Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Online kulturális közösségi terek Budapesten Cikkünkben összegyűjtöttük a koronavírus-járvánnyal összefüggő döntések előkészítésére hivatott fővárosi operatív törzs közleményeit és enyhítő lépéseit. Már nem szükséges az arc eltakarása a budapesti játszótereken, DE nem változott az arc eltakarására vonatkozó rendelet a közösségi közlekedésben, a piacon, a budapesti üzletekben, valamint a bevásárlóközpontokban.
Közösségi tervezés koronavírus idején »   Online kulturális programok a fővárosból » az új településfejlesztési stratégiáról »

Kép szerzői jog: pixabay.com

Az idősek védelme továbbra is a kampány fókuszában » Már nem szükséges az arc eltakarása a budapesti játszótereken Karácsony Gergely főpolgármester közleményei: a maszkviselésről (gyógyszertárban, játszótereken, BKK járatain, üzletekben, piacokon) » . #vigyázzunkegymásra Közösségi tervezés koronavírus idején » Elindult a koronavirus.budapest.hu! » . ♦ A BGYH vezetői fizetésük egy részét budapesti gyerekek ingyenes táborozására ajánlották fel:  Kinek a jelentkezését várják? » A nemzeti zászló színeivel világítják ki a Lánchidat a trianoni döntés 100. évfordulójára emlékezve » 

Elhunyt Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok
2020. június 18.

Mély megrendüléssel értesültem a hírről, hogy életének 48. évében, súlyos betegség után elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya.
A fiatal, tehetséges sportoló a magyar válogatottban 1990-ben mutatkozott be. Első aranyéremét az 1997-es sevillai Eb-n nyerte, majd 2003-ban, Barcelonában világbajnok lett.  A sydney-i, athéni és pekingi olimpián csapatával aranyérmet szerzett, ezzel a kivételes sportteljesítménnyel már fiatalon bekerült a legeredményesebb magyar sportolók megtisztelő társaságába.
„A vízben olyanban tudott példát mutatni, amellyel megfertőzte, magával húzta a többieket is. Ezzel az elképesztő akaraterővel együtt járó példamutatása tette a csapaton belül nélkülözhetetlenné, avagy a csapat nélküle nem érte volna el ezeket az eredményeket.”-méltatta munkásságát egykori edzője, Kemény Dénes.
Fiatal kora óta céltudatosan készült, kitartó munkát végzett, áldozatot vállalt annak érdekében, hogy a legjobb legyen. A sporthoz való hozzáállásban ő volt az etalon, ő volt a profi sport, a profi sportoló megtestesítője.
Amikor sikeres és hosszú pályafutása végén abbahagyta az aktív versenyzést, kiváló edző lett. Olyan, aki átültette azt a szemléletet játékosaiba, amit ő magáénak érzett, amitől annak idején ő a legjobb lett.
Győztes alkat volt. Legtöbbször győzött a medencében és győzött a szakmai- és magánéletében. Győztes természetéből adódóan kitartóan harcolt halálos betegségével is.  Sokszor nyerésre állt, de a végső pillanatban nem tudott fordítani.
Számos állami kitüntetése mellett, kimagasló sportteljesítménye, az egymást követő három olimpián elnyert olimpiai bajnoki címei elismeréseként 2008-ban Budapest díszpolgára lett.
Benedek Tibort a Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti.
Őszinte részvétemet nyilvánítom a fájóan fiatalon elhunyt legendás sportember családjának.
Karácsony Gergely
főpolgármester

Elhunyt Kárpáti György, Budapest díszpolgára

Néhány nappal 85. születésnapja előtt, hosszantartó betegség után elhunyt dr. Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója.
A „kis nagy ember" tízéves korától, hosszú és eredményes pályafutása lezárásáig a Ferencváros sportolója, majd sportvezetője volt. 1952-ben már a magyar válogatott tagjaként utazott Helsinkibe, ahol legendás játékával győzelemhez segítette csapatát. Ezzel a diadallal ő lett a legfiatalabb magyar vízilabdázó, aki olimpiai aranyérmet nyert.  Sportpályafutása töretlenül ívelt egyre feljebb. 1956-ban Melbourne-ben, 1964-ben Tokióban is olimpiai bajnoki címet nyert, 1960-ban Rómában bronzérmet szerzett.
Kiemelkedő teljesítményével már fiatalon a magyar vízilabdasport történetének egyik legeredményesebb játékosává vált.
De nem csupán olimpiai bajnokként, hanem az uszodák örök nevettetőjeként és mókamestereként is tiszteltük és szerettük „egy ország Gyurikáját".
Dr. Kárpáti György a magyar vízilabdasportban betöltött kimagasló szerepe elismeréseként 2010-ben vehette át a Budapest díszpolgára címet.
A Főpolgármesteri hivatal nevében őszinte részvétemet fejezem ki a kiváló sportoló családjának.
Karácsony Gergely
főpolgármester

https://budapest.hu/Lapok/2020/elhunyt-karpati-gyorgy-budapest-diszpolgara.aspx

Már nem szükséges az arc eltakarása a budapesti játszótereken

Folytatódnak az enyhítések Budapesten. A korábbi rendelet szerint a játszótereken a 18 év feletti kísérőknek kötelezően el kellett takarniuk az arcukat. Karácsony Gergely főpolgármester a mai napon módosította a rendeletet, így a továbbiakban nem szükséges a maszk, a sál vagy a kendő viselése, ez a járványügyi helyzet változása miatt indokolatlanná vált.

Mivel a fővárosban laknak a legtöbben, a távolságtartás nehezebben megoldható, így az enyhítések mellett továbbra is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk egymásra és magunkra, illetve betartsuk a szabályokat.

Nem változott az arc eltakarására vonatkozó rendelet a közösségi közlekedésben, a piacon, a budapesti üzletekben, valamint a bevásárlóközpontokban.

https://budapest.hu/Lapok/2020/mar-nem-szukseges-az-arc-eltakarasa-a-budapesti-jatszotereken.aspx

Civilekkel közösen ültet 90 új fát a Főkert a Tabánban
2020. június 05.

