Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Budapest Főváros kulturális szolgáltatásai#maradjotthon és csipegess kultúrát!#maradjotthon és kövesd online: kultúra, szórakozás, gyerekprogram vagy mozgásforma? Az otthonmaradást megkönnyítő programkínálatot gyűjtöttünk össze, hogy mindenki virtuális ablakot nyithasson a fővárosra, a külvilágra. Látogatóinkat most így szeretnénk segíteni az élményszerzésben.
Családi program ZeneSzínház Tánc  Filmek Művészet Közösségi terek Múzeum Turisztika

 Családi programok
MobilMesék a Kolibri Színház művészeitől
MobilMesék
címmel online sorozatot indított a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. A színház művészei naponta egy-egy mesével, verssel, dallal jelentkeznek, hogy a koronavírus okozta kényszerszünet alatt se maradjanak a gyerekek igazi színházi élmény nélkül.
A Kolibri tagjai saját otthonukban, mobiltelefonnal veszik fel a MobilMeséket, melyeket a színház YouTube csatornáján és Facebook oldalán minden nap 15 órakor tesznek közzé.
Elsőként Novák János, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház igazgatója köszöntötte a nézőket és olvasott fel egy mesét megtekinthető Facebookon és a színház YouTube csatornáján:

A MobilMesék mellett a Kolibri időről időre legnépszerűbb előadásait is közzéteszi felvételről, a videókhoz kapcsolódóan pedig online drámapedagógiai foglalkozást is terveznek az iskolások számára.

Online bábszínház
Bábszínházak, független társulatok, oktatási intézmények és szakmai szervezetek március 21-én ünnepelték a Bábszínházi Világnapot. A #maradjotton kampány kapcsán megszületett saját YouTube csatornája, melyen számos premier is látható:
https://www.youtube.com/channel/UCQ5HAli88soFFKmNF7Ch71g
A Premier dátuma: 2020. április 25.
Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen (2007)

 Weblap:https://budapestbabszinhaz.hu/https://budapestbabszinhaz.hu/

Zene

Online koncertközvetítések a Zeneakadémiáról
Hetente három alkalommal, szerdán, pénteken és vasárnap esténként közvetítjük saját archívumunk kiemelkedő felvételeit a Zeneakadémia honlapján, illetve a Zeneakadémia Facebook oldalán. A felvételek Youtube csatornánkon visszanézhetők: Koncertközvetítések//Broadcast concerts https://www.youtube.com/playlist?list=PLqu1W0ygucM_lg_gW-iT3DQeS84gCMkeW
Bach szólóban, 1. rész // Bach in Solo, part 1

 

 Weblap:https://zeneakademia.hu/

Engedd be az otthonodba a Budapesti Fesztiválzenekart!
Ahogy a fővárosi színházak, úgy a zenekarok is igyekeznek az otthon töltött életünkbe egy kis kultúrát csempészni. Szerencsére a home office és a házikarantén ideje alatt sem kell nélkülöznünk a minőségi zenehallgatás örömét!A klasszikus zenét kedvelők figyelmébe ajánljuk a Budapesti Fesztiválzenekar Karanténestjeit, melyek keretében a tervek szerint minden este 19:45-kor biztosítanak egy-egy online kamarakoncertet a közönségnek a zenekar próbaterméből, élőben. Főként azoknak ajánlják ezt a fajta zenehallgatást, akik a bezártság időszakát tartalommal és szívmelengető dallamokkal szeretnék megtölteni.
A Karanténestek a Budapesti Fesztiválzenekar honlapján és Facebook-oldalán lesznek elérhetőek, minden este 19:45-kor, ameddig ez csak lehetséges.
A teljes program itt érhető el: https://bfz.hu/hu/media/karantenestek/
BFZ facebook: https://www.facebook.com/Fesztivalzenekar


