Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

XXIII. Országos SzőttespályázatA Hagyományok Háza meghirdeti a XXIII. Országos Szőttespályázatot.
Jelentkezési határidő. 2023. augusztus 22. 16.00.

Együttműködő partnerek:

 • Heves Város Önkormányzata
 • Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet

I. A pályázat célja
1. Minősítés

A Hagyományok Háza a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 87/B. §-ában meghatározott állami feladatok ellátására kijelölt szervként, a hagyományőrzéssel és a néphagyomány gondozásával kapcsolatos állami szerv kijelöléséről, valamint a népi iparművészeti és a népművészeti alkotások minősítéséről (a továbbiakban együtt: „minősítés”) szóló 530/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján a hagyományos tárgyalkotó népművészet, valamint a népi iparművészet terén nyújtott teljesítmény alapján a jelen pályázati felhívásra jelentkezők alkotásait (a továbbiakban úgy is mint: „pályamunkák”) – az erre felkért elméleti és gyakorlati szakemberekből álló zsűri (a továbbiakban: „zsűri”) javaslatára – a következő kategóriákba sorolja:

 • Hagyományos Mesterremek (HMR),
 • Hagyományos Míves Termék (HMT),
 • Modern Mesterremek (MMR),
 • Modern Míves Termék (MMT),
 • Ajándéktárgy.

A minősített alkotások és az ajándéktárgyak zsűriszámot, valamint védjegyet kapnak.

2. Díjazás, kiállítás, konferencia

A pályázati felhívásra beküldött alkotások közül a zsűri által erre javasolt, színvonalas és példaértékű munkákból kiállítás nyílik, a legkiemelkedőbb művek alkotói pedig díjazásban is részesülnek.

II. A pályázati felhívás tárgya
1. Pályázni lehet olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú lakástextíliákkal, közösségi terekbe készülő textíliákkal, öltözetekkel és kiegészítőkkel, illetve mindezek szövött alapanyagaival, amelyek a Kárpát-medencei népi szőtteshagyományt tekintik forrásnak.

2. A pályázatra a mai életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, esetleg kollekció elkészítésével lehet jelentkezni.

3. Szövőeszközök:

A pályázóknak a pályázati adatlapon nyilatkozniuk kell arról, hogy részben vagy teljes mértékben kézzel avagy géppel szövött textíliát nyújtottak be.

Pályázni lehet:

 • mechanikus meghajtású szövőszéken,
 • gyorsvetélős szövőszéken,
 • takácsszövőszéken,
 • hagyományos szövőszéken
 • és egyéb szövőszerkezeteken készített anyagokkal.

4. Egy tervező legfeljebb öt pályázati anyagot adhat be. Az egy tárgyegyütteshez vagy öltözékhez, kollekcióhoz beadott tárgyak száma nincs meghatározva, ezek együtt egy pályázati anyagnak minősülnek.

5. A pályázat nyilvános, amelyen részt vehet minden alkotó olyan szövött tárgyakkal, amelyek a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Bíráló Bizottsága előtt korábban nem szerepeltek.

III. Jelentkezés
Jelentkezni 2023. február 1. napjától, az alábbi online jelentkezési lap kitöltésével lehet.

JELENTKEZÉSI LAP
Jelentkezési határidő: 2023. augusztus 22., 16 óra.

A jelentkezési határidő lejártáig kérjük a pályamunkákat (személyesen vagy postai úton) benyújtani!

FONTOS: A Bíráló Bizottság nem veszi figyelembe a határidő után érkező pályamunkákat!

IV. Költségtérítés
A pályázaton történő részvétel feltétele az eljárási díj megfizetése.

Az eljárás díja az erre vonatkozó, 2023. február 1. napján hatályos jogszabályban meghatározott összeg: 1 500 Ft.

V. Elbírálás
1. A pályázatot a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság értékeli.

2. A Bizottság az arra alkalmas tárgyaknak zsűriszámot ad, e mellett a megfelelő minősítést nyert pályamunkák (tárgyak vagy tárgyegyüttesek, illetve kollekciók) „H” (hagyományos) vagy „M” (modern) megjelölést kapnak.

Az elbírálás általános szempontrendszerén belül az alkotások egyes típusai és besorolásuk szempontjai különösen az alábbiak:

 • hagyományos paraszti, parasztpolgári kultúrában megszokott funkciójú textíliák másolatai vagy rekonstrukció („H” megjelölést kapnak),
 • az előző pontban említett hagyományból kiinduló, azoknak formailag vagy díszítésben megfelelő textíliák, amelyek az öltözködés területén a mai divatirányzatoknak megfelelnek („M” megjelölés kapnak),
 • a kortárs lakáskultúra vagy épületbelső bútoraihoz, színeihez, formáihoz illeszkedő textíliák, amelyek a hagyományból indulnak ki („M” megjelölés),
 • a fenntarthatóság (újrahasznosított textiliák, pl. rongyszőnyeg) és a környezettudatosság (természetes anyagok) szempontjait szem előtt tartva a néphagyományból/népművészetből kiinduló öltözeti darabok, kiegészítő darabok vagy lakástextília („M” megjelölés)


3. A pályázat elbírálásánál előnyben részesülnek:

 • a tárgyegyüttesek vagy kollekciók, illetve
 • a természetes alapanyagokból vagy az azok tulajdonságaival rendelkező, nem természetes anyagokból készült pályamunkák

4. A Bizottság által kiválasztott színvonalas és példaértékű pályamunkákból a Hagyományok Háza az eredményhirdetést követően kiállítást nyit Hevesen, a Városi Művelődési Központban.