A menthetetlen fák kivágására várhatóan hétfőn kerül sor, ahol jelen lesz a civilek által megbízott megfigyelő is. A kivágott fákat azonnal és a helyükön pótolni fogják, a többi telepítésnél pedig civilekkel egyeztetve jelölik ki a helyeket, hogy a Tabánon belül hová ültessék az új fákat.
A veszteségek csökkentése érdekében alapelv, hogy a kivágott fák helyén minél előbb megtörténjen a fapótlás. Ezt a fakivágást engedélyező hatóság utólag ellenőrzi.
Civilekkel együttműködve 90 új fát ültet a Főkert 35 veszélyes állapotú helyére a Tabánban. A budai közpark sorsát szívén viselő civil Zöld Tabánért facebook csoporttal együttműködve a szakemberek heti rendszerességgel tartanak bejárást a Tabáni sportpark és játszótér fejlesztés ideje alatt, hogy közösen ellenőrizzék a kivitelezési munkákat. A FŐKERT kollégái átvizsgálták a Tabán 1220 fáját. Ebből 35-ről derült ki, hogy veszélyes állapotban van. A beteg fák eltávolítása sajnos elkerülhetetlen, különben azt kockáztatjuk, hogy egy nagyobb vihar esetén kidőlnének személyi serülést, anyagi kárt okozva.

https://budapest.hu/Lapok/2020/civilekkel-kozosen-ultet-90-uj-fat-a-foke-rt-a-tabanban.aspx

A nemzeti zászló színeivel világítják ki a Lánchidat a trianoni döntés 100. évfordulójára emlékezve
2020. június 04.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere elrendelte, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján a Lánchíd a nemzeti színekkel legyen kivilágítva. Június 4-én este, a közvilágítással egyidőben indul a díszkivilágítás a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft kivitelezésében.
Legutóbb március 15-én világították ki a hidat piros-fehér-zöldre a nemzeti ünnep alkalmából.
Március 27-től pedig fehér díszkivilágítást kapott a Lánchíd az orvosok, ápolók és az ő munkájukat segítők tiszteletére.

https://budapest.hu/Lapok/2020/a-nemzeti-zaszlo-szineivel-vilagitjak-ki-a-lanchidat-a-trianoni-dontes-100-evfordulojara-emlekezve.aspx

A BGYH vezetői fizetésük egy részét budapesti gyerekek ingyenes táborozására ajánlották fel

​A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezetői saját fizetésükből pénzügyi alapot hoztak létre, amelyből 4 strandon olyan fővárosi gyerekek nyári táboroztatását biztosítják, akiknek a szülei Budapesten a koronavírus elleni küzdelem első vonalában dolgoztak és álltak helyt – jelentette be Szűts Ildikó a BGYH Zrt. vezérigazgatója. A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőben, a Palatinus -, a Római- és a Paskál strandfürdőben június 29. és augusztus 14. között - hét turnusban - mintegy 500 I–VI. osztályos általános iskolai tanuló élvezheti majd a nyár örömeit teljesen ingyenesen.
A táboroztatás megszervezésében a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt partnerei a B.B. Swimming Sport Kft. és a Szabad Úszó Sportsuli és Sportszolgáltató Bt, amely cégekkel hosszú évek óta együttműködnek. Az ötszázból mintegy száz helyet saját dolgozóik gyermekeinek biztosítanak a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezetői – részvételükről a jelentkezés és a rászorultság alapján a szakszervezettel közösen dönt a társaság.
Kiknek a jelentkezését várják a 400 helyre?

A Fővárosi Önkormányzat intézményeinél dolgozó szülők igényelhetik az ingyenes részvételi lehetőséget. A felajánlás elsősorban a gyermeküket egyedül nevelő édesanyáknak és édesapáknak és szociálisan rászoruló családoknak szól, amelyekben egyik vagy mindkét szülő olyan intézményben dolgozik, amely intézményre különösen nehéz feladatok hárultak a koronavírus járvány elleni küzdelemben. A résztvevők kiválasztása rászorultsági elveken alapul. Elsőbbséget élveznek a gyermeket egyedül nevelő szülők, a több gyermekes családok, az alacsony egy főre jutó jövedelemmel rendelkező családok. A Részvételi felhívást és a Jelentkezési lapokat a Főpolgármesteri Hivatal juttatja el saját intézményei vezetőihez, annak érdekében, hogy a legrövidebb időn belül az intézményekben dolgozó érintettek értesülhessenek a lehetőségekről és pályázhassanak.
Az ingyenes nyári táboroztatás strandfürdőkre lebontott keretszámainak meghatározásánál messzemenően figyelembe vették a fürdőkre és strandokra kiadott új, a járványveszély miatti biztonsági eljárások és intézkedések maradéktalan betartását.A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezetői remélik, hogy felajánlásuk segítséget jelent abban, hogy a fővárosi intézményekben dolgozók gyermekei egy gondmentes, kellemes, élményteli héttel gazdagodjanak.
https://budapest.hu/Lapok/2020/a-bgyh-vezetoi-fizetesuk-egy-reszet-budapesti-gyerekek-ingyenes-taborozasara-ajanlottak-fel.aspx

 Budapest hőseinek mond köszönetet a Fővárosi Önkormányzat
2020. május 19.

Budapest hősei címmel indított kampányt a Fővárosi Önkormányzat. A város azoknak mond köszönetet, akik olyan létfontosságú munkákat végeztek a kijárási korlátozások alatt is, amely a város működését, lakóinak ellátását biztosítja.

 

 Az online és közterületen futó kampány szereplői az egészségügyben, a közlekedésben, a szociális szférában és a közterület fenntartásban állnak helyt nap, mint nap. A hirdetéseken mások mellett háziorvos, busz- és villamosvezető, szociális gondozó és hulladékrakodó is szerepel. A kampány célja, hogy kifejezze a város háláját a hétköznapi hősök felé, egyben felhívja a budapesti közösség figyelmét ezekenek a szakmáknak a megbecsülésére.  A plakátok a Budapest Városháza facebook oldalán, és a BKK plakátfelületein és járművein láthatók.

 https://budapest.hu/Lapok/2020/budapest-hoseinek-mond-koszonetet-a-fovarosi-onkormanyzat.aspx

A budapesti játszótereken kötelező lesz a felnőttek számára az arc eltakarása
2020. május 15.

