Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Liber Endre cimbalmozikLiber Endre, a kollégium vezetője szerint az elmúlt években hiánypótló szakmai programokat támogattak. Egyéni kérelmekkel a féléves időszakon túl is felhasználhatják a művészek a Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrásait. A járványügyi helyzet miatt idén várhatóan egyszerre, szeptemberben írja ki pályázatait a Halmos Béla Program szakmai kollégiuma – mondta a testület vezetője.
Friss pályázati kiírások itt olvashatók »

Miként befolyásolja a járványügyi helyzet a jelenleg futó pályázatokat?
Szerencsére számos pályázatunk megvalósítható most is. Ez az időszak lehetőséget nyújt többek közt CD-felvételek utómunkáinak elvégzésére, koreográfiazenék, iskolai oktatóanyagok készítésére, népzenei tárgyú blogok, weboldalak indítására, fejlesztésére – pályázataink ezeket a területeket éppúgy lefedik, mint a hangversenyek, fesztiválok támogatásának körét. A legmeghatározóbb mégis a hazai koncerttámogatás, ez a terület valóban nehéz időket él. A legtöbb nyári fesztivál még tartja magát, remélik, hogy megrendezhetik, de sejtjük, hogy lesznek fennakadások. A futó pályázataink azon részénél, amelyek most a kényszerű körülmények miatt nem valósulhatnak meg, kitolhatják a határidőt, vagy módosíthatják a megvalósítás körülményeit.

Meddig halaszthatják a pályázatokat?
Féléves halasztásra kollégiumi beleegyezés nélkül is van lehetőség, az azon felüli határidő-módosításra vonatkozó kérelmeket pedig egyedileg vizsgálja a kollégium. De mindannyiunknak az az érdeke, hogy ne kelljen megítélt forrásokat visszautalni. A legfontosabb, hogy megvalósulhassanak a pályázói elképzelések, de szempont az is, hogy a visszautalt támogatás nem kerül vissza a kuratóriumhoz, bekerül az NKA nagy büdzséjébe.

Öt éve alakult a program. Sikerült mára az igényekhez igazítani a kiírásokat?
Szerintem igen. A kuratórium minden tagja tapasztalt népzenész. Emellett „civilként” van, aki zenetanítással, rendezvényszervezéssel, médiával foglalkozik, másnak a polgári foglalkozása matematikus – sokszínű a témában jártas társaság, amely garanciát jelent a minőségre. A kiírások hasonlóan sokfélék: belföldi és külföldi koncertezéstől kezdve az előadói portfóliók kialakításán át a nemzetközi népzenei konferenciák, népzenei táborok szervezéséig. A visszajelzések szerint is hiánypótló pályázatokat írtunk ki.

Mekkora éves büdzséből dolgoznak?
Tavaly 170 millió forintból gazdálkodtunk, melyből 30 millió a programiroda működését fedezte. 140 millió forint a nyílt pályázati keret, amelyre két részletben írunk ki pályázatokat, nyár elején és ősszel. Ezek persze kerekített összegek.

Más fórumokon is van lehetőségük pénzre pályázni a népzenével, világzenével foglalkozóknak?
Amikor 2015-ben elindult a program, a keretünk 300 millió forint volt, tehát levonva a programiroda működtetésének költségeit, 270 millió forintot oszthattunk szét a pályázók között. A mintegy százmillió forintos csökkenés csak azért nem tragikus, mert a közben létrehozott Csoóri Sándor Programba át tudtuk emelni a táncházak támogatását. A Csoóri Sándor Alapban magasabb a népzenére fordítható támogatás összege, mint a Halmos Béla Programban, de a két program pályázati felhívásai közt nincs átfedés, és a támogatottak köre is különbözik.

Jónak tartja a több ablakos rendszert?
Ha ezzel bővül a megpályázható támogatások pénzügyi összkerete, akkor természetesen igen. Ráadásul a mi esetünkben Árendás Péter – a Halmos Béla Program Kollégium egyik kurátora – a Csoóri Sándor Alap Tanácsadó Testületének is tagja, így általa rálátunk az oda beérkezett igényekre is. Nem duplikálunk támogatásokat. Az NKA Halmos Béla Programja attól speciális, hogy évtizedes tapasztalatok alapján kifejezetten a népzenei előadók és koncertjeik támogatására, az utánpótlásképzésre és a műfaj népszerűsítésére összpontosít.

Miként tudják mérni a megítélt támogatások felhasználásának hatékonyságát? Hogy hányan vesznek részt például egy koncerten, vagy sikerül-e bevonni a népzenében kevésbé jártas közönséget?
Úgy alakítottuk ki az elszámolás rendszerét, hogy mindez kiderüljön. Nem engedünk át szakmai beszámolót fényképek és komplex összegzés nélkül. Azt is kérjük, hogy a fellépéseken megjelenjen a Halmos Béla Program és az NKA logója, amit ugyancsak dokumentálni kell. Elsődleges feladatunk, amit a kérdésében is felvetett, hogy bővítsük a népzenét szeretők körét. Ezért találtuk ki a folkklub rendszert, amelyben a táncházat koncertek, közkedvelt néprajzi tárgyú előadások egészítik ki, például Novák Ferenc „Tata” vagy Sebő Ferenc tolmácsolásában.

