Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Orczy-parkA VIII. kerületet általában romos bérházairól, rossz híréről ismerni, azonban sokan nem tudják, hogy van egy egészen más arca is, ahol távol a város zajától lehet a füvön heverészni madárfüttytől és virágillattól elbódultan. Ez a hely a Nagyvárad tér közelében található évszázados Orczy Park, itt beszélgettem Mrenkó Pál gondnokkal és Gebhardt András kulturális menedzserrel arról, milyen adottságokkal rendelkezik a park, és mit találhat itt az ide látogató.

Több helyen is be lehet menni az Orczy Parkba, én most nem a főbejáraton, hanem a Diószeghy Sámuel utcai hátsó bejáraton lépek be. Kellemes koranyár van, az első dolog, ami a szemembe ötlik, egy KRESZ park gyerekeknek. Úgy látszik, hogy az Orczy Parkot elkezdték modernizálni, ugyanis emlékeimben úgy él, mint egy elhagyatott és kihasználatlan terület, ahova maximum esti rock koncertekre jár az ember. A miniatűr közlekedési táblák mellett elhaladva lepusztult épületeket, faházakat látni, hamarosan feltűnik a Józsefvárosi Kulturális és Sport Nonprofit Kft. irodaháza. Itt találkozom Mrenkó Pál Úrral, a park gondnokával, akit a park történetéről kérdezek:
– A parkot báró Orczy László alapította még a XVIII. század végén, az építkezéseket fia, Orczy Lőrinc folytatta. A létesítmény az akkori kor ízlésének megfelelően valósult meg, a még külvárosias elhagyatott részen hozták létre ezt a zöld szigetet a kirándulni vágyó, romantikus hajlamú polgárság számára. Ez a terület akkoriban még homokpuszta volt, építettek ide dombot, csónakázó tavat, barlangot, mesterséges romokat, angol kertet, egyszóval minden olyat, amire az érdeklődőknek akkoriban szüksége lehetett.

A park a mai méreténél sokkal nagyobb volt, 23 hektáron terült el, beletartozott a mai Ludoviceum, és több mai környékbeli utca is. Épült a kerthez gyümölcsös, konyhakert, és itt volt az ország legnagyobb üvegháza, tehát egy nagyszabású parkot kell elképzelni. Az 1830-as években a család eladta a területet az államnak, ugyanis az a magyar tisztképzést itt kívánta megvalósítani. A kert állapota egyre romlott, és mire megnyílt 1872-ben a Ludovika – amely a maga nemében szintén egy impozáns épület, Pollack Mihály tervezte –, a park régi képe gyakorlatilag már megsemmisült. A kertet elzárták a nagyközönség elől, katonai területté nyilvánították, hadgyakorlatokat tartottak itt, lovas- és lövészeti pályát alakítottak ki, tehát a békés andalgásnak vége szakadt.

A Tanácsköztársaság idején rövid időre újra megnyitották, majd annak bukásával megint elzárt terület lett. 1945 után pedig a már felére zsugorodott park területére különféle üzemek költöztek be, volt itt autóbuszgarázs, nyomda, cipőgyár, de került ide egy iskola diákotthonnal és egy Tüdőszanatórium, de az Úttörőszövetségnek is volt itt érdekeltsége, tehát megint nem a szabadidős tevékenységeket tartották fontosnak a döntéshozók.

A sokféle intézmény beköltöztetésének a mai napig is látni káros utóhatását. Ahogy Mrenkó úrral sétálunk a területen,  mutatja sorban, hol milyen oda nem illő épület van.
– Sajnos pénz hiányában nehezen tudunk a kerttől idegen barakkoktól megszabadulni, pedig jó lenne az egykori hangulatot visszahozni, és végre az Orczy Park régi egységes szerkezetével elindulni tovább.

Mrenkó úr 10 éve dolgozik itt, azt mondja, rövid időre akart csak idejönni, de valahogyan itt ragadt. Mint mondja, megszerette ezt a helyet, és igazat kell neki adnom, a jó időben pulóver lehet sétálgatni, minden növény zölddel, rengeteg a nagy árnyas fa, csicseregek a madarak, a távolban emberek pihennek a füvön, mintha nem is a Józsefvárosban járnánk, idilli a táj.

A terület régebben sokkal nagyobb volt, itt van például a BKV által egykor használt garázs területe, az azóta megszűnt iparcsarnok helyén jelenleg pusztaság van. Ezen a részen teljes talajcsere is történt, mert az olaj, a benzin, és más, ki tudja milyen kemikáliák elszennyezték a hajdani angolkert földjét. Mrenkó úr elmondja, hogy reményeik szerint a későbbi rendbetétel során ezek is visszakerülnek hozzájuk, az ügyben még a helyi polgármester is felszólalt a parlamentben.