Budapesten is elkezdődik a szabályok enyhítése, május 16-tól, szombattól kinyitnak egyes budapesti játszóterek, amiket a gyerekek újra látogathatnak, de ennek feltétele van. A 18 év feletti kísérőik csak kendővel, maszkkal vagy sállal eltakart orral és szájjal tartózkodhatnak a budapesti játszótereken, a Karácsony Gergely főpolgármester által aláírt rendeletmódosítás szerint.  Budapesten a nagyobb lakosságszám miatt különösen fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, és továbbra is megfékezzük a koronavírus-járvány terjedését.

Kötelező továbbra is az arc eltakarása a fővárosi közösségi közlekedés járatain, a budapesti üzletekben, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban. Az eltakarásra minden olyan eszközzel sor kerülhet, amely a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas. Célszerű ugyanakkor a házilag is fertőtleníthető, tartósan használható textilmaszk alkalmazása, mivel az egyszer használatos papírmaszkok rövid ideig hordhatóak, és veszélyes hulladékként kell azokat kidobni.
https://budapest.hu/Lapok/2020/a-budapesti-jatszotereken-kotelezo-lesz-a-felnottek-szamara-az-arc-eltakarasa.aspx

 A budapesti játszótereken kötelező lesz a felnőttek számára az arc eltakarása


Hétvégére szabad a gyalogosok előtt a pesti alsó rakpart
2020. május 15.

A Budapest Restart programnak megfelelően hétvégére átadják a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak a gépjárműforgalom elől lezárt pesti alsó rakpartot, így bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket. A Budapest újranyitása érdekében meghozott intézkedések célja, hogy a zsúfoltság a lehető legkisebbre csökkenjen, de a rakpart használata során az általános koronavírus szabályok mellett további előírásokat is be kell tartani. A közúti forgalmat a rakparton szombat hajnalban 2-3 óra körül zárják le, míg a feloldás vasárnap 23 óra környékén várható.
https://budapest.hu/Lapok/2020/hetvegere-szabad-a-gyalogosok-elott-a-pesti-also-rakpart.aspx

Online lakossági fórum az új településfejlesztési stratégiáról
​A Fővárosi Közgyűlés 2020. február 26-án 166/2020 (II.26.) számú határozatával úgy döntött, hogy a Lechner Tudásközpont által kidolgozott „Okos város fejlesztési modell módszertani útmutató" figyelembevételével új Integrált Településfejlesztési Stratégiát készít.
A Stratégia Budapest Főváros Önkormányzatának 2021–2027. közötti időszakra szóló fejlesztési dokumentuma, amely az Önkormányzat középtávon tervezett intézkedéseit és a főváros kiemelt fejlesztési irányait fogja meghatározni.
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Kormányrendelet 29/A. § (3) pontja, valamint a veszélyhelyzet ideje alatt egyes településfejlesztési, településrendezési, településképi, építésügyi és örökségvédelmi, valamint közigazgatási hatósági eljárási szabályok eltérő alkalmazásáról szóló 143/2020. (IV. 22.) Korm. rendelet 3. § (1)-(2) alapján az Integrált Településfejlesztési Stratégia kidolgozása előtt, az előzetes tájékoztató lakossági fóruma elektronikus úton történik.

 1. ELEKTRONIKUS VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS időpontja: 2020. május 8–23. kizárólag elektronikus úton, melynek elérhetősége: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  A Stratégia készítésével kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat on-line lakossági fórumon is elmondhatják.
 2. ON-LINE LAKOSSÁGI FÓRUM – időpontja: 2020. május 19. (kedd) 16 óra elérhetősége:
  az egyeztetés időpontjában az alábbi linkre kattintva:
  Ide kattintva beszéljünk Budapest jövőjéről »

Tudnivalók:

 • A csatlakozás előzetes technikai tesztelésére 2020. május 18. 14–15 óra között van lehetőség.
 • Az előzetes tesztüzemben való csatlakozás időpontjában és a fórum ideje alatt, a +36 (30) 522 6796; +36 (30) 522 8655; +36 (30) 518 0119 telefonszámon lehet technikai segítséget kérni.
 • Az on-line fórumra való bejelentkezésre 15.30–16.15 közötti időintervallumban lesz lehetőség. Előzetes regisztráció nem szükséges, azonban a beszélgetés moderálásához a csatlakozás során teljes nevének megadását kérjük.
 • A fórumon a hozzászólási szándékot a chat felületen írásban kell jelezni, amelyet követően fogja a moderátor a jelentkezések sorrendjében megadni a szót. Az illetlen viselkedést tanúsító résztvevők a moderátor által kitiltásra kerülhetnek.
 • Az egyeztetésről jegyzőkönyv készítése céljából esetlegesen arcképet és hangot is tartalmazó felvétel készül. Hozzászólása előtt kérjük nevét érthetően bemondani szíveskedjen.
 • A lakossági fórumon történő részvétel önkéntes, részvételével egyúttal kijelenti, hogy az adatkezelési tájékoztató tartalmát megismerte, az abban foglaltakat tudomásul veszi: ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

Előzetes tájékoztató Budapest Új Integrált Településfejlesztési Stratégiájáról

Online programkínálat
2020. május 05.
Maradj otthon és kövesd online:Kultúra, szórakozás, gyerekprogram vagy mozgásforma? Otthonmaradást megkönnyítő programkínálatot gyűjtöttünk össze, hogy virtuális ablakot nyithasson mindenki Budapestre, és a külső világra. A BFTK most így szeretné segíteni Közönségét az élményszerzésben.
https://www.budapestinfo.hu/hu/online-programkinalathttps://www.budapestinfo.hu/hu/online-kulturalis-kozossegi-terek-budapesten-1

Csepel helyett a budapesti Városházán létesül hajléktalankarantén
2020. május 04.
A főváros vezetése saját épületébe fogad be olyan otthontalan embereket, akik vállalják a karantént. A csepeli Táncsics Mihály utcai fővárosi ingatlan alkalmas hely lett volna arra, hogy olyan hajléktalan embereknek biztosítsunk ideiglenes otthont, akik vállalják, hogy saját egészségük érdekében nem hagyják el az intézmény területét, a Fővárosi Önkormányzat az ellátásukról az épületen belül kívánt gondoskodni.

Az elkövetkezendő napokban elkezdődik a Városháza Gerlóczy utcai szárnyának gyors átalakítása, amely a tervek szerint később a Budapest Galériának ad majd helyet. A járványügyi veszélyhelyzet idejére otthontalan budapestiek költözhetnek be.
https://budapest.hu/Lapok/2020/csepel-helyett-a-budapesti-varoshazan-letesul_hajlektalankaranten.aspx

Hétvégén ismét le lesz zárva a Margitsziget és az Óbudai-sziget
2020. április 30.

