Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Ben HurMájus 19-től újra mozivásznon látható minden idők legtöbb Oscar-díját nyert filmalkotása, az 1959-ben készült Ben Hur. A grandiózus filmeposzt Budapesten a Puskin moziban és országszerte számos további helyszínen, digitálisan restaurált kópiáról vetítik.

BEN-HUR
színes, feliratos, amerikai történelmi kalandfilm, 212 perc, 1959 (16)

A film a történelem egyik legizgalmasabb korszakának, a Római Birodalom virágzásának és Jézus korának monumentális, kalandos feldolgozása, és ma már maga is történelem…
A jeruzsálemi Judah Ben-Hur (Charlton Heston), egy gazdag zsidó család fia, újra találkozik gyerekkori barátjával, a római légió parancsnokával, Messalával. A szívélyes hangulat azonban hamar szertefoszlik, amikor Messala lényegében arra kéri barátját, hogy árulja el tulajdon honfitársait. Ben-Hur visszautasítja a kérést, s a két férfi ellenségként válik el egymástól. Messala bosszújára hamar sor kerül. Amikor Ben Hur húga véletlenül megzavarja az új római helytartó bevonulását a városba, Messala parancsára Ben Hur családját börtönbe vetik, őt pedig gályarabságba taszítják. Ezzel kezdetét veszi évtizedeken át tartó viszontagságos vándorlása, melynek során a gályarabságból Róma legnagyobbjai közé küzdi fel magát, majd visszatér Júdeába, hogy bosszút álljon Messalán és megtalálja elveszettnek hitt anyját, húgát. Útja közben eldönti, hogy a kardját felcseréli Krisztus tanaival. Annak a Krisztusnak a tanaival, aki még halálában is képes arra, hogy az egész birodalmat a felforgassa.

A mozitörténet legnagyobb filmjében minden grandiózus: a legtöbb Oscar-díjat nyert alkotás elkészítésében ötvenezer közreműködő és nyolcezer statiszta vett részt. A nagyjelenet arénáját egy éven át építették, és több mint kétszáz óriásszobrot faragtak ki hozzá.

szereplők:  
Judah Ben-Hur – Charlton Heston
Messala – Stephen Boyd
Quintus Arrius – Jack Hawkins
Esther – Haya Harareet
Sheik Ilderim – Hugh Griffith
Miriam – Martha Scott
Tirzah – Cathy O’Donnell
Simonides – Sam Jaffe
Sextus – André Morell
Tiberius – George Relph
Pontius Pilatus – Frank Thring
Balthasar – Finlay Currie
Drusus – Terence Longdon

rendező: William Wyler
író: Lew Wallace
forgatókönyvíró: Karl Tunberg, Lew Wallace, Gore Vidal, Maxwell Anderson, S.N. Behrman
zeneszerző: Rózsa Miklós
operatőr: Robert Surtees
jelmeztervező: Elizabeth Haffenden
producer: Sam Zimbalist, William Wyler
executive producer: Sol C. Siegel, Joseph Vogel
látványtervező: William A. Horning, Edward C. Carfagno, A. Arnold Gillespie
vágó: Margaret Booth, John D. Dunning, Ralph E. Winters

A 2001: Űrodüsszeia, a Volt egyszer egy vadnyugat és A Keresztapa után egy újabb mozitörténeti klasszikus tér vissza a vászonra a Pannonia Entertainment kultuszfilm-sorozatában. A közel hatvan évvel ezelőtt, Lew Wallace azonos című regénye alapján készült Ben Hur a történelem egyik legizgalmasabb korszakának, a Római Birodalom virágzásának és Jézus korának monumentális feldolgozása - és ma már maga is történelem.

Feliratos előzetes: 

A Ben Hur korának legnagyobb költségvetésű szuperprodukciójaként minden tekintetben grandiózus volt. Elkészítésében ötvenezer közreműködő és nyolcezer statiszta vett részt, és mivel akkoriban még nem létezett számítógépes grafika, szinte minden díszletet felépítettek. A Róma melletti több mint 140 hektáros területen zajló forgatáshoz 300 építményt, köztük tíz háztömbnyi „Jeruzsálemet” emeltek, egymillió kelléket, százezer öltözéket és ezer páncélt gyártottak. A Földközi-tenger partjáról 40 ezer tonna fehér homokot szállítottak Rómába, a tengeri csata jeleneteihez pedig egy mesterséges tavat és komplett hajókat építettek. A legendás kocsiverseny nagyjelenetének arénáját egy éven át építették és több mint kétszáz óriási kőszobrot faragtak ki hozzá. A díszletek és jelmezek költségei akkora összeget tettek ki – csak az aréna 1 millió dollárba került – amelyet ma már egyetlen hollywoodi produkció sem vállalna, bár tény, hogy a CGI korában erre kevésbé is van szükség, mint akkoriban. A közel nyolc hónapig tartó feszített tempójú forgatáson az akkor vadonatúj, a szokásosnál jóval részletgazdagabb és szélesebb képet ad 70mm-es technikával dolgoztak, a méregdrága kamerákkal és speciális lencsékkel rögzített felvételekhez összesen 340 km hosszúságú filmszalagot használtak fel.