Körbejárjuk a terület fontosabb részeit, sajnos az egykori impozáns épületekből nem sok maradt, szinte az összes épület elpusztult a viharos évek, évszázadok során, egyrészt a katonai felhasználás sem volt tekintettel a park eredeti funkciójára, valamint gyakoriak voltak az átépítések, bontások is. Kiindulópontunk az 1960-as években épült iroda, mely magán hordozza az akkori kor stílusát, itt kisebb klubfoglalkozásokat tartanak, jóga, aerobic, különféle egyesületek előadásai kaptak helyet benne. A tó egyik partján látni egy romos, de láthatólag az 1800-as években épült házikót, és ahogy azt megtudom, ez egy régi gondnoki épület. Még elég elhanyagoltan áll, de a távlati tervekben az szerepel, hogy renoválják, és ott majd egy étterem nyílik.

Kissé távolabb láthatunk egy használaton kívüli uszodát, jelenleg sajnos nincs pénz arra, hogy vízforgatós medencévé alakítsák át, ezért most maximum annyit tehettek meg, hogy föltöltötték homokkal, legalább lehessen strandlabda pályának használni. Maga a tó talán az Orczy Park legérdekesebb, legértékesebb része, melynek rendkívül gazdag élővilága van, itt sokáig lehetett horgászni is, mostanában viszont nagyon elszaporodott benne az ékszerteknős, sokan kihozzák ugyanis ide megunt kedvencüket. Ezzel nem is lenne semmi baj, de az ékszerteknős felfalja a többi állatot, kipusztítva az őshonos mocsári teknőst, halakat, pedig régebben még rákot is láttak benne. A tónál van a régi szabadtéri zenei placc is, a jövőben ide is terveznek programokat. Itt forgatták amúgy a Csinibaba című film több jelenetét is.

Az Orczy Park egész területe fokozottan védett, országos műemléki védettség alatt áll. Épített műemlékekben igen szegény, a kert szobrai nevezhetőek igazából annak, ilyen például a katonai akadémia nevét adó, viharos sorsú Mária Ludovika királyné emlékmű, mely a nagy rét oldalán áll. Ezt a szobrot 1919-ben ledöntötték, 1945 után eltávolították, és csak a rendszerváltozás után helyezték vissza. A másik jelentős szobor a tó felett magasodó dombon álló, a világháborúban elesetteknek emléket állító szobor. Ez utóbbi azért is érdekes, mert látni, hogy apró lyukak vannak rajta, amiben darazsak tanyáznak. Golyó ütötte lyukak, mint azt megtudom, ugyanis 1956-ban sok környékbeli felkelő ide vonult vissza, és fegyveres harc is folyt itt a területen.

A park igazi előnyét sportlétesítményei és szabad terei adják, van itt testépítő klub (a Herkules), van egy nagy labdarúgópálya, van teniszpálya, és nem utolsó sorban van itt egy hatalmas élménypark is. Ez utóbbi fizetős szakasz, de rendkívül népszerű a látogatók körében, úgy hallom, hogy egyszer megjelent itt maga Brad Pitt is a gyerekeivel, és a park dolgozói, akik előzőleg értesültek a látogatásról, alig ismerték fel őket, annyira hétköznapi családként viselkedtek. De a „Nemzet Rozmárja” az ifjabb Schirilla György is itt gyakorlatozik telente, feltörik neki a tó jegét, ő megmártózik benne, és aztán előadást tart a gyerekeknek. Sokan járnak ide futni is, útvonalakat képeztek ki nekik, amit fatörmelékkel szórtak fel, és nagyjából 100 ember az, aki rendszeresen idejár reggelenként e célból.

A Ludovika előtt álló nagy réten, az egykori lőtéren zajlanak a nagyobb szabású rendezvények, volt itt már Romabál, a művelődési házak Kincsem Fesztiválja, valamint a Kurultáj rendezvény. A legközelebbi nagyszabású zenei program a Világveleje Nyár 2011 fesztivál lesz június 17-én és 18-án. A Gödör Klubban minden januárban nagy sikerrel működő rendezvény szervezői idén szabadtéren is tartanak egy bulit. Itt olyan nevek lépnek majd fel, mint a Pál utcai Fiúk, a 30Y, a Tankcsapda és az újra összeálló Hiperkarma. A rendezők aláírtak egy szándéknyilatkozatot, hogy ha sikeres lesz a rendezvény, hagyományt akarnak ebből teremteni.

Szerző: Kerényi Tamás

Forrás: Kaleidoskop.hu


 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760