A kormány által az önkormányzatoknak biztosított jogánál fogva a főpolgármester ismételten elrendelte, hogy a hétvégére legyen lezárva a Margitsziget. A húsvéti és az előző múlt hétvégi tapasztalatokra építve május elseje és május 3.-a között reggel 9:00 és este 20:00 óra között le lesz zárva a Margitsziget, így a futók, szigorúan betartva a 10 méteres követési távolságot, a kora reggeli és esti órákban ki tudnak menni sportolni. Óbuda-Békásmegyer polgármesterével egyeztetve ugyanez a korlátozás ismét érinteni fogja az Óbudai-szigetet is.​
https://budapest.hu/Lapok/2020/etvegen-ismet-le-lesz-zarva-a-margitsziget-es-az-obudai-sziget.aspx

A Főváros járvánnyal kapcsolatos intézkedései
2020. április 28.
Karácsony Gergely főpolgármester az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának ülésén számolt be a Főváros által bevezetett járványügyi intézkedésekről.
Országgyűlés – Népjóléti Bizottság ülése (2020. április 28. kedd 13.00)
2. sz. napirendi pont:Tájékoztató Budapest, mint a járvány szempontjából kiemelten veszélyeztetett nagyváros járvány elleni védekezéséről, különösen az idősotthonokban kialakult járványügyi helyzetről és az intézmények járványügyi ellenőrzéséről.

A védekezés kiemelt irányai:

 1. A vírus terjedésének csökkentése, a társadalmi távolságtartás elősegítése
 2. A kiemelt kockázati csoportokba tartozó embertársaink védelme
 3. A megfertőződött személyek ellátásának biztosítása
 4. A járványügyi intézkedések és a gazdasági változások miatt nehéz helyzetbe került állampolgárok segítése
 5. A közszolgáltatások folyamatos működtetése, a kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatok folyamatos ellátásának biztosítása érdekében a város költségvetésének felülvizsgálata és módosítása.

https://budapest.hu/Lapok/2020/a-fovaros-koronajarvannyal-kapcsolatos-intezkedesei.aspx

Közösségi tervezés koronavírus idején
2020. április 24.
Közösségi tervezés koronavírus idejénBár a járvány miatt most kerülni kell köztereinket, a vírushelyzet enyhülésével a budapestiek ismét több időt akarnak majd a szabadban tölteni. A Fővárosi Önkormányzat fontos célkitűzése, hogy több és jobb park álljon a városlakók rendelkezésére, a fővárosi vezetés pedig elkötelezett, hogy ezek jövőjét az itt lakók közösen határozhassák meg. Most a tervezett Városháza park és öt másik helyszín esetében online szólhatnak bele a budapestiek, hogy milyen legyen a város vagy mit gondolnak a már korábban megvalósult fejlesztésekről. Maradjanak otthon és tervezzenek velünk! Nekünk számít az Ön véleménye is!
A Fővárosi Önkormányzat megbízásából hat park – a Városháza park, a Városmajor, a Vérmező, a II. János Pál pápa park, a Nehru part és a Horváth-kert – megújításának online véleményezése indul meg április közepén a kozossegitervezes.hu oldalon. A felmérésben a jelenlegi használati szokások és a jövőre vonatkozó vágyak egy egyedi, hazai fejlesztésű térképes felületen jelennek meg, megalapozva a további fejlesztési irányokról szóló gondolkodást. A hat helyszín sokban különbözik egymástól, de közös bennük, hogy a megújítás után mindegyik az eddiginél több lehetőséget biztosít majd a budapestieknek szabadidejük kellemes és egészséges eltöltésére. Mindegyik hatalmas potenciállal bír a szabadidő tartalmas és egészséges eltöltése szempontjából.
Deák tér szomszédságában található Városháza park ma még alig-alig létezik. Az összesen mintegy másfél hektáros terület kétharmada jelenleg az önkormányzat hivatali parkolójaként szolgál, amit kerítés zár el a Károly körút felé eső részektől. A közös gondolkodás itt szinte a nulláról indulhat, célja ebben az esetben az, hogy együtt döntsük el, milyen formában nyíljon ki a budapestiek előtt a város egyik legértékesebb telke.
A Vérmező szerepe kiemelkedő a város életében, hiszen ez a park is része a budai parktengelynek, amit erősíteni, bővíteni, fejleszteni kell. Ezen helyszín esetében egy távlati jövőkép meghatározásához hívja a városlakókat a Fővárosi Önkormányzat partnerségben Budavár I. kerület Önkormányzatával.
Hasonló és mégis más a Horváth-kert esete is. Ez a park is része a budai parktengelynek, összekapcsolja a Tabánt a Vérmezővel. Bár területe elmarad nagyobb szomszédai mellett, összekötő szerepéből fakadóan itt is nagyon fontos, hogy a környékbeliekkel közösen milyen zöldfelület-fejlesztési irányokat határoz majd meg az önkormányzat.
AII. János Pál pápa téren téren az elmúlt évtizedben három nagyobb fejlesztésre került sor. A Főváros Önkormányzatot egyrészt az érdekli, hogy a park használói mennyire látják sikeresnek ezeket a beruházásokat, másrészt pedig a további jobbító javaslatokat is szeretné megismerni.
A Nehru part is nagy változáson ment keresztül az elmúlt években. A 2018-as nívódíjas fejlesztés óta rengetegen látogatnak ide, hogy a Duna közelségét és a lélegzetelállító budapesti panorámát élvezzék. Az önkormányzat célja ebben az esetben elsősorban az, hogy megismerje a városlakók véleményét a korábbi beruházásról.
Kevesen tudják, hogy a Városmajor Budapest legidősebb közparkja. További fejlesztéséről tavaly kormánydöntés is született. Bár a Városmajor jelen formájában is az egyik legnépszerűbb park a városban, a szabadidős területek közé beékelődő elzárt funkciók és a zöldfelület állapota miatt sokat lehetne még emelni a fényén. A Fővárosi Önkormányzat szeretné, ha a hamarosan, várhatóan ez év augusztusában kiírt tervpályázat során a park használóinak hangját is meghallgatnák majd, ezért elkezdi egybegyűjteni a véleményeket.
A hat helyszínről szóló online párbeszédnek a BudapestDialog csapata által újonnan fejlesztett kozossegitervezes.hu ad otthont, ahol nemcsak a kérdőív kitöltésére, hanem – regisztrációt követően – a kommentelésre, online beszélgetésekre is mód nyílik.
A Fővárosi Önkormányzat bízik abban, hogy sok budapesti él majd a véleménynyilvánítás lehetőségével, és így sikerül valóban közösen alakítani az élhető, fenntartható várost.
Számítunk a véleményére! Legyen zöldebb Budapest!
Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes kapcsolódó videója itt tekinthető meg:
https://www.facebook.com/100505208108482/videos/521754505168761/