#maradjotthon #hallgasskomolyzenét

Ferencvárosi mozgó koncertek
Van, ahol nem csak interneten keresztül lehet élő koncertet hallgatni a négy fal között: Ferencváros kreatív, Budapesthez illő megoldással állt elő az otthon maradó lakók szórakoztatására és egyben a nehéz helyzetbe kerülő előadóművészek támogatására. Minden héten, csütörtök délutánonként egy gumikerekű kisvonat járja a IX. kerület utcáit, a kocsiban pedig óránként más fellépők játszanak. Az első mozgó koncertet és szavalást a magyar költészet napja alkalmából szervezték meg április 11-én.
Előadónak ezen a linken lehet jelentkezni, a kerületiek pedig  itt szavazhatnak arról, hogy kit szeretnének hallani. Szavazáskor meg lehet adni lakcímet is, hogy lehetőség szerint minél több érdeklődő ablaka alá eljusson a zene.

Színház
A TRIP Hajó legénysége a hajó facebook oldalán élő közvetítésben mutatta be március 21-én a Tizenkét szék című darab lemezfelvételét.Az Első Magyar Karantén-színház előadásait a fellépő művészek ingyen vállalják. A TRIP Hajót működtető alapítvány ugyanakkor szeretettel várja a felajánlásokat. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy a www.jegyx1.hu oldalon a 100 forintos jegyet teszitek a kosárba, az összesítő oldalon pedig megadhattok egy tetszőleges összeget. A bevételt a TRIP saját működésére és a fellépő művészek tiszteletdíjára fordítja.
Az előadásról: Magács László rendező, színházi producer, a TRIP hajó alapítója új vállalkozásaként egy elfeledett orosz kincset fedez fel újra. Ilja Ilf és Jevgenyij Petrov szovjet-orosz írók Tizenkét szék című szatirikus regénye egy pofátlanul mulatságos kincsvadászatról feltehetőleg a magyar Rejtő Jenőt is megihlette, mégis kevesen ismerik itthon. Az alkotók a műfaj tekintetében is vállaltan kísérleteznek: céljuk, hogy a szöveg és a zene elválaszthatatlan egységgé olvadjon össze egy sajátos koncertszínházi előadásban: a zenéről a játszó színészek és zenészek gondoskodnak. A dalszövegeket Závada Péter, a zenét Ratkóczi Huba írta.
Klavgyija Ivanovna nem számított infarktusra. Ám amikor mégis kopogtat a vég, az öreg Madame (Láng Annamária) megvallja vejének, Ippolit Matvejevicsnek (Hegedűs D. Géza), hogy a családi briliánsokat egy régi ülőgarnitúra 12 székének egyikébe rejtette a szovjethatalom elől. Ippolit a székek nyomába ered, miközben szemei előtt a hajdani szép napok lebegnek, amikor még nemesi marsallként masírozott a cár oldalán. Ám az utcákon már épül a szocializmus – ha más nagyon nem is – és a kincs szaga Ippolithoz vonzza a vállalkozó szellemű papot, Fjodor atyát (Rába Roland) és a jóképű szélhámost, Osztap Bendert (Vecsei H. Miklós). A hajsza 12, nyomokban oroszos dalban bomlik ki.
Ilfpetrov zenekar: Bodóczy Zoltán, Ratkóczi Huba, Porteleki Áron, Kolozsi Péter, Oláh Bence Attila, Mózes Zoltán, Hegyi Áron
Bővebb információ:
Web: https://tripart.hu/hu/tripart/engedj-be
https://www.instagram.com/stories/highlights/17992011391063536/

