Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Dada és szürrealizmus - Megnyílt az Nemzeti Galéria kiállításaMagyarországon soha nem látott teljességű anyaggal nyújt átfogó képet a 20. század két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatáról a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Dada és szürrealizmus – Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí című, szerdától látogatható kiállítása, melyet James S. Snyder, az Izrael Múzeum igazgatója jelenlétében Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára nyitott meg 2014. július 8-án.
A kiállítások 2014. október 5-ig látogathatók a Magyar Nemzeti Galériában.
Fotó: Árvai Károly

Ritka alkalom, hogy egy intézményben egyszerre három tárlat nyílik meg, hiszen a jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából rendezett tárlat mellett a dada és szürrealizmus magyar recepcióját az Átrendezett valóság, a szürrealista és dadaista ihletésű filmművészet alkotásait az Életre kelt (film)kísérletek című kísérőtárlatok mutatják be – mondta megnyitó beszédében Hoppál Péter. "Ez a három kiállítás jó alkalmat kínál a magyar közönségnek arra, hogy eredeti alkotások és azok értő interpretációja segítségével megismerkedjen egy óriási hatású nemzetközi mozgalommal" – hangsúlyozta.

Hozzátette: az avantgárd mindig a valóság újraértelmezésére törekedett, érdeklődött az aktuális társadalmi, politikai, gazdasági kérdések iránt, és e téren reformokat követelt. A dadaizmus alkotói azt hirdették, a túlzottan racionális gondolkodás vezetett az éppen száz éve kitört 1. világháborúhoz, a mozgalom azonban nem tudta megakadályozni a 2. világháború kitörését. "A kiábrándultság nem lehet elegendő ok minden érték általános elvetésére" – figyelmeztetett az államtitkár.

James S. Snyder, az Izrael Múzeum igazgatója felidézte: öt éve A Szentföld öröksége címmel mutattak be válogatást Budapesten az Izraeli Múzeum kincseiből, 2011-ben Jeruzsálemben állították ki az Esterházy-gyűjtemény kincseit, tavaly pedig francia impresszionista mesterek remekei érkeztek Jeruzsálemből a Magyar Nemzeti Galéria kiállítására. Az Izrael Múzeumban kiállított dadaista és szürrealista művek elsősorban adományok útján kerültek be az intézmény egyik legnagyszerűbb gyűjteményébe – árulta el James S. Snyder, hozzátéve: mintegy 1200 darabos dadaista és szürrealista kollekciójukból a 120 legkiemelkedőbb munkát hozták el Budapestre.

A kiállítások 2014. október 5-ig látogathatók a Magyar Nemzeti Galériában.

Forrás:  kormany.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760