Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Lehel-Lászó-díjMinden évben szeptember 27-én, Lehel László születésnapján adják át a Lehel László díjat, a népművelők különleges, egyedi szakmai kitüntetését. A Bizottság (Kuratórium) idén Ötvös Györgyi népművelőnek ítélte oda díjat.
A kitüntetett az elismerést, munkahelyén, az Aranytíz Kultúrházban vette át családtagjai, kollegái és ismerősei körében. Barátai, munkatársai rövid népzenei-néptáncos műsort is adtak tiszteletére. A gratulálók között ott volt Vincze Béla, korábbi Lehel László-díjas is.

Ötvös GyörgyiÖtvös Györgyi

Ötvös Györgyi 1984 óta népművelő; a magyar népi kultúra szervezésének egyik meghatározó személyisége. Ötvös Györgyi „ügy-es” szakember, de még pontosabb, ha azt mondjuk: „egy-ügyű” ember. Az ő szakmai életének egyetlen ügye a népi kultúra, a népzene, a néptánc. Több évtizedes pályafutása során mindig hű maradt ehhez az ügyhöz, és ahhoz a sok-sok gyerekhez, felcseperedő fiatalhoz, akik az általa megálmodott és megvalósított programok látogatói, közösségek tagjai voltak.

Ha érdemeit sorolnánk, elsőként a magyar táncházat (benne a történeti játszóházat, az aprók táncát, a legényes tanfolyamot), számos néptánc-tanfolyamot, a népzenei filmklubot, a Berecz-esteket és az Egyszólam Népzene Tábort kellene megemlítenünk. Vajon fennmaradt-e volna nélküle a táncházmozgalom immár 34 éve működő táncháza, a legendás „Molnár utca”, mai nevén Aranytíz táncház? Ez nemcsak a legrégebb óta folyamatosan működő táncház, de az utolsó olyan is, amely bár a Martin György által kijelölt klasszikus, a Székről átvett táncház-modellt mintázta, ám ahol az erdélyi mellett minden este bemutattak egy-egy kis-magyarországi táncrendet is. Ezekben a táncházakban nőtt fel, s szocializálódott több generáció; az egykori gyerekek mára édesanyák, édesapák lettek, akik ma már magukkal hozzák saját gyermekeiket is a programokra.

Ötvös Györgyi a „lelke" az idén már tizenkilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Egyszólam Tábornak is, amelynek az a különlegessége, hogy résztvevői – a nagyrészt gyermek- és fiatal felnőtt korosztály – a népi kultúra meghatározó személyiségeivel élhet együtt ezen a néhány napon; s lesheti el a muzsikusoktól, énekesektől, adatközlőktől a titkokat, fogásokat. A szülők nyugodtan engedik el gyermekeiket egyedül is, hiszen Györgyit mindenki jól ismeri, megbíznak benne, tudják, hogy gyermekeik jó kezekben lesznek.

Ötvös Györgyi nagy gondot fordít arra is, hogy a fiatal, pályakezdő muzsikusok lehetőséget kaphassanak a bemutatkozásra, saját képükre formálhassák a táncházat. Jól tudja: a jövő népzenészei számára a gyakorlati tapasztalatszerzés a szakma nagyjai által felügyelt körülmények között mással nem pótolható lehetőség.

Ha egy mondatban akarnánk összefoglalni Ötvös Györgyi munkásságát, akkor azt mondhatnánk, olyan népművelő szakember Ő, aki egész pályafutását a népi kultúra szervezésének, a néphagyományok továbbéltetésének, átörökítésének szentelte, s ezzel az önként vállalt misszióval kivívta szűkebb és tágabb környezetének tiszteletét. Olyan ember Ő, aki az ifjúság igényes művelődési és szórakozási lehetőségeinek megteremtésében hosszabb időn keresztül végzett munkájával kimagasló eredményt ért el.

Legyen még sokáig ereje, egészsége hozzá!

Szerző: Romhányi András

 

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760