Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Budapesti Vándor KórusBudapesti Vándor Kórus

A Budapesti Vándor Kórust 1936-ban alapította Vándor Sándor, a hét nyelven beszélő, nagy műveltségű zeneszerző-karnagy, aki Palestrinától a kortárs zenéig átívelő repertoárt épített fel néhány év alatt. 1945-ben bekövetkezett tragikus halála után, 1949 és 1999 között Révész László Liszt-díjas, Érdemes művész, örökös karnagy irányításával folytatódott munka. Ez alatt az idő alatt az énekkar bejárta csaknem egész Európát, koncertezett az Egyesült Államokban és Kanadában, 32 díjat nyert a különböző versenyeken. E versenyekre az énekkar női és vegyes kari, kamarakórus és folklór kategóriákban nevezett. A legemlékezetesebb eredmények közé sorolható a Gisors-ban, Arezzóban, Tolosában, Hágában, Pescarában (kétszer), Spittalban, Montreux-ben és Neuchatelben nyert első díjak.
1999-től a kórus művészeti vezetője és karnagya Németh Zsuzsanna, akit 2010 decemberében Artisjus-díjjal tüntettek ki. Az ő vezetésével kapott arany oklevelet a kórus Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyen, a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen és a Bad Ischlben rendezett nemzetközi versenyen, ahol kategóriagyőztesként végzett a vegyes kar. 2009-ben elérte a legmagasabb, a Kiemelt Hangversenykórus minősítést is.

Bővebben...

Bárdos Lajos VegyeskarBMK Bárdos Lajos Vegyeskara

G. Horváth József 1986-ban hozta létre a már régebben is vezetése alatt álló kórusainak tagjaiból. Ma már csak ez a kórus képviseli azt a kórushangzást, amely Bartókot, Kodályt, Bárdost, és a XX. század első felének magyar kórusszerzőit megihlette; egy nagy hagyomány örököse, melyet a II. világháború előtti magyar kórusmozgalom elindítói alapoztak meg. Ebben annak is bizonyára nagy szerepe volt, hogy G. Horváth József, Bárdos Lajos veje első kézből vehette át e hagyomány apósától és mesterétől, és ismerhette meg e stílus más módon el nem sajátítható titkait.

Bővebben...

Fővárosi ÉnekkarFővárosi Énekkar

1912-ben a zeneszerető, lelkes népdalgyűjtő, több hangszeren játszó Bárczy István főpolgármester rendeletére alakult, javarészt műkedvelő fővárosi tisztviselőkből és pedagógusokból. A jelenlegi kórus öntevékeny amatőr együttes, amely a hagyományok alapján dolgozik: műsorán világi és egyházi művek egyaránt szerepelnek. Barokk műveket, kortárs darabokat énekel, és rendszeresen közreműködik oratórikus művek előadásában. A darabokat eredeti nyelven szólaltatják meg. Az országban és Budapesten sokfelé koncertező énekkar nevéhez több Kodály-, Szőnyi-, Noseda-mű ősbemutatója fűződik. Az énekkar Budapest díjban részesült. A Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen bronz diplomát szerzett. 2012-ben Magyar Örökségdíjjal ismerték el munkájukat.

Bővebben...

Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes Budapest Főváros Bartók Táncegyüttese az idén ünnepeli fennállásának 55. évfordulóját. Dr. Martin György zene- és tánckutató tudományos munkássága és barátsága segítségével 1970-től Timár Sándor e műhelyben fejleszthette ki a világon egyedülálló táncoktatói módszerét. Ezáltal válhatott az együttes a táncházmozgalom fő mozgatójává, világméretű elterjesztőjévé.
Ma a Bartók Táncegyüttes a korábbi művészeti vezetők legsikeresebb koreográfiái mellett vendég alkotóművészek és a jelenlegi művészeti vezetés tánckompozícióit vonultatja fel műsorán. A színpadi előadásokon túl az együttes gyermekek, felnőttek és külföldiek számára is szívesen tart táncházakat, valamint igény szerint mesével, népi játékokkal, kézműves-foglalkozásokkal és népviselet-bemutatóval színesített tánc tanfolyamokat indít.

Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes repertoárja » 
Próbák időpontjai »

Bővebben...

▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760