Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Portugália 2007. július 1-jén vette át az EU-elnökségi stafétabotot Németországtól.

euA hat hónapos időszak mottója: Erősebb Unió egy jobb világért.

2007. július 1-jén kezdődött hat hónapos portugál elnökség elsősorban a kultúrák közötti párbeszédre, illetve a kultúrának a gazdaságban betöltött szerepére koncentrál. Európai Kulturális Fórumot szerveznek az EU Kommunikáció a kultúráról című dokumentuma főbb kérdéseinek továbbgondolására, és nagy hangsúlyt fektetnek Európa bemutatására más földrészeken.

Bővebb információ: I: www.kulturpont.hu/portugalia2007

Forrás: Kultúrpont, ERIKANET

A kultúra területén Portugália a következőkre koncentrál:

  • A.) A portugál elnökség célja e közös gondolkodás minél szélesebb körű kiterjesztése, ezért 2007. szeptember 24. és 26. között Európai Kulturális Fórumot szerveznek Lisszabonban. A Fórum 3 fő kérdés köré szerveződik: - a kultúrák közötti párbeszéd jelentőségének és a sokszínűség tiszteletben tartásának kihangsúlyozása, illetve szerepük a béke, a társadalmi kohézió és az állampolgári jogok teljeskörű gyakorlásának elérésében, különösen a soknemzetiségű társadalmakban; - tovább folytatni a kultúra gazdasági szerepéről kezdett közös gondolkodást; - Európa megjelenítése a többi földrészen.
  • B.) 2007 második félévében figyelemfelkeltő kampányt szerveznek a "2008 - a Kultúrák Közötti Párbeszéd európai Éve" kezdeményezéshez.
  • C.) Fontos kérdés marad továbbá az Európa és a világ többi régiói közötti kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzése - jelenleg az ázsiai régió élvez prioritást. 2007 júliusában miniszteri szintű konferenciára gyűlnek az ASEM képviselői Malajziában, melynek fő témája a civilizációk közötti párbeszéd lesz.
  • D.) E konferencia mintájára tárgyalások folynak majd Oroszországgal is, melyek célja a közeli jövőben elfogadandó EU-Oroszország akcióterv konkretizálása.
  • E.) Portugália UNESCO-konferenciát szervez, amelyen a Kulturális kifejezések sokféleségének védelméről és népszerűsítéséről szóló egyezmény alkalmazásának első lépéseit mutatják be.
Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760