Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

„Hungarikumok és Nemzeti Értékek” – konferencia a Vajdahunyadvárban Május 16-án megkezdődött a Hungarikum Bizottság konferenciasorozata, melynek fővárosi eseményét a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Vajdahunyadvár Tanácstermében tartották. A tanácskozáson Gyaraky Zoltán, a Hungarikum Bizottság titkára, Zobor Enikő, a Hungarikum Bizottság szakmai tanácsadója, Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója tartott előadást.

A tanácskozás célja az volt, hogy a megyei önkormányzatok és a települések vezetőivel, a művelődési intézmények vezetőivel, szakembereivel megismertesse a nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt, az április 16-án megjelent Kormányrendeletből következő feladatokat és lehetőségeket, továbbá a Magyar Értéktár létrehozásának a folyamatát, a nemzeti értékek gyűjtésének módszerét.

A konferencia nyitóelőadásában Gyaraky Zoltán, a Hungarikum Bizottság titkára a hungarikum törvény előzményeiről, majd az elfogadott jogszabály céljáról tájékoztatta a résztvevőket. Előadásában tisztázta a hungarikum és nemzeti érték fogalmakat, ismertette a települési, megyei értéktárak kialakításának főbb lépéseit, majd a Hungarikum Bizottság feladatairól és szakbizottságok felépítéséről beszélt a jelenlévőknek.

Zobor Enikő, a Hungarikum Bizottság szakmai tanácsadója fogalommagyarázattal indította előadását, majd a nemzeti értékek szakterületenkénti kategóriáit ismertette. Mint mondta, nyolc szakterület javaslata hat szakbizottság elé kerül értékelésre. Felhívta a figyelmet, hogy a helyi önkormányzatoknak 2013. június 16-áig kell döntést hoznia arról, hogy kívánnak-e helyi értéktárat működtetni, majd bemutatta a települési, megyei értéktárakhoz tartozó javaslattételi adatlapokat.

Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő egy gyakorlatban megvalósult értékfeltáró, -gyűjtő és -népszerűsítő Veszprém megyei projekt eredményeiről számolt be a konferencián. A program küldetésével kapcsolatban kifejtette, az elsődleges cél az volt, hogy hungarikum mozgalmat indítsanak a megyében, s hogy tudatosítsák a helyiekben, hogy minden településnek van értéke, s ezek számbavétele csak közös cselekvésként valósítható meg. Első körben 20 településen, 25 fiatal és 5 felnőttből álló segítő hálózat kiépítése eredményeként valósult meg a szeresdamagyart.hu honlap, számos értéknépszerűsítő kiadvány, rendszeres rádióműsor és hagyományőrző rendezvény.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója az intézet alapító okiratában rögzített feladatok közül az ágazati minisztérium stratégiai terveinek előkészítését és a szakterülethez kötődő értékek összegyűjtését, gondozását emelte ki. Majd prezentációjában ismertette azokat a lehetőségeket, amelyekkel a közművelődés hozzájárulhat a hungarikum program társadalmi támogatottságának növeléséhez. A hálózat kiterjedtségét előadásában számszerű adatokkal támasztotta alá, majd ismertette az értékfeltárásban elért eddigi eredményeket. Tájékoztatójában felhívta a figyelmet a helyi közösségek értékgondozásban és továbbörökítésben betöltött szerepére. Kiemelte, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei módszertani irodái hamarosan megkeresik a települési polgármestereket, megyei elnököket, hogy az értékfeltáró munkához felajánlják az intézet partneri együttműködését és módszertani segítségét.

A sorozat következő állomása: 2013. május 24., Veszprém. A szervezők már most várják az értékgyűjtő munkában érdekelt önkormányzatok, közművelődési intézmények, civil szervezetek jelentkezését a rendezvényre.

Forrás: NMI.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760