Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

A magyar közművelődésről (Arcus Kiadó)A szekér halad... ezúttal Újfalusi Gábor igazgató úr kezében a gyeplővel. Gábor azon ritka emberfajtához tartozik, akik sűrű ködben is tökéletesen látnak, ennek következtében a sztrádán megengedett sebességgel hasítjuk a számomra konokul egyhangú, áthatolhatatlannak tűnő szürkésfehérséget, beszélgetve persze a közművelődésről, ami mint tudjuk, leginkább magyar. Mindeközben folyamatosan nyomom jobb lábammal a nem létező fékpedált, azon a bizonyos anyós-ülésen, s magam nyugtatva ismétlem hangtalan a jól ismert két verssort: „Az országúton végig a szekérrel / A négy ökör lassacskán ballagott".

A sűrű ködtől nagy ritkán látható pálya-szelvényt és a megtett kilométert jelző útszéli táblákból azért folyamatosan kikövetkeztethető, hogy voltaképpen merre is szekerezünk. Lepsénynél már határozottan optimista vagyok, a tengerszint felett, 88 méter magasan ívelő Kőröshegyi völgyhíd (viadukt) túloldalán már biztosra veszem a november 29-ei találkozót zalai kollégáinkkal, a Balaton fővárosában, Keszthelyen.

Ezt a szikár tényt Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere hangsúlyozta, köszöntve a Goldmark Károly Művelődési Központ és Balaton Színház gyönyörű kamara termében egybegyűlt, mindenre elszánt zalai kollégát. Nemcsak a köd konoksága, de az a „katasztrófa túrizmus" ami jellemzi most Keszthely megújuló főterét (by Ruzsics Ferenc), egyaránt emberpróbáló elszántságot feltételezett az egybegyűltektől. Ezért minden tisztelet és köszönet a Magyar közművelődésért programsorozat keszthelyi támogatóinak.

Korábban, egy levélben már leírtam, és most megismétlem, ha a keszthelyi művelődési központ is része a magyar közművelődésnek, márpedig példamutatóan az, akkor ki ellenünk? No persze, tudjuk mi azt pontosan, hogy ki és kik. Játsszunk el a gondolattal: a Balaton fővárosának főterén egyfelől, sétáló utcájában másfelől, mi mindent tudna működtetni ama bizonyos profitéhes tulajdonosi csoport a mai kánon-vesztett viszonyok között, egy közfeladatot ellátó, Keszthely polgárainak teljes körét emberségében gyarapító, és mindenki számára könnyen megközelíthető művelődési központ helyett! Ezért kell minden köszönetet és tiszteletet megadni a város vezetőinek, a keszthelyi önkormányzó testületnek és a művelődési központot használó civil közösségeknek, valamint az ott dolgozóknak, hogy lehetővé teszik a Goldmark Károly Művelődési Központ és Balaton Színház ilyen körülmények közepette és ilyen színvonalon megvalósuló működését. A most formálódó Országos Közművelődési Program szegletköve ezen az intézmények, önkormányzatok támogatása.

Konczér Katalin (a kilenczek egyike, mármint Katalinok, Katák), a Zala Megyei Közművelődési Intézmény igazgató asszonya a naptári évhez igazodva mutatta be a megyei közművelődési gyakorlat sokszínűségét, módszertani változatosságát, szolgáltatásaik és kapcsolataik gazdagságát. Azt, amit csak a megyeiek tudnak a közművelődésben, mert ez a hivatásuk. Együttműködve a szakemberekkel, az intézményekkel, a polgármesterekkel, a civilekkel és csoportvezetőkkel, tanárokkal és diákokkal, a közművelődés csodaszereivel a legkisebb településen is képesek életet adni rég elhaltnak hitt értékeknek, netán ünnepet varázsolni a mindennapokba, de a nagyrendezvényeket, fesztiválokat is profi módon megszervezik, hiszen ezek kitalálóit, alapítóit is zömmel az ő soraikban találjuk. Otthon vannak a megyében, ezt láttuk és hallottuk Kati előadásából, ezért éreztük mindannyian, hogy az így kialakuló összkép pontosan olyan változatos és bámulatra méltó, mint maga a zalai táj.

Az előadás gyönyörű dia képeit nézve (a Zalai Mentor mindenese, a két hónapos ifjú házas, Gödörházi Norbert elégedetten figyelt!), és Kati kérdésfeltevését végiggondolva: ki fogja ezután, a megyei településeket képviselő testület után hitelesíteni azt a megyei értékrendet, amit itt láttok – bizony elszorult a szívem, nem is kicsit.

