Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Egy ország súlya az oktatási rendszerén múlikEgy ország gazdasági, társadalmi súlya azon múlik, hogy milyen az oktatási rendszere, annak csúcsán pedig a felsőoktatás áll - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Horváth Zita A magyar felsőoktatás nemzetköziesedésének irányai és törekvései címmel tartott előadást a Tempus Közalapítvány szervezte II. Felsőoktatási műhelykonferencián.

Kiemelte annak a jelentőségét, hogy művelt, nyelveket beszélő szakemberek vezessék az országot, az intézményeket. Abban, hogy így legyen, fontos szerep jut a nemzetköziesítésnek - tette hozzá.

A helyettes államtitkár úgy vélekedett: a Tempus Közalapítvány sokat tesz azért, hogy hatékonyabb lehessen a nemzetköziesítés.

Ennek része, hogy a magyaroknak lehetőségük legyen külföldön kutatni, de ugyanilyen fontos vendégoktatókat fogadni, hogy az ő eltérő normarendszerük ismertté váljon Magyarországon - hangoztatta Horváth Zita.

Megemlítette az Erasmus+, a Campus Mundi, valamint a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot is.

Szavai szerint a Stipendium Hungaricum nagyban hozzájárul ahhoz, hogy sok külföldi tanul Magyarországon: mintegy 32 ezer a számuk, a határon túli magyarokat leszámítva 27-28 ezer. A helyettes államtitkár külön kiemelte, hogy csak a négy magyar orvosi képzésen 10 ezer külföldi tanul.

Míg 2013-ban még ezernél kevesebben vettek részt a Stipendium Hungaricum programban, ma már csaknem 7500-an részesülnek az ösztöndíjban - közölte Horváth Zita.

A helyettes államtitkár úgy vélekedett: az idegen nyelvek tanulásának további ösztönzése mellett fontos a hallgatók önbizalmának a növelése is, hogy merjék használni az elsajátított tudást.

Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója arról beszélt, hogy csaknem fél évtizede kiemelt szakpolitikai cél a felsőoktatás nemzetköziesítése. Az elért eredmények komolyak, minden eddiginél több külföldi tanul Magyarországon - közölte.

A külképviseletek fontos segítséget nyújtanak a magyar felsőoktatás nemzetközi népszerűsítésében, egyfajta hídként működnek - hangoztatta Tordai Péter.

Forrás: kormany.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760