A William Wyler rendező és Sam Zimbalist producer irányításával dolgozó hatalmas stáb végül olyan művet alkotott, amely kitörölhetetlenül beivódott a mozgóképkultúrába. Hatalmas ívű történetvezetése, epikus zenéje és kivételes látványvilága a mai napig etalonnak számít a történelmi kalandfilmek között. A Charlton Heston főszereplésével készült három és fél órás filmeposz a korszak legsikeresebb filmjének bizonyult, minden addigi bevételi rekordot megdöntött és a televízió térhódítása miatt már-már a csőd szélén álló Metro-Goldwin-Mayer stúdiót megmentette az összeomlástól. Számtalan elismerése mellett 11 Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb főszereplő kategóriájában. Ezzel 38 esztendeig tartó rekordot állított be, amelyet felülmúlni azóta sem sikerült, csak megismételni. A Ben Hur különleges hazai vonatkozása, hogy 11 Oscar-díja közül az egyiket Rózsa Miklós magyar zeneszerző grandiózus filmzenéjéért kapta. További magyar vonatkozásai a filmnek, hogy leghíresebb jelenete, a mai napig lélegzetelállító, Golden Globe-különdíjjal elismert kocsiverseny a második stábot vezető Andrew Marton (Marton Endre) akció-rendező nevéhez fűződik, Ben-Hur hófehér lovai pedig a híres lipicai ménesből érkeztek. Az 1959-ben készült filmet hazánkban csak jóval később, 1982-ben mutatták be először.

Több mint fél évszázaddal az eredeti amerikai és 34 évvel magyarországi bemutatója után, 2016. május 19-től a Ben Hur limitált vetítéssorozat keretében néhány hétre visszatér a hazai mozikba. Budapesten a Puskin moziban eredeti nyelven, magyar felirattal, Szegeden, Pécsett, Debrecenben, Szentendrén és Nagykanizsán pedig magyar szinkronnal vetítik. Erre az extra-szélesvásznú, pazar látványvilágú mozira különösen igaz a mondás: aki nem látta nagyvásznon, nem is látta igazán!

A film digitális felújításának különlegessége, hogy jelenleg elérhető legmodernebb, ún. 8K szkennelési technikával készült, az eredeti 70mm-es negatív képkockáit a HD felbontás 16-szorosát jelentő pixelszámmal dolgozták fel, hogy a lehető legjobban megközelítsék az eredeti film minőségét. A restaurációt Warner Bros laborja végezte a film 50. évfordulójához kapcsolódóan, 1 millió dolláros büdzséből. A film közel 400.000 képkockájának egyenkénti feldolgozása végül két év csúszással, 2011-re fejeződött be, első alkalommal a 49. New York-i Filmfesztiválon mutatták be a nagyközönségnek. Mozivásznon azóta csak ritkán, egy-egy fesztivál keretében lehetett látni szerte a világban.

Díjak és jelölések

Oscar-díj (1960) – Legjobb film: Sam Zimbalist
Oscar-díj (1960) – Legjobb rendező: William Wyler
Oscar-díj (1960) – Legjobb operatőr: Robert Surtees
Oscar-díj (1960) – Legjobb férfi mellékszereplő: Hugh Griffith
Oscar-díj (1960) – Legjobb jelmeztervezés: Elizabeth Haffenden
Oscar-díj (1960) – Legjobb látványtervezés: William A. Horning, Edward C. Carfagno
Oscar-díj (1960) – Legjobb vizuális effektusok: A. Arnold Gillespie
Oscar-díj (1960) – Legjobb hang
Oscar-díj (1960) – Legjobb eredeti filmzene: Rózsa Miklós
Oscar-díj (1960) – Legjobb vágás: John D. Dunning, Ralph E. Winters
Oscar-díj (1960) – Legjobb férfi alakítás: Charlton Heston
Oscar-díj (1960) – Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Karl Tunberg

Golden Globe-díj (1960) díj legjobb film (dráma kategóriában)
Golden Globe-díj (1960) William Wyler (legjobb rendező)
Golden Globe-díj (1960)Stephen Boyd (legjobb férfi epizodista)
Golden Globe-különdíj (1960) Andrew Marton (a szekérverseny rendezéséért)
Golden Globe-jelölés (1960) Charlton Heston (legjobb férfi főszereplő)

BAFTA-díj (1960) – Legjobb film: William Wyler

David di Donatello-díj (1961) díj legjobb külföldi film

Grammy-jelölés (1961) Rózsa Miklós (legjobb filmzene)

New York-i Filmkritikusok díja (1959) legjobb film

Forrás: Zsarnai Gábor, PR/marketing – Pannonia Entertainment

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760