Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Közművelődési szakmai szervezetek, intézmények a netenKözművelődési szakmai szervezetek, intézmények a neten:

Bővebben...

2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról"Magyarország Alaptörvényének P) cikke alapján a magyar nemzet egységétől vezérelve az Országgyűlés megállapítja, hogy a) a magyar nemzeti értékek (a továbbiakban: nemzeti értékek), és azokon belül a hungarikumok megőrzendő és egyedülálló értékek;"

 

Bővebben...

Kulturális szakértői nyilvántartással kapcsolatos névjegyzék-vezetés, névjegyzékbevétel

Kulturális szakértői nyilvántartással kapcsolatos névjegyzék-vezetés, névjegyzékbevétel

Bővebben...

Maróti Andor: A nélkülözhetetlen kultúraMegjelent és előrendelhető Maróti Andor könyve: A nélkülözhetetlen kultúra című kötet.

Bővebben...

EMMICsokonai Vitéz Mihály-díj
Népművészet Mestere díj
Népművészet Ifjú Mestere díj
Bessenyei György-díj
A Kultúra Magyar Városa cím

Bővebben...

Jogszabály-változás10/2010. (III. 11.) OKM rendelet a Minősített Közművelődési Intézmény Cím és a Közművelődési Minőség Díj adományozásáról Módosítja: 21/2013. (III. 19.) EMMI r.  – Hatályos: 2013. 03. 24.
19/2010. (IV. 23.) OKM rendelet a kulturális szakértői tevékenység folytatásának feltételeiről és a kulturális szakértői nyilvántartás vezetéséről – módosítja: 21/2013. (III. 19.) EMMI r. – Hatályos: 2013. 03. 24.

Bővebben...

Emberi Erőforrások MinisztériumaValamennyi EFOP, RSZTOP, TÁMOP, TIOP és HEFOP prioritások támogatási konstrukcióival kapcsolatos információ-szolgáltatás az Európai Uniós Fejlesztések Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság által működtetett ügyfélszolgálat feladat és hatáskörébe tartozik.

Bővebben...

Regio niidaInterneten hozzáférhető ifjúságszakmai adattárat indított a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat.

A Nemzeti Ifjúsági Információs és Dokumentációs Adattár küldetése, hogy hozzájáruljon a magyar ifjúsági szektorban létrehozott értékek és tudás közkinccsé tételéhez és megőrzéséhez.  

Bővebben...

Közigazgatás a netenAz új Magyarország.hu oldal 2018-ban indult azzal a céllal, hogy egységes felületet biztosítson az elektronikus ügyintézési szolgáltatások számára és közérthető, valamint teljes körű tájékoztatást nyújtson azok használatához. A 2020-ban megújult közigazgatási portál az év februárjában lépett a sokak számára ismert korábbi honlap helyébe. 

Bővebben...

fesztivalregisztracio.huFESZTIVÁLVILÁG: a fesztiválminősítési program hírei. A fesztiválok súlya világszerte és Magyarországon egyre nő. Jelentőségük meghatározó a kultúra fejlődésében, települések életében. Nem elhanyagolható gazdasági szerepük sem. Fontosságuk elismerését jelzi, hogy összességében milliárdos nagyságrendű az a közpénz, amelyben évente különféle központi és helyi forrásokból részesülnek.

Bővebben...

MAGYAR KÖZLÖNY A Magyar Közlöny hiteles elektronikus változatának oldala.
A honlapról letölthető .pdf formátumban a Magyar Közlöny aktuális száma.

Bővebben...

kulturpontAz EU-támogatások kedvezményezettjeinek adatait tartalmazó honlapot indított útjára
az Európai Unió

2008. október 2-án indította útjára az Európai Unió a Financial Transparency System (Finanszírozási Átláthatóság Rendszer) nevű honlapját, amelyen első alkalommal lehet ingyenesen hozzáférni azoknak a szervezeteknek az adataihoz, akik EU támogatásokban részesültek.

Bővebben...

Nemzeti JogszabálytárKönnyen kezelhető felületen, ingyenesen kereshetnek az állampolgárok és a vállalkozások az ügyeik intézéshez szükséges magyar jogszabályok között. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elindította a Nemzeti Jogszabálytár honlapot.

