi közművelődési statisztikai adatgyűjtésÚj honlapon, 2019. március elsejéig szolgáltathatnak adatot az előző évi eredményeikről a közművelődési tevékenységet végző intézmények, szervezetek az OSAP 1438-as számú adatlapon a közművelődési statisztikai adatszolgáltatás keretében.

A statisztika feladata és célja, hogy valósághű és tárgyilagos képet adjon a társadalom állapotáról és változásairól az államhatalmi szervek, a társadalom szervezeteinek, tagjainak, a hivatás gyakorlóinak. A cél elérése érdekében az adatok felvételét, tárolását, átadását, átvételét, elemzését, szolgáltatását, közlését a statisztikáról szóló törvény szabályozza.

A közművelődési tevékenységet alapfeladatként ellátó költségvetési szerv, társadalmi, civil szervezet, alapítvány, közalapítvány, gazdasági társaság, vállalkozás, egyéni vállalkozás a 388/2017. (XII. 13.) Kormányrendelet alapján, a kötelező adatszolgáltatásnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma által működtetett https://kultstat.oszk.hu oldalon tehet eleget az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program 1438-as számú jelentés elektronikus kitöltésével.

Minden év március elsejéig szolgáltatnak adatot az előző évi eredményeikről a közművelődési tevékenységet végző intézmények, szervezetek az OSAP 1438-as számú adatlapon a közművelődési statisztikai adatszolgáltatás keretében. A 2018. évi tevékenységről 2019. január 20. és 2019. március 1. között lehetséges az adatszolgáltatás a Kultstat megújult felületén. A felületre a bejelentkezés a korábban használt e-mail címmel és jelszóval történik, a használatát pedig felhasználói kézikönyv teszi gördülékenyebbé.

Elkezdődött a 2019. évi közművelődési statisztikai adatgyűjtés

Ide kattintva elérhető a Kulturális statisztikai rendszer megújult honlapja.

A Nemzeti Művelődési Intézet alapfeladataként országos feldolgozó központi szerepkörben és területi irodai hálózatával vesz részt a közművelődést érintő ágazati statisztikai adatszolgáltatás adatainak összegyűjtésében, tisztításában, rögzítésében, értékelésében.

Országosan a Nemzeti Művelődési Intézet 19 megyei irodája koordinálja az adatgyűjtést és végzi az adatok első ellenőrzését; Budapesten a Budapesti Művelődési Központ látja el ezt a feladatot. A statisztikai feldolgozó központ a közművelődési statisztikai jelentőlapokat hiányosság, hiba vagy hibának tűnő ellentmondás esetén visszaküldi egyeztetésre, módosításra az adatszolgáltatónak.

Az adatszolgáltatás célja szerinti teljes körűség és pontosság elérése érdekében a Nemzeti Művelődési Intézet minden évben számos szakmai fórumot szervez személyes konzultációval, emellett telefonos és e-mailes tanácsadással segíti a kitöltőket.

A közművelődést érintő ágazati statisztikai adatszolgáltatás adatainak összegyűjtése, rögzítése során az a tapasztalat, hogy azokra az adatszolgáltatókra, akik a tevékenységükre vonatkozó adatokat nem folyamatosan, illetve nem a jelentés szerkezete szerint rögzítik, az éves jelentés kitöltése a szükségesnél nagyobb feladatot ró.

A Nemzeti Művelődési Intézet az adatgyűjtés támogatására felhasználóbarát segédletet készített az OSAP 1438-as számú statisztikai jelentőlap alapján a közművelődési elemi statisztikai adatok gyűjtéséhez. A munkalapok és táblázatok az űrlap szerkezetét követik, néhány helyen további információgyűjtési lehetőséget is tartalmaznak. A segédlet a rendezvények, programok tekintetében lehetőséget ad arra, hogy a felhasználó tételenként rögzíthesse a látogatók, résztvevők, foglalkozások számát folyamatosan az év során.

Fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy a segédlet kitöltése nem helyettesíti a közművelődési statisztikai jelentőlap kitöltését! A statisztikai jelentés az év során keletkezett elemi adatok összegzése.

Az amatőr művészeti formák, klubok, képzések esetében ajánlott a közösségi munkanapló használata, amely tartalmazza a tagok számát, életkor szerinti összetételét, a foglalkozások, valamint a bemutatkozások számát.

A segédanyagok az érdeklődő szakemberek számára az alábbi linkeken letölthetőek.

Köszönjük minden adatszolgáltató együttműködését a közművelődési statisztikai adatszolgáltatásban, mellyel évről évre hozzájárul a magyar közművelődés számszerűsíthető eredményeinek összegyűjtéséhez.

Letölthető file-ok:

Forrás: kozossegimuvelodes.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760