https://budapest.hu/Lapok/2020/kozossegi-tervezes-koronavirus-idejen.aspx

Az üzletekben, boltokban, piacokon, taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása
2020. április 21.
​Jövő hétfőtől (április 27-étől) a fővárosi közösségi közlekedés járatai mellett a budapesti üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása a koronavírus-járvány megfékezés érdekében - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester kedden.
A főpolgármester emlékeztetett, már korábban döntöttek arról, hogy április 27-től csak kendővel, maszkkal vagy sállal eltakart arccal lehet majd utazni a tömegközlekedés járatain. A fővárosi operatív törzs kedd döntött arról, hogy a budapestiek felé tett együttműködési kérésüket kiterjesztik.
A döntéseket az a cél vezeti, hogy megfékezzék a járvány terjedését. Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy zárt térben veszélyes, ha nem takarjuk el az arcunkat, ezért lesz kötelező kendő, sál vagy maszk viselése.
https://www.facebook.com/karacsonygergely/videos/232148681222096/

Ismét lezárják a Margitszigetet; a BKK járatait kizárólag kendővel vagy sállal eltakart arccal vagy maszkban lehet igénybe venni
2020.04.17.
Karácsony Gergely főpolgármester elrendelte hétvégére – szombat és vasárnap reggel 9 és este 8 óra között – a Margitsziget lezárását. A III. kerülettel egyetértésben lezárják az Óbudai-szigetet és Római-partot is. A közösségi közlekedést érintő korlátozás, hogy április 27-től, azaz jövő hét utáni hétfőtől a BKK járatait kizárólag kendővel vagy sállal eltakart arccal vagy maszkban lehet igénybe venni. A főpolgármester utasította a BKK-t, hogy május 4-től megnövelt járatszámmal készüljön az érettségik napjaira, hogy így csökkentsék a tumultust a várhatóan növekvő utasszám ellenére. A sportolás közbeni kötelező távolságtartásról a jövő héttől táblák is figyelmeztetnek a Margitszigeten.
https://budapest.hu/Lapok/2020/ismet-lezarjak-a-margitszigetet-a-bkk-jaratait-kizarolag-kendovel-vagy-sallal-eltakart-arccal-vagy-maszkban-lehet-igeny.aspx

Karácsony Gergely főpolgármester közleménye a húsvéti hosszú hétvége alatti lezárásokról
2020. április 09.
Bár még mindig nem jelent meg a kormányrendelet, amely értelmezi a miniszterelnök szavait, hogy milyen többletjogosítványokat kapnak a polgármesterek, az idő sürget. A húsvéti hosszú hétvége órákon belül elkezdődik.
A budapestiek védelmében, annak érdekében, hogy a főváros kezelésében álló különösen frekventált közterületeken ne legyen a járványveszély szempontjából veszélyes tömeg, elrendelem péntektől hétfőig, reggel 8-tól hétfő estig minden nap reggel 8 és este 10 óra között a Margitsziget, az Óbudai-sziget és a Római-part lezárását.
Terdik Tamást, Budapest rendőrfőkapitányát arra kértem, a rendőrség szerezzen érvényt a lezárásokról szóló döntésemnek. Utasítottam Handl Tamást, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetőjét, hogy munkatársaival mindenben legyen a BRFK segítségére. Egyben utasítottam a BKK-t, hogy erre a négy napra függessze fel a 26-os busz közlekedését, valamint a jelzett időszakban ne álljon meg a 4-es és a 6-os villamos a Margitszigetnél.
https://budapest.hu/Lapok/2020/karacsony-gergely-fopolgarmester-kozelmenye-a-husveti-hosszu-hetvege-alatti-lezarasokrol.aspx

Az FKF Nonprofit Zrt. húsvéti ünnepi munkarendje
2020. április 08.
​Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a húsvéti ünnephez kapcsolódóan munkarendünk az alábbiak szerint alakul:

 • 2020. április 10. (péntek): Hulladékszállítás a pénteken esedékes területektől
                                              Szelektív hulladékgyűjtés a pénteki program szerint
  További intézkedésig ügyfélszolgálati irodáink, szemléletformáló és újrahasználati központjaink, valamint a lakossági hulladékudvarok továbbra is zárva tartanak.
 • 2020. április 11. (szombat): Hulladékszállítás a szombaton esedékes területektől
                                             Szelektív hulladékgyűjtés a szombati program szerint
  További intézkedésig ügyfélszolgálati irodáink, szemléletformáló és újrahasználati központjaink, valamint a lakossági hulladékudvarok továbbra is zárva tartanak.
 • 2020. április 12. (vasárnap): Hulladékszállítás a vasárnap esedékes területektől
                                             Szelektív hulladékgyűjtés a vasárnapi program szerint                               
  További intézkedésig ügyfélszolgálati irodáink, szemléletformáló és újrahasználati központjaink, valamint a lakossági hulladékudvarok továbbra is zárva tartanak.
 • 2020. április 13. (hétfő): Hulladékszállítás a hétfőn esedékes területektől
                                            Szelektív hulladékgyűjtés a hétfői program szerint
  További intézkedésig ügyfélszolgálati irodáink, szemléletformáló és újrahasználati központjaink, valamint a lakossági hulladékudvarok továbbra is zárva tartanak.

https://budapest.hu/Lapok/2020/az-fkf-nonprofit-zrt-husveti-unnepi-munkarendje.aspx

Felhívás tankötelessé váló gyermekek iskolai beíratására
2020. április 03.

