Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Gondolatébresztő – a BMK intermediális pályázati felhívásaA magyar költészet napjára, április 11-ére a Budapesti Művelődési Központ munkatársai idén egy Verslánccal készültek, melyhez József Attila születésnapján túl Szabó Lőrinc születésének 120. évfordulója is alkalmat adott. A  magyar líra nagyjaira emlékezést intermediális reflektálásokkal szeretnénk folytatni. Felhívásunkban az intermedialitást olyan művek megjelölésére használjuk, amelyek fogalmilag két vagy több elfogadott médium vagy hagyományos művészeti műfaj között helyezkednek el. Meghosszabbított határidő: szeptember 15. éjfél. Gondolatindító videónk» Kapcsolódó szakmai kalandozás»

A karantén idők elmélyült töprengésre is  alkalmat adnak, így egy játékos–elmélkedős kihívással állunk elő: mindenki egy általa választott vershez saját meglátásait – vagy akár az általa választott költő véleményét, vagy a műhöz kapcsolódó irodalmi igényű elemzést – olvassa fel és rögzítse videóformátumban, majd a  letöltőlinket ossza meg a BMK-val, vagy küldje el e-mailben. A videók 5 percnél lehetőleg ne legyenek hosszabbak.

Az alkotások a Budapesti Művelődési Központ videómegosztó oldalán fognak megjelenni. Ha a pályázó nem szeretné a felolvasást önmagáról videó formájában rögzíteni, akkor a hangsáv mellett a videó tartalmazhat a felolvasóról egy „stilizált” fotót, vagy a verssel kapcsolatos képet, mozgóképet, műalkotást, illusztrációt. Amennyiben tartalmaz zenét, akkor jogdíjmentes, vagy Creative Common licences, esetleg epidemicsoundos zenei részlet választása ajánlott.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Budapesti Művelődési Központ szerzői jogokért felelősséget nem vállal.

Gondolatok Szabó Lőrinc Gyomrok című verséről – Előadó: Bakó Krisztián, a Budapesti Művelődési Központ nemzetközi referense.

Egy kis szakirodalmi kalandozás, mellyel nem „elijeszteni” csupán az értelmezést segíteni, inspirálni szeretnénk a kihívást elfogadókat:
Peternák Miklós, annó a Magyar Képzőművészeti Főiskola (ma MKE) intermédia szakának alapítója, s a tanszék vezetője ezt írta az intermedialitásról: „Az interaktív és multimediális információközlés és megjelenítés egyszerre követeli meg az információ tartalmi és formai alakítását, mivel itt arról van szó, hogy bármely diszciplináris forrásból származó alapanyagot megfelelően strukturált és érthető audiovizuális egységgé kell rendezni egy nem lineáris rend szerint. Megszületik a jelentésdizájn mint autonóm művészi tevékenység, mivel a formaadás nem egy dekoratív, művészies modort, hanem a tartalmak mély, funkcionális megértését követeli.”

A Magyar Képzőművészeti Egyetem meghatározását idézve: az Intermédia feladata a művészet kiterjesztése olyan műformák és művészeti technikák felé, melyek a 20. századi képzőművészetben jelentek meg először (fotó-kinetikus és elektronikus művészetek, multimédia, installációs-, environment és akcióművészet, új kommunikációs technikák).
Inspirációul ajánljuk még Szkárosi Endre szerkesztésében a HANGKÖLTÉSZET című válogatást és mottóját: „Az új irodalomnak, hogy önmaga fontosságát beérhesse s igazságaival és szépségeivel, amelyek mindig az élet lényegéből formáltattak, hatni tudjon: szabadulnia kell minden konvencionális "eszmei" és technikai pányvától. Mert mindaz, ami a tegnapi művésznek alkotó forma, vagy tartalmi lényeg volt, az a mai alkotónak csak lejtőbe vágott csatorna lehet a lényeg elvesztéséhez.” (Kassák Lajos)

A Budapesti Művelődési Központ (XI., Etele út 55./A.) 2020. július 1-jétől ismét látogatható hétköznapokon 9.00–17.00 óráig.  A nyitásra természetesen a járványhelyzetre tekintettel szükséges óvintézkedések betartásával kerül sor. Továbbra is fontos, hogy figyeljünk egymásra!

Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Kövesse szösszeneteinket a Twitteren!
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

 

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760