Nagy sikert értek el az Első Magyar Karantén-Színház előadásai
Az Első Magyar Karantén-Színház és a Litera közös drámaversenyére április 15-ig várták az egyfelvonásos műveket. Az Első Magyar Karantén-Színház létrejöttét nagy nemzetközi figyelem övezte, megalakulásukról hírt adott a Reuters, a The New York Times, a londoni The Stage, a China Global Television Network, és a pakisztáni SUCH TV is.
Magács László, a TRIP igazgatója különösen fontosnak tartja a most megvalósuló, színházakon átívelő összefogást. A TRIP virtuális társulatában több színház művésze is közreműködik, a Nemzeti Színházból, a Radnóti Színházból, a Burgtheaterből és a Miskolci Nemzeti Színházból; számos társulatból képviselik magukat színészek. Magács László megerősítette, hogy a művészek mindannyian ingyen dolgoznak, de minden erejükkel azon vannak, hogy támogatást szerezzenek munkájuk honorálására.
Az Első Magyar Karantén-Színház – proaktívan, villámgyorsan reagálva az új helyzetre – a március 16-i megalakulása óta 17 különböző stream videóval eddig több, mint 100 000 nézőhöz jutott el a TRIP  Facebook-oldalán. Az újonnan kialakított programstruktúrában hétfőnként színházi előadásokkal, keddenként a Láng Annamária és Simon Zoltán főszereplésével készülő Jelenetek egy háztartásból című sorozattal, szerdánként a Literával közösen meghirdetett karanténdráma-versenyre beérkező drámákkal, csütörtökönként angol nyelvű programokkal, péntekenként és szombatonként pedig koncertekkel várnak mindenkit a TRIP Facebook-oldalán, ahol az eddigi események is visszanézhetőek.
Az Első Magyar Karantén-Színház és a Litera közös karanténdráma-versenyére idáig közel 50 pályamű érkezett be; a kiírók április 15-ig várják a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett rendkívüli élethelyzetre reflektáló műveket. A közönség dönti el, ki nyeri el az első, második és harmadik díjat, és az azzal járó pénzjutalmat. A drámapályázat első helyezettje 300 000, a második 200 000, a harmadik pedig 100 000 Ft díjazásban részesül.
A karanténdráma-versenyről további részletek az Első Magyar Karantén-Színházat létrehozó TRIP oldalán és TRIP Facebook-oldalán, valamint a Literán és a Litera Facebook-oldalán találhatóak.

 

Tánc
Karantén tánc
Április 29. a Tánc Világnapja, a táncművészet legnagyobb ünnepe, amikor a hagyomány szerint előadásokat, gálaesteket és díjátadókat szerveznek országszerte. 2020 éve azonban más, a karanténhelyzet nem engedi, hogy a szokásos módon rendezzék meg a világnapot.
Karantén balett

A TRIP Hajó csapata szeretnék idén is méltó módon megünnepelni a táncművészetet és a táncosokat, ezért a Tánckedd programsorozatukban résztvevő társulatokkal közösen felhívással fordulnak a magyar táncművészek felé.
Annak érdekében, hogy idén is gyönyörködhessünk a legizgalmasabb előadásokban, és láthassuk kortárs táncosainkat, arra kérik a művészeket, küldjenek ízelítőt valamelyik produkciójukból egy rövid videó formájában. Mivel a TRIP csapata elkötelezett amellett, hogy idén is megünnepelje a Tánc Világnapját, ezért arra kéri a táncosokat, mutassák meg magukat, és küldjék el a TRIP Hajó Facebook-oldalának, műfajtól független 30 másodperces – 1 perces videójukat április 25-ig. A beküldött anyag lehet akár egy korábbi fellépés rögzített anyaga, de szívesen látnak most készült kisfilmet, otthoni felvételt is.  A beérkezett videókat a TRIP stábja vágja össze, és április 29-én a TRIP Hajó Facebook-oldalán mutatja be a nagyközönségnek.
A Tánc Világnapja az a nap, amikor a világ táncművészetét, a tánc változatos műfajait és előadóit ünnepeljük. A világnap célja a kezdetekben az volt, hogy ösztönözzék a kulturális vezetőket, szenteljenek nagyobb teret az oktatási rendszerben a táncnak, az alapfokútól kezdve egészen a felsőfokú oktatásig. A tánc mindig is a kultúránk része volt, hivatalos jelenléte ehhez mérten mégis alacsony. Az anyagi források továbbra is szűkösek, a táncművészetnek nyújtott támogatás mértéke kisebb, mint amit a műfaj valójában megérdemelne.
A TRIP Hajó évek óta ad otthont a táncművészeknek, Tánckedd nevű programsorozatának keretein belül.