Bővebben...

A magyar közművelődésről (Arcus Kiadó)„Szándékunk tehát a magyar közművelődésért programmal egy olyan, eseményről eseményre bővülő gondolatgyűjtő, szimbolikus kehely útnak indítása és feltöltése, amelyből merítve a helyi tudások, tapasztalatok és a központi törekvések együttesen alkotják meg azt a stratégiát, amelyet a sorozatot záró, 2012. január 22-i programján, a Magyar Kultúra Napján mutatunk be az ország érdeklődő közönségének." (részlet Szőcs Géza államtitkár programnyitó beszédéből). A sorozat 2011-ben tíz évvel ezelőtt indult útjára.
2. rész »3. rész »4. rész »5. rész »6. rész »7. rész »8. rész »9. rész »10. »11. rendhagyó rész »»

Bővebben...

Társadalmi szervezetek adatbázisaA Bíróság.hu oldalon elérhetővé váltak az interneten a

társadalmi szervezetek és alapítványok

Civil Szervezetek Névjegyzéke és

a Civil szervezetek csőd, felszámolási, végelszámolási eljárásai kereshető formában.  

Bővebben...

1997. évi CXL. törvény – a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről

Módosítja: 2013. évi CCXVII. tv.
Hatályos: 2013. 12. 14., 2014. 01. 12., 2017. 01. 01.

Bővebben...

Adományozási portál indultA Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány adományozási portált indított el Adjukossze.hu néven. Az adjukössze oldalon többféleképpen is adományozhatsz. Mindegyik nagyon egyszerű.

Bővebben...

BejáratA Kaleidoskop.hu a Budapesti Művelődési Központ online kulturális magazinja volt. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült fővárosi közművelődési intézményeket bemutató mini sorozatunkat megőriztük Szakmatárunkban.
A sorozat első darabja az Aranytíz Kultúrházat ismertette.
A 2. rész – Az Orczy Parkot mutatta be.
A 3. rész a Klebesberg Kulturkúriát járta be.


Bővebben...

Módosított intézményi alapító okiratokA kormányzati funkciókódokkal módosított intézményi alapító okiratok letölthető a Magyar Államkincstár honlapjáról innen »

Bővebben...

A BMK Fenntarthatósági terveA fenntartható fejlődés, a fenntartható életvitel elérése olyan kortárs célkitűzés, amely napjainkra egyre markánsabban körvonalazódik; s várhatóan már ebben az évtizedben alapvető strukturális változtatásokra, a ma érvényben lévő paradigmák módosítására, új szabályrendszerek megalkotására, s az azokból fakadó gyakorlati lépésekre készteti, kényszeríti majd a világ társadalmait. A tendencia egyúttal olyan átfogó társadalmi, gazdasági és morális problémákat is felvet, amelyek egyéni, családi, kisközösségi, illetve intézményi, szervezeti és állami szinten is elköteleződést sürgetnek.

Bővebben...

artisjusMűvelődésszervezőként tudjuk, amikor műsort szervezünk – koncertet, előadói estet, táncházat, bábszínházat, vagy bármi mást – a rendezvény kiadási oldalára be kell kalkulálnunk a várható jogdíjat is.

Bővebben...

Budapestért díjat kapott a BMKKitüntetések a Főváros Napja alkalmából

Rangos elismerés elnyerésével ünnepelhette a Budapesti Művelődési Központ három évtizedes jubileumát:
a Főváros Napja alkalmából a budapesti közművelődés szervezésében, élénkítésében, fejlesztésében nyújtott tevékenységéért, valamint számos hiánypótló szakmai fejlesztés és szolgáltatás kidolgozásáért Budapestért Díjat kapott az intézmény.

A bronzból készült plakettet és a vele járó díszoklevelet a BMK munkatársai nevében Margittai Katalin igazgató vette át november 17-én.
 

Bővebben...

