Betűméret növelése Betűméret csökkentése FacebookBMK a YouTube-onBMK az Issuu-nRSS FeedBMK HírlevélChange to English

Túra indulKépzeljük el, hogy elmegyünk egy múzeumba, aminek a padlóját ütve fúróval feltörték – vajon mennyire lenne eredményes a tárlatlátogatás által nyújtott kikapcsolódás? A megújult Kirándul.hu csapata a Kul-Túra programsorozat keretében két, mozgáskorlátozottak számára indított, vezetett kulturális kirándulást szervezett Budapest környezeti és kulturális értékei bemutatására. Élménybeszámolónk alant olvasható.

A túrához bármely állomáson előzetes jelentkezéssel, de szabadon lehetett csatlakozni a csoporthoz, illetve befejezni a túrát. A részvétel igazolvánnyal rendelkező mozgáskorlátozottak és egy fő kísérő számára ingyenes volt. A túra étkezést nem tartalmazott, de a Ferencvárosi Művelődési Központban – Varga Barbara lelkes és szeretetteljes bemutatója után – meg is vendégeltek bennünket. Korlátozott számban a kerekes székesek és mozgáskorlátozottak számára a túra célpontjai között a szállítást is biztosítani tudtuk. 

Első túránkon június 4-én az ELTE Botanikus Kert (Füvészkert), Ferencvárosi Művelődési Központ, Magyar Természettudományi Múzeum útvonalat jártuk be.

A FüvészkertbenSzerencsére az égiek kedveztek a nagy napon, hiszen verőfényes időben, kellemes melegben kezdhettük első túránkat a ELTE Botanikus Kert – Füvészkertben (1083 Bpudapest, Illés u. 25.). Bár a Pálmaház felújítása nagy erőkkel zajlik, de a kaktuszgyűjteményt és a szaporítóházat is meg lehetett tekinteni. Vezetőnk megismertetett a kert történetével, bemutatta a főbb nevezetességeket, beszélt a gyűjteményért dolgozó kiemelkedő személyiségekről.
1960-ban sikerült a kertet országos értékű természetvédelmi területté nyilváníttatni. A háború idején rombadőlt műemlék jellegű pálmaház rekonstrukcióján (1965–66) kívül egy új kutatólaboratórium létrehozása is ekkor valósult meg. 1984-ben az elöregedett, régi kis üvegházak helyén korszerű, új bemutatóház épült, majd egy évvel később még egy üvegház, melyben a gyűjtemények gyarapítására és az eladásra szánt növények szaporítása folyik. A Füvészkert kerekes székkel (mechanikus, elektromos) bejárható, az üvegházakban azonban meglehtősen szűkek az utak, csak egyesével bejárhatók.  

A Ferencvárosi Művelődési Központ szíveslátásaElső túránk 2. állomásán a Ferencvárosi Művelődési Központban (1096 Budapest, Haller u. 27.) már vártak bennünket. Kicsit kifújtuk magunkat, hiszen ekkora jól felmelegedett az idő, s mi alaposan "kiléptünk", hogy tartani tudjuk a tervezett programot. Varga Barbara filmvetítés keretében mutatta be a ferncvárosi művelődési komplexum egységeit, munkáját, programjait és rendezvényeit. Történetei alapján megelevenedtek mind a dolgos hétköznapok, mind a felemelő ünnepnapok, megemlékezések, vagy az olyan örömteli pillanatok, amikor egy-egy kiemelkedő sikerű sorozat kerül fókuszba, mint a Magyar Mesenapok, vagy a Ferencvárosi Családi Egészség- és Sportnap. 
A bemutató után csoportunkat megvendégelték, s a nyári programokról, illetve a házban zajló munkáról szép kivitelezésű kiadványokat is kaptunk.
A művelődési központ első szintje akadálymentes, a termek és a színházterem egyaránt jól megközelíthető, s mozgássérült mosdó is található.