  Művészet
Virtuális séta a század eleji Mexikóban: Tina Modotti, olasz fotográfus kiállítása

A Budapest Fotó Fesztivál keretében, az Olasz Kultúrintézet és a budapesti Mexikói Nagykövetség együttműködésében március közepén nyílt volna meg az ismert olasz fotográfus, Tina Modotti,a Szellem, forradalom és kamera című kiállítása a budapesti Xénia Galériában.
A tárlat a kalandos életű fotós 1923–27 közötti, Mexikóban töltött alkotói éveit, vagyis a század eleji mexikói vidék mindennapjait mutatja be. Ezt az időszakot a forradalom következményei uralták, és igen termékeny volt az ott élő művészek számára, valamint a különböző eszmék születésére is éltetően hatott. Modotti hamar a kibontakozó munkásmozgalom fotósává vált, rengeteget utazott a mexikói vidéken, az első években pedig olyan művészek társaságában is megfordult, mint Frida Kahlo, DiegoRivera, vagy Jean Charlot. Különös művészi érzékenységgel készült képei az általa választott erős személyiségű modellek segítségével hűen mutatják be a mexikói élet mindennapjait, a korszellemet és a vidéki élet kemény valóságát. Munkáit kivétel nélkül áthatja a forradalmi szellemiség és a megingathatatlan, mély társadalomkritika.
A tárlatról az Olasz Kultúrintézet készített virtuális bejárást:

Közösségi terek

Virtuális aséta a BMK Galériában Virtuális galériaséta Budapesti Művelődési Központ 
Meghívjuk Önt a 2019. évi 35. VIZUÁLIS MŰVÉSZETI HÓNAP festészet–grafikapályázat díjazottainak kiállítására virtuális Galériánkba. Idén 35. alkalommal megrendezett pályázatsorozat több kategóriában – fényképezés, képző- és iparművészet – kínál megmérettetési, bemutatkozási lehetőséget a fővárosban élő amatőr művészeknek. A kiállításra kerülő alkotásokat a különböző kategóriákban szakmai zsűri bírálja el. A pályázóknak lehetősége nyílik a zsűrizést követő szakmai konzultációkban való részvételre is.
  Nagyobb élmény eléréséhez töltse le az applikációt Androidra vagy IOS-ra.

Múzeum
50 éves a "piros metró" – virtuális kiállítás
A kiállítás célja, hogy bemutassa az 50 éves 2-es vagy más néven „piros” metró történetét az építkezés megkezdésétől az átadásig. A kelet-nyugati metróvonal megszületése hosszú folyamat volt, az első tervektől az avatószalag átvágásáig hosszú évtizedek teltek el, de az építés is 20 évig tartott. A mélyen a föld alatt futó új tömegközlekedési eszköz alapjaiban változtatta meg fővárosunkat és lakóinak életét, magával hozva a felszín átalakulását is. Első mélyvezetésű metróvonalunk történetét egy képekkel, tervrajzokkal és filmhíradókkal színesített kiállítással tárjuk a látogató elé, amelynek törzsanyaga a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményeiből származik.
A karanténidőkre további izgalmas sorozattal készültek, A közlekedő ember címmel.
https://www.youtube.com/channel/UC5rN7lVYFDP6Hzv1p3Yev2w/playlists
Világhírű magyar tudósok és közlekedési szakemberek mutatják be alkotásaikat, fejlesztéseiket. Többek között bemutatják Wenczel Klárát, aki kidolgozta a színtévesztők látását korrigáló szemüveglencsék ötletét, Örsi Ferencet, az Ikarus formatervezőjét, Bojár Gábort, az ARCHICAD-ot, a világ egyik legismertebb építészeti szoftverét létrehozó cég alapítóját, vagy Somlóvári Lászlót a MAHART utolsó tengerhajózási igazgatóját is.
A Közlekedési Múzeum 25 perces, dinamikus, és számos archív felvétellel kiegészített rövidfilmjei egy történelemórát vagy fizikaórát is kiegészíthetnek.

