Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Erikanet.huA művelődési intézményi szolgáltatás adómentes természetbeni juttatásnak minősül
Az szja-törvény 1. számú mellékletének 8. 6. alpontja alapján a művelődési intézményi szolgáltatás adómentes természetbeni juttatásnak minősül. Ennek juttatása történhet utalvány közbeiktatásával (ún. kultúra utalvány, művelődési utalvány), illetve a szolgáltatásról a munkáltató nevére és címére kiállított számla ellenében történő térítéssel.

A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: a szja-törvény)3. §27. pontja szerint művelődési intézményi szolgáltatás a könyvtári, levéltári szolgáltatás (SZJ 92.51); múzeumi szolgáltatás, kulturális örökség védelme (SZJ 92.52); előadóművészet (SZJ 92.31.21), filmvetítés (SZJ 92.13.11), állat-, növénykert, védett természeti érték bemutatása (SZJ 92.53.1), közművelődési intézmény által nyújtott felnőtt- és egyéb oktatás (SZJ 80.4). Az szja-törvény 1. számú mellékletének 8. 6. alpontja alapján a művelődési intézményi szolgáltatás adómentes természetbeni juttatásnak minősül. Ennek juttatása történhet utalvány közbeiktatásával (ún. kultúra utalvány, művelődési utalvány), illetve a szolgáltatásról a munkáltató nevére és címére kiállított számla ellenében történő térítéssel. 1. Számla ellenében történő térítés

Tekintettel arra, hogy az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXVII. törvény a számla kötelező adattartalmáról rendelkezve nem írja elő a nyújtott szolgáltatás SZJ számának feltüntetését, és erre vonatkozóan a szja-törvény sem tartalmaz rendelkezést, az SZJ számok feltüntetése a számlán nem szükséges. Az adómentesség feltételét kielégíti, ha a bizonylaton megnevezett szolgáltatás beilleszthető a szja-törvény 3. § 27. pontjában felsorolt szolgáltatások közé (pl. múzeumi belépő, mozijegy stb.).

2. Kultúra utalvány juttatása

A kultúra utalvány juttatása akkor elégíti ki az adómentesség feltételét, ha az utalvány csak az említett, a szja-törvény 3. § 27. pontjában felsorolt szolgáltatáskörben használható fel. A felhasználási kör feltüntetése az utalványokon nem törvényi kötelezettség, a juttatási feltételek alapján azonban megállapíthatónak kell lennie, hogy az mely termékre, szolgáltatásra, vagy milyen termék- vagy szolgáltatáskörben használható fel [a szja-törvény 69. § (11) bekezdésében foglaltak alapján]. Amennyiben az utalványrendeléshez kapcsolódó szerződések (az utalvány kibocsátója és a megrendelő közötti szerződés, illetve a kibocsátó és az egyes elfogadóhelyek közötti szerződések), vagy az utalványok felhasználásáról szóló tájékoztató, belső szabályzat rendelkezik arról, hogy az utalvány mely – akár SZJ szám alapján meghatározott – szolgáltatásokra használható fel, és a megnevezett szolgáltatások mindegyike egyértelműen a szja-törvény 3. § 27. pontjában felsorolt művelődési intézményi szolgáltatások közé illeszthető, az utalvány juttatása adómentes.

A fentiekből következik azonban az is, hogy mivel az egyes szolgáltatások, illetve az SZJ számok feltüntetése az utalványon nem kötelező, így magából az utalványból nem derül ki, ténylegesen milyen szolgáltatásokra használható fel, a hivatkozott szerződések és az egyéb háttérdokumentumok tartalmának ismerete nélkül pusztán az utalvány elnevezése alapján nem állapítható meg, hogy juttatása kielégíti-e az adómentesség feltételét.

(PM Jövedelemadók főosztálya 3425/2008 – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály1559846071/2008.)

Forrás: Erikanet.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760