Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English
Tempus KözalapítványA Tempus Alapítvány új cikksorozatát ajánljuk, melynek első részében Kellermann Éva, a projektmenedzsment képzés oktatója pályázati források felkutatásához ad praktikus tanácsokat.

„Tényleg van egy ilyen pályázat? Jaj istenem, csak egy héttel korábban tudtam volna róla!" „A szívem szakad meg, nagyon kellett volna az a pénz, ráadásul pont ránk szabták a kiírást, de most nagyon be vagyunk havazva, szó sem lehet róla."

Szinte mindenkinek ismerősek a fenti mondatok, és főleg a következményeik. Pénztelenség, reménytelenség, irigységgel vegyes csodálat néhány sikeres társszervezet iránt, akiknél jól fut a szekér, refrénszerűen ismétlődő lemondó sóhajok.

Pedig lenne lehetőségünk előre tervezni, az interneten szinte minden információ elérhető ehhez. Kezdjük a legnyilvánvalóbbal. A rendszeresen pályázóknak általában van egy kedvenc pályázati portáljuk, amelyen viszonylag gyakran átfutják az aktuális pályázati kiírásokat. Mivel előre tervezünk, a hangsúly kivételesen nem az aktuálison van. Mindenképpen olyan portált válasszunk, ahol a benyújtási határidő szerint lehet rendezni a kiírásokat. A „nem aktuális" nem csak azt jelenti, hogy a távoli jövőt fürkésszük, hanem azt is, hogy vegyük górcső alá azokat a lehetőségeket is, amin máskor bosszankodnánk, hogy éppen lemaradtunk róla, mert túl kevés az idő. Fussuk át a pályázatokat. Az ígéretesnek tűnő pályázatokat vizsgáljuk meg részletesen, hogy érdekesek-e számunkra. Azok esetében, amiről pont lemaradtunk, járjunk utána (pl. a pályáztató honlapján), hogy szoktak-e hasonló pályázatokat hirdetni, és ha igen, milyen rendszerességgel, mikor várható a következő kiírás. Az aktuálisan megpályázható forrásokról is gyűjtsük ki a szükséges információkat, majd ezen túl tekintsünk a jövőbe, kb. egy évre előre. Mindegyik pályázatnál érdemes megnézni, hogy rendszeresen meghirdetett pályázatról van-e szó.

A nagy pályázati rendszerek esetében jó, ha rendelkezünk bizonyos alapinformációkkal. A központilag, Brüsszelben meghirdetett, nemzetközi együttműködésben megvalósuló ún. közösségi programok (ilyen pl. a Magyarországon a Tempus Közalapítvány által menedzselt, a Comenius, Erasmus, Grundtvig, Leonardo pályázatokat meghirdető Egész életen át tartó tanulás program) évről-évre rendszeresen, megjósolhatóan nagyjából ugyanazokra a határidőkre várják a pályázatokat. A szinte bármilyen cég vagy szervezet által benyújtható Leonardo mobilitási pályázatok benyújtási határideje pl. megbízhatóan minden évben január végén - február elején van.

Sajnos kevésbé kiszámíthatóak a hazai pályázók számára a legtöbb uniós forrást biztosító Új Széchenyi Terv (ÚSZT) operatív programjainak (pl. GOP, TÁMOP) pályázatai, ahol a pályázati konstrukciók nagy része egyedi, vagy időszakos felfüggesztésük és újbóli meghirdetésük nem rendszeres, nem kiszámítható. Jó hír viszont, hogy ezeknek a tervezett ütemezéséről is elérhető információ az interneten. Az ÚSZT végrehajtásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapja(http://www.nfu.hu/) főoldaláról kattintsunk a „Fejlesztési programok" menüpontra, ezen belül válasszuk ki az „Új Széchenyi Terv"-et. Az oldal alján található link elvezet minket az ÚSZT aktuális akcióterveihez, amelyek operatív programokra vagy azon belül prioritásokra (beavatkozási területekre) lebontva tartalmazzák a 2013 végéig még meghirdetésre kerülő támogatási konstrukciókról szóló alapinformációkat (igaz, ezekből jelenleg csak az derül ki, hogy egy adott évben várható-e meghirdetés). Ha nem akarjuk végigböngészni az összeset, célszerű előbb behatárolni, hogy melyik operatív program melyik prioritása tartalmazhat számunkra érdekes lehetőségeket. A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) például nem beruházási célú humánfejlesztéseket támogat a következő területeken, ágazatokban:

 • prioritás: foglalkoztatás, munkaügy (civil pályázatok is)
 • prioritás: szakképzés, felnőttképzés, vállalati képzések, munkahelyi egészségvédelem, munkaerőpiacra visszatérők beilleszkedése, munkaerőpiaci szolgáltatások
 • prioritás: köznevelés (iskolán kívüli oktatás is a korosztálynak), kultúra
 • prioritás: felsőoktatás
 • prioritás: szociális terület
 • prioritás: egészségügy

Az akciótervek nyújtotta lehetőségnél sokkal részletesebben „láthatunk a jövőbe", ha az NFÜ főoldaláról a „Partnerségek"menüpontban megnézzük a már társadalmi egyeztetésre bocsátott, de még meg nem hirdetett pályázati konstrukciókkal kapcsolatos dokumentumokat. Itt már a pályázati felhívások, útmutatók, sőt, sok pályázat esetében a pályázati űrlapok, mellékletek tervezeteit olvashatjuk, amik a pályázat részletes feltételrendszerét tartalmazzák. Ezek természetesen még változhatnak, a letölthető dokumentumok alatti hozzászólásokban elolvashatjuk az építő jellegű kritikákat, javaslatokat a dokumentumokkal kapcsolatban, sőt, ha az egyeztetés még nem zárult le, magunk is véleményezhetjük itt a dokumentumokat. Nagy segítség, hogy az útmutató tervezetek már általában a tervezett benyújtási határidőket is tartalmazzák. Iratkozzunk fel az NFÜ hírlevelére (http://www.nfu.hu/hirlevel_feliratkozas), amelyben tájékoztatnak a társadalmi egyeztetések indulásáról.

Az összegyűjtött információk alapján készítsünk pályázati térképet a szervezetünk számára. A pályázati térkép legalább a következő információkat tartalmazza:

 • Pályázati konstrukció száma, neve
 • Támogatható tevékenységek, költségek
 • Pályázható összeg
 • Támogatási intenzitás (az összes elismerhető költség max. hány százaléka lehet a támogatás)
 • Meghirdetés időpontja
 • Benyújtás időpontja
 • További információk (link)
 • Megjegyzés

A pályázati térképet célszerű Excel táblázatban elkészíteni, hogy a benyújtás vagy a meghirdetés időpontja alapján is tudjuk rendezni a minket érdeklő pályázatokat. A táblázatot természetesen folyamatosan frissíteni, bővíteni kell a pályázati portálok, az NFÜ és más pályáztatók honlapjáról rendszeresen összegyűjtött információk alapján. A táblázat nagy segítséget nyújt a munka- és erőforrás-tervezéshez is.

Kellermann Éva

A következő cikk témája: Hogyan tovább, uniós pályázatok? – A 2014–2020 közötti pályázati lehetőségek

Forrás: TPF.hu

Kapcsolódó cikkek

Mire számíthatunk a következő hét évben az uniós források terén?

Cikkajánló – Igaz vagy hamis? Információk és pletykák a világhálón a pályázatokkal kapcsolatban

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760