   Filmek

Az elmúlt hetekben kialakult helyzetre való tekintettel több stream szolgáltató, filmarchívum és egyéb filmforgalmazó cég ad lehetőséget arra, hogy számos értékes filmet megnézhessünk. Csokorba gyűjtöttük azokat az oldalakat, ahol ingyenesen vagy éppen fizetősen lehet megtekinteni magyar és nemzetközi art filmeket. Válogatásunk következik.

Mozinet filmek
A Mozinet egy olyan hazai stream oldal, ahol jelenleg 122 art filmet nézhetünk meg az olyan Oscar-jelölt filmektől kezdve, mint A messzi dél vadjai vagy a Jackie, egészen az olyan gyöngyszemekig, mint a Borgman, a Kosok vagy a Mustang. Filmenként nagyjából 700 forintot kell fizetnünk a kölcsönzésért, ám a “karanten” kuponkóddal viszont most minden filmjükre kapunk egy dollár kedvezményt.
https://vimeo.com/mozinet

Cirko-Gejzir filmek
A Mozinet oldala mellett a Cirkó is igényes art filmjeiből is lehet még szemezgetni. A filmenkénti ár itt is 700 forint körül alakul. A drámáktól (45 év, Bolti tolvajok) a vígjátékokon (Toni Erdmann, A négyzet) át, a különböző társadalomkritikákig (Sztrájk a gyárban, Lavina) mindent megtalálunk náluk.
https://cirkofilm.hu/film?list=vod

Magyarhangya filmek
Egészen kiváló ízlésű filmválogatást találunk a Magyarhangya vimeo oldalán is, ahol jellemzően egy vagy másfél dolláros árért lehet kikölcsönözni a filmeket 24 órára.
https://vimeo.com/magyarhangya

Hitchcock filmek
Végezetül, de nem utolsó sorban a Hitchkock rajongóknak sem kell csüggedniük: az általa rendezett több mint 50 film közül most 16-ot teljesen ingyenesen nézhetünk meg online.
https://bit.ly/2UA3yfP

Chalie Chaplin filmek
Charlrie Chaplin rajongók figyelem! Összesen 65 alkotás tekinthető meg teljesen ingyenesen a némafilmek királyától az openculture oldalán.
https://bit.ly/2xHSbJK

 

A művészmozi házhoz jön – Budapest Film
Budapest Film mozijai március 12-én az elsők között állították le a vetítéseket, hogy a nézők és a mozisok egészségét semmiképp se fenyegethesse a járvány. Most viszont elsőként is nyitnak újra – igaz, egyelőre csak biztonságos, internetes közvetítések formájában.
Legújabb kezdeményezésük minden igazi filmrajongó számára kihagyhatatlan: elindult a Budapesti Távmozi. A Művész, Puskin, Toldi, Tabán, Kino filmszínházak április 21-től ismét napi műsorrendben vetítenek a www.film.artmozi.hu oldalon keresztül. Az előadásokra az érdeklődők a szokott módon válthatnak kedvezményes jegyeket az interneten.
A virtuális gépházakban ugyanazok a mozigépészek dolgoznak, mint rendesen, és az online nézőterek „bejáratánál” is ugyanazok a jegyszedők várnak majd benneteket, akikkel a kedvenc mozitokban máskor is találkozni szoktatok. A Távmozi vetítéseire váltott kedvezményes jegyekkel közvetlenül a budapesti művészmozik fennmaradását és a Budapest Film munkatársainak megélhetését segíthetjük a váratlan mozinélküliség idején, ugyanakkor továbbra is remekül szórakozhatnak a mozirajongók.
Az igazi mozik újranyitása nagyon nagy ünnep lesz a Budapest Film számára, akármikor is jön el az a nap. Szeretnék, ha a Budapesti Távmozi nézőit üdvözölhetnék ott majd legelsőként: ezért azt kérik a szervezők, hogy mindenki jól őrizze meg távmozijegyét. Ígérik, meg fogják találni a módját, hogy illően viszonozzák, hogy velük maradtatok ezekben a nehéz időkben is, és jelenlétetekkel segítitek a budapesti filmszínházak színes világának életben tartását. A nevükben is köszönjük.
Moziműsor és jegyvásárlás: https://film.artmozi.hu/
Premier előtt ajánljuk A láthatatlanok című francia filmet, mely egy szeretnivaló karakterrel teli igaz történet, amelyben a profi színészek oldalán a hajléktalanok önmagukat alakítják. A film hazájában az év meglepetés sikere lett, több mint másfél millióan látták. Rendező: Louis-Julien Petit
Előzetes