OSZKAz Országos Széchenyi Könyvtár kötelespéldány osztály munkatársai végzik a sajtótermékek (ezek közé tartoznak az „apró nyomtatványok”) gyűjtését és megőrzését, nyilvántartásba vételét és a szakkönyvtárak közötti szétosztását, mellyel biztosítják a nyilvános könyvtári rendszerben való elérhetőséget. Amennyiben intézményünk mindennapi életéről „emléket” szeretnénk hagyni az utókor számára, ezt az esetlegesen megjelenő könyveinken és időszakos lapjainkon kívül, meghívóink, plakátjaink, műsorfüzeteink kötelespéldányainak OSZK-ba juttatásával célszerű megtenni.

Bővebben...

TÁMOP 3.2.12-12-1/KMRUniós támogatással szakmai képzéseken vesznek részt a Budapesti Művelődési Központ munkatársai.

Kollégáink szakmai felkészültségét a Kulturális szakemberek továbbképzése a szolgáltatásfejlesztés érdekében pályázati program (TÁMOP 3.2.12-12-1/KMR) keretében az alábbi képzésekkel fejlesztjük:

Bővebben...

KözadattárAz elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény értelmében, a közfeladatot ellátó szerveknek közérdekű adataikat a nyilvánosság számára, az interneten is közzé kell tenniük, ezzel egyidejűleg leíró adatokat kell szolgáltatniuk a közadatkereső felé.

Bővebben...

Budapestért díj átadás a Főváros Napján Margittai Katalinnak, a Budapesti Művelődési Központ igazgatójánakBudapestért díjban részesült a Főváros Napján Margittai Katalin, a Budapesti Művelődési Központ igazgatója, a főváros közművelődése érdekében végzett, hazai és nemzetközi szinten elismert másfél évtizedes szakmai és vezetői munkájáért.

Gratulálunk az elismeréshez – a Budapesti Művelődési Központ munkatársai.

Bővebben...

Hasznos információk az iskolai közösségi szolgálatrólAz érettségi vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. Aki ezt nem teljesíti, nem kezdheti meg – egyetlen vizsgatárgyból sem – az érettségi vizsgát.

Bővebben...

Wlassics Gyula-díjA 2011. évi augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából közgyűjteményi és közművelődési dolgozókat tüntetett ki a nemzeti erőforrás miniszter.

A Wlassics Gyula-díjjal kitüntetett Slézia Gabriella kollégánknak nagy örömmel gratulálunk.

A díjátadó (fotó: Árvai Károly)

 

Bővebben...

Önkéntes diákokA Budapesti Művelődési Központ (BMK)  2002-ben indította a Kattints rá, Nagyi!® országos képzési programját az időskorúak internethasználatáért. A képzés az elektronikus kommunikáció, az internetezés és elektronikus levelezés alapjainak elsajátítására adott módot a harmadik életkorban lévők számára, megismertetve a résztvevőket az infokommunikációs eszközök használatával, az új típusú ismeretszerzés és kapcsolattartás lehetőségeivel. Kísérleti jelleggel négy tizenéves, kamasz fiatal az ELTE Radnóti Gyakorló Gimnáziumból segítette az idős korosztályt, hogy eligazodjon az információs szupersztrádán. Öt alkalommal, összesen 15 órában próbálták meg összefoglalni azokat a lehetőségeket, melyek megkönnyítik az információk közötti eligazodást, célirányosabbá téve a böngészést. E programunk az Iskolai Közösségi Szolgálat előfutára lett. 

Bővebben...

A közművelődési intézmények, szervezetek helyzete és a változások fő tendenciái Budapesten A közművelődési intézmények, szervezetek helyzete és a változások fő tendenciái Budapesten címmel született elemzés a 2005. és a 2008. közművelődési statisztikai jelentések alapján a Budapesti Művelődési Központ szakmai műhelyében. Magyarországon ma még jelen van az az intézményrendszer, amely sokat tehet a kívánatos folyamatok elősegítéséért, a marginalizálódás veszélyének csökkentéséért. E rendszer munkájáról, állapotáról, változásainak tendenciájáról ad számot kiadványunk.


Lapozzon bele:

Bővebben...

▼ Lakossági tartalom ▼

Keresés Doboz kibontása

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Társadalmi felelősségvállalás Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760