E szép panoráma után Ágota, vagyis Ági, egészen pontosan Csengei Ágota, az intézmény igazgató asszonyának előadása lendített vissza a valóságba. Előadásának A magyar közművelődésről könyvborító címe: „Mertem nagyot álmodni". Ezt a három évvel ezelőtt beadott pályázatáról mondta, és prezentációjával támasztotta alá, az álomból valóság lett. Az intézmény munkáját megismerve (pedig itt reduktív ppt-filet láttunk) biztosra vehettük, hogy Ági nagy álma után a kollégái talán még aludni sem nagyon tudnak, minthogy a programok és feladatok sűrűségéhez a 0–24 időt is kétszer kell szorozni. Látogassuk meg az intézmény honlapját, amilyen gyakran csak tudjuk, és látogassuk meg a „Goldmarkot" is, amilyen gyakran csak tudjuk. (Bár azt nem árt tudni, hogy a „Nők hete", a „Kozmetikumok-fitness", az „Anyák tornája", a „Gyerekek Anyja" az „Anyák Gyereke" és hasonló tematikus programok sokasága mellett az apák mintha mellőzöttek lennének e kiváló művelődési központban, ám számukra annyiféle borút (bor-út) kínál hasznos időtöltést, hogy keservre annyi hű kebelnek semmi oka sincs.)

A nap további része már hazai pályán zajlott. Jómagam angol nyelven kezdtem a Magyar közművelődésről és a programsorozatról szóló előadásomat. A régi hagyományra való tekintettel, ami engem a Zala megyei népművelők színe-virágával összeköt, s hajnalok hajnaláig is képes összetartani. Hársfalvi György (nem Gyuri!) ajkán a „Yes", netán „yes-yes" zengése egy shakespeari erkély-jelenettel felér, hiszen Gyenesdiás volt életadója e szavaknak, nem holmi ködös Albion. De nem sorolom tovább, mert leírva mindez csupán lehangolt cimbalom, valaha pompázó, elhervadt csokor. Szerencsémre az egybegyűltek között a Pest-megyei Vácról fölismertem három kolléganőt – nyilván bizonyos agyelszívási szándékkal lejőve Ők a még zordabb Börzsöny aljáról –, így megtörve angol-fogadalmamat, végül is közös magyar nyelvünkön beszélgethettünk jófajta gondolatok összetartozásában.

Ez szerencsés volt azért is, mert a magyar nyelv ápolása a megújuló közművelődési stratégia kiemelt fejlesztési területei között van, tehát a magyar nyelvvel való minden ügyünk a közművelődéstől elválaszthatatlan. Ám jó volt azért is, mert a gondokon, a problémákon, a veszély-érzet számtalan tünetén mégiscsak igyekezett, s talán tudott is győzedelmeskedni az összefogásban, a jó példák sokaságában megtestesülő remény, az a tudat, hogy van értelme mindannak, amit együtt csinálunk Zempléntől Zaláig.

Keszthely ezért is vívta ki magának – Ági vezetésével, kitűnő elődök nyomán – a méltó helyet a magyar közművelődés Helikonján.

Szerettem volna ezzel a reménysugárral belevilágítani az ekhós szekér jövő útjának kifürkészhetetlenségébe. Realista vagyok, tehát bizonyos értelemben aggódok. Minded¬dig kiváló kolléganők (igazgató asszonyok) vezérelték sarkcsillagként a közművelődés ekhós szekerének útját.

Ám most két helyszínen (Baja, Nagytilaj-Vasvár) férfiak veszik át a stafétát, noha kiválók, hisz melyik a nemükből nem az. Nevüket egyelőre fedje homály, és bíztassa tollam reménység. Bár optimista nem vagyok. Ha a bajai és a vasvári állomás után is folytatódik az Útinapló, talán felülvizsgálom negatív előítéletemet a férfiakról, legyenek bár a Szellem-Olymposzának megbecsült formátumai, vagy a programokat pontosító és legépelő, majd a grafikusoknak érthető utasításokkal átadó, a levonatot számon kérő és javító, a később kapott információkat átvezető, sziszifuszi munka alázatos szolgái.

Lejegyezte, Németh János István

Forrás: Erikanet.hu

Kapcsolódó cikkek:

Útinapló a magyar közművelődés „ekhós szekeréről" 9. (Ózd)

Útinapló a magyar közművelődés „ekhós szekeréről" 8. (Kecskemét, Dabas)

Útinapló a magyar közművelődés „ekhós szekeréről" 7. (Győr, Vác)

Útinapló a magyar közművelődés „ekhós szekeréről" 6. – Félidőben a Magyar közművelődésért programsorozat

Útinapló a magyar közművelődés „ekhós szekeréről" 5. (Fejér megye - Székesfehérvár)

Útinapló a magyar közművelődés „ekhós szekeréről" 4. (Nagytilaj-Vasvár)

Útinapló a magyar közművelődés „ekhós szekeréről" 3. (Baja)

Útinapló a magyar közművelődés „ekhós szekeréről" 1. - Pest megye, Békés megye, Debrecen, Pápa, Sárospatak

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760