  Turisztika
Budapest megvár! – üzeni a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ új imázsfilmje a városlakóknak, a hazai és a külföldi turistáknak egyaránt. A kulturális és turisztikai szektort megviselő helyzetben indult kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar fővárosnak csak együtt tudunk különleges hangulatot adni, és Budapest alig várja, hogy visszatérjen az élet az utcákra, és a közösségi terekre.
A videóban a korábban pezsgő, élettel teli, de jelenleg üres várost a zene, a tánc és a fények harmonikus kompozíciója tölti meg reménnyel, várakozással. A látványban főszerepet a főváros olyan ikonikus helyszínei kapnak, amelyek mindig is emberektől nyüzsgőek voltak, átmenetileg pedig szürreálisan üres arcukat mutatják. Csodálatos napfelkeltében jelenik meg a Budai Vár, a csendes Hősök tere, vagy a leeresztett medencékkel álló Széchenyi Fürdő.
A kortárs koreográfus Feledi János tánca és Lukács Miklós cimbalomművész játéka különleges dinamikával tölti meg a kihalt várost, abban a reményben, hogy a veszély helyét hamarosan visszafoglalja a Budapestre jellemző, barátságos fővárosi zsivaj.
Végh Vozó Zoltán rendező filmjével a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ azoknak kíván üzenni, akik látogatóként, vagy lakosként szeretnék visszakapni Budapestet. Az ismert turisztikai látványosságok vagy rejtett részletek így kerülnek most a világ szeme elé. A város így éli meg a tavaszi újjászületést, és visszavárja az otthonülőket.
A Fővárosi Önkormányzat és a BFTK két hete a #Light4U! kampány elindításával a kiürült szállodák ablakaiból küldött biztatást mindenkinek, most pedig az üres tereket bejáró művészekkel erősíti ezt meg – Budapest megvár és visszavár, hiszen közösen tesszük különleges élettérré, azzá amiért igazán szerethető város.

#budapestmegvár   #vigyázzunkegymásra

Alkotók:
Koreográfia, tánc: Feledi János
Zene, cimbalom: Lukács Miklós
Rendező: Végh Vozó Zoltán
Operatőr: Dobóczi Balázs
Rendezőasszisztens: Balogh Péter
Gyártásvezető: Sváb-Kovács Szilveszter
Drón: Timár Mátyás, Komporday Tamás (Karnevál Film)
Steadicam: Szilágyi Róbert
Focus Puller: Kamerda Károly
Segédoperatőr: Muskovszky András
Smink: Bánovics Marcsi
Playback: Mucsi Gergő
Vágó: Szeremi Balázs
VFX: Ribarits Richárd
Colorist: Merényi Zsazsa
Sounddesign/mastering: Bozsko András

 

 Forrás: Koronavirus.Budapest.hu

 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760