A Magyar Természettudományi MúzeumbanA búcsú után felkerekedtünk és indultunk első túránk harmadik, egyben záró állomására a Magyar Természettudományi Múzeumba (1083 Budapest, Ludovika tér 2–6.). A múzeumban már vártak ránk. Itt két csoportba rendeződtünk, hogy kilenc kerekes székes csoporttársunk közlekedését és kellemes légkörű tárlatlátogatását biztosítsuk. A múzeum állandó kiállításait – A korallzátonyok csodálatos élővilága, Sokszínű ÉLET – Felfedező úton Magyarország tájain – tekintettük meg Diós Dóra és Bánpataki Ádám empatikus, érdekfeszítő és profi vezetésével. A múzeum teljesen bejárható kerekes székkel, a tárlók jól elhelyezettek és megvilágítottak, mindenütt bőségesen illusztrált információs táblák találhatók. A kiállítások és a Természetbúvár-terem látogatására lehetőséget biztosítanak a vakoknak és a gyengénlátóknak is, őket kérésre hostessek kísérik a kiállításokban. A Természetbúvár-teremben a tárgyak Braille feliratai is megtalálhatóak, a tárgyak kézbevehetők. A múzeumban mozgáskorlátozottak számára kialakított mellékhelyiség is üzemel, mely kifogástalan minőségű. 
A liftek bár egy kerekes székre méretezettek, jól lehet használni őket, a bejáratnál található kicsit lassú, ha többen érkeznek, a hosszabb menetidővel érdemes számolni.

Második túránkon június 17-én a Rozáriumban, a Klauzálház (Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban) és a Tropicáriumban jártunk. 

A Rozáriumban ismerkedtünk a rózsafajtákkalReggel 9.00 órakor találkoztunk a Campona előtt, majd átsétáltunk túránk első állomásáig, a Rozáriumba, illetve a csatlakozók és a szállítás szolgáltatást igénybevevők 9.30-ra begurultak a rózsakertbe. Első állomásunkon, a Rozáriumban (Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Intézet, 1223 Budapest, Park utca 2.) vezetőnk, Boronkay Gábor fogadott benünnket egy nagy lavór rózsával. Tiszteletünkre a legérdekesebb és legillatosabb rózsákból kézbe vehető rózsaszálakat metszett, melyeken tanulmányozhattuk a különlegességeket: az első piros színűeket, a csíkos, a zöldtea illatú és a világon egyedülálló csupa tüske példányokat, s kézbe vehettük az 1200-as évektől fennmaradt ősi fajtát is. Személyes kedvencem a Szent Erzsébetről elnevezett gyönyörű és illatos rózsa lett. A bemutatópéldányokat az előadás végén a résztvevők haza is vihették. Budatétényben a rózsakiállítás 1959-ben nyitotta meg kapuit, 2700 virágzó növénnyel, köztük több száz hazai hungarikummal. A létesítmény eredeti kertje 1963-ra készült el és azóta fogadja a vendégeket változó méretű területen, jelenleg 1200 fajta rózsával. A rózsakert nagy, kétszárnyú kapun keresztül, széles aszfaltozott úton oldalról megtekinthető, az ágyások közötti utak mechanikus székkel segítő kísérővel bejárhatók, sőt az elektromos székek is le tudják küzdeni száraz időben (füves és egy kicsit lejt) a kisebb akadályokat.