A Budapest Főváros Kormányhivatala által kiadott Felhívás a tankötelessé váló gyermekek iskolai beíratására című hirdetményt az alábbi linken lehet megtekinteni.
FELHIVAS_A3_2020-2021.pdf

https://budapest.hu/Lapok/2020/felhivas-tankotelesse-valo-gyermekek-iskolai-beiratasara.aspx

Hétfőtől újra a tanszüneti menetrend lesz érvényben Budapesten
2020. április 02.
Április 6-tól, hétfőtől újra a tanszüneti menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok Budapesten. Az április 1-jén életbe léptetett új menetrenddel és annak mai korrigálásával a BKK célja az volt, hogy a nemzetközi gyakorlatban is használatos, 30 százalékos telítettségi mutatót alkalmazhassuk a járműveken. Figyelembe véve azonban Karácsony Gergely főpolgármester kérését, továbbá azt is, hogy a legtöbb vonalon tapasztalt, átlagosan 20-30 százalékos telítettség is zsúfoltságérzetet keltett az utazóközönségben, a BKK a tanszüneti menetrend visszaállítása mellett döntött. Az ehhez szükséges járművezetői beosztások elkészítésének időigényessége miatt április 3-án, pénteken még nem tudjuk életbe léptetni a változtatást, azonban számos vonalon a maihoz képest további sűrítéseket alkalmazunk már holnap is.
Április 3-án, pénteken azonban a mai, április 2-i tapasztalatok alapján – a tegnapi 16 járaton felül – számos újabb vonalon vezetünk be kapacitásnövelést: a kora reggeli, reggeli órákban sűrűbben jár majd a 3-as, a 4-es és a 6-os villamos, az M3-as metrópótló busz, a 23-as buszcsalád járatai, az 5-ös, a 9-es, a 31-es, a 45-ös, a 66-os, a 85-ös, a 99-es, a 133E, a 159-es, a 196-os busz. A 104-es járat vonalán a rövidebb buszok helyett csuklós járművek közlekednek majd, ezzel segítve, hogy távolabb állhassanak egymástól az emberek.
A fővárosban utazókat továbbra is kérjük, hogy ne megszokásból közlekedjenek. Utazásukat előzetesen, vagy akár menet közben tervezzék meg a BKK FUTÁR alkalmazással, amely továbbra is valós idejű járatinformációk alapján ajánlja fel az optimális útvonalat úti célunk eléréséhez. A weben a futar.bkk.hu címen, emellett iOS és androidos mobilalkalmazásként is elérhető BKK FUTÁR-ban beállíthatjuk, hogy a leggyorsabb, a legkevesebb átszállást, vagy a legkevesebb sétát igénylő utazási módot ajánlja fel, továbbá MOL Bubival és kerékpározással kombinált utazásokat is képes tervezni.
https://budapest.hu/Lapok/2020/hetfotol-ujra-a-tanszuneti-menetrend-lesz-ervenyben-budapesten.aspx

Kiterjesztett adó- és járulékkedvezmény a turizmusban, újragondolt SZÉP kártya javaslat
2020. március 31.
​A főpolgármester a kormányhoz fordul, hogy a turizmusban több kisvállalkozóra terjesszék ki ugyanazokat a kedvezményeket, amelyeket a nagy szállodák és vendéglátóipari egységek megkaptak. Ezen kívül azt is kéri a főváros a kormánytól, hogy a SZÉP kártya használaton is változtasson, lehessen ezt a béren kívüli juttatást tartós fogyasztási cikkekre költeni.
https://budapest.hu/Lapok/2020/kiterjesztett-ado-es-jarulekkedvezmeny-a-turizmusban-ujragondolt-szep-kartya.aspx

A BKK járatain is ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók
2020. március 30.
​Az Operatív Törzs szombati (03.28.) határozatával összhangban, Karácsony Gergely Budapest főpolgármesterének döntése alapján a Budapesti Közlekedési Központ járatain is ingyenesen utazhat minden egészségügyi dolgozó a vészhelyzet megszűnéséig. A díjmentes utazásra való jogosultságot többfajta dokumentummal lehet igazolni.
https://budapest.hu/Lapok/2020/a-bkk-jaratain-is-ingyen-utazhatnak-az-egeszsegugyi-dolgozok.aspx

Szűrővizsgálatokról állapodott meg a főváros egy magánlaboratóriummal
2020. március 30.
​Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztjában beszélt arról, hogy a főváros igyekszik megteremteni a budapesti egészségügyben és szociális ellátásban dolgozók számára azt, hogy szűrni lehessen őket a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban: „Letaglózó olvasni, hogy Olaszországban már több mint 6000 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal. Tegnap László Imre polgármester számolt be róla, hogy Újbudán is fertőzött lett két háziorvos. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mellett a Magyar Orvosi Kamara is arra figyelmeztet, hogy a koronavírus elleni hatékony védekezés érdekében többet kell tesztelni. Szűrni kell azokat, akik a frontvonalban küzdenek a járvánnyal. A főváros ezért dolgozik azon, hogy megteremtse a feltételeit a budapesti egészségügyben, illetve szociális ellátásban dolgozó munkatársaink szűrésének. Ehhez három dolog biztosan kell: eszköz, laboratóriumi kapacitás és persze pénz. Munkatársaim tegnap megállapodtak egy magánlaborral a szűrővizsgálatok feltételeinek megteremtéséről. Ha rajtunk múlik a jövő héttől szűréssel is védjük Budapest hőseit, akik bennünket védenek a járványtól.”
A Facebook-poszt linkje: https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3125773314122160
https://budapest.hu/Lapok/2020/szurovizsgalatokrol-allapodott-meg-a-fovaros-egy-maganlaboratoriummal.aspx

Fehér díszkivilágítást kapott a Lánchíd
Fehér díszkivilágítást kapott a Lánchíd2020. március 28.
​Apró gesztusként, március 27-től, fehér díszkivilágítást kapott a Lánchíd az orvosok, ápolók és az ő munkájukat segítők tiszteletére.
Karácsony Gergely főpolgármester Budapest minden polgára nevében szeretné kifejezni a köszönetét az egészségügyi dolgozóknak, akik vállalva a veszélyt, hősiesen harcolnak azért, hogy az ország leküzdje a járványt.
A főpolgármester videóját az alábbi linken tekinthetik meg:
https://www.facebook.com/karacsonygergely/videos/738269636703627/
https://budapest.hu/Lapok/2020/feher-diszkivilagitast-kapott-a-lanchid.aspx