A táncház leginkább állandó, összeszokott kisközösségeket jelent.
Alapvetően igen, de a csaknem ötvenéves táncházmozgalom fontos eredménye, hogy akár négy-öt generáció is felbukkan ezeken az összejöveteleken. Nem túlzás, ha azt mondom, mára már több százezres nagyságrendű közönséget érint közvetlenül vagy közvetve a táncház.

Mennyire okoz nehézséget rávenni ezeket az alkotókat arra, hogy profin dokumentálják a fellépéseiket, sokoldalúan használják a digitális eszközöket?
Az A38 közreműködésével működtetett Halmos Béla Programiroda – a Hagyományok Házával és a Fonóval karöltve – számos rendezvénnyel, továbbképzéssel igyekezett segíteni a népzenészek és a népzenei menedzserek munkáját. A zenekari menedzsment alapvetően nagyon hasonló, attól függetlenül, hogy komolyzenei, rockzenei vagy népzenei együttesről van szó. Ma már több megbízható és színvonalas zeneipari képzés is elérhető.  A Zeneipari Hivatal EMMI által akkreditált kurzusain például kiválóan elsajátíthatóak azok az alapok, amelyek később lényegesen gördülékenyebbé teszik ezt a tevékenységet. Az önjelölt menedzserek sokszor nem tudják, hogy a sikerhez szükséges tudásanyag létezik, nem nekik kell feltalálniuk a spanyolviaszt. Törekszünk arra, hogy kialakuljon a népzenei formációk körül egy olyan zeneipari réteg, amely segíti őket. Korábban jellemzően a zenekar egyik tagja vitte a menedzsmentet, de ez egész embert igénylő feladat, főleg, ha az együttes nemzetközi karriert szeretne építeni. A táncházakban muzsikálás más tészta, azt lehet csinálni csupán kedvtelésből, anyagi érdek nélkül is, de a professzionalizmushoz szintet kell lépni.

Mennyiben változott a program, mióta nem ideiglenes kollégiumként működnek?
Bár a program nevéből kikerült az ideiglenes jelző, valójában még mindig abban a struktúrában működünk. Az Artisjus által beszedett üres hang- és képhordozó jogdíj huszonöt százaléka az NKA-n keresztül kerül vissza a magyar zeneipar vérkeringésébe. Az ideiglenes kollégiumok ebből a keretből működnek. Ennek egy része képezi a Halmos Béla Programban kiosztott támogatások pénzügyi keretét is. Ebből következik az is, hogy általában csak nyár elején tudjuk kiírni a pályázatainkat, mert május-június előtt nem érkezik be a fedezet.

De ezzel a nyári fesztiválszezont tekintve komoly késésben vannak.
A hazai és a szomszédos országokban megvalósítandó koncertekre vonatkozó felhívásunk egyéves időtartamot ölel fel. Szeptember 1-jétől a következő év augusztus 31-ig tart. Vagyis az adott évben beadott pályázattal a következő év nyarán koncerteznek a zenészek, így nem maradnak le semmiről.

Tudom, hogy változó, de mekkora a maximális összeg, amire pályázhat egy zenekar?
Az egymillió forintos maximálisan igényelhető pályázati összeg a legjellemzőbb a Halmos Béla Program Kollégium nyolc pályázati altémájában. A zenekari portfólió fejlesztésére – amiben lehet lemezkészítés, videoklip forgatás, honlapkészítés, közösségi médiában való megjelenés – is egymillió forintot nyerhet egy zenekar.

Ez mekkora részben fedezi a felsorolt tevékenységeket?
Természetesen csak bizonyos részére elegendő ez a pénz, éppen ezért a kezdetekhez képest lazítottunk a feltételrendszeren. Ma már nem kell az összes pontot teljesíteni, elég, ha a zenekar kiválasztja, melyik szegmensre használja fel a megítélt összeget. Arra törekszünk, hogy inkább kevesebb együttesnek nyújtsunk támogatást, de számukra megítéljük a kért összeget, mert ez garantálhatja, hogy meg is tudják valósítani a céljaikat. A kért forrás negyedével nem tudnának mit kezdeni.

Mikor írják ki a következő pályázatokat?
Nyolc pályázati altémának van, ám a járványügyi helyzet kicsit átrendezheti a megszokott ügymenetet. Azt fontolgatom, hogy idén egyszerre írjuk ki az éves pályázatainkat a szeptemberi iskolakezdés idején. Az elképzelés még egyeztetést igényel az NKA-n belül, első körben a kollégiumunk tagjaival. Mindenesetre jelenleg nem látom szerencsésnek egy külön nyári pályáztatás lebonyolítását, mivel nem tudhatjuk, meddig tart ez a rendkívüli helyzet.

A fotók forrása a Halmos Béla Program Facebook-oldala.
A nyitóképen Liber Endre cimbalmozik.
Szerző: Seres Gerda
Forrás: Kultúra.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760