Vendéglátónk köszöntője a KlauzálházbanMásodik túránk 2. állomása a Klauzálház (Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ – 1222 Budapest XXII. kerület, Nagytétényi út 31–33.) volt, ahova kisebb késéssel érkeztünk a nagy melegben. Itt az intézményt bemutató Funk Ivett és Tamon Erika fogadott bennünket nagy szeretettel és megértéssel. Kicsit kifújtuk magunkat, majd a színházteremben egy csodálatos, nagyon színvonalas műsorral mutatkoztak be a Kaluzálházban működő közsségek, művészeti csoportok. A Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola tanulói örvendeztettek meg bennünket zongora előadással, valamint egy különleges népi hangszerrel a tekerőssel ismerkedhettünk meg. Ezt követően a HIP-HOP moderntánc-tanfolyam (tanfolyamvezető Fleck Annamária) diákjai léptek fel.  Majd magyar népdalokat hallgathattunk meg. Az előadás zárásaként a Budafoki Musical Stúdió fellépése következett, mely teljesen elkápráztatta a résztvevőket. A műsort követően Ivett és Erika vezetésével az első emeleti Vén Emil Galériát és az éppen aktuális kiállítást a QUATRICINIUM – a Budafoki Alkotóház festőművészeinek kollektív tárlatát tekintettük meg. Ezen kívül bepillantást nyerhettünk a "kakasülőn" található színházi hang- és fényt szolgáltató színpadtechnikai helységbe. Az épület teljes terjedelmében bejárható, széles, kényelmes ajtók vezetnek a termekbe, a színházteremben a színpad előtt elférnek a kerekes székek, s ki is lehet ülni a székekbe. Az emeletre nagy mélységű kényelmes lifttel lehet feljutni (a kezelőszervek jól elérhetők), minden szinten van mozgássérült mosdó
Minden részvevő nevében elmondhatjuk, hogy köszönjük a vendéglátást, mindenkinek meleg szívvel ajánljuk fitalnak, idősnek, fogytékkal élőnek egyaránt.

Trópusok a TropicáriumbanA harmadik állomásunk a Tropicárium (1222 Budapest XXII. kerület, Nagytétényi út 37–43.) volt. Itt nemcsak a mélyvízi világ egy szeletét tekinthettük meg, hanem a trópusi esőerdő egy kicsiny darabját is, ahol sajnos nem dördült meg az ég, s nem eredt el az eső sem, mert éppen szerelés alatt állt. Ám a lustán elnyúló Mississipi aligátort mi is megtekinthettük. A Tropicáriumban található Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriuma az 1,4 millió liter sós vizet magába foglaló cápaakvárium, melyben 8 db kétméteres cápa és több száz színpompás egyéb fajta hal úszkál, mely óriási élményt nyújtott, amikor a cápák körözés közben átúsznak a "cápaalagútban" az ember feje felett. Az óriási ráják méltóságteljesen szinte átrepülnek a látogatók feje felett a sejtelmesen villódzó fények között. Azt sajnos el kell mondani, hogy a Tropicáriumba nincsen kedvezményes belépő a fogyatékkal élők számára, s a belső közlekedés is kisebb döccenettel zajlik. Mind kerekes székkel (mechanikus, elektromos), mind babakocsival bejárható, de sajnos néhol elég magasan vannak az akváriumok, terráriumok, s van egy erős emelkedő is a trópusokat bemutató résznél, ahol a székeket nagyon be kellett fékezni a lejtőn (illetve ellen kellett tartani), illetve csak segítő kísérővel célszerű mechanikus székkel felgurulni. Jó hír viszont, hogy minden egyes bemutatórésznél kis "telefonon" keresztül meg lehet hallgatni az információkat, illetve mindenütt jól olvasható, illusztrált táblák találhatók.

Információ: Oláh Sándor, Nagy Anna
Telefon: 371-2760,
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

Az első túra teljes albuma itt érhető el>>>

A második túra fotóalbuma itt található>>>

További túrák, budapesti zöld területek és ajánlatok olvashatók a Kirándul.hu oldalon

Támogató:
Budapest Főváros Önkormányzata 

 Budapest Főváros Önkormányzata

Share
▼ Lakossági tartalom ▼

BMK lakossági szolgáltatások Doboz kibontása

Keresés Doboz kibontása

Vendégprogramok Doboz kibontása

Fotótár Doboz kibontása

Elismeréseink Doboz kibontása

Rólunk írták Doboz kibontása

Elégedettség mérő Doboz kibontása

1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2760