Milliárdos béremelés csomagot hajt végre a Főváros
2020. március 27.
Budapest főváros mindent megtesz azért, hogy a munkavállalóit megbecsülje és ezzel hozzásegítse az országot és a várost ahhoz, hogy kilábaljunk a gazdasági válságból is, mondta el a főpolgármester.​
Részletek az alábbi videóban:
https://www.facebook.com/karacsonygergely/videos/200546661372127/
https://budapest.hu/Lapok/2020/milliardos-beremeles-csomagot-hajt-vegre-a-fovaros.aspx

További 1 milliárd forintot különített el az önkormányzat védőfelszerelések vásárlására
2020. március 27.
Ideiglenesen nem kell bérleti díjat fizetniük azoknak a mikro- és kisvállalkozásoknak, amelyek Fővárosi Önkormányzattól bérelnek helyiséget.
További 1 milliárd forintot különített el az önkormányzat védőfelszerelések vásárlására. Részletek Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettestől az alábbi videóban:
https://www.facebook.com/watch/?v=664129837701975
https://budapest.hu/Lapok/2020/tovabbi-1-milliard-forintot-kulonitett-el-az-onkormanyzat-vedofelszerelesek-vasarlasara.aspx

A Budapesten is tapasztalható mai magas légszennyezettség globális légköri folyamatok következménye
2020. március 27.
​A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint (kiemelés: Főpolgármesteri Hivatal):
"Tegnap kifogásolt volt a levegő minősége tíz településen, ezek: Budapest, Debrecen, Eger, Kazincbarcika, Miskolc, Nyíregyháza, Putnok, Sajószentpéter, Százhalombatta és Tököl. A kifogásolt levegőminőségért az aeroszol részecskék felelősek (PM10 méretfrakció). A tegnapi nap folyamán olyan légtömeg érkezett Magyarországra, mely az Aral-tó elsivatagosodott részein kialakult porvihar és a globális légköri folyamatok következménye. A lokális légszennyező források szerepe kevésbé volt jelentős a tegnapi nap folyamán. A meteorológiai előrejelzés alapján várhatóan javul a levegőminőség a következő napokban.
A mai nap folyamán az ország bármely pontján egészségtelen lehet a levegőminőség, így javasoljuk, hogy csak a legszükségesebb esetben menjenek ki a szabadba. A levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék (2-10 mikrométer) is bejutnak a légzőrendszerbe, ahol elsősorban légúti irritációt, köhögést vagy nehézlégzést okozhatnak. Különösen veszélyeztetettek a gyermekek, a várandós kismamák, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek."
Az Országos Meteorológiai Szolgálat részletes elemzése a magas magyarországi aeroszol (PM10/PM2,5) szint kialakulási folyamatáról: https://www.met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_hirek/index.php?id=3686&m=2

https://budapest.hu/Lapok/2020/a-budapesten-is-tapasztalhato-mai-magas-legszennyezettseg-globalis-legkori-folyamatok-kovetkezmenye.aspx

Matricákkal segíti a boltosokat a főváros
2020. március 26.
A főváros vezetése őszinte tisztelettel és hálával gondol azokra, akik nap mint nap az egészségüket kockáztatják annak érdekében, hogy a város továbbra is működjön, hogy a budapestiek be tudják szerezni az alapvető élelmiszereket.
https://budapest.hu/Lapok/2020/matricakkal-segiti-a-boltosokat-a-fovaros.aspx

Koronavírus: védőfelszereléssel és az egészségügyben dolgozók számára ingyenes parkolással segít a főváros
2020. március 23.
​A Fővárosi Önkormányzat a kerületekkel egyeztetve ingyenessé teszi a parkolást a fővárosi kórházak dolgozóinak és ma védőfelszerelést küldött a szociális ágazatban dolgozóknak. A védőfelszerelések beszerzése is folytatódik.
https://budapest.hu/Lapok/2020/koronavirus-vedofelszerelessel-es-az-egeszsegugyben-dolgozok-szamara-ingyenes-parkolassal-segit-a-fovaros.aspx

Elmarad a márciusi Fővárosi Közgyűlés
2020. március 23.     
A járványügyi veszélyhelyzet miatt elmarad a Fővárosi Közgyűlés következő ülése. Az előterjesztéseket minden frakció megkapja, a főpolgármester pedig az ő véleményüket figyelembe véve, a jogszabályok alapján dönt azokról.
Nem tartja meg soron következő ülését a Fővárosi Közgyűlés március 25-én, szerdán. A főpolgármester nem hívta össze a testületet a koronavírus-járvány miatt, mert a zárt térben tartott esemény járványügyi kockázatot is jelenthet, a legfontosabb pedig, hogy a kerületi polgármesterek saját kerületeikben küzdjenek nap mint nap a járvány kihívásaival.
Az előterjesztések ugyanúgy olvashatóak a budapest.hu-n, és minden frakció megkapja őket véleményezésre keddi határidővel. A főpolgármester ezek ismeretében hozza meg majd a döntéseket a veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok értelmében, amelyekről tájékoztatja a nyilvánosságot és a médiát is.
Budapest működése a közgyűlés elmaradása miatt sem áll le. A fővárosi önkormányzat számos más településsel ellentétben mindaddig, amíg nem tud közgyűlést tartani, folyamatosan véleményeztetni fogja az előterjesztéseket minden frakcióval és Karácsony Gergely főpolgármester ezek ismeretében hozza meg döntéseit.
https://koronavirus.budapest.hu/blog/2020/03/23/elmarad-a-marciusi-fovarosi-kozgyules/

Parkolási és helyiségbérletfizetési gondokon enyhít a Főváros
2020. március 20.
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes élő Facebook-bejelentkezésben számoltak be a koronavírus járvány megfékezésére irányuló fővárosi intézkedésekről.
A mai napon Sára Botond a budapesti kormányhivatal első alkalommal hívta össze a Fővárosi Védelmi Bizottságot. Ezen a fórumon keresztül a főváros és a kerületek is meg tudják fogalmazni igényeiket. Budapest és a kerületek számára elsődleges a járóbetegellátásban, a szociális szférában, a közösségi közlekedésben és a hivatalokban dolgozók egészségének védelme, ezért a főpolgármester jelezte, hogy a főváros igényt tart 1 millió db FFP-maszkra, illetve 5 millió sebészeti szájmaszkra tart igényt, amelyekből már a lakosságnak is lehetne juttatni. Budapest nem csak a védőfelszerelést ígérő kormánnyal tárgyal, hanem több beszállítóval is, ha kell, saját forrásból szerzi be az eszközöket.
https://budapest.hu/Lapok/2020/parkolasi-es-helyisegberletfizetesi-gondokon-enyhit-a-fovaros.aspx