5. A Bizottság által kiválasztott legkiemelkedőbb pályamunkák alkotói a minősítés mellett díjazásban is részesülnek.

6. A határidő után érkező, a költségtérítés (díj) megfizetése nélkül érkezett, valamint a jelen felhívásnak nem megfelelő tartalmú pályázat érvénytelen, azt a Bíráló Bizottság nem veszi figyelembe!

VI. Eredményhirdetés
A pályázat eredményhirdetése 2023. szeptember 15-én lesz Hevesen, a Városi Művelődési Központban (Heves, Erkel Ferenc u. 2. Tel.: (+36) 36 545 234), amelyről a pályázók számára, a jelentkezési lapon megadott címükre / e-mail címükre külön értesítést küldünk.

Az elutasított pályamunkák az eredményhirdetés napján, a helyszínen átvehetők. Amennyiben az eredményhirdetés napján nem veszik át az elutasított pályamunkákat, azokat 30 napig tudjuk tárolni.

VII. Egyéb információk
1. A pályázók a jelentkezési lap beadásával hozzájárulnak ahhoz, hogy a pályamunkák elbírálása érdekében azokról a Hagyományok Háza fényképfelvételeket készítsen, amelyeket jogosult az elbírálás során és céljából, továbbá a minősítő tevékenységéhez és a szakági pályázatokhoz kapcsolódó marketing és promóciós célra, bármely ismert módon felhasználni, valamint archiválni.

2. A pályázók a jelentkezési lap beadásával hozzájárulnak ahhoz, hogy amennyiben beküldött pályamunkáját (pályamunkáit) a bizottság erre a célra kiválasztja, az(ok) kiállításra kerüljenek.

3. A pályázók a jelentkezési lap beadásával vállalják, hogy nyertességük esetén, díjazásuk érdekében a Hagyományok Házával az erre vonatkozó szerződést megkötik, valamint hozzájárulnak ahhoz, hogy ennek előkészítése érdekében a Hagyományok Háza a jelentkezés során megadott adataikat felhasználja.

4. A nem magyar vagy nem magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgár pályázó nyertessége esetén vállalja, hogy a Hagyományok Háza a nyerteseknek a díjat kizárólag forintban történő átutalással fizeti meg, így pályázó a díj átutalása érdekében vállalja, hogy ennek fogadására alkalmas bankszámlaszámot ad meg.

5. A jelentkezési lap beküldésével a nem magyar vagy nem magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgár kérelmező elfogadja, hogy a pályázati felhívásra benyújtott kérelmek elbírálására és az esetleges jogviták eldöntésére a magyar jog szabályai irányadóak, a jogviták eldöntésére a magyar bíróságok rendelkeznek joghatósággal.

6. A jelentkezési lap beküldésével a pályázó elfogadja a jelen pályázati felhívás tartalmát, ezen belül elfogadja a részvételi feltételeket, emellett hozzájárul személyes adatainak a következő célok érdekében történő kezeléséhez: a megadott adatokat a Hagyományok Háza a pályázat elbíráláshoz, a nyertesek tájékoztatásához és a nyertesek nevének saját weboldalán történő feltüntetéséhez, valamint a minősített alkotások nyilvántartásában a jogszabályban meghatározott módon felhasználja. A pályázatot beküldő tudomásul veszi, hogy személyes adatai kezelésének egyéb feltételeit a Hagyományok Háza erre vonatkozó Adatkezelési Tájékoztatója tartalmazza.

A pályázat mellett rendezzük meg a XI. Szőttes Konferenciát, amelyre valamennyi pályázót és érdeklődőt ezúton is meghívunk. A rendezvény 2023. szeptember 15–16. között kerül megrendezésre Hevesen.

A pályamunkákat a következő helyeken gyűjtjük:
Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet
3360 Heves, Kossuth Lajos út 26–28.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: (+36) 36 346 838, (+36) 30 963 8602
Hétfőtől péntekig 08-16 óráig, illetve előzetes egyeztetés esetén hétvégén is.

Hagyományok Háza
1011 Budapest, Corvint tér 8.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: (+36) 1 225 6021
Hétfőtől csütörtökig 09-16 óráig, pénteken 09-13 óráig.

További információ: Hagyományok Háza, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  (+36) 30 224 2158

Forrás: HH

Share
� Lakossági tartalom �

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

Közadatkereső Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760