Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Kézikönyv a szerzői jog érvényesítéséhez2012-ben jelent meg a Kézikönyv a szerzői jog érvényesítéséhez című kötet a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért támogatásával, amely kezdettől fogva ingyenesen letölthető teljes terjedelemben a www.szerzoijogikezikonyv.hu weboldalról. Az online elérhetőség lehetővé teszi a folyamatos frissítést, a mindig naprakész szöveget. 2013-ban a kötet egy teljesen önálló weboldalt kapott és frissült is a szerzői jog területén időközben bekövetkezett jogszabály-módosítások értelmezésével. A 2014. március 15-i, legújabb frissítés időzítésére az elsődleges apropót az új Ptk. hatályba lépése szolgáltatta.

A Ptk. 2014. március 15-i hatályba lépésével egyidejűleg számos ágazati jogszabály is módosult, ezek közé tartozik a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény is. A Kézikönyv legfrissebb változata azonban nem csak azokat a módosításokat tartalmazza, amelyek kifejezetten megváltoztatták az Szjt. korábbi szövegét (ld. az új utalószabályt a Ptk. háttérnorma-voltára), hanem azokra a kérdésekre is kitér, amelyek ugyan nem jelennek meg az Szjt-ben szövegszerűen, de abból fakadóan, hogy a szerzői jogi szabályok háttérnormája a Ptk., mégis hatnak annak érvényesülésére is (például a jogszavatossági kérdések, vagy a jogátruházás speciális rendje). Az új Ptk-val kapcsolatos újdonságokat dr. Faludi Gábor tollából ismerhetik meg az olvasók.

A szerzői jogok érvényesítésének a polgári és a büntetőjogi eszköztáron túli, harmadik pillére a vámjog, amelynek ugyan az Európai Unióhoz való csatlakozás óta kisebb a gyakorlati jelentősége, mégsem lehet hallgatni róla egy, a jogérvényesítés valamennyi eszközét teljességre törekedve bemutató kötetben. A vámjogi eszköztár az uniós szabályozás módosulása, sőt: újrakodifikálása miatt jelentősen megváltozott az elmúlt hónapokban, így e fejezet szinte teljesen új tartalommal olvasható. Az új rendelkezésekkel kapcsolatos tudnivalókat dr. Jókúti András, dr. Lukácsi Péter és dr. Bérczes László mutatja be.

Végül, ahogy minden eddigi frissítés során, a legutóbbi Szjt-módosítások eredménye is megjelenik a kötetben: az új szabad felhasználások, a közös jogkezelést érintő legújabb rendelkezések ugyanúgy elemzésre kerülnek, mint a legfrissebb európai bírósági döntések. A kötetbe bekerült már a 2014 őszén hatályba lépő új árvamű-rendelkezések első elemzése is. A frissítést dr. Kabai Eszter és dr. Grad-Gyenge Anikó végezték el.

A kötet – ahogy korábban is – ingyenesen letölthető, és elektronikus forrásként, weboldalként is használható. A megújult kereső a könnyebb és gyorsabb eligazodást szolgálja.

Forrás: szerzoijogikezikonyv.hu

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760