Az aeroszolszennyezettség napi szintje változatlanul magas
2020. március 20.
„Önként vállalt közcélú tájékoztatási feladataként tájékoztatást ad a Budapest Portálon arról, ha a környezeti levegő Budapesten folyamatosan vizsgált PM2,5 szintje – az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat közzétett adatai alapján – jellemzően meghaladja az ENSZ Egészségügyi Világszervezete egy napi határértékre tett ajánlását".
A jelenlegi járványügyi veszélyhelyzetben további kihívást jelenthet a budapesti légszennyezettségi szint is, ugyanakkor mivel a közúti forgalom hatása most lényegesen kisebb, mint azt az átlagos munkanapokon megszokhattuk, ezért a figyelem a most meghatározó meteorológiai körülmények és a szilárd, illetve illegális hulladéktüzelés felé fordul.
https://budapest.hu/Lapok/2020/az-aeroszolszennyezettseg-napi-szintje-valtozatlanul-magas-.aspx

Az idősek védelme a kampány fókuszában A távolság ereje
2020. március 19.

​A koronavírus-járvány lassítására és megfékezésére újabb telefonos, közterületi és közösségi média kampányt indít a főváros. A főpolgármester telefonon tájékoztatja a budapestieket, új plakátok kerülnek ki a korábbiak helyére és több művész, a facebookon és az instagramon ismert ember videóban szólít fel arra, hogy vigyázzunk az idősekre.
https://budapest.hu/Lapok/2020/az-idosek-vedelme-a-kampany-fokuszaban.aspx

Gyermekétkeztetés, játszótér bezárás, nyári menetrend a BKV-nál
2020. március 17.
A budapesti városvezetés ma a tankerületekkel és a kerületi polgármesterekkel egyeztetett arról, hogyan segíthet a város és a kerületek az idősgondozás és a gyermekétkeztetés feladatainak ellátásában a járványveszély idején. További korlátozó intézkedések is születtek annak érdekében, hogy védjük a budapestieket a vírustól, csökkentve a szociális érintkezéseket számát. A fővárosi városvezetés továbbra is arra a kéri a budapestieket, aki teheti, maradjon otthon, vigyázzunk az idősebbekre, a családban és környezetünkben is.
https://budapest.hu/Lapok/2020/gyermeketkeztetes-jatszoter-bezaras-nyari-menetrend-a-bkv-nal.aspx

A fővárosi operatív törzs arra kéri a budapestieket, hogy aki teheti, maradjon otthon
2020. március 16.
Megtartotta napi ülését a koronavírus-járvánnyal összefüggő döntések előkészítésére hivatott fővárosi operatív törzs. A nap folyamán a főváros vezetése egészségügyi és járványügyi szakemberekkel konzultált, folyamatos kapcsolatban van a kerületi polgármesterekkel és a budapesti cégek vezetésével is.
https://budapest.hu/Lapok/2020/a-fovarosi-operativ-torzs-arra-keri-a-budapestieket-hogy-aki-teheti-maradjon-otthon.aspx

Hétfőtől bezárhatnak a fővárosi bölcsődék és óvodák
2020. március 14.
A fővárosi operatív törzs ma minden kerületi polgármesterrel közösen egyeztetett a koronavírus járványra való felkészülésről. Hétfőtől bezárhatnak a fővárosi óvodák, bölcsődék és nem lehet felszállni az első ajtón a BKV busz- és trolijárataira, és a cég átáll a szünidei menetrendre.
https://budapest.hu/Lapok/2020/hetfotol-bezarhatnak-a-fovarosi-bolcsodek-es-ovodak.aspx

A Budapesti Önkormányzatok Szövetségének Elnökségi ajánlásai a koronavírus járvány megelőzésével kapcsolatban
2020. március 13.
A Budapesti Önkormányzatok Szövetségének Elnöksége ülésén a járvány helyzet miatt ajánlásokat fogalmazott meg a tagszervezetek számára és javaslatokat tett a központi kormányzat részére. Az intézkedések célja a fertőzések terjedésének kockázatát szolgálják.
https://budapest.hu/Lapok/2020/a-budapesti-onkormanyzatok-szovetsegenek-elnoksegi-ajanlasai-a-koronavirus-jarvany-megelozesevel-kapcsolatban.aspx

Koronavírus: a főváros újabb intézkedései
2020. március 12.
A Fővárosi Önkormányzat több intézkedést is bevezet mától a koronavírus terjedésének megakadályozására. Az intézkedések célja, hogy csökkentsék a nyomást a közösségi közlekedésen és felfüggesztik a fővárosi kulturális intézmények működését.
A főváros – a kormányzatot megelőzően – tájékoztatta a fővárosi fenntartású/üzemeltetésű színházak igazgatóit, hogy az előadásokat függesszék fel, a nézőszámra való tekintet nélkül, mindenhol. A Budapest által fenntartott mozikban szintén fel kell függeszteni az előadásokat, a múzeumok pedig csak korlátozottan fogadnak látogatókat. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is bezár.
https://budapest.hu/Lapok/2020/koronavirus-a-fovaros-ujabb-intezkedesei.aspx

A fővárosi operatív törzs arra kéri a budapestieket, hogy aki teheti, maradjon otthon Járványvédelmi lépéseket vezetett be és készített elő Budapest
2020. március 11.
​Az operatív törzshöz fordult a védekezéshez szükséges eszközök ügyében a Fővárosi Önkormányzat. A mai napon a főváros vezetése személyesen egyeztetett a fővárosi intézmények vezetőivel a koronavírus miatt kialakult helyzetről. Majd a Budapesti Egészségügyi Fórum (BEF) alakuló ülésére sor került az egészségügyért felelős kerületi vezetők részvételével. Mindkét találkozón a koronavírus miatt kialakult helyzet volt a téma
https://budapest.hu/Lapok/2020/jarvanyvedelmi-lepeseket-vezetett-be-es-keszitett-elo-budapest.aspx

 

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760