Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a kulturális szakemberek szervezett képzési rendszerében a mai naptól megváltozott az akkreditációs eljárás rendje és az akkreditált programok nyilvántartása. Mellékletből tölthetik le a mai naptól érvényes közzétételi és tájékoztatási kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos dokumentumokat.

KULTURÁLIS SZAKEMBEREK SZERVEZETT KÉPZÉSI RENDSZERE

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMOK AKKREDITÁCIÓS FOLYAMATÁBAN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOKRÓL

A kulturális szakemberek szervezett képzési rendszeréről, követelményeiről és a képzés finanszírozásáról szóló 1/2000. (I. 14.) NKÖM rendelet (továbbiakban: Rendelet) 2011. szeptember 22-én módosult. A Rendelet hatályos változata egységes szerkezetben itt olvasható: 1_2000_I_14_NKÖM rendelet.doc

Az október 22-én és az azt követően induló eljárásokra már az új, illetve módosított előírásokat kell alkalmazni.

A szervezett képzés egyik formája a kultúráért felelős miniszter által akkreditált, tanfolyam jellegű szakmai továbbképzés.

A Rendelet akkreditációt érintő legfontosabb változásai:

 • 2011. október 22-étől megszűnt a szakmai továbbképzési programok indítási engedélyeztetésének eljárása. A korábban kiadott indítási engedélyek érvényesek, de újakat már nem kell, illetve nem is lehet kérni.
 • A szakmai továbbképzési program akkreditálásáról a miniszter közigazgatósági hatósági eljárás keretében határozattal dönt - Rendelet 7. § (1) bekezdése.
 • Módosul az akkreditációs kérelem adatlap és a csatolandó mellékletek tartalma - Rendelet 6. §-a. A szakmai továbbképzési program akkreditálását a következő adatlap használatával lehet kezdeményezni: alapítási_kérelem_adatlap_kultúra.doc
 • Megváltozott a szakmai továbbképzési program akkreditációja iránti eljárásért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj összege - Rendelet 10. §-a.
 • Megváltozott az akkreditált szakmai továbbképzési programok nyilvántartásának adattartalma - Rendelet 7. § (7) bekezdése.


A Rendelet egyéb fontos változásokat is tartalmaz, kérjük, gondosan szíveskedjenek tanulmányozni!

A közművelődési szakmai továbbképzési program akkreditációja iránti kérelem benyújtása:

 • A hiánytalanul, pontosan kitöltött adatlapot az előírt melléklettel együtt két eredeti nyomtatott példányban, valamint elektronikusan (CD-n vagy e-mail-ben) kell benyújtani a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közművelődési Főosztályára vagy a Szalay utcai Ügyfélszolgálatán (Budapest, 1055 Szalay u. 10-14.)
 • Az igazgatási szolgáltatási díjat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01425190-00000000 számú számlájára kell átutalással megfizetni.

A kérelem értékelése:

A szakmai továbbképzési program akkor akkreditálható, ha

 • tartalmazza a rendelet 6. § (1) bekezdés c)-k) pontjában foglaltakat,
 • megfelel a képzési célnak,
 • tartalmi elemeinek egymásra épülése és összefüggései elősegítik a képzési cél elérését, és
 • alkalmas arra, hogy a képzésben résztvevő kulturális szakember elsajátítsa azokat az ismereteket és birtokolja azokat a jártasságokat, készségeket, amelyek megszerzését a program célként tűzte ki.
 • Az akkreditált szakmai továbbképzési programok nyilvánossága
 • A miniszter az akkreditált szakmai továbbképzési programokat a nyilvántartása alapján a kormányzati portálon az erről szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül közzéteszi.
 • A képzési programok, lehetőségek széleskörű ismertetése a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, valamint a megyei (fővárosi) közművelődési szakmai tanácsadó és szolgáltató intézmények feladata.

A közművelődési szakmai továbbképzési program akkreditációjával kapcsolatos ügyintézés, tájékoztatás

Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közművelődési Főosztály

Levélcím: 1055 Budapest, Szalay u. 10-14.

Ügyintéző: Brüll Edit

Telefon: 06 1 79 54 560

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Mellékletek:

1. Bevezető (TÁJÉKOZTATÓ a szakmai továbbképzési programok akkreditációs folyamatában bekövetkezett változásokról)

2. 1/2000. (I. 14.) NKÖM rendelet

3. Alapítási kérelem adatlap (űrlap)

4. Akkreditált közművelődési programok (lista)

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760